• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cywe to je zase výživná diskuze tady...během dvou dní se dostat od demolice baráku ke zkáze světa a nefunkčnosti kapitalismu

    Jinak mě fascinuje místní vázaní demolice stavby na nefunkčnost objektu. Co to s tím má společnýho? Stavba se přece demoluje kvůli tomu, že investor čeká větší výdělky z nový budovy, asi tak velký, že zaplatěj i tu přestavbu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: nechápu. Ta budova na Václaváku je snad stejně nefunkční jako moje okna? Pokud potřebuju něco opravit a někdo mi diktuje jak, tak ať mi taky diktuje za co. Pokud ale koupím starej barák s úmyslem ho zbořit.... no promiň, to je trošku nesrovnatelné.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: A o tom to je, všichni by rádi rozhodovali o cizím, ale jakmile by jim někdo chtěl sáhnout na jejich, chtěli by minimálně dotace... Není to jednoduchý no...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: takhle, že musím mít dřevěná okna mi nevadí, myslím, že s plastovými by to vypadalo fakt divně. Ale repliky původních oken ve vnější řadě (jsou to dvojokna) by mi samozřejmě vadily, protože by mě to přišlo výrazně dráž. V takovém případě bych očekával dotaci a pak bych s tím neměl problém.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: jo, to máš pravdu.. asi to úplně nezapadá do vaší agendy. Je to čirý klientelismus a korupce. Zásah do městkýho prostoru spočívá asi jen v tom, že je to na úkor původního boxerskýho klubu, který pod vedením trenéra Tišera fungoval a skutečně něco těm dětem z ulice nabízel...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: to se ale asi týče spíš korupce jako takový, ne? asi nejde o nějaký zásah do městského prostoru nebo jo?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Jo, to souhlas, já i psal, že na budovy v památkové rezervaci se vztahují přísnější pravidla, ale repliky původních oken po tobě si nikdo nechce, že?
    A kdyby ti tu výměnu oken zakázali, protože tím zničíš národní bohatství, budeš s tím rozhodnutím souhlasit? Nebo kdyby chtěli uspořádat kvůli výměně oken tvého bytu referendum a všichni pražané se mohli vyjádřit, jestli ti to dovolí nebo ne...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: Hurdovina, tunel, do kterého teče hodně peněz pod záminkou sociální prevence mládeže... S kamarádem jsme to na jaře začli trochu řešit, ale poté jsme neměli na to moc času. Když jsem mluvil se Standou Beránkem z TI, tak mi to potvrdil.. ti na to ale nemají kapacity, pač teď řeší jiný Hurdoviny :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: lžeš nebo se mýlíš, třeba taková výměna oken se reguluje i u objektů samostatně památkově nechráněných, avšak vyskytujících se v památkové zóně. Sám v takovém bydlím a momentálně to řeším. Nemohu použít plastová okna a kdyby úřady chtěly, můžou mi dokonce zakázat i dřevěná eurookna.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SPIPI: o tom nic nevím, ale možná kolegové... co se s tím děje?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    MIKATCHOU: nemáte v Praguewatchi náhodou nějaký materiály k Centru kontaktních sportů (Praha 3)? Kdyžtak pošta...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Budovy jsou čistě soukromé, na vlastnictví v týhle zemi od roku 1989 máme ve zvyku nesahat. Přesto nakládání s budovama (z tebou jmenovaných důvodů) není tak jednoduché, řídí se zákony a normami (a v případě památkové rezervace je to menší knihovna norem) a vyžaduje spoustu odborných povolení.

    Otázkou je, zda ta konkrétní budova je "národním dědictvím", imho není. A o to se tu vede spor. Není tu spor o to, zda bourat historicky cenné objekty, to všichni víme, že nelze. Nejen že nejde památkově chráněnou budovu zbourat, vy si nesmíte vyměnit byť jen kliky na dveřích. Normy jsou v tomhle ohledu velice přísné a je to tak dobře. Ale jen u památkově chráněných objektů, u obyčejných baráků tohle neplatí. A ani nevím, proč by to platit mělo...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: Souhlasím ovšem s tím, že budovy by neměly být něčím čistě soukromým.

    A zde ještě něco k tomu vyvlastňování, velmi podnětný rozhovor panem právníkem Petrem Kužvartem, který s Praguewatch velice úzce spolupracuje: http://www.advojka.cz/archiv/2010/22/vyvlastneni-v-zajmu-kapitalismu
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: měla bych k tomu ix námitek, obzvláště k těm inovacím a pokrokům a drahotě, ale chci aby už skutečně diskuse směřovala tak jak je zde záměrem...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: to co píšeš, je pravda jen na první pohled. Ano, současný hysterický kapitalismus "vyžaduje" nějaký růst, ale to především proto, že součástí ekonomiky je i nějaká přirozená míra inflace. Při nulovém růstu a nenulové inflaci dochází k reálnému poklesu ekonomiky. Taky je třeba si uvědomit, co vytváří onen "růst". To není je stále excesivnější využívání půdy nebo jiných výrobních prostředků, to jsou v současnosti především inovace. Při stejné míře drancování přírody můžeš snadno vytvořit dvě úplně jiná HDP (například můžeš les vykácet a dřevo prodat jako palivo anebo může les vykácet a vyrobit z něj nábytek). Vyspělé ekonomiky zvyšují HDP ne tím, že by nutně více vyráběly, těžily a spotřebovávaly, ale tím, že vyrábějí čím dál sofistikovanější a dražší výrobky a především čím dál efektivněji.

    A konečně se dostávám k tématu - právo silnějšího je "kapitalistické" také jen zdánlivě. Opravdový kapitalista, zvlášť ten, který se poučil z chyb syrového kapitalismu 19. století a začátku 20. století, nemyslí na okamžitý zisk, ale na zisk dlouhodobý, a k tomu bezesporu patří i budování dobrého jména a dobrých vztahů. Kromě toho podporuji regulaci u věcí veřejných (což městské budovy určitě jsou). Budovy nejsou něčím, co je čistě soukromé. Máme je všichni na očích, jsou národním dědictvím. Majitel si s nimi nemůže dělat úplně co chce. Už jen proto, že nemůže naivně předpokládat rozumného majitele.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: to nemění nic na tom, že funkční kapitalismus vyžaduje 3% meziroční růst, který neni trvale udržitelný ani při tom nejvyšším stupni morálky a etiky, a nijak neřeší monopolizaci globálního kapitálu... a jak jsem říkala, ráda bych zde hovořila především o městě, a ne o tom jestli kapitalismus ano nebo ne, ačkoliv ta debata vyvstane pokaždý když někdo bude obhajovat právo "finančně silnějšího" na udávání tváře městu


    JAMES_DICK: ty to místo znáš z google maps, já 300 metrů od toho projektu bydlím .) - proti restauraci půda v podstatě nic nemám, prý tam obstojně vaří, ale vyobrazovat ho v těchto barvách mi připadá podobně směšné asi jako tahle reklama na punčochy http://www.youtube.com/watch?v=OQ9wuadoV0Q
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    MIKATCHOU: sorry,jakkoli mi prijde bourani domu na Vaclavaku jako kolosalni picovina,protoze ten barak je zdravej,funckni a v dobrym technickym stavu,zadna ruina, je to hezkej barak,nijak sice nevycniva,ale je nesmysl se vzdavat zachovalyho kusu historie,a s hamsterem totalne nesouhlasim,tak tady s tebou teda nejde souhlasit,protoze jsem si dal tu praci a nasel si misto ty vystavby je vzdusnou carou tri kilaky od spalovny a dva kilaky k nejblizsimu bodu jizni spojky,je to v zastavbe v proluce mesta. Sice si muzeme myslet,ze jsou ty baraky hnusny a ta reklama nechutna,tak ta vybavenost tam celkem je a dopravni dostupnost taky a kdyz si nekdo udela ze staryho skladu hospodu,tak ja rikam jo,super. Lepsi,nez aby tam byla trilionta vietnamska zelenina nebo vrakac s kradenejma dilama.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: hele, jestli se vážně domníváš, že podstatou kapitalismu je trvalý růst, tak se nedivím, že se proti němu ošíváš. Ale možná by to nejdřív chtělo "poznat svého nepřítele", protože to, proti čemu se ohrazuješ, jednoduše není skutečné :)

    WIL_M: To ovšem neznamená, že kapitalismus je nefunkční, jen že je nefunkční mnohde tam, kde lidé nechápou, že aby fungoval, musí existovat obchodní etika, morálně vyspělá společnost, vymahatelnost práva a prozíravost. V lidské přirozenosti je bohužel stále ještě zakořeněno "carpe diem" namísto myšlení na budoucnost, což ovšem nespraví žádná změna režimu (spíše naopak). Ono je snadné říct "systém je v pořádku, to všechno lidi" a často tím hájí svůj systém i bolševici, ale kapitalismus, či lépe řečeno tržní svobodná společnost nabízí nejlepší seberegulaci a je zkrátka jen tak dobrá, jak dobří jsou lidé, kteří ji tvoří. Na osvícenou diktaturu nevěřím (nebo spíš nevěřím na to, že bychom zrovna my měli štěstí na nějakého osvíceného vládce).

    Uvědomte si, jak vypadala ochrana památek za bolševiků. Vzpomeňte na nádraží Těšnov a na budování magistrály jako takové. Na zničení břehů Vltavy třeba v Holešovicích. A pro milovníky monarchie stačí vzpomenout na trestuhodnou asanaci Starého města za císaře pána. My žijeme v době, kdy se alespoň můžeme ozvat, a kdyby lidé nebyli líní vepři sedící u televize a řešící nanejvýš fotbal, mohli bychom se i něčeho domoci.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Tak tomu říkám naprosto alarmujícím způsobem zmanipulovaná prezentace projektu Byty Malešice, který se nachází v těsné blízkosti Malešické spalovny a jižní spojky. Ráda bych podotkla, že kupř. restaurace Půda před kterou se jakýsi hipster smějě do mobilu je ve skutečnosti obyčejný podnik přestavěný z jakéhosi skladu a je hned vedle non-stopu 4. cenové kategorie kde se v noci schází náckové.
    YouTube - ‪Byty malešice new realty for investment or living in Prague‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=2_mckkLuez0

    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Nebyl někdo z vás na této diskusi v Doxu?
    On-line z DOX: Praha - centrum vzdělanosti :: Kultura :: ČT24
    http://www.ct24.cz/kultura/127570-on-line-z-dox-praha-centrum-vzdelanosti/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam