• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      RURYRY
      RURYRY --- ---
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      ADAMIRA: nevím :(
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      Jinak tady další zajímavý časopis který se zabývá i první světovou válkou:

Historicky Kaleidoskop
      http://www.historickykaleidoskop.cz/
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      MRLAH: asi jsem slepej ale nenašel jsem možnost tam přímo tohle číslo zakoupit, nebo to nejde?
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Tamten odkaz nefunguje tady je funkcni http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Penzu_(1918)
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Dobře jsem si početl http://www.epublishing.cz/i-svetova-special-zima-2014 novinka byla pro mě byla http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Penzu_(1918) kde legionari bojovali proti rudým kteří měli mezi sebou asi 200 čechů
      RURYRY
      RURYRY --- ---
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      Oni jsou tam i Australani na Osmansky fronte. Asi se mu to popletlo.
      RURYRY
      RURYRY --- ---
      DAYSIR: Tady je článek a je o tom taky píseň The Band Played Waltzing Matylda.
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      ve skutečnosti je to tam špatně jenom u té třetí fotky, jinak to jsou fakt asi Australané (proti Osmanům bojovali celkem hafo).
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      GORYTHC: Tyjo, máš pravdu. Je to tam dokonce tolikrát, že tim autor/překladatel dokáže přesvědčit. Jsem si říkal, kde se vzali australský vojáci na italský frontě :-D
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      KORKMAZ: Hezky fotky. Jenom by si mel prekladatel uvedomit, ze Austria je Rakousko a ne Australie.
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      Dosud neznámé fotografie z první světové války ukazují, že nebyla černobílá | zpravy.ihned.cz - Svět
      http://zpravy.ihned.cz/...dosud-nezname-fotografie-z-prvni-svetove-valky-ukazuji-ze-nebyla-cernobila
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Zprvu hrál vyšinutého, pak se Vlasta Burian ukryl před vojnou v Mělníku - iDNES.cz
      http://m.idnes.cz/kraje/praha/zpravy/clanek.A140411_2055289_praha-zpravy_mav.idn
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      PLAGUEDIL: Na jejich webu http://www.bka.gv.at/site/4815/default.aspx jsem našel email a napsal jsme jim co a jak bych chtěl (nasazení konkrétního vojáka v poli během války). Napsal jsem to anglicky na začátku února. Zhruba měsíc bylo ticho po pěšině a pak přišel zpátky email s přílohou v němčině, kde detailně osvětlovali co a za kolik můžou pro mě udělat. Zároveň tam upozorňovali, že to může trvat až 8 týdnů a ty údaje nejsou kompletní, jelikož je museli po První válce předat nám a my si s nima nejspíš postupně vytřely kloaku...Zároveň psali, že oni ty údaje skoro vůbec nemají, ale že je mají jiné rakouské archivy (vojenský atd) a že právě za ty peníze je pro mě dají do kupy.

Pak už se proces začal zrychlovat. Použil jsem přiložený formulář kde jsem doplnil adresu a podepsal, že souhlasím s jejich podmínkami (prostě že to zpětně zaplatim a nebudu unterwasserman). Záloha nebyla potřeba. Sken toho formuláře jsem poslal zpátky a během 10 dnů přišla doporučená zásilka se všim co našli. Jedná se o černobílé fotokopie A3, A4 průměrné kvality. Veškerá komunikace probíhala tak, že já psal anglicky a oni německy, ale kupodivu vše fungovalo :-D Možná pro zrychlení vyřizování té první žádosti by bylo dobré tam napsat německy.

Co se týče těch "osobních údajů" a archivního tajemství, tak jsem to jen zdůraznil jelikož když jsem se v únoru k tomu odhodlával, tak mi tady někdo říkal, že neuspěji, jelikož v Rakousku mají hodně přísné zákony. Ale uspěl jsem. Přeji všem kdo se odhodlají hodně štěstí a trpělivosti....
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      MAKII: v nějaké diskuzi někdo povídal, že rakušáci a frantíci to mají napsané o mnoho lépe něž my, ale co tam mají netuším.

KORKMAZ: možna bys k tomu přiběhu mohl i doplnit komu přesně jsi psal, zkusím ho také zaměstnat.
      MAKII
      MAKII --- ---
      PLAGUEDIL: rakušáci mají tu stovku skoro plošně, nebo se pletu?
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      CENDA: s vyjimkou matrik, sčítání lidu a soudních spisů, kde platí 100 let (...75/30), spisy k osvojení před rokem 1963 jsou jen na soudní příkaz a totéž lékařské záznamy z ústavů pro choromyslné... což je všechno nádherné, ale asi uplně jedno, protože se jedná o rakouský archiv a tam české zákony neplatí :)
      CENDA
      CENDA --- ---
      KORKMAZ: Na takle stary zaznamy zadna ochrana osobni udaji neplati :) Dle ceskeho archivniho zakona jsou verejne dostupne archivy do roku 1945:)
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      Tak jsem z rakouského archivu dostal zhruba po týdnu detailní informace o mém pradědovi. Jsou tam údaje co zůstali v rakouských archivech takže data z nemocnic (velmi detailní: očkování, zranění, nemoci, rekonvalescence) a pak asi data z velitelství armádního sboru (metály, kontakt na příbuzné atd). Bohužel přesné údaje od konkrétního regimentu (přesné nasazení na frontě) nejsou neb je v horních uhrách v 70. letech skartovali :-(

Cena byla necelých EUR 50 a to včetně cca 10 kopií dobových dokumentů. Jinak s ochranou osobních údajů si hlavu nelámou, na záznamech v nemocniční knize je tam pod sebou asi 10 vojáků rozličných jmen a já dostal všechny z konkrétní stránky. Kdyby se tam někdo rozhodl hledat, tak předložte datum narození, obec a okres (německy). Křestní jméno v německém překladu (v mém případě Jan = Johann) u příjmení s německým ekvivalentem raději taky (zrovna v případě budějickýho regimentu má každý druhý poněmčené jméno, a v jižních čechách to přetrvává dodnes)... Veškeré údaje by vám pak taky přišly logicky v němčině.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam