• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: NNŽ je velkej problém, kterej zatím nikdo neví, jak vyřešit. Vaše parta vyhrála bitvu o uznání NNŽ kulturní památkou, bohužel po kroku A by měl následovat krok B a nad ním ste se tak nějak zapomněli zamyslet. Takže co s tím teď bude?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: teď to neprospívá nikomu, protože se nikdo k NNŽ jako ke kulturní památce s jistým a ze všech stran již probraným potenciálem nechová :)

    jinak až budeš žít na nějaký planetě sám, tak ti jistě nikdo do ničeho kecat nebude .)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Dvě poznámky:
    1.) Zda je místo (třeba nádraží) "špinavá díra" nebo ne sakra záleží na investorovi a architektuře. A u nádraží a jiných otevřených veřejných prostor to platí dvojnásob. Kde není život, vznikají nepěkná temná zákoutí.
    2.) Historická budova Hlavního nádraží Praha je nepoužívaná už dlouho a nesouvisí to s jejím stavem, ale se změnou koncepce a velikosti nádraží a přemístěním hlavního vstupu. Nové prostory od architektky Šrámkové jsou podle mého soudu ještě cennější, než původní relativně konvenční nádražní budova (ačkoli obecně panuje názor, že původní budova je cennější, což ale souvisí především se zjednodušením hodnocení architektury v Praze stylem staré = dobré, starší = lepší) Samozřejmě jsem všema deseti pro dokončení kompletní rekonstrukce nádraží tak, jak se k tomu investor zavázal, což znamená i nákladnou opravu historické budovy a ještě nákladnější opravu litinové konstrukce nad kolejištěm.


    K článku se nechci vyjadřovat, obsahuje příliš výrazů "zjevně" a "asi" a málo faktů (a když, jsou motány dohromady naprosto nesouvisející věci).
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: jasný no, tak já to bourání vnímám negativně především ruku v ruce s tím, že nepovažuju za nutný za každou cenu stavět něco novýho, když daná věc lze opravit/zrekonstruovat.. a tuhle filosofii nemám jen co se týče architektury, ale i dalších věcí.. jednoduše nemám v sobě toho správnýho "budovatelskýho ducha" :) souvisí to asi s mým vlastním důrazem na environmentalismus
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: a myslíš, že když se něco zbourá a postaví nový, tak se tím zlikviduje "špinavá díra"? to je přeci o koncepci a přístupu a ne o architektuře.. a hlavní nebo obecně velká nádraží jsou na celym světě místem, kde se ta "špína" jednoduše akumuluje víc. Ale osobně mi teda hlavák v tomhle směru nepřijde nijak horší, než jakýkoli jiný rovnocenně velký vlakový nádraží.. a to jsem jich už viděl jenom v Evropě celkem dost, ať už v západní Evropě nebo třeba Rusku či postsovětských zemích..

    Kámen úrazu vnímám spíš prostě v tom, jak se u nás "staví", jak město (HMP) hospodaří, komu dává a jakým způsobem zakázky, jak probíhá kontrola plnění atd.. souvisí to prostě s tzv. dobrým vládnutím a v tom má Praha dlouhodobě mezery, diplomaticky řečeno..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Četl, ovšem tím, že jsi ji smazala, nemá smysl se o ní dále bavit. Faktem je že ty mě tu urážíš pravidelně a já na to nereaguju nijak přepjatě, zato když tu někdo napíše něco nelichotivého o tobě nebo tvé práci, je z toho hned cenzura. Vzpomeň si na to, až mi zas budeš říkat, že nejsem vědec, takže tě mé názory netrápí, že vysvětlit mi něco je jako vysvětlovat eskymákům principy burzy, že mám inteligenci džungarskýho křečka, že jsem "ptačí mozek", že mě jistě vyhodili z architektury pro nedostatek inteligence, že mám mazat z týhle diskuse, když mě nezajímají tvoje aktivity, že jsem tupec etc. Ostatně ani SPIPIho příspěvky se pokud vím nikdy nemazaly a to ani když mě nazýval čůrákem, nulou, blbem, exotem, blbečkem, dementem, přiblblým pokryteckým ignorantem, debilem, hovnem a co já vím čím ještě. Přitom nevím (krom snad dvou vypjatých příspěvků, kdy ste mě svýma urážkama vytočili do ruda), že bych se tu kdy vyjadřoval vulgárně nebo bych neargumentoval věcně (opět můžem porovnávat s příspěvky SPIPIho, třeba s tím, kde byl jen obrázek křečka v běhacím kolečku - jistě něco k věci a nikoho to nemůže urazit)

    Takže rovný metr pro všechny? Já jsem pro, ale moc tomu tady nevěřím.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: osobně vskutku nepovažuji zrovna tohle za jádro problému.. hlavák se bourat nemusí, není k tomu důvod, navíc ta budova má historickou hodnotu (což chápu, že je pro některý cizí slovo).. spíš jde o to, jakým způsobem se to dělá a co je výsledek a ano, v Praze je to obchoďák (to je přeci smysluplné, dle některých developerů), kterej je navíc zrekonstruovaný nekvalitně..
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: "něco nového, hezkého" :)))
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    "Investor (nájemce) zjevně odstoupil od slíbeného a základního záměru opravit překrásné a rozsáhlé prostory historických budov, které se změnily v temné, zdevastované, melancholické a nepoužívané prostředí. Vše tedy jen napůl, zjevně pak je vidět, o co fikaným Italům šlo. O totéž, o co jim jde v celé Praze. Využít dočasného aktuálního zájmu zejména zahraniční klientely a rychle ekonomicky profitovat. Pražské hlavní nádraží je vlastně jako celek smutným pomníkem pravé hrabivosti, koncept a sliby jsou fuč."

    Nádraží jako vánoční dárek aneb Když tři dělají totéž, není to totéž — Kultura — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/209200-nadrazi-jako-vanocni-darek-aneb-kdyz-tri-delaji-totez-neni-to-totez/
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: zřejmě tu urážlivou zprávu co tu psal jsi asi ani nečetl, protože jsem jí poměrně záhy smazala... nemám zapotřebí aby mě někdo poučoval o tom, že si mám najít brigádu a makat
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SPIPI: a vs.

    Londýnský starosta chce z města "Cyklondýn" — Svět — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/209082-londynsky-starosta-chce-z-mesta-cyklondyn/
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: tak post o tom, že je někdo omezenec, je celkem zbytečný mě by to teda urazilo. Zato SMALLRICCO imho nic tak hroznýho nenapsal, celá podstata jeho sdělení byla jen o tom, že pokud máš dojem, že bys uměla to území využít lépe, nic ti nebrání vzít si úvěr, vypracovat plány a postavit něco jiného. Což je pravda. Nic vyloženě sprostýho v tom nebylo, rozhodně ne víc, než co tu musím trpět běžně já.

    MIKATCHOU: Co se týče toho nádraží, tak to vychází spíš z toho, jak se taková operace plánuje. Postupuje se od velkých celků k menším, rozmístit restaurace, kina nebo divadla po areálu je až druhá fáze, začíná se velkými celky obytných, administrativních a obchodních budov a zelení. Začít urbanistickou studii umístěním galerie si můžeš dovolit možná ve studentským projektu, ale praxe funguje jinak.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: já sem tady ted nikoho neurazila, nevim co bych mazala, jinak s tim cos napsal souhlasim, budou to dodržovat obě strany a když ne, bude se mazat
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: omezenost to je v tom smyslu, že ten chlap absolutně nezná nic jinýho než jen administrativní, obytný, obchodní... opravdu se lidský život skládá jen z bydlení v bytě, chození do krámu a sezení v kanceláři? Pokud ano, tak je to hodně tristní výpověď o naší společnosti. Je potřeba naučit se uvažovat mimo zažité vzorce... jak říkaj amíci "think outside of the box" a to teda Sekyrovi rozhodně není vlastní.
    Nehledě na to, že i třeba taková škola nebo zdravotní zařízení jsou věci vcelku konvenční,ale Sekyra je nestaví...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    HAMSTER: Mika, nedávej mi pluska a smaž radši ten svůj urážlivej nicneříkající text.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Nejsem proti, ale pokud to budou dodržovat obě strany..
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    A vůbec - proč je stavba administrativních/bytových budov projevem omezenosti? Kde pracuješ ty, kde sepisuješ ty svoje statě? V lunaparku?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: já už tady žádný urážky nechci, budeme se bavit o tématu a nebudou tady osobní urážky - Smallriccio mi nebude říkat, že si mam hledat brigádu a jít do práce, když mě vůbec nezná a neví co dělám, takovýhle řeči do týhle diskuse nepatří
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Tak on tam píše příklady, očividně o tom zatím až tak nepřemejšleli, ale prostě jen říká, že si dovede představit, že ty budovy zachovaj a najdou pro ně jiný využití. Administrativa a bydlení jsou majoritní využití budovy ve městě, takže jako příklad je to celkem pochopitelný.

    A když už seš proti jízlivým a urážlivým komentářům, tak předpokládám, že tu poznámku o "největším omezenci" přeformuluješ nebo smažeš, jinak budu mít opět dojem, že tu funguje marxistická cenzura stalinistickýho typu, když SMALLRICCIO nesmí napsat, co si myslí, zatímco ty napíšeš text, kterej krom urážky neobsahuje žádný jiný sdělení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam