• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ADAMIRA: Reaguju na komentář o zkreslení dějin a tobě předkládám odkaz na bibli zkreslovatelů českých dějin
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KORKMAZ: Opravdu jsi si pořádně četl na co reaguješ? Popřípadě o čem se tu celou dobu bavíme?

Zkus to ještě jednou...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ADAMIRA: Si zhulenej nebo co? Psal jsem, že zkreslení dějin plně zapadá do pozdního díla nejedlýho. Původně měl celkem smířlivý tón při výkladu smyslu dějin, ale dost se radikalizoval. Dobově ospravedlnitelné, ale dnes jasná propaganda.

Čte se to hezky, je to dost přímočarý a dialektický aby to pochopili i proletáři. Takže si tam můžeš najít celkem cokoli.
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    RCROW: legionari z ruska meli pomoci na zapadni fronte ,ale uz to nestihli , posledni se vratili v roce 1920. Zato legionari z francie a italie byli nasazeni do boju o tesinsko pocatkem roku 1919 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sedmidenn%C3%AD_v%C3%A1lka
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KORKMAZ: Heled když si to seženu a nenajdu tam to na co jsem se ptal, budu to považovat za dost ztracenej čas, takže, je to nějáká metafora nebo nějáký "opravdupravicový" přirovnání ve smyslu "všichni to byli komunisti, všetně legionářů" ?

Protože přesto že času mám dost, na Nejedlýho ho plácat nechci...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ADAMIRA: Nejedlý, Zdeněk: Komunisté, dědici velkých tradic českého národa.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KORKMAZ: A nešel by dát nějákej příklad? Stačil by jedinej, kniha, báseň, film, článek v RP cokoliv... ?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PLAGUEDIL: Jo to přesně zapadá do pozdního chápání smyslu českých dějin dle zdendy nejedlýho, který tento kult převzal od masaryka a modifikoval s dobovou politickou ideologií
    RCROW
    RCROW --- ---
    První Republika však velmi Legionáře oslavovala, zřejmě si historii přizpůsobila pro svůj prospěch. Pro Legionáře byl třeba postaven ten obrovský památník Na Žižkově, který, když se se v roce 1938 jak takž dostavěl, tak jako první své využití, byl jako skladiště uniforem Wehrmachtu. Kolik se jich do ČR z toho Vladivostoku vrátilo?
    MAKII
    MAKII --- ---
    KORKMAZ: nechci tě zklamat, ale ve Vídni si ještě nějakou dobu počkáš. Rakouský archivní zákon je hodně přísný a platí tam 100 let utajení.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RCROW: Já bych neřekl že dřív o legiích lhali, spíš o nich takticky mlčeli.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    RCROW: je to hrozně zajímavé téma právě proto :) letos probíhá Legie 100 projekt, v rámci toho se bude možnost ještě spoustu navíc dovědět a zažít :)
    RCROW
    RCROW --- ---
    DAYSIR: Děkuji, tedy z toho článku ve Wikipedii se mi točí hlava, to vypadá, že každý bojoval s každým, i když v jiném čase. Lhali nám dřív prakticky ve všem. Děkuji ještě jednou
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    A nejlepší na tom je, že sám v tý "intervenční armádě" byl.

V "Z Buzuluku do Prahy" popisuje jak se setkával se sovětskými důstojníky a za legionáře se jim omlouval a jeho ženisti opravovali mosty který měli ve svý době legionáři zničit.

Prostě komedie, každopádně se nedá ani zdaleka tvrdit že by ksč legionáře (vždyt bojovali proti bolševikům) něják protlačovala...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DAYSIR: Slovy Ludvíka Svobody "intervenční armáda".
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    PLAGUEDIL: propaganda KSČ rozhodně nevyzdvihovala legie. Pro komunisty to byli kontrarevoluční živly přeci...

RCROW: nakonec se "jenom" komplikovaně vraceli. Po Čeljabinsku byli v podstatě v přímé válce s bolševiky...docela pěkně to popisuje tenhle článek :) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie#.C4.8Ceskoslovensk.C3.A9_legie_v_Rusku
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RCROW: Na první otázku - asi ne :-)
    Na druhou neuím asi přesně konkrétně odpovědět, ale po převratu v rusku, pokud vím bojovali legie ještě na území ukrajiny a pak vlastně celá transibiřská anabáze (nenazýval bych to frontou ale lehárko to určitě nebylo)...

Jestli můžu doporučit, pokud se chceš něco dozvědět o nějáké konkrétní osobě, ideální by bylo zjistit u které jednotky byl a pak je asi možné do krze VHÚ či přes nějáký web dohledat...
    RCROW
    RCROW --- ---
    Bylo možné dostat se v té době do Ruska jinak než dezercí, nebo zajetím? To asi ne, myslím. Jenom mi prosím vysvětlete, kam ti Legionáři z Vladivostoku odjeli? Byli ještě nasazeni na nějakou frontu? Děkuji
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PLAGUEDIL: Tak ještě jednou, pro ty co to nepochopili :-)

Ano celou východní frontu (bez ohledu na to kolik tam bylo komunistů) a celý husitský hnutí pohřbít vlastně můžem, protože si je vzali do držky komunisti, ale můžeš mi prosím ukázat nějáké ideologické dílo z dílny komunistických "pokrokohistoriků" který oslavuje čs. legie?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ADAMIRA: teď si nejsem jisty, jestli chceš diskutovat, nebo si honit ego na osobnich utocich. předpokladam, že jsi viděl film tankova brigada i trilogii o husitech, takže o tehle "blbosti" mluvim, stejnym zpusobem to bylo popisovano i v učebničích a době poplatné odborné literatuře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam