• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAFAAPen making - vyrábíme pera
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Hlavně to zázemí a tátu, kterej mě vždycky vedl. Není to moc bezpečná práce a jsem ráda, že byl ochotnej na mě dohlížet. Taky bych se sama jen těžko k něčemu takovému dostala. Takže velice obdivuju tebe, že jsi se všechno naučil úplně sám a všechno zvládnul tak trpělivě a samostatně. Před tebou smekám klobouk já.

    K té objednávce - to vůbec nevadí, já mám ještě před sebou práci na 2 stavebnicích se dřevem a až mě v září zapřáhne škola, tak už taky nebudu mít moc času si hrát, jako to bylo teď.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: Heleď je vidět, že máš talent a správné zázemí, takže já myslím že opuštění stavebnic není otázka let, ale - pokud tě to bude bavit - spíš týdnů:) A když máš takový krásný soustruh (z fotek to vypadá jako moc pěkná mašina), tak si můžeš něco nacvičit na silonu a pak rovnou ten dural:)

    Jinak jestli budu něco objednávat tak dám vědět, ale musím říct že teď se mi dostává mnohem víc materiálu než času, takže to může klidně pár měsíců trvat.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Tak to děkuju :) Takové stavebnice jsou moc fajn, díky nim ty pera vypadají velice nóbl a pro začátek toho maximum usnadní. Osobně mám ale raději minimalističtější design, tak třeba až se za pár let dopracuju k lepší zručnosti a nasbírám víc zkušeností, zapřemýšlím nad nějakým jednoduchým designem pro kuličková pera. Představuju si něco, co by šlo jednoduše složit cca ze 3-4 ks a do čeho by se dokupovala jenom náplň.

    Ten akrylát se mi ale dost zalíbil. Nejdřív jsem se hrozně těšila na dělání per ze dřeva, ale tím že na dřevo ještě nemám správné nástroje a z akrylátu to šlo bez problémů, mám chuť hnedka točit další :))
    Když bys si někdy chtěl ušetřit půlku poštovného při objednávání akrylátu nebo stavebnic, tak mi klidně dej vědět a můžem udělat společnou objednávku.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: Já bych řekl že to vypadá moc dobře. Slícování super, finiš nejspíš taky, klobouk dolů. Jsme svědky zrodu nové hvězdy na nebi českého perodělného průmyslu!
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Dneska jsem zkusila plast a stavebnici Cigar Pen Satin Pearl. Fotky tady.



    Všechno šlo dobře, moc mě to bavilo a taťka mi dělal odborný dozor, radil a pomáhal. Přestože jsem si udělala výrobní výkres abych nezblbla rozměry, povedl se mi jeden kiks - při řezání dílů jsem se u prvního sekla o 15 mm a musela jsem ho pak spojit s odřezkem z toho druhýho dílu. Povedl se ale uříznout tak, že to byl jenom černej kus s perletí, bez těch bílých linií, tak to na tom konci pera nekřičí příliš. Doma říkali, že by si toho nevšimli nebo by si mysleli, že je to schválně, tak to neberu nijak tragicky a jsem z výsledku celkově šťasná. Mohlo to dopadnout všelijak hůř :)

    Návodu jsme se nedrželi úplně doslova. Psali v něm vrtat díru 10 mm, ale ty mosazný trubičky měly vnější průměr 9.75 mm a proto mi taťka se svým strojnickým citem a dlouholetou praxí vybral vrták 9.8 mm. Povedlo se, že to bylo přesně akorát i na zalepení sekunďákem. Bylo znát, jak si ty plasty hrají na teplotu a začátek vrtu byl o trochu víc rozšířenej. Nejvíc se to ohřívalo a měklo při broušení a leštění. Na broušení jsem použila šmirgl P240, P400 a P1000 (protože nic jemnějšího mezi jsem nenašla). Ten P240 se ukázal jako dost hrubej a udělal tam drobný rýhy, který se pak musely ještě chvíli uhlazovat tou tisícovkou. Dost pomohlo, když se to tisícovkou brousilo naolejovaný, to už se to začalo hned víc lesknout. Finální leštění udělal taťka pastou na hadrovym kotouči. Pak už jsme to ve svěráku napresovali do sebe a dílo je hotovo :)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: To je super! "Vyďobání" se dá vyhnout použitím velmi ostrého šikmého dláta, při malém úběru materiálu. Broušením se to taky nakonec odstraní, ale není to ono - dlátem je to čistší práce.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Tady je zdokumentovaný první krok procesu výroby - přetočení hranolů na kulatinky. Pro vás pokročilé asi nic zajímavého, ale když už jsem svůj začátek nafotila, podělím se.
    Příští kroky si raději nechám na další den a další fotky přidám až bude pero úplně hotové a bude vidět celý vývoj.



    PAFAA: Ještě jednou moc děkuju za poskytnutý balíček. Všechny dřevěný hranolky jsou hezký a teďka se po zakulacení objevila ještě zajímavější struktura. Bohužel se mi ale kousky těch měkčích a pórovitějších dřev, co byly řezaný kolmo na vlákna, začínají na koncích vláken třepit. Dá se tomu nějak vyhnout nebo se to pak při finálních úpravách odbrousí? Mám obavu, aby to nezůstalo vyďobaný.

    Jako první stavebnici zkusím tu slimline v barvě hematitu a váhám jestli použít honduran rosewood nebo kingwood :) (na obr. hond. rosewood)

    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: To na obrázku je z nerez oceli, ale hliník/dural se používá běžně taky, viděl jsem i mosaz (na oboje se taky výhledově chystám), dělají se pera i z damaškové oceli, titanu...
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Z jakých materiálů se obvykle dělají taková pera ? Mohl by se na to použít dural?
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Aha, dobrá. Děkuju za ochotu a za užitečné rady :-)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: S tou složitější povrchovou úpravou dřeva máš pravdu, ale plasty mají zas jiné neduhy - vesměs se trochu hůř obrábí (když jsem se po nějaké době točení plastů vrátil kvůli jedné tužce ke dřevu, přišlo mi že krájím máslo), hůř se lepí (má význam u stavebnic), mohou prosvítat a mohou být taky náchylné na teplo generované při vrtání/soustružení. Myslím, že na začátek se stavebnicemi je dřevo asi trochu lepší. S praskáním jsem měl problém jen když jsem vrtal moc agresivně a když nebyl materiál dost vyzrálý, což se ale oboje dá pohlídat. Navíc jestli jsi se dřevem už na soustruhu pracovala, tak tím líp.

    Stavebnice zásadně neprodávám:), ale bez problémů dám dohromady jakousi zkušební sadu nějaké jednodušší stavebnice a špalíku/ů dřeva, protože těch zásob mám fakt dost a nevyužiju je - takže budu rád když si to někdo takhle bude moct zadarmo vyzkoušet. Stačí říct až přijde čas.

    Pokud chceš přece jen mocí mermo něco nakupovat, tak asi zde: http://www.theturnersworkshop.co.uk/store/index.php

    Z plastů na začátek doporučuju obyčejný akrylát (Acrylic blanks), u dřeva bocote. A stavebnice přece jen na ten začátek co nejlevnější:) Něco jako toto.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Taky děkuju za nabídku. Tedy, jestli máš nějakou jednodušší stavebnici, která ti nebude scházet, tak bych ji od tebe na ten první pokus ráda odkoupila. Nespěchá to, ještě si toho musím víc nastudovat, víc o tom popřemýšlet a sehnat materiál. Momentálně mě nejvíc láká dřevo, ale přijde mi to na první pokus jako náročný materiál - co myslíš? Dřevo snadno praská a potřebuje složitější povrchovou úpravu. Nevím, jestli bych si na něj troufla hned na první pokus. Nemám zkušenost s takhle malými výrobky. Možná to s ním ale jde rychleji a je to příjemnější práce.
    Co bys mi prosím jinak poradil pro začátek z plastů a kde nakupovat?
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Černou se to navíc nikdy nezkazí, to je elegantní klasika :)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: Tak to je super, jen ať to hlodá. V případě zájmu můžu třeba nějakou tu stavebnici poskytnout.

    Jinak zkouším (pro mě) nový materiál - ebonit, neboli tvrdá pryž (ano je to ten ebonit co třením o liščí ohon generuje statickou elektřinu). Je to tradiční materiál pro lepší pera už dlouhou dobu, ale neshání se snadno. Zde je zdroj - http://www.americanartplastics.com/hard_rubber_pricing.shtml

    Ty barevné tyče jsou dost drahé, ale obyč. černý ebonit je extrémně levný, 7.50 dolaru za čtvrt metru je v podstatě cena obyčejného akrylátu. Pracuje se s tím rozumně, soustruží se trochu hůř než akrylát, a dost divně to smrdí, asi jako spálené pneumatiky:) Holt guma.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Zdravím :) Jsem z tohodle auditka hrozně nadšená. Taková krásná práce. Nikdy mě nenapadlo, že by mohly být dostupné stavebnice na pera a že by se doma dalo vyrobit takhle pěkné pero se vším všudy. Osobně mám pro psací potřeby obrovskou slabost a k soustruhu to nemám daleko, tak to teď ve mně bude trochu hlodat. Kéž by na takové radosti zbývalo více času.

    Ty výsledné kousky vypadají opravdu krásně :) Takhle zajímavé pero doma žádné nemám. Těch obyčejnějších se mi doma ale hromadí sbírky, protože ke každému peru mám jistý vztah, každé pero je jiné a často je měním do ruky podle nálady nebo účelu psaní. Kolikrát bych takhle chtěla psát, ale nemám co, jenom cítím v ruce obrovskou chuť... a přijde mi to, že s těžšími pery se mi píše líp.

    Nechci ale zabíhat do OT. Budu to tu dál sledovat a těším se na další ukázky :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    nezkýýý, doufám, že to bude mít stejně suprovej hrot jako to recenzovaný .... víc až v recenzi ;o)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Blíží se nám konec té recenzovací akce, čili jsem se zásobil nějakými výrobky, aby měl ten "šťastný" výherce tomboly z čeho vybírat...



    víc fotek: https://picasaweb.google.com/pavel.zykan/GroupShotJuly132012
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    LYKANTROP: Vetsinou se to dela tak, ze ve skupince lidi se urci poradi, prvnimu v seznamu posle predmet na vyzkouseni iniciator (ja), prijemce ma par dni na nasbirani dojmu, a po nich odesle balik bud zpet iniciatorovi, nebo dalsimu clovekovi v seznamu (podle predchozi domluvy). Vyzaduje to tedy nejakou aktivitu a disciplinu od tech recenzentu, ale predpoklada se, ze ti prihlaseni ucastnici maji nejaky zajem se takove akce ucastnit a tudiz s tim budou svolni. Byl jsem ted na dovolene, zkusim to behem dneska nejak sepsat a poptat dalsi zajemce.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    PAFAA: Mě to přijde jako fajn nápad, i když si moc neumím představit praktickou realizaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam