• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KORKMAZ: nejsem v obraze, co konkrétně chceš hledat, ale pokud jsi nezkoušel vhu a nijak na to nespěchaš, první bych počkal, až se dostěhují a zkusil něco vytahnout z nich, ja u 2 ze 3 osob o kterych vim, že tam byly, dostal kmenovy list.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Tak mě přišla odpověď z rakouského státního archivu. Je teda komplet v němčině, ale nějak jsem to přelouskal. Píšou tam, že potřebné údaje nemají, že je museli po válce dát nám a naši je pak odvezli do horních uher (trnava), kde jich většinu zničili a v 70. letech část údajů o vyšších šaržích odvezli do invalidovny (ta je imho furt zavřená).

Pak nabízí za poplatek (EUR 37 za půl hodiny), že nějaké údaje vyhledají v rakouském vojenském archivu (data z lazaretů: zranění, léčba a pak pohřešování, zajatci atd). Plus teda náklady za kopie atd. Odhadují, že zmíněné údaje by vyhledali právě za tu půl hodinu a do 8 týdnů by je dodali.

Zkoušel to už někdo?
    CENDA
    CENDA --- ---
    DAYSIR: Nicmene Italie byla pak po WWI dost nastvana protoze Dohoda nesplnila co slibila. Na teto vine nevole a povalecne recese se pak ujal moci Mussolini.
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Kaiser Wilhelm II strikes a pose. (ca. 1914-1916)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Amatér popsal, jaká bude první světová. Generálové se mu vysmáli - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/...-predpovedel-podobu-valky-dta-/xman-styl.aspx?c=A140224_093608_xman-styl_fro
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    V realistické teorii mezinárodních vztahů, konkrétně defenzivní strukturální realismus od Stephana Walte, je hezky popsáno jak se chovají státy při delší válce. Jejich strategie lze shrnout jako "balancing" což je spojení proti hrozbě anebo "bandwagoning" a to je spojení s hrozbou. A právě ten bandwagoning je častý, když nějaký aktér v konfliktu začíná mít lehce navrch a k němu se pak připojují ostatní a tím mění původní pozice. Podle mě je toto jeden z případů, i když tam hrají roli asi i jiné faktory.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    RCROW: Itálie si nárokovala velké kusy italských a třeba myslím slovinských okrsků R-U, Dalmácii a chtěli nově uspořádat tuhle část Balkánu podle svého. Taky tam hraje celkem význačnou roli to, že po neúspěších R-U v Srbsku, zastavení fronty ve Francii a podstatě úspěšných ruských ofenzivách se jim to zdálo jako výrazně lepší nápad, než se přidat na stranu Centrálních mocností a doufat v zisky v Africe, které zbydou po tom co si vezme Německo.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    RCROW: tak ten trojspolek pry puvodně byl jen obranna aliance, takže když ru zautočili na srbsko, odmitli se k tomu italove přidat. v lednu 1915 pak italove dostali nabidku, že když pudou proti ru dostanou území, ktere si narokovali, ale bylo součástí ru, což se jim asi zalibilo, protože pak vyhlasili ru valku.
    něco k piavě je tady třeba
    Bitva na Piavě – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_Piav%C4%9B
    RCROW
    RCROW --- ---
    PLAGUEDIL: No a prosím Tě nevíš, jaká třeba byla motivace Italie, proč se najednou přidali na druhou stranu bojů?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    RCROW: italove byli spojenci, a pak 1917 to otočili na drohou stranu

Centrální mocnosti – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Centr%C3%A1ln%C3%AD_mocnosti
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RCROW: Itálie byla spojencem R-U (trojspolku) do roku 1915, pak se dala na stranu dohody, upřímě řečeno nevím ted z fleku (a postele s notasem) podrobnosti, ale jsou to Italové žejo, je možný že se prostě jednoho dne ráno vzbudili a začli z rozmaru střílet na druhou stranu :-)
    RCROW
    RCROW --- ---
    Jak to bylo v této válce s Itálií, já myslel, že to byl spojenec RU, ale otec vlastně bojoval na Piavě proti Italům.S kým Italové tenkrát byli? Třeba prosím i o širší souvislosti té doby, co se týká Itálie. Děkuji
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    RCROW: no proti rudým legionáři od Čejlabinsku bojovali podle toho se to odvijelo
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    RCROW: tak nemalé číslo legionářů tvořili váleční zajatci kteří si vybrali bojovat na straně dohody než zajatecky tábor.
    MELOP
    MELOP --- ---
    To je docela složité, takže obecně:
    - do revoluce prostě ke spojencům (tam i tam)
    - po revoluci spíše k bílým, protože
    - rudí na základě brest-litevského míru vraceli v roce 1918 válečné zajatce domů (v tomto směru si pro získání představy dovolím doporučit film Martina Friče "Hvězda zvaná Pelyněk").
    RCROW
    RCROW --- ---
    Prosím, mám asi zdánlivě jednoduchou otázku. Legionáři tedy zřejmě byli ( až na nějaké výjimky) dezertéři. Ke komu vlastně přeběhli? K Rudým, nebo k Bílým?Děkuji
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Vznikl unikátní projekt „VELKÁ VÁLKA 1914 – 1918“. VHÚ Praha se na něm podílí společně s dalšími šesti institucemi | Ministerstvo obrany
    http://www.mocr.army.cz/..._--vhu-praha-se-na-nem-podili-spolecne-s-dalsimi-sesti-institucemi-93688/
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    DELACROIX: Mě ten antisemitismus velmi zarazil v té Legionářské epopeji, ale to je beletrie a v podstatě to jen říká, že autor byl antisemita.
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    FIN:
    FIN:
    Myslím, že jsme se úplně nepochopili. Můj výčet byl pokus o seznam různých motivací, přičemž to bylo míněno že každý legionář mohl být motivován jen některou z nich (a nebo nějakou další, rozhodně si se nepovažuji za kompetentního říct, že ten seznam je kompletní).
    Rozhodně jsem to nemyslel tak, že všichni legionáři byli motivování tímto vším dohromady, to samozřejmě ne.
    Rozumíme si? Operátor OR nikoliv AND ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam