• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: tak poznámka s věření novinám je fakt na místě - já noviny nekupuju a programově nedůvěřuju žádným veřejnoprávním médiím, i proto jsem před pár lety vyhodila televizi. Na fakultě jsem v rámci svýho doktroskýho studia párkrát učila a věř nebo ne, zahrnula jsem do kurzu i kritické čtení médií. Takže já opravdu nevěřím všemu co se píše v novinách, naopak tam nevěřím téměř ničemu. A za druhé - na město jsem si vytvořila velice specifický pohled, který ovlivnili lidé jako je David Harvey, Saskia Sassen, Sharon Zukin, Jane Jacobs a spousta dalších autorů, kteří to město podrobují kritické analýze právě z hlediska toho, jak je přetvářeno a často právě ničeno kapitalismem a tudíž mě nikdo nemá šanci přesvědčit o tom, že nic lepšího než kapitalismus nemáme. Šlo by to poměrně snadno vytvořit, kdyby k tomu byla vůle. Ale ta není a tak kapitalismus dál ruinuje tisíce měst. Zbydou nám po tom kapitalismu relikty v podobě Central Park Praha, nebo jiné obludnosti, kvůli kterým padnou celé parky a ve kterých nikdo nebude bydlet. Fakt nechápu, proč z podstaty kapitlismu vychází nemožnost zavčasu zabránit vzniku realitní bubliny a tím pádem i destrukci toho krásného co už ve městech vzniklo a co funguje.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Já bych to nazval věcnou debatou, nevidím v tom flame. Pokud čekáš jen souhlasné názory, nezakládej diskusi.

    K urbanismu - Obecně se zatím v urbanismu vyzkoušelo spousta teorií a jediné, co se zatím opravdu potvrdilo, je, že každé město má svůj život, který je daný složitou strukturou sociologických a ekonomických vazeb a jakákoli snaha město řídit vyšla buď lichá (město samo se začalo přetvářet) nebo jako průser (město nefungovalo). Ano, dle současných teorií by tam zřejmě měla být jak říkáš smíšená funkce, ale bavíme se o Václavském náměstí a ekonomická stránka věci byty na téhle adrese vpodstatě vylučuje, což nelze změnit (za částky v řádech stovek tisíc měsíčně si tam fakt byt moc lidí nepronajme). Můžeme s kapitalismem možná v tomhle nesouhlasit, ale nic lepšího zatím nemáme.

    A tím bych asi své příspěvky k tématu uzavřel. Netvrdím, že nový projekt je dokonalý, má trhliny a například ta doprava bude imho průser, jen jsem chtěl upozornit na fakt, že ne všechno, co se píše v novinách, je pravda.

    A ještě jednou - zkuste si odpovědět na otázku, čím je ten dům tak výjmečný, že by se měl památkově chránit?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: nebaví mě že když tu mam začínající diskusi a hned tu začíná flame. Pokud fakt jsi architekt, což původně nebylo zřejmé, neboť jsi pouze prohlásil, že se o architekturu zajímáš, tak je to jen další důkaz toho, co nedávno popsal jeden můj kolega - že architekti se na všechno dívaj pouze svou optikou a na pohled lidí coby laiků nehledí: http://praguewatch.wordpress.com/2011/06/19/o-architektech-a-lidech/
    My jako o.s. ovšem máme k laikům hodně daleko. Naopak. Je mezi námi 1 urbánní sociolog a 1 urbánní antropolog, 2 urbanisté, 2 sociální geografky, právníci z ateliéru pro životní prostředí, politolog a dokonce i jeden architekt a jeden pamákář. Takže oproti architektům, kteří si věčně povídají jen sami se sebou máme velkou interdisciplinární výhodu.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Hmm, tak na této úrovni se asi vážně bavit nebudem.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Architekt zrovna náhodou jsem ;-)

    Celé centrum města je zapsané na seznamu UNESCO, to ovšem neznamená, že je to konzerva či skanzen, kde se nesmí nic stavět. Pochopil, bych, že např. na Staromáku by něco podobnýho bylo zvěrstvem, ale Václavák má trochu jiný charakter. Že těch skleněných budov vznikají tisíce - no ano, jako tenkrát vznikaly tyhle modernistické stavby. Každá dobá má svoje... Odkaz kubismu tam není ani náznakem, budova se hlásí k art deco. Kurvení Václaváku pozoruju taky, ale asi ho vidím jinde (to tu radši ani nebudu prezentovat, to by tě rozzuřilo do běla)

    Jinými slovy - v centru na nic nesahejte, protože by to mohl být precedens. Jen bych rád upozornil, že Praha je živé město, ne muzeum.

    Dnešek je taky jen dneska, jestli máš dojem, že se vývoj architektury zastavil a dnešní domy jednou nebudou mít svou historickou hodnotu (nemluvím o této konkrétní, ta asi ne, stejně jako to, co tam stojí dneska), tak se pleteš. Naopak, dřív trval jeden stavební styl nebo sloh i desítky let, dneska jde vývoj neuvěřitelně rychle.

    Úbytek obyvatelstva nezastavíš tím, že tam postavíš byty. Ty byty musí někdo chtít a to se v současnosti v centru Prahy nedaří zajistit. Krom toho teda Václavské náměstí není a nikdy nebude zónou vhodnou pro bydlení, to spíš boční ulice.

    Doprava je průser a už jsem tu v jedné diskusi psal, že nechápu, jak může tak megalomanský projekt dostat zelenou z hlediska dopravy, protože Jindřišská tohle nemůže nikdy utáhnout. S tím naprosto souhlasím a jsem rád, že si toho taky konečně někdo všimnul.

    Vlastnictví a nakládání s majetkem je v případě budov hodně složitá problematika, regulativy pro takto sledované místo jsou velice přísné.

    Nevím, z čeho vycházíš ve svých teoriích o zásahu do urbanistického uspořádání Prahy výměnou jedné budovy za jinou ani nevím, kde bereš tu drzost posuzovat mé znalosti v oblasti urbanismu, když jsme se otázek urbanismu ani nedotkli.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    koneckonců, některým lidem by nevadila ani tato podoba Václavského náměstí .)

    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: já sem si kdysi taky myslela že je Z.Lukeš v pohodě, ale bohužel neni, evidentně kope za nějaký komerční subjekt...

    Posuzuješ pouze otázky architektury, což je pouze jedna jediná rovina celé věci, navíc ani nejsi architekt, takže ani v této jediné věci nemůže být tvé stanovisko dostatečně erudované

    Ráda bych připomněla že Prahu je především potřeba brát jako urbanistický celek ve své celistvosti, nikoliv jej posuzovat jen jako soubor budov. Je nutný si donekonečna připomínat, že Václavák padá pod ochranu UNESCA a že žádnej turista neni zvědavej na další obludu ze skla a oceli, kterých na celých světě vznikají tisíce a ještě tisíce jich vzniknout můžou, protože takový dnes umí postavit každý. Naopak ta budova která tam stojí teď je jistým odkazem kubismu, který je specifický a unikátní právě pro náš geografický prostor. Další věcí je to, že Václavák už byl zkurven několikrát, smutný je, že dnes je z něj v podstatě jen parkoviště které od Muzea nepřirozeně odděluje magistrála, která v těchto místech nemá co pohledávat. To ovšem není důvod proč lokalitu ještě víc kurvit.

    Taktéž se domnívám, že zbourání toho domu je věnována značná pozornost i proto, že by šlo o nebezpečný precedens a symbolické prolomení limitu na další podobné zrůdnosti v centru Prahy. Gentrifikace a snaha navýšit potenciální nájem z lokality se v minulosti už stokrát neosvědčilo a vedlo k mnoha negativním důsledkům. Pokud bychom uvažovali na této bázi, bylo by zřejmě finančně výhodnější na místo celého historického jádra postavit stometrové mrakodrapy a tím tak maximalizovat zisk z každého čtverečního metru. Jenže když by k tomu došlo, centrum by přišlo o svůj hlavní potenciál, kterým je právě historie, a cena nájmů by šla opět dolů. O prostory v mrakodrapech v bývalém středověké památkové zoně by nikdo neměl zájem.

    Z toho i vyplývá, že i když máš pocit že prvorepublikových domů je dost, tak prostě první republika už jednou byla a znovu nebude a proto to, co během tohoto období vzniklo lze považovat za neobnovitelný zdroj a vše co z něj ubereš už nikdy nenahradíš. Kor v cenné lokalitě založené v 14. století. Kdežto skleněný postmodernistický krabice budeme umět stavět ještě hodně dlouho.

    Když jsem tu mluvila o těch dalších hlediscích, tak dalším hlediskem je to, co tu zmiňoval SPIPI - a to je otázka bytová. Ptáš se, v čem je cennější budova bytová oproti budově administrativní? Tím jsi se zcela zdiskreditoval, protože evidentně nevíš nic o urbanismu, ani o městské sociologii. Důležitá je za všech okolností smíšená funkce lokality a jelikož na Václavském náměstí kontinuálně ubývá obyvatelstva, je nutné zajistit, aby k tomu už nadále nedocházelo, případně aby se trend zvrátil. O tom, proč je úbytek obyvatelstva z jakékoliv centrální nebo třeba obchodní čtvrti problém nechť už si dostuduješ materiály sám, nemíním tu být za doučovatelku. Zadej do googlu třeba termín "citizace", případně gentrifikace.

    Dalším bodem je také doprava. Nová budova počítá s podzemním parkováním, navzdory faktu, že dle zásad územního rozvoje má Praha vynaložit úsilí vedoucí k minimalizaci automobilové dopravy do centra. Další parkoviště znamená jen více aut.

    Další problematickou otázkou je otázka vlastnictví. Osobně zastávám názor že osobní vlastnictví by nemělo být zárukou neomezených práv nakládat se svým majetkem jak se majiteli zachce, zvláště jedná-li se o dům v památkové zoně a oblasti velmi frekventované, užívané mnoha obyvateli, kteří kolem domu chodí a kteří mají právo na hezké a příjemné prostředí. V Praze za posledních 20 let nic novýho hezkýho nevzniklo, až na pár malých výjimek, naprostou většinu toho, čím se dnes pyšníme a čím se vytahujeme před světem je město, které za nás před mnoha sty lety postavili naši předci a my jediné co dovedem dělat je s tímto dědictvím bohapustě nakládat a ničit ho. Já bych dokonce byla pro za daných okolností onu budovu vyvlastnit, je-li jeho majitel takto nesoudná osoba.

    A tak bych mohla pokračovat dál a dál, ale myslím že máš natolik zásadních mezer v znalosti fungování města že by to pro mě byla jen ztráta času. Raději ti pošlu nějaké věci k nastudování, aby naše debata mohla probíhat na trochu erudovanější úrovni. Pro začátek posílám alespoň zásady územního rozvoje.

    Zsady zemnho rozvoje Prahy.doc (25088 B)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SCHIFFI: Zejtra prohrabu knihovnu a najdu nějaký články. Kdo z odborníků je vlastně pro tu ochranu budovy? Vím o panu Lábusovi (jehož si taky vážím a jeho názor beru), jinak nevím, kdo se k tomu ještě přidal.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Jenže respektovaný historik architektury Zdeněk Lukeš, který se specializuje na 20. století, je podepsaný i pod několika posudky, které připustily možnost demolice některých staveb. A tak se také stalo.

    Mnozí architekti se dodnes nesmířili třeba se zbouráním Josefských kasáren na náměstí Republiky a stavbou Palladia či Ringhofferových továren na Smíchově. "Jeden odborník se může mýlit," říká profesor Rostislav Švácha z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

    Demolice domu na Václavském náměstí a podoba nového vyvolávají vášně - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/demolice-domu-na-vaclavskem-namesti-a-podoba-noveho-vyvolavaji-vasne-1jf-/architektura.aspx?c=A101201_103700_architektura_rez

    A kdo dál prosim tě? Ještě aspoň dva
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Teď mě napadá třeba pan Zdeněk Lukeš, jehož názorů si hodně vážím. Těch článků jsou všude možně tisíce, zkus hledat.

    "Historik architektury Zdeněk Lukeš se domnívá, že ministr Besser se dostal do těžké situace. "Tohle vyřešit je velký problém. Investor dům vlastní a má právo s ním nakládat, jak uzná za vhodné, pokud splní všechny podmínky, které mu město dá. A k tomu v tomto případě došlo. Musíme si uvědomit, že ten dům není ani nikdy nebyl památkově chráněný jako například několik desítek domů v jeho okolí. Takže demolice možná je, a pokud splní zastavovací podmínky, které jsou velmi přísné, tak je těžko zabránit tomu, aby dům nezmizel a nebyl nahrazen jinou stavbou," vysvětlil Lukeš a upozornil, že to je ostatně osud velké části Václavského náměstí.
    Architektonicky nejcennější byl podle Lukeše původní dům z konce 19. století. Ten byl ale několikrát přestavován, současnou podobu získal v roce 1922. "Je to stavba řekněme průměrná, určitě nepatří k nejlepším, které Václavské náměstí má," domnívá se historik architektury."

    /z rozhovoru pro ČT/

    A na tvou otázku, proč by měla být budova z první republiky, která je zcela v technickém pořádku, nahrazena novou budovou, ve které nebude (asi?) možné bydlet a bude určena jen ke komerčnímu a administrativnímu využití - to je jednoduché, protože majitel objektu se tak rozhodl, to je jeho právo. Nevím, v čem je obytná budova cennější, než administrativní, asi mi něco uniklo.

    Odlišná od budov okolo - Já nevím, byl´s někdy na Václaváku? Tam je každej dům jinej. Vyšší být nesmí, jediné, co smí přesahovat, je nárožní dominanta a to rozumných rozměrů. Nakonec podoba té budovy je přeci známa, takže není o čem se dohadovat...

    Nevím, co myslíš tou relativizací hodnoty té budovy, prvorepublikových budov jsou v Praze tisíce. Mě stále nikdo nedokázal odpovědět na otázku, v čem je právě tahle jedna konkrétní stavba natolik výjmečná, že by se měla zachovat jako kulturní památka.

    Ano, zbourání tohoto baráku mi opravdu nevadí, je to přirozený život města.

    A že proti každé (a zdůrazňuji slovo "každé") stavbě v centru se lidé bouří, protože se bojí změn, to je známá věc. A není to nic nového, podobné iniciativy vznikaly už před mnoha staletími a snažily se zabránit výstavbě i mnoha dnes památkově chráněných budov.

    Majitel ji chce zbořit, jediná možnost, jak mu v tom zabránit, je ustanovit tu budovu kulturní památkou. A z toho vyplývá můj dotaz: Proč by se právě tato konkrétní budova měla zachovat?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: nahoď nějaký odkaz na odborný periodikum, kde je souhlasný názor se zbouráním této nijak cenné budovy, jak tvrdíš. Rád se dozvím nějaké argumenty, proč by měla být budova z první republiky, která je zcela v technickém pořádku, nahrazena novou budovou, ve které nebude (asi?) možné bydlet a bude určena jen ke komerčnímu a administrativnímu využití. Bude naprosto odlišná od všech budov okolo a s největší pravděpodobností bude i vyšší.

    Nic proti, ale snaha o jakousi "relativizaci" hodnoty té budovy a snahu bagatelizovat mobilizaci občanské společnosti mi přijde v tomto případu minimálně úsměvná a nemůže vycházet z ničeho jiného, než z odlišného světonázoru. Mám prostě za to, že tobě zbourání tohodle baráku nikterak neva a zrovna tak ti neva, co místo toho a za jakým účelem má vyrůst. Anebo se pletu?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: ix odborníků? Zkus zalistovat v odborných periodikách, on ten názor na věc není až tak jednoznačný. Věřím, že pokud o celé věci víš pouze z těchto jednostraných letáků a z vystoupení odpůrců zboření toho domu, tvůj názor nemůže být jiný, ale existuje i druhá strana.

    Já sám se za žádného super-experta nepovažuju, spíš si vážím názorů některých jiných architektů. Pokud vyjádření jiného názoru je záškodnictví, prosím, nebudu tu překážet a diskusi opouštím.

    P.S. O neziskovosti některých neziskovek v oboru bych si sdovolením rád ponechal svůj názor podpořený svými zkušenostmi. S tím developerem nemám nic společného, vlastně ani nevím, kdo to staví.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: na jaké úrovni se architekturou zabýváš že tomu rozumíš líp než ix odborníků? tebe snad podplatil ten developer ne? btw, nevim kdes přišel na to že na tom Praguewatch vydělává - to je neziskovka prosimtě, děláme to všichni z vlastního zájmu. To se mi tu v diskusi záškodníci objevili pěkně rychle...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MIKATCHOU: Tak jedna aktuální, která se kromě klubu Prahy 6 dá zveřejnit i zde:
    Petice proti zastavění parku u Malovanky / SpPZO - sppzo.cz
    http://www.sppzo.cz/Petice-proti-zastaveni-parku-u-Malovanky

    Ten link o Praze-Bubnech teď nemám čas rozkliknout, takže nevím, jestli je tam zmínka o tom, že místo by si zasloužilo pietu. Protože právě odtamtud odjížděly transporty pražských Židů do Terezína...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SCHIFFI: Architekturou už se nějakej čas zabývám. Pokud někdo tvrdí, že ta budova je ukázkou špičkové prvorepublikové modernistické architektury (rozporuji pouze slovo "špičkové") a je historicky cenná, ať mi řekne, proč.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    HAMSTER: ty seš fundovanej odborník, že tvrdíš, že to není ukázka prvorepublik. modernistický architektury a že ten dům není cenný?!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Proč bych chodil na demonstraci? Já nevím, proti čemu bych tam demonstroval. A jistě tam mluvilo spousta "odborníků", ale vyvážená debata to zcela jistě nebyla.

    Co považuju za nepravdu?

    - Dům je dnes ukázkou špičkové prvorepublikové modernistické architektury. - to při vší úctě není.
    - Magistrátní odbor demolici povolil i přes to, že mu byl znám záměr investora nahradit pětipatrový dům devítipodlažní novostavbou. Ta by nerespektovala meziválečnou regulaci náměstí - to není pravda
    - Zásadní ale je především to, že se jedná o cenný historický dům. - Nejedná.
    - Jde tedy o místo, kde je demolice kvalitních historických domů již z podstaty ochrany vyloučena. - To není pravda.
    - Návrhy přístupné na webu jsou pouze ty, které vyčnívají o několik pater (viz zde). - Opět demagogie, ten návrh vypadá úplně jinak.

    Dále ten článek obsahuje spoustu pozvánek na demonstrace, protesty, odkazy na petice, žádné vyjádření protistran (jak úřadů, tak investora), čili je to čistá propaganda. Takže prohlášení, že "od toho je Praguewatch, aby informace o tom domu byly nevědoucímu občanovi zprostředkovány..." je blábol, praguewatch je hlásná trouba jakési organizace, která se zabývá mařením stavebních řízení. Takových organizací je spousta a rozhodně bych je neoznačoval jako "neziskové", živí se vydíráním a živí je to velmi dobře.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: kdybys byl přišel na demonstraci, tak tam hovořila spousta neziskovek, a odborníci z řad architektů a památkářů
    co konkrétně považuješ za nepravdu? znáš pravdu?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Přečetl jsem si článek k tomuto tématu na praguewatch.cz a je to kombinace nepravd, polopravd a demagogie. Nevědoucí občan tím asi mnoho nezíská, očekával bych argumenty z obou stran, ne jen vyjádření Klubu pro starou Prahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam