• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    POAČeská i zahraniční psychiatrická léčba
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    POA: mymu prispevku:)
    POA
    POA --- ---
    SHEALA: Nyxe netřeba opruzovat, je to rozumnej chlap... si myslím
    POA
    POA --- ---
    SHEALA: kam to plusko mám dát?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    nejak se mi do tohodle kroku nechce, ale... byli byste pro, resp myslite si ze by melo smysl, zalozit dalsi klub. Tentokrat bez Floyda/B2spirita/Overseera/Chariona, a jeho dalsich moznejch alternativnich identit. Jestli si myslite ze to smysl ma, dejte plusko, a ja pak oprudim nyxe, at zalozi uz treti psychiatricky klub.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    to je "chemicka lobotomie". postoval jsem to snad 100 krat. ve trech klubech. nemuzu za to ze neumite cist a myslet.
    POA
    POA --- ---
    SHEALA: pojem lobotomie může znát kdokoli... třeba z filmů... ale samozřejmě, že bude mít zkreslenou představu o tom, co to je
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    POA: to rozhodne ne. Proste to neni docasna amputace, uz je proto, ze v soucasnym svete zadna amputace neni docasna. A nekdo kdo nezna pojem neurotrasmitter, myslis ze zna pojem lobotiomie? a pokud zna, tak vi co ten koncept znamena?
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: zavádějící metafory? No pokud už někdo předtím použil termín lobotomie, já jen v tom pokračovala...

že v tomto případě ta lobotomie nemusí být nevratná a že existují i horší věci...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POA: no biochemické látky v mozku jsou rozhozené a prášky je srovnají zpátky. A protože je těžké dlouhodbě mozek ovlivňovat a každý na prášky reaguje různě, jsou to silné prášky s těmi a těmi vedlejšími účinky a je možné, že se nepodaří najít ty správné prášky napoprvé.

Nevím proč bych musela vytahovat zavádějící metafory.
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: klidně i dočasná amputace. Pro příklad. Za předpokladu, že existují mechanismy, které podpoří regeneraci a amputovaná "končetina" znovu naroste
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: já netvrdím, že mám patent na absolutní pravdu. Zkus to pro laika formulovat nějak lépe a přesněji
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: víš co... pokud bych měla nějak trvale porouchanou biochemii mozku takovým způsobem, že by mi bránila v tom aspoň tzrochu normálně žít ... tak bych klidně podstoupila i nevratnou operaci. Ale nechala bych se operovat jen někým, ke komu bych měla důvěru. A tu získat není zas tak snadné.

proti tomu vidím neuroleptika jako ještě daleko menší riziko...

ale to o souhlasu s lobotomií může asi pochopit jen někdo, kdo si sáhnul hodně hluboko.. aneb kdo neprožil nepochopí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POA: něco jako dočasná amputace? To je prostě nepochopení cizího termínu.
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: v případě nepříliš dlouhé léčby neuroleptiky bych to laicky nazvala "dočasná lobotomie"... vše se zase postupně upraví ...

riziko pak vidím jako velmi malé oproti rychlému nástupu pozitivních účinků
    POA
    POA --- ---
    CORNELA: předpokládám, že bys nezkoušela s ním komunikovat jako se mnou v předcházejících příspěvcích...

přijdeš mi jako docela chytrá ženská. Stavař ani prodavačka nemají na to číst nějaké studie o neurolepticích. Přesto mají právo na informace od svého lékaře. A ten by jim měl ty informace podat pro ně srozumitelnou formou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POA: takže je lepší si myslet, že se ti v mozku bude dít něco, jako je nevratná operace, namísto toho, že chemie v mozku se rozhodila a prášky se jí snaží vrátit do nějaké žitelné podoby?

Které vysvětlení pak bude spíše nahrávat paranoidním představám o tom, co všechno dělají zlí psychiatri pod nadvládou farmaceutických operací?
    POA
    POA --- ---
    CORNELA: představ si sama sebe v roli lékaře, pokud je to pro tebe přijatelnější tak lékařky. Specializace psychiatrie. Přijde za tebou člověk, který by evidentně potřeboval léčbu neuroleptiky. Jak ho přesvědčíš, aby na to přistoupil? A aby pochopil, že mu opravdu chceš pomoci?
    POA
    POA --- ---
    ZUZKAOU: ano, lobomotomie je svým způsobem metafora... je to slovo, které i laikovi něco řekne.. a které se tudíž dá použít k vysvětlení o co jde

vysvětlit obyčejnýmu pacientovi, co je změna koncentrace neurotransmiterů, to by asi nebylo zrovna snadný
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POA: nejjednodušeji to máš vysvětlené v té rigorózce, která se zabývá tím, jak to vysvětlit ne-chemikům.

Konkrétně to s tou lobotomií může být leda tak metafora, protože nedochází k žádnému přerušení spojů, ale ke změně v koncentracích neurotransmiterů.
    POA
    POA --- ---
    CORNELA: a že to potřebuje nějak pochopit člověk, který nemá ani farmaceutické, ani biologické, ani medicínské vzdělání

zkus to formulovat nějak svými slovy tak, aby základ pochopil třeba stavař, elektrikář, prodavačka v supermarketu, strojní inženýr

klidně to pro každého vysvětlit jinak, tak aby to ten který měl šanci pochopit. Uvědomit si na základě tvých slov, co mu to pozitivního přinese. A jaká to má rizika a vedlejší účinky. A vysvětlit mu, že to riziko je nutné podstoupit, protože pozitivní přínos v tu chvíli je výrazně vyšší než riziko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam