• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Když rozvážíš preclíky po Praze, musíš rozvážet preclíky, ne stát před firmou. To je ta doprava. Domů pak klidně můžeš jet na kole... Ale to tu fakt těžko někdo pochopí, tady je "práce" hodně abstraktní výraz....
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Někdo ano, někdo ne, záleží na typu práce a na typu firmy. Když rozvážíš preclíky po Praze, tak je nesmysl, abys s autem jezdil z pekárny až domů.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Pokud někdo potřebuje k práci auto, nemůže ho mít zaparkované ve firmě, ale to bys asi těžko pochopil. Nechme to být, fakt, je mi to jedno, vozte si tramvají třeba kredenc.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Díky, já s dovolením upřednostním chůzi, kolo a zejména MHD, jejíž pokrytí je v Praze i v jiných městech ČR luxusní.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Neživí mne nic, na co potřebuji auto. Ale to s tím nemá co dělat. Ty jsi psal o životě v městě a v městě žijí tisíce, desetitisíce a v případě Prahy statisíce lidí, kteří auto k zaměstnání nepotřebují. A pokud ano, tak ho mohou mít zaparkované ve firmě, například.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Ale co ja se do toho zase seru, jezdete si treba na kolobezkach, me je to vazne jedno...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Fajn, smim vedet, co te zivi?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Že to má vliv ne "městský život"? Tak to jsem byl před dvěma lety asi v jiném Mnichově.

    "chude rodine z venkova s postarsim Passatem. Duchodci skonci bez auta a nakonec asi budou nuceni opustit svuj byt ve meste, protoze na mackanice v tramvaji uz fakt nemaj klouby, rodina z venkova si asi tezko zaplati hotel s hotelovym taxi, takze proste neprijedou." - pobavilo

    "Zivot ve mestech bez aut je jiste senzacni, jen nevim, kdo v takovym meste bude zit." Já i má rodina žijeme ve městě celý život a nikdy jsme auto neměli. Ale vydrželi jsme asi proto, že nejsme chudí a že nám slouží klouby, nebo jinak vážně nevím proč.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Tak uplna novinka to neni, dokonce uz se o tom uvazovalo i pro Prahu. Ja zastavam nazor, ze podobny omezeni ma znacne negativni vliv na podnikani v centru mesta, cimz pomalu ale jiste zabiji mestsky zivot. Kdyz to narazim na tvuj priklad - majitel BMW X5 s tim jak uz sem psal problem mit nebude, ale i pokud jo, tak co? Presedne i s kufry do podzemky? Ne, pojede hotelovym taxi, cili misto jednoho auta bude jedno auto. Senzace... Ale protoze X5 splnuje EURO V, soustredme pozornost jinam. Treba k paru duchodcu se starou Fiestou nebo chude rodine z venkova s postarsim Passatem. Duchodci skonci bez auta a nakonec asi budou nuceni opustit svuj byt ve meste, protoze na mackanice v tramvaji uz fakt nemaj klouby, rodina z venkova si asi tezko zaplati hotel s hotelovym taxi, takze proste neprijedou.

    Zivot ve mestech bez aut je jiste senzacni, jen nevim, kdo v takovym meste bude zit. Mozna je to mozny v byrokratickem centru typu Brusel, kde jsou nikdo nic nedela a vsichni jsou urednici, ale zivy mesto se takle provozovat podle me neda.
    DAHY
    DAHY --- ---
    SMALLRICCIO: Je nam te samozrejme hrozne lito. Drzim palce, aby se Praguewatch podarilo tuhle kauzu medializovat.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: X5 nedostane zelenou kartu na vjezd do centra? To bych se divil. Jako moderní auto splňující normu EURO V bude i s tím osmiválcem úplně v pohodě. To opatření naopak vyřazuje z provozu mnoho starších aut, který ač plně funkční, musej do šrotu (jako u nás auta, který už si nikdo nekoupí, protože ekopoplatek při přepisu přesahuje cenu auta) a místo nich se vyráběj nový (což je jistě velice šetrné k přírodě).
    Ač sem ke všem konspiračním teoriím obecně dost skeptickej, tak tohle vážně vypadá jako výsledek lobby automobilovýho průmyslu (spolu se šrotovným a sledováním zrovna CO2, protože to je jediná hodnota, kterou maj dneska tolik úspěšný diesely lepší a odvádí pozornost od rakoviny ve spreji, co vypouštěj vedle toho).
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Tohle je klasické trollování, takže si moc nehraj na chudáčka.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Jo, ban na mě, jen mi prosím řekni, za co to bude tentokrát?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    YBUKO: Dalnici tam k tem vilkam postavi. A vedle toho sklad toxickyho odpadu jen aby te nastvali. A McDonalda, kde budou podavat vyhradne grilovana tuleni mladata.

    Hele fakt to nechci resit s lidma, ktery se odmitaj zamyslet...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Jistěže je to hrůza a děs, ale nemá to smysl řešit tady, leda bys chtěl hýkat o vykořisťování pracujícího lidu a znásilňování kytiček. Tady sou lidi na trochu jiný úrovni a řešej akorát tak sebe...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SMALLRICCIO: Nech to bejt, zbytečně rozjedeš další flame...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    YBUKO: Ekl domy a ještě k tomu za 23 míčů.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Karlínský příklad táhne, třicítku v ulicích chtějí další části Prahy - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/tricitka-v-praze-0kd-/praha-zpravy.aspx?c=A121010_1838915_praha-zpravy_ab
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Ministerstvo kultury ČR dům čp. 1602, Václavské náměstí 47, za památku neprohlásilo. Rozhodnutí nabylo právní moci 1. 10. 2002.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    První čísla z Prahy: Metrobusy se zpožďují i o 20 minut - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=759214
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    je to už trochu staršího data, ale konečně se to ke mě s ročním opožděním dostalo...
    Rozhovor v Xantypě « PragueWatch: Praha pod lupou
    http://praguewatch.wordpress.com/2012/10/08/rozhovor-v-xantype/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam