• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    MIKATCHOU: sorry,jakkoli mi prijde bourani domu na Vaclavaku jako kolosalni picovina,protoze ten barak je zdravej,funckni a v dobrym technickym stavu,zadna ruina, je to hezkej barak,nijak sice nevycniva,ale je nesmysl se vzdavat zachovalyho kusu historie,a s hamsterem totalne nesouhlasim,tak tady s tebou teda nejde souhlasit,protoze jsem si dal tu praci a nasel si misto ty vystavby je vzdusnou carou tri kilaky od spalovny a dva kilaky k nejblizsimu bodu jizni spojky,je to v zastavbe v proluce mesta. Sice si muzeme myslet,ze jsou ty baraky hnusny a ta reklama nechutna,tak ta vybavenost tam celkem je a dopravni dostupnost taky a kdyz si nekdo udela ze staryho skladu hospodu,tak ja rikam jo,super. Lepsi,nez aby tam byla trilionta vietnamska zelenina nebo vrakac s kradenejma dilama.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: hele, jestli se vážně domníváš, že podstatou kapitalismu je trvalý růst, tak se nedivím, že se proti němu ošíváš. Ale možná by to nejdřív chtělo "poznat svého nepřítele", protože to, proti čemu se ohrazuješ, jednoduše není skutečné :)

    WIL_M: To ovšem neznamená, že kapitalismus je nefunkční, jen že je nefunkční mnohde tam, kde lidé nechápou, že aby fungoval, musí existovat obchodní etika, morálně vyspělá společnost, vymahatelnost práva a prozíravost. V lidské přirozenosti je bohužel stále ještě zakořeněno "carpe diem" namísto myšlení na budoucnost, což ovšem nespraví žádná změna režimu (spíše naopak). Ono je snadné říct "systém je v pořádku, to všechno lidi" a často tím hájí svůj systém i bolševici, ale kapitalismus, či lépe řečeno tržní svobodná společnost nabízí nejlepší seberegulaci a je zkrátka jen tak dobrá, jak dobří jsou lidé, kteří ji tvoří. Na osvícenou diktaturu nevěřím (nebo spíš nevěřím na to, že bychom zrovna my měli štěstí na nějakého osvíceného vládce).

    Uvědomte si, jak vypadala ochrana památek za bolševiků. Vzpomeňte na nádraží Těšnov a na budování magistrály jako takové. Na zničení břehů Vltavy třeba v Holešovicích. A pro milovníky monarchie stačí vzpomenout na trestuhodnou asanaci Starého města za císaře pána. My žijeme v době, kdy se alespoň můžeme ozvat, a kdyby lidé nebyli líní vepři sedící u televize a řešící nanejvýš fotbal, mohli bychom se i něčeho domoci.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Tak tomu říkám naprosto alarmujícím způsobem zmanipulovaná prezentace projektu Byty Malešice, který se nachází v těsné blízkosti Malešické spalovny a jižní spojky. Ráda bych podotkla, že kupř. restaurace Půda před kterou se jakýsi hipster smějě do mobilu je ve skutečnosti obyčejný podnik přestavěný z jakéhosi skladu a je hned vedle non-stopu 4. cenové kategorie kde se v noci schází náckové.
    YouTube - ‪Byty malešice new realty for investment or living in Prague‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=2_mckkLuez0

    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Nebyl někdo z vás na této diskusi v Doxu?
    On-line z DOX: Praha - centrum vzdělanosti :: Kultura :: ČT24
    http://www.ct24.cz/kultura/127570-on-line-z-dox-praha-centrum-vzdelanosti/
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: mám pocit, že tato diskuse už by konečně měla začít být o Praze, a ne o našem ideovém sporu ohledně kapitalismu. Ten tu beztak nevyřešíme. Já neuhnu a ty taky ne. Ty máš nabušeno do hlavy, že kapitalismus je super (architekti kteří tomu věří obvykle bývají velmi bohatí), já pravej opak. Takže konec této debaty. Je to OT. A nechci to řešit ani v poště už, mám dost svý jiný práce...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Já myslel, že ta nová administračka zabije jen děti třetího světa! Ona zničí i planetu? No to zírám... :-D
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Z úřední desky: Jižní spojka - úprava sjezdu Spořilovská

    Na mimoúrovňové křižovatce Jižní spojka - Spořilovská se chystá úprava sjezdu - rampa Spořilovská.

    Úřad městské části Praha 4 oznámil pokračování v řízení o umístění stavby "J.S. - rampa Spořilovská, úprava sjezdu 5. května, Praha 4 (č. akce 999329)" a oznámil datum veřejného ústního jednání 8.7.2011.

    Veřejnost může uplatnit své připomínky k tomuto záměru a vlastníci sousedních nemovitostí námitky nejpozději na veřejném ústním jednání.

    Bližší informace o záměru mohou vlastníci sousedních nemovitostí získat nahlížením do spisu a ostatní veřejnost žádostí o informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím u Úřadu městské části Praha 4, odbor stavební, referent Ing. arch. Jiří Záškolný.

    V případě potřeby rady nebo právní asistence je možné obrátit se na Ateliér pro životní prostředí, o.s.

    Praguewatch - Praha pod lupou
    http://praguewatch.cz/reports/view/263
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: možná by to zachránilo planetu, ty chytráku...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Zrušení kapitalismu zatím vždycky vedlo ke spoustě mrtvých, bídě, chudobě a nesvobodě, pokud se nepletu... Ale jistě by to zachránilo jeden dům nevalné hodnoty, to za to stojí... ;-)
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MIKATCHOU: on nefunkční kapitalismus hezky zapadá do současného šíleného zadlužení téměř všech zemí po celém světě, tohle je dlouhodobě skutečně neudržitelný stav..
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: takže se bavíme o nefunkčnosti deregulovaného kapitalismu v tom případě... a ano, myslím to vážně, kapitalismus není dlouhodobě realizovatelný status quo této společnosti, tedy alespoň ne do té doby než budou nalezeny další obyvatelné planety... trvalý růst je nemožný!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: to je doufám vtip. Současné problémy nejsou způsobeny kapitalismem, ale naopak jeho nefunkčností: rozbujelou korupcí, klientelismem a kamarádčoftem. Ve funkčním kapitalismu by 1) kapitalista dbal na své dobré jméno a budovu by buď nezboural anebo by alespoň postavil něco tak kvalitního, aby se mu to v dlouhodobém horizontu vyplatilo 2) bylo respektováno rozhodnutí odborného orgánu památkové ochrany a nedošlo by k jeho obcházení či ignorování ze strany zjevně podplacených úředníků.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: áha...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: fungovat to začne až bude odstraněn kapitalismus :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: A funguje to někde na světě, nebo jsou to všechno jen teorie?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: doporučuju se poučit od těhle lidí, když už nevěříš nikomu než architektům, tak věz že existují i architekti osvícení a méně technokratičtí, než je ta naše česká smetánka, která si dodnes nejspíš myslí že titul Ing.Arch je něco jako vstup do světa elit a přímá cesta ke korytům
    An Architektur. Produktion und Gebrauch gebauter Umwelt
    http://www.anarchitektur.com/aa_news/aa_news_en.html
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: :-)))))))))))))))))))
    nic, tohle nemá smysl...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: nevim čemu se směješ vole. Buď seš prostě pokrytec nebo blb. Chceš mi snad tvrdit, že obchody v tom domě budou převážně chráněný dílny, organizace, které se pohybují ve sféře sociálního podnikání nebo obchody s výrobky Fairtrade? Nebo snad že tam budou bydlet původní nájemníci a lidé, kteří v tom domě třeba žijí od narození? Bude ta nová budova alespoň energeticky pasivní? Bude ta budova postavena technologicky co nejšetrněji k životnímu prostředí? Bude ta nová budova vůbec v něčem veřejně přínosem? No asi ne žejo, bude to prostě jen další prosklená kancelář pro budovatele nadnárodního kapitálu, další vykslajvant dovežený z indočíny, z robotáren, kde pracují mladý ženy a děti.. to je realita. Jestli ti to přijde směšný, tak si běž opláchnout aspoň obličej studenou vodou.

    Argumentace "takhle ten svět funguje" si strč za klobouk, protože to není zdaleka pravda. Otevři oči a přestaň tupě přijímat status quo manýrů veskláků z východní Evropy, co ještě nestačili zbohatnout. Pak můžeš popojet tyvole.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: To vyvlastňování bylo reakcí na Jane Jacobs, kterou se MIKATCHOU ohání...

    Veřejný zájem je možná evidentní pro tebe, pro mě ne.

    "Kancelářskou budovou s obchodama, kde se prodává zboží vyrobené dětmi v třetích zemích" :-)))))))))))))))))))))))))))))))) Nic, popojedem....

    Takle svět nefunguje, nikde to takle nefunguje. Je mi líto, že vás to tak děší, je mi jasný, že by se vám víc líbilo, kdyby investoři kupovali budovy za takto závratný částky a pak z nich dělaly byty pro chudé a pronajímali je zadarmo, ale holt takle to fakt nefunguje. Nikde.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: "Jak už jsem ti psal - město řízené shora skupinou vyvolených, kteří rozhodují o tom, kdo kde bude bydlet, nefunguje." - Ale vždyť toto zde přesně máme, zvláště pak v Praze, která je klientelistickou baštou, které konkuruje snad už jen Liberec.

    O vyvlastňování zde nikdo přeci nemluví, ani o přerozdělování. Jde tu o nějaký veřejný zájem, na který by se nemělo zapomínat a měl by být brán v potaz. A ten veřejný zájem je zde snad evidentní.

    Ptal ses, proč mě vadí, že by ta budova byla pouze administrativním prostorem. Jednoduše mi přijde smutný bourat zachovalý činžovní dům, který je součástí celého architektonického genia loci Václavského náměstí, nahradit ho kancelářskou budovou s obchodama, kde se prodává zboží vyrobené dětmi v třetích zemích a to jenom proto, aby si na tom někdo namastil kapsu. Pro mě je to prostě známka primitivismu. Je to jednoduše ta největší ubohost, kterou nám kapitalismus (o kterém se hezky zmiňuje Michatchou) může nabídnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam