• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAFAAPen making - vyrábíme pera
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    JPG: objednaval jsem odsud, je to teda USA, ale zas ta cena je rekl bych dobra...

    American Art Plastics: Hard Rubber Pricing and Availability
    http://americanartplastics.com/hard_rubber_pricing.shtml

    Nebo v reichu zde: http://www.abruzzo.de/ebonite.htm, ale minimalni objednavka 1250,- ojro, tak nevim jestli to je uplne trefa do cerneho:)
    JPG
    JPG --- ---
    tak tam nic neni :(
    JPG
    JPG --- ---
    Ok díky mrknu nato :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JPG: Co takhle ebay.de?
    JPG
    JPG --- ---
    To je ale, Amerika co takhle někde v eu?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JPG: Na ebayi.
    JPG
    JPG --- ---
    Ahoj všem, poraďte mi kde sehnat Ebonit??
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    THX_1138: No ty lepší hroty jsou prostě takhle drahé, nejlevnější 14k jsem viděl asi za $80, ale to už je dýl a nejspíš to od té doby kvůli cenám zlata narostlo (možná to bylo tady, nebo toto, ale to je #5). V tomhle případě bude to pero asi levnější vždycky kvůli tomu v jakých objemech to ten výrobce produkuje, zatímco samotnej zlatej hrot si zas tak moc lidí nekoupí:). Začal bych stejně spíš s nějakým relativně normálním ocelovým hrotem za 10-20 dolarů a nejspíš se s tím bude taky dát psát.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    THX_1138: Hrot 14k i s pouzdrem - http://www.nibs.com/KitPenNibs.htm

    Pouzdro pak afaik žere standardní Schmidt konvertory - http://www.exoticblanks.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=3392&category_id=215&option=com_virtuemart&Itemid=60

    Závit u té #6 bude něco jako M7,4x0,5 - http://www.silverpenparts.com/page39.html ale bude lepší si to ověřit u dodavatele toho hrotu.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Toto vypadá vtipně, pěkný



    JEB's Pens - Custom Fountain / PFP / Black Flat-top w-clip
    http://www.jebspens.com/fp_custom/pfp_flat-top_w-clip_black.htm
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: No lak je jedna možnost, ale spíš bych řekl že to prostě bývá mnohem lépe vyleštěné (a nafocené), já to tady fakt nezvládnul.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Aha, takže když uvidím hodně lesklý pero z ebonitu, je spíš lakovaný?
    Jinak mně to přijde takhle z fotky krásný :)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Tohle pero jsem měl rozdělané dlouho, a mělo už mít "repre" úroveň, no ale nezadařilo se:) Materiál je z větší části polyester, s tím jsem spokojený, ale na černé funkční prvky (zakončení, přechody) jsem použil ebonit a to byla přátelé chyba:) Na těch pár centimetrů co jsou na peru padla celá čtvrt metrová tyč, nedařilo se mi to vrtat, točit, řezat závity, nic... A finiš tragédie, jak to člověk jen trochu zahřeje, tak na tom ebonitu vyskáčou takové bublinky, které jsou i pod povrchem a v podstatě se už nedají odstranit - prostě se to upeče. Jen snad proporce jsou ok, je to první pero s větším hrotem #6... No ale jinak slabota, půjde do šuplíku.



    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Panejo, šikovná :)
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    Dvanáctiletá holka vyrábí a prodává pera

    http://www.pensink.com/Home.php



    Jestli to neni nějaká blamáž (jako bylo kdysi s tím imaginárním dítětem - malířem), tak teda zírám. Slovy Jirky Paroubka - kdo z vás něco takového ve dvanácti dělal?
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Hlavně to zázemí a tátu, kterej mě vždycky vedl. Není to moc bezpečná práce a jsem ráda, že byl ochotnej na mě dohlížet. Taky bych se sama jen těžko k něčemu takovému dostala. Takže velice obdivuju tebe, že jsi se všechno naučil úplně sám a všechno zvládnul tak trpělivě a samostatně. Před tebou smekám klobouk já.

    K té objednávce - to vůbec nevadí, já mám ještě před sebou práci na 2 stavebnicích se dřevem a až mě v září zapřáhne škola, tak už taky nebudu mít moc času si hrát, jako to bylo teď.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: Heleď je vidět, že máš talent a správné zázemí, takže já myslím že opuštění stavebnic není otázka let, ale - pokud tě to bude bavit - spíš týdnů:) A když máš takový krásný soustruh (z fotek to vypadá jako moc pěkná mašina), tak si můžeš něco nacvičit na silonu a pak rovnou ten dural:)

    Jinak jestli budu něco objednávat tak dám vědět, ale musím říct že teď se mi dostává mnohem víc materiálu než času, takže to může klidně pár měsíců trvat.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    PAFAA: Tak to děkuju :) Takové stavebnice jsou moc fajn, díky nim ty pera vypadají velice nóbl a pro začátek toho maximum usnadní. Osobně mám ale raději minimalističtější design, tak třeba až se za pár let dopracuju k lepší zručnosti a nasbírám víc zkušeností, zapřemýšlím nad nějakým jednoduchým designem pro kuličková pera. Představuju si něco, co by šlo jednoduše složit cca ze 3-4 ks a do čeho by se dokupovala jenom náplň.

    Ten akrylát se mi ale dost zalíbil. Nejdřív jsem se hrozně těšila na dělání per ze dřeva, ale tím že na dřevo ještě nemám správné nástroje a z akrylátu to šlo bez problémů, mám chuť hnedka točit další :))
    Když bys si někdy chtěl ušetřit půlku poštovného při objednávání akrylátu nebo stavebnic, tak mi klidně dej vědět a můžem udělat společnou objednávku.
    PAFAA
    PAFAA --- ---
    CYLAH: Já bych řekl že to vypadá moc dobře. Slícování super, finiš nejspíš taky, klobouk dolů. Jsme svědky zrodu nové hvězdy na nebi českého perodělného průmyslu!
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Dneska jsem zkusila plast a stavebnici Cigar Pen Satin Pearl. Fotky tady.



    Všechno šlo dobře, moc mě to bavilo a taťka mi dělal odborný dozor, radil a pomáhal. Přestože jsem si udělala výrobní výkres abych nezblbla rozměry, povedl se mi jeden kiks - při řezání dílů jsem se u prvního sekla o 15 mm a musela jsem ho pak spojit s odřezkem z toho druhýho dílu. Povedl se ale uříznout tak, že to byl jenom černej kus s perletí, bez těch bílých linií, tak to na tom konci pera nekřičí příliš. Doma říkali, že by si toho nevšimli nebo by si mysleli, že je to schválně, tak to neberu nijak tragicky a jsem z výsledku celkově šťasná. Mohlo to dopadnout všelijak hůř :)

    Návodu jsme se nedrželi úplně doslova. Psali v něm vrtat díru 10 mm, ale ty mosazný trubičky měly vnější průměr 9.75 mm a proto mi taťka se svým strojnickým citem a dlouholetou praxí vybral vrták 9.8 mm. Povedlo se, že to bylo přesně akorát i na zalepení sekunďákem. Bylo znát, jak si ty plasty hrají na teplotu a začátek vrtu byl o trochu víc rozšířenej. Nejvíc se to ohřívalo a měklo při broušení a leštění. Na broušení jsem použila šmirgl P240, P400 a P1000 (protože nic jemnějšího mezi jsem nenašla). Ten P240 se ukázal jako dost hrubej a udělal tam drobný rýhy, který se pak musely ještě chvíli uhlazovat tou tisícovkou. Dost pomohlo, když se to tisícovkou brousilo naolejovaný, to už se to začalo hned víc lesknout. Finální leštění udělal taťka pastou na hadrovym kotouči. Pak už jsme to ve svěráku napresovali do sebe a dílo je hotovo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam