MIKATCHOU: Tak jsem si to pročetl (ten úvod, pak ještě pár kapitol, ale přiznám se, že jsem se v tom ztratil, protože používanou termilologii neznám) a ve všem, co jsemčetl, jsem našel spíš jen obecně platné teze. Jistě je pravda, že se po zkušenostech s ČSSR veřejnost odklání od marxistických myšlenek a často je prostě šmahem odmítá bez hlubší znalosti. Tomu se nelze divit, naopak je s podivem, že i po revoluci má v naší zemi levice tak silnou pozici, KSČ nezanikla a mnozí vlivní lidé předrevoluční epochy zastávají vlivné úřady i nadále (v revolucích mívají členové poražené mocenské skupiny většinou spíš tendenci náhle umírat). Toliko k úvodu, pak se tam řeší různé otázky, ale vždycky na čistě teoretické bázi. Čili chápu, že marxismus jako teorie stále žije a je různě rozvíjen. Dokonce se očividně vedou spory o to, který ze směrů jeho rozvoje je ten správný.
Ale na mou otázku to stále neodpovídá. Já sem holt člověk s technickým vzděláním, takže pro mě je to věc podstatná, ačkoli se tomu jistě humanitně vzdělaní lidé podivují a podobnou otázku si nikdy nepoložili (a tím pádem na ni ani nemůžou najít odpověď v knihách. Takže to zkusím ještě jednou -
je něco, co marxismus přinesl světu, zavedlo se to do praxe a funguje to?