SPIPI: Teď mě napadá třeba pan Zdeněk Lukeš, jehož názorů si hodně vážím. Těch článků jsou všude možně tisíce, zkus hledat.
"Historik architektury Zdeněk Lukeš se domnívá, že ministr Besser se dostal do těžké situace. "Tohle vyřešit je velký problém. Investor dům vlastní a má právo s ním nakládat, jak uzná za vhodné, pokud splní všechny podmínky, které mu město dá. A k tomu v tomto případě došlo. Musíme si uvědomit, že ten dům není ani nikdy nebyl památkově chráněný jako například několik desítek domů v jeho okolí. Takže demolice možná je, a pokud splní zastavovací podmínky, které jsou velmi přísné, tak je těžko zabránit tomu, aby dům nezmizel a nebyl nahrazen jinou stavbou," vysvětlil Lukeš a upozornil, že to je ostatně osud velké části Václavského náměstí.
Architektonicky nejcennější byl podle Lukeše původní dům z konce 19. století. Ten byl ale několikrát přestavován, současnou podobu získal v roce 1922. "Je to stavba řekněme průměrná, určitě nepatří k nejlepším, které Václavské náměstí má," domnívá se historik architektury."
/z rozhovoru pro ČT/
A na tvou otázku, proč by měla být budova z první republiky, která je zcela v technickém pořádku, nahrazena novou budovou, ve které nebude (asi?) možné bydlet a bude určena jen ke komerčnímu a administrativnímu využití - to je jednoduché, protože majitel objektu se tak rozhodl, to je jeho právo. Nevím, v čem je obytná budova cennější, než administrativní, asi mi něco uniklo.
Odlišná od budov okolo - Já nevím, byl´s někdy na Václaváku? Tam je každej dům jinej. Vyšší být nesmí, jediné, co smí přesahovat, je nárožní dominanta a to rozumných rozměrů. Nakonec podoba té budovy je přeci známa, takže není o čem se dohadovat...
Nevím, co myslíš tou relativizací hodnoty té budovy, prvorepublikových budov jsou v Praze tisíce. Mě stále nikdo nedokázal odpovědět na otázku, v čem je právě tahle jedna konkrétní stavba natolik výjmečná, že by se měla zachovat jako kulturní památka.
Ano, zbourání tohoto baráku mi opravdu nevadí, je to přirozený život města.
A že proti každé (a zdůrazňuji slovo "každé") stavbě v centru se lidé bouří, protože se bojí změn, to je známá věc. A není to nic nového, podobné iniciativy vznikaly už před mnoha staletími a snažily se zabránit výstavbě i mnoha dnes památkově chráněných budov.
Majitel ji chce zbořit, jediná možnost, jak mu v tom zabránit, je ustanovit tu budovu kulturní památkou. A z toho vyplývá můj dotaz: Proč by se právě tato konkrétní budova měla zachovat?