• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    POAČeská i zahraniční psychiatrická léčba
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: holotropní dýchání je trochu složitější, opravdu může pomoct, ale zároveň uškodit a výsledek je neznámý, takže vlastně je nebezpečnější, než celý prášky. Já bych se třeba do toho jít bála.
    TEDDYBEDDY: samozřejmě každému vyhovuje něco jiného, ale kvůli tomu nepřestanu chodit k lékaři a ani k automechanikovi.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    TEDDYBEDDY: hlavne absence ucinne terapie k psychosomaticke uzdrave nebo aspon psychoedukace k takove psychosocialni uzdrave, to je problem, dementogenni utlumovaky vse nevyresi, naopak, pacienti jsou pak agresivnejsi a pachaji sebevrazdy ze zoufalstvi. Samozrejme cast pacientu po rocni sablonovite kure na neurolepticich vyjde s terapeuticky poskozenym mozkem na delsi ci kratsi dobu do provozu (strhnute srouby na motoru). Duvod pro neuroleptizace je ciste ekonomicky, jak zisky tak prevence relapsu (neni pravidlem) a nedostatek ucinne terapie (misto toho se prachy nahazi do cerne diry)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TEDDYBEDDY: zrovna včera jsem četla o hezké čínské mourodrosti:
    "Dobře to ilustruje stará čínská
    vyprávěnka o mistru Čuangovia jeho příteli, kteří stáli na mostě
    přes bystřinu a sledovali vyskakující ryby. Jeden z nich prohlásil,
    že ryby se ze studené a proudící vody radují. Druhý to negoval
    argumentem, jakže to může vědět, není-li sám rybou.
    První mu opáčil, co může jeho druh vědět o jeho vědomostech
    a vnitřním životě, není-li jím samým."

Ale to jen tak na okraj. Samozřejmě, že lékař nevidí do tvého nitra, nicméně ta propast se zmenšit řádnou komunikací - od toho jsou pravidelné kontroly a konzultace, žejo.
    Na metodách pokus-omyl v tomto případě neshledávám nic zavrženíhodného, lidi nejsou stroje a na medikaci reaguje každý trošku jinak - je to stejné jako s terapií, každému vyhovuje něco trošku jiného.
    Možná by stálo za to popřemýšlet nad tím, nakolik nedůvěra v lékaře a léčbu tu léčbu samotnou hatí.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    POA: psychoza ve smyslu dezorganizace a zmeny osobnosti (jako halucinogeny) az do uplneho zcvoknuti (muzes si treba nakonec myslet ze si kure:), neuroleptika ve smyslu neurodegenerace.
    ECLECTICA: tady nikdo nic nedoporucuje a veskera lecba probiha pod dohledem psychiatra (kdyby to bylo to HD nebo dokonce ty halucinogeny casem).
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ECLECTICA: To jsou kecy tohle. Žádnej doktor nemůže dokonale vědět, jak se do detailu cítím, potažmo může mi medikaci navrhovat, ne předepisovat.
    Nejvyšším arbitrem je mé tělo, já sám, nikdo jiný.
    To co obvykle současní psychiatři dělají, je medikace systémem pokus / omyl - nic víc. K tomu zjevná snaha držet pacienta na profylaxi osvědčených preparátů.
    ( takhle pracuje i kdejaký automechanik mmch.)

Chápu to, zjevně nemají lepší nástroje. Ale právě proto že to chápu, tak takovému systému se nemíním jalově odevzdávat.

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FESAKFLOYD: aha, výtečně :/
    takže svou otázku vztáhnu na škodlivost psychofarmak obecně. Poprvdě, začíná to být značně monotematické, otravné a na úkor dalších témat.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    ECLECTICA: benzodiazepiny

Dr Reg Peart, BSc, PhD
    http://www.drregpeart.org
    President of the Benzodiazepine Awareness Network,
    Founder & National Co-ordinator of VOT
    (Victims of Tranquillisers) in the UK

C. Heather Ashton, DM, FRCP

http://whale.to/a/ashton_h.html

"There are still nearly one million long-term benzodiazepine users in the UK and four million or more in the US."----- C. Heather Ashton, DM, FRCP 20

Joan E. Gadsby

http://whale.to/a/gadsby_h.html

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jinak je opravdu bezva, když se tu doporučuje holotropní cýhání - které může vyvolat u citlivých jedinců psychózu i bez zkušenosti předchozí ataky. Totéž platí pro halucinogeny.
    Co se týká lidí po schizofrení atace, tak ti mají kontraindikovány i různé vizualizační techniky a podobně.

A ještě k těm lékům: obecně platí, že to, že si člověk myslí, že mu je fajn, není důvodem k vysazení léku jakékoli skupiny. To, že léčba pkračuje po odeznění príznaků, má svůj smysl a význam.

A ještě jednou obecně: ano, všechny léky (včetně aspirinu nebo bylinkových čajů) mají své vedlejší účinky a svá rizika. Rozumní lékaři se proto snaží pacienty udržovat na o nejnižších účinných dávkách.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Bude tahle diskuse taky o něčem jiném, než o potenciální škodlivosti neuroleptik?
    POA
    POA --- ---
    MARKYSHA: to máš bohužel pravdu s těmi antidepresivy...

ono ale není dost dobrých psychologů, kteří by byli ochotni pracovat na pojišťovnu... a když jsou, pojišťovny s nimi nechtějí uzavřít smlouvu... je to začarovaný kruh
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POA: já ti věřím, on taky nebyl důvod, já nepsala nic konfliktního, proto jsem byla překvapená. Pouze jsem psala, že se mi nelíbí současný trend, kdy slabá antidepresiva může napsat obvoďák a zhusta tak činí, i když v hodně případech by stačil psycholog, kam by ho měl lékař odkázat a ten by pak posoudil, zda je to na psychiatra nebo stačí terapie.
    POA: tohle je rozumná řeč, opravdu je to o kvalitě lékařů a hlavně se musí svému lékaři věřit, jinak to nemá cenu
    POA
    POA --- ---
    FESAKFLOYD: chápu správně, že mozek tedy poškozuje jak psychotická ataka, tak neuroleptika.

Jak určit, které poškození mozku co způsobilo? Je možné to identifikovat a jestli ano, jak?

co je menší zlo? Já to chápu tak, že při akutních problémech rychle zasáhnout - neuroleptika... a pokud odezní, pomalu, zlehka, ale bez dlouhého otálení zase vysadit... je to tak správně?
    POA
    POA --- ---
    SOFIA: nereaguju přesně na příspěvek, kde jsi o tom psala... udržovací léčba po atace je myslím v pořádku... a je třeba ji řešit individuálně... jak čím léčit tak délku léčby.

Každopádně jsem přesvědčená o tom, že jen málo pacientů potřebuje při udržovací léčbě brát zrovna neuroleptika... jsou i jiné šetrnější léky

ale rozhodně mmusím všechny varovat... a zkušení se myslím přidají !!

nevysazujte svévolně léky !! Najděte si takovýho doktora, se kterým se o tom dá mluvit!! On musí vidět a vědět, že mu řeknete opravdu jak se cítíte, nehrát na něj žádné divadlo... pak je možné po dohodě s ním medikaci postupně upravovat, snižovat... a pokud se s vámi něco začne dít nebo jen budete vědět, že přichází co se týče zátěže a stresu náročné období, říct mu to

základem úspěšné, šetrné léčby je DOBRÁ KOMUNIKACE s ošetřujícím lékařem... a pokud možno i v rámci rodiny, pracoviště...
    POA
    POA --- ---
    MARKYSHA: to mě mrzí... ale fakt v tom prsty nemám.. příště si to raděj zkopíruj a ideálně pošli mně zároveň vzkazem... bych to tam hodila sama znovu, kdyby to zmizelo.. tedy s tvým nickem coby autorem samo
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    Cim vetsi spotrebovana kumulativni davka neuroleptik v gramech, tim vetsi problem.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    SOFIA: ciste prave nefalsovane schizofrenii HD nepomuze. maniodepresivite a schizoafektivni psychoze ano - za tyto dve se skryvaji casto psk a trasformacni krize.

SOFIA: prace (seberealizace a finance), staly sexualni partnersky vztah, pratelstvi, pravidelne fyzicke cviceni (idealne joga a meditace), kvalitni strava a hlavne spanek. vetsina psychoz ( s vyjimkou schizofrenie) zacina a je spousteno nespavosti. Vsechny psychozy nejsou schizofrenie, ktera se vyvijela v prodromu roky, kde jak dlouhy prodrom, tak tomu odpovidajici psychosocialni rehabilitace. Prodrom se vyviji ze socialni izolace a spatneho psychofyzickeho stavu (coz ovlivni spanek). Kazdy (meditaci) netrenovany clovek vlivem socialni izolace (samotka) onemocni psychozou ( to se tyka i smyslove deprivace a spankove deprivace). Hodne pomaha pravidelne cviceni, vitaminy a psychohygiena, zejmena kvalitni mezilidske vztahy vcetne sexu a spanek.
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    SOFIA: nemocnym lidem vysadit medikaci neradim. kdo se vsak neciti nemocny, citi se dobre a dobre psychosocialne fungujee, at neuroleptika dlouhodobe v zadnem pripade nebere. techto psychotiku jsou 2/3. ta jedna 1/3 psychotiku ma skutecne schizofrenii, tzn. tak geneticky danou nizkou vulnerabilitu, ze proste psychozu utrpi tak jako tak. tohle cele je vsak daleko slozitejsi. 10-20 % lidi ma psk, nejakou formu takove emergentni krize. je to velmi slozita, heterogenni skupina, tyto psychozy. neselektivni necitliva prumyslova neuroleptizace a overpreskripce (overexpozice) neuroleptik je iatrogenni pohroma.
    SOFIA
    SOFIA --- ---
    FESAKFLOYD: jo, a holotropni dychani mi prijde trochu mimo. Potom co jsem o tom par veci cetla nevim jak by mi to v ty dobe mohlo pomoct...
    SOFIA
    SOFIA --- ---
    FESAKFLOYD: jak si takovou psychosocialni terapii predstavujes?
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    [2009] Drug-Induced Dementia: a perfect crime by MD Grace E. Jackson

1) the causal connection between antipsychotic drugs and Alzheimer's disease
    2) the evidentiary link between stimulants (ADHD drugs) and shrinkage of the brain
    3) the limitations of the neurogenesis theory of antidepressant action (in fact, Dr. Jackson discusses the research evidence which shows that antidepressants damage the hippocampus - the learning and memory center of the brain)
    4) the evidence for mood stabilizers as neurodegenerative, rather than neuroprotective agents
    5) the reasons why existing drug treatments are particularly hazardous for survivors of traumatic brain injury (i.e., soldiers with head injuries)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam