• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové
    HABEAL
    HABEAL --- ---
    nezná někdo neaký film z období 1. světové? nechci dokument, neco na odreagování :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KORKMAZ: Pokud sloužil v c. a k. armádě ALE v českých kasárnách, či byl odveden v českém prostoru - navštiv VHÚ Praha, jmenný seznam by tam měl být a z něj i nějaké složky (třeba důstojníci, pluky atd.)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    MRLAH: Díky, podařilo se mi zakoupit jeden z posledních výtisků. Všude beznadějně vyprodáno (mluvím o těch komerčních knihkupectvích).

Pak bych tady měl další dotaz. Doslechl jsem se, že v archivu CK armády ve Vídni (nebo jiné složky) lze zjistit údaje o tom, kdy a kde byl voják nasazen. Jedná se o příbuzného v pokolení přímém. Nemáte s tím někdo zkušenosti, abych případně věděl kam se obrátit abych zjistil co nejvíce informací?
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Jinak vsechno vylozky,hodnosti atd. jsou krasne popsane v teto knize. Je ilustrovana viz. titulni strana. Obrazek je vzdy do detailu popsan.

Rakousko-uherská armáda za první světové války - Peter Jung | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/134311/rakousko-uherska-armada-za-prvni-svetove-valky/

KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    GORYTHC: Jo stříbrnou a bronzovou medaily máme někde schovanou, o vánocích můžu mrknout až pojedu do budějic a třeba pořídím fotku. Tuším že jedna je za hrdinství a druhá za zranění. Posádku přesně nevím, ale pocházel kousek od budějic, takže třeba rukoval s jaroslavem haškem (a teda i švejkem). Strejda má doma ještě fotku z fronty kde je s více vojákama v polním mundůru.

Jinak díky všem za přiblížení a popis :-)
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    KORKMAZ: Vypada to na dve medaile za statecnost - asi jedna velka stribrna a mala broznzova, plus dalsi dva metaly ktery nejsou moc videt. (to muzou bejt pametni na nejaky tazeni)
    http://www.austro-hungarian-army.co.uk/decorat.htm
    Ta snura udava ze ma urcitou kvalifikaci. Ta je pote urcena barvou, takze tezko rict, ale tipnul bych ze je cervena a kvalifikace bude asi Marksmanship - strelec.
    http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/lanyard1.htm
    Hodnost bude asi skutecne desatnik.
    http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/badges.htm

Bohuzel prislusnost k regimentu se da urcit z barvy vylozek, knofliku apod. Coz je u cb fotky problem :o(
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KORKMAZ: Vypadá to že je desátníkem, ale chci se zeptat, tušíš kde byl v posádce? (Budějice, Plzeň atd.)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Taky přidám foto z archivu, praděda z jižních čech, šarže ani batalion nevim ale dostal tuším metál za hrdinství. Od začátku války v srbsku, pak na piavě.
    Uploaded with ImageShack.us
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    VITR: zajímá a moc. Kupuju.
    CENDA
    CENDA --- ---
    PLAGUEDIL: Zajimavy! Jsem rad ze jste na to kapli ale to misto taky nemuzu precist...
    VITR
    VITR --- ---
    Zdravím, pan Arthur Rehberger, famózní člověk a můj soused zrovna vydal knihu s názvem

I. SVĚTOVÁ VÁLKA 1914 – 1918 - Rehabilitace c. k. vojáků ze zemí Koruny české padlých na jihozápadní frontě.

Myslel jsem, že by to tady mohlo někoho zajímat, je i jako e-kniha.

info zde: www.arthurrehberger.eu
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    DRABICZ: od 21.12. Jako ctvrtletnik,ale doufam,ze pozdeji jako mesicnik. Takhle to bylo u casopisu 2.svetova. Za kolik nevim ale podle porovnani s ostatnima tak 50kc.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MRLAH: Od kdy a za kolik?
    FUMO
    FUMO --- ---
    MRLAH: hmm, vypadá zajímavě ;-)
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Začíná vycházet

MRLAH
    MRLAH --- ---
    Mama mi vypravela jedem pribeh ted nevim jestli z rodiny nebo z vesnice odkad pochazi, že tam byl pripad vojaka ktery mel zlou starou a vubec to mel v rodine nejak rozhazeny a byl prohlasen za nezvestneho,ale vsichni ho podezirali,ze tam zustal a zacal novej zivot. Proč ne...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    GORYTHC: coz mě přivadi na myšlenku podivat se co je v urně :)
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    PLAGUEDIL: Coz mi opet napovida, ze byl nejdriv prohlasen za nezvestneho a teprve pozdeji za mrtveho.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    GORYTHC: přesně tak, nic noveho pro mě. poprve jsem docetl do konce ledna a rikal jsem si, ze to snad staci. 8+18/2=13 takže datum uvedene tam je nejspiše zpruměrovane z tohohle rozsahu.
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    A stacilo procist jeden mesic vykazu ;o)
    Jestli jsem to dobre pochopil, tak tam pisou, ze slouzil jako pesak u 31. domobraneckyho pesiho pluku (k.k. LstIR. Nr. 31) a byl pridelenej ke stabu pluku (regimentsstab). Zemrel nekdy mezi 8-18.1.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam