• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: O čem zase?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: jasný, tímhle dalším postem si opět potvrdil, že o tom víš úplný hovno
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Jo, čekal sem, že vylítneš jako čertík z krabičky... Ano, máš pravdu, toto jsou řekněme dlouhodobá systémová řešení, zatímco to, o čem se tu bavíme, jsou konkrétní dočasná řešení konkrétních lokalit a aktuálního problému. Obojí musí probíhat současně, stejně jako nejde jen bezdomovce někam vyhánět, nejde ani nechat je vožralý a zfetovaný zevlovat na dětskejch hřištích a čekat, až se situace vyřeší tím, že bezdomovci nebudou - to totiž nebude hned tak, buďme realisté.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    "Jasně, že je to jen odsune jinam, ale lepší řešení zatím nemáme"

    To myslíš vážně? Víš, že existuje obor sociální práce nebo věc, která se nazývá sociální politika (ať už města, obce či státu) či celá řada sociálních služeb od terénních programů, až po pobytová zařízení? Tedy pomáhající profese a systém jakési záchytné sítě a podpory. Člověk bez domova je člověk v tísni a je fuk, díky čemu se do takové situace dostal. Represe mu nepomůže, problém to neřeší a jak správně podotkl YBUKO, jen se celej problém přesouvá jinam. Tyhle represivní opatření jsou krátkozraká, dlouhodobě problém neřeší ba dokonce prohlubují a jsou populistická. A ty seš jen další ovce, která to žere i s navijákem. Gratuluju .)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Toho se taky bojím. Cílem by měli být ti bezdomovci, tohle by mohla být páka, jak na ně, protože dokud budou jen chlastat a obtěžovat ostatní, strážníci na ně nic nemaj. Jasně, že je to jen odsune jinam, ale lepší řešení zatím nemáme a Kampy je pro ně imho opravdu škoda. Já doufám, že strážníkům někdo vysvětlí smysl té vyhlášky a že nebudou prudit ty, co si na Kampě udělají piknik se sklenkou vína.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Pokud to bude sloužit svému účelu (což znamená především od strážníků zapojení mozku), tak proč ne...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: vsak ja vim... osobne vubec nechapu, kdyz jde o obycejny cinzaky nekde ve Vrsovicich nebo na Smichove, proc se do toho vubec serou, protoze tam fakt nic tak echt cennyho neni. Na Starym Meste nebo v te Kyselce to chapu, je to urcite kulturni dedictvi, to je OK. Ale zpusob, jakym se pamatkova pece praktikuje v CR, je smesny. Penize na ochranu budov stat nedava skoro zadny a naopak buzeruje ty, kteri sami za svoje ty domy chtej opravovat.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Bavime se o budovach pod ochranou pamatkove pece. Vlastnictvi takove budovy ma podle me mit sve vyhody a nevyhody. Nevyhodou je balik povinnosti, ktery je zatim v CR je tak na pul. Kdyz se rozhodnes budovu opravit, budou te prudit kvuli kazdymu detailu pamatkari, ale dokud ji jen nechavas chatrat, nic se nedeje - to je imho divny. No a pak jsou tu vyhody, stat by ti mel opravy takovy stavby dotovat, coz v CR nefunguje skoro vubec, tam se radsi dotuje zateplovani....
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    je paradoxní, že památkáři vlastně nepřímo chrání zájmy i těch podnikatelů.
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    SMALLRICCIO: Takže podle tebe je nejlepší zrušit status památkově chráněných domů? V takovém případě tě můžu ujistit, že by se Praha během deseti dvaceti let změnila k nepoznání. V kombinaci s městskou politikou zabíjení živé kultury by se z Prahy stal ne skanzen, ale východní tržiště, které by turisty brzo přestalo zajímat, takže by ty nové luxusní hotely a obchodní domy neměl kdo živit.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    HAMSTER: "Chapu, ze myslenka, ze si rozdelime majetek tech zamoznejsich a zadarmo tak ziskame neco, na co bysme si jinak asi nikdy nevydelali, je lakava, ale porad je to kradez, nic vic." - reagoval jsem na todle... ti co po dvou generacích domy zprivatizovali si na ně snad vydělalali? - tím chci poukázat na to, že kecy o tom kdo si na co ne/vydělá jsou prostě zcestné. s problémem to nemá nic společného. vlastnictví zavazuje a jednoduše neplatí, že s vlastním majetkem je možné nakládat úplně jakkoliv - to je mimo jiné i důvod proč jsou ve stavebních řízeních zohledňovány názory sousedů, v případě velkých staveb i odborníků a veřejnosti.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    CISLO42: V poradku? Rozhodne ne. Realne? Podle soucasnych zakonu ano. Proto je potreba uzakonit nejake povinnosti majitele, ktere pokud nebudou plneny, budova pujde treba nucene do drazby. To si predstavit dokazu i kdyz je to zasah do vlastnickeho prava jak prase. Ale 1) nevim o tom, ze by nas pravni system neco takoveho umoznoval a 2) i v tomto pripade je nutne zajistit, aby se budova dostala do rukou nejakemu investorovi, ktery se o ni postara. Prenechat ji lidu je pitomost, protoze lid ji neopravi, ze....
    JINDRICH: Nechapu uplne, co mas na mysli. Takze ty proste svym znaleckym okem jasne poznas, ze ten majitel si na tu budovu nemohl vydelat a tak mu ji ukradnes? Delas to tak i s jinymi vecmi?
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    takže nucené zbourání soukromého majetku (domu) za účelem generace vlastního (finančního) zisku je v pořádku, oproti tomu vyvlastnění za účelem záchrany kulturní památky a tím pádem tedy za zachování něčeho, co má objektivně pro naši společnost hodnotu a lidé o to mají zájem už nikoli..

    Kdo je tady potom bolševikem? Tahle nálepka v 21. století už dávno nabyla zcela jiných rozměrů...
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    HAMSTER: A co říkáš na tuhle hypotetickou a v Praze zcela reálnou situaci. Investor koupí ve středu Prahy v nějaké turisticky zajímavé uličce památkově cenný dům, a rozhodne se, že ho nechá spadnout, aby tam mohl postavit něco jiného. Řekněme Palladium 2. Dům chátrá a chatrá, na lidi začnou padat do ulice kusy omítky, pak i tašky ze střechy, cihly. Město dlouho nedělá i přes protesty lidí nic, i když všichni tuší, že ten dům chátrá podle investorova plánu. Ale když jednoho dne taška spadne na psa matky paní co pracuje na magistrátu a udělá z něj placku, začne po letech nečinnosti konečně město konat. Odbor památkové péče začne investorovi začne sázet pokuty a snaží se ho dohnat k tomu aby s domem něco dělal. Nejdřív mu dá zaplatit 10 000,-, pak 50 000,-, pak 150 000,-. Investor se ale odvolává, protože před dům přece nechal dát cedulku POZOR, PADÁ OMÍTKA, neplatí, celé se to táhne léta. Po pěti letech konečně pro něj směšnou pokutu zaplatí, ale už je pozdě, dům spadnul. Lidé nadávají, ale investor si tam nakonec postaví co chce, a během pár let vydělá desítky milionu. A jde si koupit další dům o několik ulic dál a celý proces se opakuje.
    V pořádku?
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    HAMSTER: nebuď směšný... jako kdyby všichni ti současní vlastníci si za těch 20 let na budovy mohli vůbec nějak vydělat. tadle meritokratická rétorika je v situaci postkomunistických zemí dost manipulativní. Vyvlastnění ve veřejném zájmu je součástí českého práva, takže i tvé odvolávání se na bolševismus je zavádějící. viz již linkovaný článek: http://www.advojka.cz/archiv/2010/22/vyvlastneni-v-zajmu-kapitalismu
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Hledas argumenty, proc nekomu neco zabavit (cti ukrast), coz je pro bolseviky normalni, ale necekej, ze ti, ktery maji byt okradeni, s tim budou souhlasit. Jak si prisla na to, ze Praha ma patrit lidu, jsem neprisel, lid ji nepostavil a nevlastnil, vzdycky (az na onech 40 nestastnych let) byly budovy soukromym majetkem. Chapu, ze myslenka, ze si rozdelime majetek tech zamoznejsich a zadarmo tak ziskame neco, na co bysme si jinak asi nikdy nevydelali, je lakava, ale porad je to kradez, nic vic.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SMALLRICCIO: a kdo mysliš že to město postavil? ten kokot kterej si tam koupil barák, aniž by v životě kdy v Praze žil? aniž by byl jakkoliv s městem spřízněn a měl zájem i o něco jiného než jak si namastit kapsy? Pardon, možná že ten dům kdysi patřil městu a nebo možná se nenašel restituent během privatizací, ale to pořád ještě z pražského obyvatelstva dělá lidi s mnohonásobně převyšujícím nárokem na tu budovu než z nějakýho kokota ze zahrničí kterej disponuje globálním kapitálem... Prahu postavili naši předci, nám zbyla, nám by měla sloužit, měly bychom si jí vážit, hýčkat si jí a ne jí rozprodávat nějakým obchodníkům kteří to chtěj zničit a neváži si právě toho celku o kterym tu mluvim.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    A jake majetkoveA ja vztahy mam na mysli? No areal lazni nepatri Mattonce, ale nejaky jiny firme, se kterou mela Mattonka nejaky smlouvy, nicmene tahle firma ted hraje mrtvyho brouka a bez jeji spoluprace se s tim legalne neda vubec nic delat (jediny povoleny jsou zasahy v pripade, ze by budovy ohrozovaly sve okoli - pak obec smi budovy nalezite (ale pouze v nezbytne nutnem rozsahu) zajistit, tj. dat tam nejaky site, podpery, vystojkovat stropy, ale nic vic. To vse samozrejme na naklady majitele..).
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Jaky konkretni povinnosti mas na mysli? (A prosil bych neco, co je skutecne uzakoneno a tim padem vymahatelneho, ne moralni zasady, protoze na to se ti ve sporu kazdej vykasle)
    A taky by me zajimalo, jakym zpusobem bys to resil, slohovy cviceni o tuzbach lidu jsi napsal hezky, ale konkretni reseni v tom nevidim. Stat na opravu takovyho komplexu nema prostredky a nema pro nej ani vhodne vyuziti (pokud to maji byt stale lazne), tech 14.000 lidi do toho taky investovat nebude. Ja bych reseni videl (jak okamzity pro tuhle konkretni zalezitost, tak szstemovy), co ty?

    Ja jsem taky pro, aby se to dalo do poradku. A umim si predstavit, ze v pripade cennych budov bude povinnost dohlizet na dobry stav uzakonena, jako je tomu napriklad v Italii. U nas se do toho urady dostavaj az v pripade, kdy chces neco prestavet, ale dokud na ten barak nesahas, nikdo nic nezmuze...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    jaké majetkové vztahy máš na mysli? ty nemovitosti přeci mají své majitele a ty mají své povinnosti, který neplní!

    A krom toho jsme zase u toho. Ve chvíli, kdy majitel nedokáže hospodařit se svým majetkem anebo ho má jako spekulaci, tedy čeká, až "to" spadne a to zvlášť v případě nějaké cenné budovy, která má prostě objektivní hodnotu, což tyhle lázně bez pochyby mají (i proto se ty petice dělají - našlo se 14 tisíc lidí (to je na petici tohoto charakteru sakra hodně), kterým se prostě chátrání nelíbí a jsou pro zachování - to je projev demokracie milej Hamstře, ale to ti nic neříká), má prostě právo stát zasáhnout. Soukromý majetek není žádný fetiš a nějaké nedotknutelné právo. Pokud něco vlastníš, máš i nějaký povinnosti. Pokud máš nějaké povinnosti, máš je plnit. Pokud to neděláš, má se to řešit. Je to stejný, jako když necháš hnít svoje huculský koně ve chlívě, až jim hnijou kopyta. Je to tvůj soukromý majetek, no a co? Přijde veterinární správa, ochránci zvířat a nazdar. Koně ti seberou a ještě můžeš jít bručet. S památkama by to mělo být stejný. Tyhle kecy o soukromym majetku a shánění investorů si nech pro nějaký forum bankéřů a finačních potentátů. Shánět investory má v první řadě majitel toho baráku a nikdo jinej. Nebo to za něj má zařídit třeba město, pěkně mu zaplatit opravu, celou rekonstrukci a pak říct "tak tady to máte pane a hlavně se o to pěkně starejte a když ne, nevadí, zase vám to opravíme z daní." To asi trochu postrádá logiku ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam