PLAGUEDIL: Na jejich webu
http://www.bka.gv.at/site/4815/default.aspx jsem našel email a napsal jsme jim co a jak bych chtěl (nasazení konkrétního vojáka v poli během války). Napsal jsem to anglicky na začátku února. Zhruba měsíc bylo ticho po pěšině a pak přišel zpátky email s přílohou v němčině, kde detailně osvětlovali co a za kolik můžou pro mě udělat. Zároveň tam upozorňovali, že to může trvat až 8 týdnů a ty údaje nejsou kompletní, jelikož je museli po První válce předat nám a my si s nima nejspíš postupně vytřely kloaku...Zároveň psali, že oni ty údaje skoro vůbec nemají, ale že je mají jiné rakouské archivy (vojenský atd) a že právě za ty peníze je pro mě dají do kupy.
Pak už se proces začal zrychlovat. Použil jsem přiložený formulář kde jsem doplnil adresu a podepsal, že souhlasím s jejich podmínkami (prostě že to zpětně zaplatim a nebudu unterwasserman). Záloha nebyla potřeba. Sken toho formuláře jsem poslal zpátky a během 10 dnů přišla doporučená zásilka se všim co našli. Jedná se o černobílé fotokopie A3, A4 průměrné kvality. Veškerá komunikace probíhala tak, že já psal anglicky a oni německy, ale kupodivu vše fungovalo :-D Možná pro zrychlení vyřizování té první žádosti by bylo dobré tam napsat německy.
Co se týče těch "osobních údajů" a archivního tajemství, tak jsem to jen zdůraznil jelikož když jsem se v únoru k tomu odhodlával, tak mi tady někdo říkal, že neuspěji, jelikož v Rakousku mají hodně přísné zákony. Ale uspěl jsem. Přeji všem kdo se odhodlají hodně štěstí a trpělivosti....