MIKATCHOU: Architekt zrovna náhodou jsem ;-)
Celé centrum města je zapsané na seznamu UNESCO, to ovšem neznamená, že je to konzerva či skanzen, kde se nesmí nic stavět. Pochopil, bych, že např. na Staromáku by něco podobnýho bylo zvěrstvem, ale Václavák má trochu jiný charakter. Že těch skleněných budov vznikají tisíce - no ano, jako tenkrát vznikaly tyhle modernistické stavby. Každá dobá má svoje... Odkaz kubismu tam není ani náznakem, budova se hlásí k art deco. Kurvení Václaváku pozoruju taky, ale asi ho vidím jinde (to tu radši ani nebudu prezentovat, to by tě rozzuřilo do běla)
Jinými slovy - v centru na nic nesahejte, protože by to mohl být precedens. Jen bych rád upozornil, že Praha je živé město, ne muzeum.
Dnešek je taky jen dneska, jestli máš dojem, že se vývoj architektury zastavil a dnešní domy jednou nebudou mít svou historickou hodnotu (nemluvím o této konkrétní, ta asi ne, stejně jako to, co tam stojí dneska), tak se pleteš. Naopak, dřív trval jeden stavební styl nebo sloh i desítky let, dneska jde vývoj neuvěřitelně rychle.
Úbytek obyvatelstva nezastavíš tím, že tam postavíš byty. Ty byty musí někdo chtít a to se v současnosti v centru Prahy nedaří zajistit. Krom toho teda Václavské náměstí není a nikdy nebude zónou vhodnou pro bydlení, to spíš boční ulice.
Doprava je průser a už jsem tu v jedné diskusi psal, že nechápu, jak může tak megalomanský projekt dostat zelenou z hlediska dopravy, protože Jindřišská tohle nemůže nikdy utáhnout. S tím naprosto souhlasím a jsem rád, že si toho taky konečně někdo všimnul.
Vlastnictví a nakládání s majetkem je v případě budov hodně složitá problematika, regulativy pro takto sledované místo jsou velice přísné.
Nevím, z čeho vycházíš ve svých teoriích o zásahu do urbanistického uspořádání Prahy výměnou jedné budovy za jinou ani nevím, kde bereš tu drzost posuzovat mé znalosti v oblasti urbanismu, když jsme se otázek urbanismu ani nedotkli.