• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAJak zvládat sebeovládání, agresivitu, agresivní chování? Víme jak, je to na nás.
    Jak se naučit vhodnému neafektivnímu chování?
    Jak se úspěšně sebeovládat?
    Jak zvládat vlastní i cizí agresivní choutky, pohnutky, agresivní chování?
    Jak na stres?
    Čemu se vyhýbat a co naopak podporovat?
    Jak nezůstat v začarovaném kruhu...

Textový dokument obecných rad ke zlepšení sebeovládání dle Nešpora
    http://drnespor.eu/sebeow.rtf

http://www.kosmas.cz/knihy/156882/hnev-a-jeho-smysl/

http://www.psychologicalselfhelp.org/Chapter7/chap7_8.html
    rozbalit záhlaví
    _A5_
    _A5_ --- ---
    NIKOPOL: Mam pocit, ze je to spise toto jak rikas: "...někdy hluboko zabudované bloky vůči agresi, ubližování (které jsou často i podvědomě asociovány nevhodné chování a úpadek charakteru. "ubližovat" znamená být špatný člověk)"

Vetsinou jsem schopny akce, az kdyz dostanu nekolik tvrdejch ran, pac se fakt nastvu... jinak mam problemy utocit, rekl bych, ze z vyse uvedeneho duvodu..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    no .. box je sport prostý emocí, agresivita není na místě, pouze vysiluje zdroje v tu chvíli potřebné pro koordinaci pohybů a taktiky. box je jen jiná fotma šachů

takže nejlepší je si nic nepředstavovat, když přichází úder uhýbám,ale jen o tolik kolik je potřeba, abych zůstal, co nejblíž. stejně se chovám v případě kombinace.
    dál si nic nepředstavuju a zůstávám sním pokud udělal chybu v postupu, jsem rychlejší, nebo otevřel svojí obranu, je čas na můj postup.

pokud nejsi schopný reakce případně akce, je to právě většinou vinou stresu, který tě blokuje. je pak na místě zjistit, co je příčinou tohoto stresu. (většinou to bývá nějaká forma strachu, někdy hluboko zabudované bloky vůči agresi, ubližování (které jsou často i podvědomě asociovány nevhodné chování a úpadek charakteru. "ubližovat" znamená být špatný člověk)
    _A5_
    _A5_ --- ---
    Ja mam opacny problem.

Delam bojovy sport a casto mam problem v sobe jistou agresivitu umele vyvolat, na coz pak v ringu doplacim...
    Mate s tim nekdo zkusenosti? Treba si predstavovat, ze vam protivnik zabil matku, psa nebo tak neco...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ze zkušenosti mojí i mého okolí plyne, že ke snížení agresivity případně nárůstu sebekontroly vede vytrvalé praktikování disciplíny, otužování ve snášení/zvládání bolesti (nejlépe obojí zároveň), případně dobrovolné vystavení se prožitku osobní krize - to jsou ve skrze mechanizmy vnitřní. za vnější metody by se dala považovat kontrola interakce s prostředím, ať už sleduji a dávám pozor na druh a kvalitu situací do kterých vstupuji a nebo začnu z gruntu u jídla, které do sebe dostávám.

1) disciplína pomáhá - už jen proto, že pokud 3x denně (když má člověk opravdu problémy je lepší tvrdší program) budu, pravidelně ve stejný čas, praktikovat cokoliv, i kdyby to mělo být čištění bot, vyústí to ve více sebekontroly, sebeovládání, lepší chování a potažmo snížení agrese, už jen proto, že je to sebeovládání. tréningem jednoho sebeovládání dosáhneme zapamatování principů, které jsou pak aplikovatelné v jiných podmínkách.

2) disciplína se zvládáním/snášením bolesti - tréning sebeovládání se zde pojí s vědomím a cíleným snášením zátěže případně stresu. jde o metodu úspěšnější už jen z toho důvodu, že při něm dochází k vychýlení běžného stavu mozkové chemie. tréning je tak náročnější na vůli a soustředění, což následně vede k ještě větší sebekontrole v celkově kratším čase.
    v tomto případě jsou pak nadmíru úspěšné metody tréningu bojových umění. například dlouhodobé stání v předepsaných pozicích jako zástupce všech těchto metod nejjednodušší a zároveň nejúspěšnější. (případně kdybyste nevěděli kde se při stání bere bolest a stres. bolest z toho, že tělo a nebo spíš mysl, a především tělo/mysl člověka s agresivní povahou, nedokáže být v klidu, obecně jakákoliv statická forma/pozice, kterou se snaží dosáhnout je provázena silnou vůlí a s tím spojenou tenzí často ne jen myšlenkovou/energetickou ale především tenzí svalovou. dlouhodobá neměnná tenze ale vede k rychlému vyčerpání této vůle/myšlenky/energie (i na tělesné úrovní, co se týče síly a výdrže svalstva) a neprodleně k bolesti, případně při setrvání v pozici k jejímu překonávání/snášení. (důsledky takového tréningu na příčiny a důsledky agresivního chování a jeho zvládání jsou snad zřejmé, pokud ne, pokusím se to rozvést)

3) vystavení se krizi - zahrnuje již předchozí postup disciplíny se snášením bolesti, v případě, že zda však není vůle k sebe překonání, je možné použít vnějšího nátlaku, ať už pomyslíme na přivázání ke kůlu nebo na zavření do tmavé kobky na x dlouhou dobu. metoda je brutální ale také brutálně účinná (v případě že jde o dobrovolné rozhodnutí se takovému procesu oddat). existují i mírnější způsoby jako třeba potní sauna, chůze po žhavých uhlících, běh/tanec do vyčerpání všech sil nebo půst (všechny však vyžadují záměr a silnou vůli).

4) sledování a kontrola interakcí - je metoda nejtěžší z hlediska náchylnosti k opakovanému neúspěchu, vyžaduje záměr a vůli, vede však k úspěchu téměř bezbolestnou cestou (vyjma bolesti pramenící z opakovaného neúspěchu a vlastního selhání ... snášet to je zpravidla těžší než setrvat na psychicky labilní úrovní už jen proto, že jde o vědomí proces)

5) kontrola interakce s prostředím na bázi diety - podle východních nauk medicíny je psychologie člověka značně přeceněný fenomén. agrese podle nich vzniká na nevědomé úrovni skrz přetížení životně důležitých orgánů. dieta a její dodržování pak slouží k ulevení o očistění orgánů zodpovědných za dané agresivní stavy.

podrženo sečteno ...
    k sebeovládání vede jedině sebeovládání ruku v ruce s redukcí stresu a to především stresu ze strany vyčerpání nebo ohrožení vnitřních životně důležitých orgánů.
    prvním krokem v sebeovládání je očista těla a s tím spojená očista "duše".
    _IT_
    _IT_ --- ---
    Sry za-hlcení, měl jsem po ránu trochu trysk v práci - budu nadále víc vážit abych to tady nespamoval:)
    _IT_
    _IT_ --- ---
    Zdá se že klíčovou roli pokud jde o biochemickou podstatu agrese hrajou serotonin, dopamin, testosteron a adrenalin, a jsou dohady o genetickejch vlivech.. Budeme si teda muset vystačit s psychologií, meditací a etikou? :-/
    PIZI
    PIZI --- ---
    Netusim. Ja osobne jsem s tim problemy nemel. Naposledy jsem byl rozcileny nezvladatelne asi na zakladce. :-)
    _IT_
    _IT_ --- ---
    PIZI: Já jo, tak dávám podněty pro začátek, nechci tady chytračit to mě fakt nebaví, potřebuju s tim něco dělat. Je pravda že vlízt si v takovym stavu do sauny je jedna z věcí který jsem zatim nezkusil, myslíš že bych měl?
    _IT_
    _IT_ --- ---
    PIZI: Měl jsi s timhle někdy reálný problémy?
    _IT_
    _IT_ --- ---
    PIZI: no to co prožívám jako nárůst energie / tenzi, bejvá zřídkakdy prostě jen tak nějaká energie, obvykle to bejvá o komunikaci transmiterech, hormonech apod.. Když se vlivem nějakýho emočního procesu tělo donutí vyprodukovat řekněme kvanta adrenalinu nebo serotoninu, samozřejmě že ten se dá zpětně zmetabolizovat ale neni to tak jednoduchý, abych tak řek.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ja jsem prave moc nerozumnel jak to myslis ty. Mluvil jsi o nejake vyprodukovane energii, ktera kdyz uz je vyprodukovana musi se nejak spalit a to asi hlavne nejakou formou agrese.
    _IT_
    _IT_ --- ---
    _IT_: Každopádně v zásadě právě takovej přístup jsem měl na mysli - pojmout to víc funkčně
    _IT_
    _IT_ --- ---
    _IT_: zdá se že v tom bude i serotonin nemálo, to se s trávením nedá srovnávat sorry. Jaks to myslel teda?
    _IT_
    _IT_ --- ---
    tipoval bych že v tom bude hrát zásadní roli i něco jinýho, možná kortizol a další, ale každopádně hormony přece neoblbneš, narozdíl od metabolickejch produktů trávicího traktu:) Nebo nevim možná jsem to uplně nepochopil
    _IT_
    _IT_ --- ---
    PIZI: myslůíš že to je jen o adrenalinu? Já sám nevim právě bohužel, musim se podívat někam.
    _IT_
    _IT_ --- ---
    Hrubej nástřel:

Obecně si myslim že pokud se projevuju navenek nepřiměřeně agresivně (tzn. předevšim moje okolí referuje že jsem nepřiměřeně agresivní), může to mít následující příčiny:
    - absence kontrolních a srovnávacích mechanizmů a rozlišování vůbec (alkoholizmus, primitivní level)
    - moje vlastní nepřiměření nároky na okolí, selhání sebereflexe, zranění na narcistním levelu (což je vpodstatě i motivem na primitivním levelu ale je rozdíl v projevech když na tuhle úrověň člověk regreduje za střízliva:)
    - moje nepřiměřená úzkost jinýho než narcistního charakteru, nereflektovaná naopak okolím
    - vášeň / bestialita (mimo psychologický kategorie)
    - sadismus (s jeho psychologický pozadím)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Na chemicky urovni se uvolni kvantum energie i pri traveni jidla. Da se premenit treba na teplo. Staci zvysit teplotu tela o malicko a spotrebujes tim urcite z fyzikalniho hlediska v pohode vsechnu tu energii kterou jsi vyrobil tim ze jsi popohnal metabolismus trochou adrenalinu.
    _IT_
    _IT_ --- ---
    Obecně mi připadá účinnější soustředit se na to jak takový situace vznikaj, na jaký třeba nepřiznaný pocity je to reakce, v jakejch stavech nebo v jakym druhu stresu mám tendenci tomu spíš podléhat než jindy apod., co jsou nosný motivy, "spouštěče" takový rekace prostě.. protože jakmile se ten drive jednou probudí tak je celkem pozdě, a i když to dokážu udržet v sobě, a i když to následující třeba tejden dokážu neventilovat nepřímo na svoje nic netušící okolí, odskáču to ten další tejden hlubokou depkou nebo eventuelně blokací páteře, tuhnutím zádovýho svalstva nebo zácpou.
    _IT_
    _IT_ --- ---
    5) neexistuje kouzelný slovo kterfý by mě v tu chvíli uklidnilo, ale objetí funguje docela dobře (jako v boxu:), a taky jsem si v jedný tý knížce co jste nastřelili všim pojmu "nepřiléhavý jednání", ve smyslu vykolejení. Jakýkoliv chování jež narušuje model agresora a jeho oběti, resp. agresora a druhýho agresora, neboli když vidim že si mojí agresi druhá strana nevztahuje a nepřijímá svojí roli, tu energii to neuvěřitelně odčerpá. Nevim jestli jsem dost srozumitelnej, spíš ne, už se do toho motám:)
    _IT_
    _IT_ --- ---
    Podnět:
    1) neschopnost vstupovat do konfliktů / vyhýbání se konfliktním situací => nárůst vnitřní tenze
    2) potlačení agrese může vést k rozvoji jinejch kompenzativních neurotickejch reakcí, případně psychosomatickejch obtíží
    3) agrese je jednoznačně impuls / energie / emoce, která si prostě žádá ventil - už jen proto že je prostě obrannou reakcí na nějakej ohrožující podnět - i na chemický úrovni se prostě uvolní kvantum energie která se neztratí. Neni to "jen pocit". Lze tu energii různě distribuovat v čase, sublimovat apod., ale NELZE ji efektivně potlačit ve smyslu anihilace. Cvičenej jedinec může eventuelně dokázat cíleně spustit neuroprocesy jež zase zpětně spustí chemický a metabolický procesy. kterejma tu energii transformuje na něco užitečnýho, ale obvykle to i tak vyžaduje zapojení fyzický aktivity aby se "ty sračky v člověku v něčem spálily". Problém je ale v tom něco takovýho v danou chvíli vůbec CHTÍT:)
    4) Možná by stálo za to podívat se co se ve mě děje metabolicky a neurologicky během takovýho prudkýho agresivního vznětu, jestli jsou rozdíly od "normálních lidí" jen psychologický a nebo i v tom metabolizmu, a pokusit se z toho odvodit jaký jsou možnosti zpracování takovýho biochemickýho nášupu s minimalizací škod pro vnitřní systém i okolí..
    V každym případě agresi "přecházet" je asi tak stejně žádoucí jako přecházet chřipku.
    Krom toho nepřijatelnost třeba jen verbální agrese v kontextu tzv. "kultivovaný společnosti" mě a priori sere:))
    PIZI
    PIZI --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam