• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NENUPHARŠtítná žláza, poruchy její funkce, klasické i alternativní způsoby léčby. Jiná onemocnění endokrinního systému
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    NENUPHAR:
    NENUPHAR:
    NENUPHAR:
    celkem zajímavé všechno....
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Hypofunkce štítné žlázy

    Opačně nežli hyperfunkce se u hypotyreózy dostává do krve příliš málo hormonů.štítné žlázy. Následkem je nevalný bazální metabolismus a nedostatek energie. Krevní tlak je nízký stejně jako hladina cukru v krvi, objevuje se anémie a látková výměna už funguje jen na nejnižší stupeň, což se odráží v únavě, ochablosti, celkové absenci pohnutek a v přibývají váze. K tomu přistupuje nechutenství a zácpa, vlasy jsou suché a roztřepené a mohou vypadávat. Kůže je špatně prokrvená, tedy studená, a má sklony k hrubnutí Podkožní vazivo houbovitě hrubne a lékaři mluví o myxedému. Nálada je malomyslná a depresivní, výraz obličeje tupý a nezúčastněný. Pomalá, intelektuálně ospalá až zaostale působící letargická osobnost je největším protikladem čile, bdělého, předrážděného, úzkostného pacienta s hypertyreózou. .
    Pacienti s myxedémem si opatřili hroší kůži jako krunýř proti vnějšímu světu. Těstovité, odulé kůži odpírají s prokrvením ještě i životní energii, tj. nechtějí být, se světem venku. v živém kontaktu. Tak zůstává kůže jako hranice navenek chladná a neživotná. Studené ruce prozrazují, pokud je postižení vůbec někomu podají na pozdrav, že nenavazují srdečný nebo vřelý kontakt.. Studené nohy odhalují, že jejich zakořenění na zemi je spíše neživé a nedostatečné. Když má člověk studené nohy, je ve hře strach. Ten, kdo ještě nezakořenil na svém místě, přirozeně žije se základním pocitem strachu.
    Tento strach sdílí pacienti se svými spolutrpícími na opačném pólu nadměrné funkce štítné žlázy. Jako všechny protiklady i tyto dva leží opačně proti sobě, ale na stejné ose. Tam, kde se pacienti s hyperfunkcí setkávají se životem v smrtelném strachu a panicky bojují o přežití, chovají se pacienti s hypofunkcí vůči životu lhostejně, jako by o nic nešlo. Jako všechno ostatní je nechává zcela chladnými. Zdá se, jako by dělali, že jsou mrtví. Téma smrti je však společné pacientům s oběma typy nemocí. Jedni se jí bojí, druzí ji imitují, všichni se jí však neustále zabývají.
    Není proto příliš udivující, že se pacienti ve své studené houbovité kůži necítí dobře. Poraženecká nálada a tupý výraz tváře, který postrádá jakoukoli účast, to dokládají. Srdce tluče v unaveném, slabém rytmu a hýbe krví, které chybí "šťáva". Jde o skutečně řídkou životní šťávu s příliš malým množstvím nosičů energie (červených krvinek) a zápalné látky (cukru). Snížená hladina cukru v krvi vedle toho poukazuje na to, že tomuto životu chybí sladkost. Žádný div, že pacienti působí i vnějškově na celé čáře jako obraz odvrácení od života. Bezpodmínečné stažení ze všech bojišť života zde kleslo do stínu a ztělesnilo se v tomto obraze nemoci, jehož
    charakter se ukazuje v jeho extrému, v myxedémovém kómatu, ve stavech zdánlivé smrti a ve snížené teplotě až na 23 stupňů. Život zde takřka zmrzl, životní funkce jsou prakticky ochromeny. Pacienti ve svém hlubokém bezvědomí už dlouho nejeví žádné známky života. Nemohou se už rozehřát pro život, to je už možné jen s cizí pomocí zvenku. Skutečně však mohou být uvedeni zpět do života. Takové extrémní situace se většinou skrývají za pochmurnými zprávami o mrtvých, kteří obživli v hrobě.
    Pacienti se sníženou funkcí nikterak neukazují ochotu pustit se do životního boje, nezajímají se už ani o svůj život. Unavené oči skryté v hlubokých důlcích kontrastují s lesknoucíma se, z důlků vystupujícíma očima jejich protihráčů s hyperfupkcí.Apatická lenost bez zájmu o cokoli kontrastuje s přehnanou aktivitou, která pohání pacienty se zvýšenou funkcí. Jedni se nehýbou z místa, druzí pobíhají z místa na místo, aniž by se k něčemu dostali. Při veškeré protiklad nosti sdílí téma, které leží uprostřed mezi nimi a od nějž jsou oba typy stejně vzdáleny. Jde o jejich místo v životě. Mezi nedostatkem života v prvním a jeho přemírou v druhém případě leží život na poloviční cestě mezi nimi.
    Jak blízké si jsou ve skutečnosti tyto opačné póly, ukazuje i moderní medicína, která se svými radikálními metodami léčení, jako je ozařování a operace, nezřídka mění hýperfunkci v hypofunkci. Tyto funkce je nutno stabilizovat celoživotními dávkami hormonu štítné žlázy. Postižení. prožívájí skrze tuto proceduru totéž základní téma ze dvou protikladných stránek. Zatímco léčba hypofunkce školskou medicínou je nesena principem nahrazování a sleduje alopatickou myšlenku - proti neživotnosti pacientu se bojuje životodárným hormonem štítné žlázy – jde zařování radiojódem téměř homeopatickou cestou. Pacienti polykají radioaktivní jód, který se shromažďuje ve štítné žláze a zevnitř ji ozařuje, a tím snižuje její funkci. Během doby ošetření jsou pacienti tak radioaktivní, že musí být přísně odstíněni. S agresivními, do těla klesnuvšími životními impulsy tohoto obrazu nemoci se radiologové utkávají ještě agresivnějším způsobem. Radioaktivní látky patří k tomu nejaktivnějšímu, a tím nejživějšímu, co si umíme představit. Vybuchují takřka zevnitř, mohou se jinými slovy roztrhnout pro svou živost, která ovšem přináší smrt.
    Učební úkol pacientu a vyřešení tématu hypofunkce spočívá v tom, aby se naprosto vědomě stáhli zpět k sobě, omezili aktivity na nezbytné minimum, a naučili se nechat dění plynout svou vlastní cestou. Nezúčastněnou lhostejnost, s jakou se postižení ke všemu staví; je třeba transformovat v ono vědomé ,;Staň se tvá vůle". Pacientovým úkolem není nechat se všemi postrkovat sem a tam, nýbrž být trpělivý a nechat život, aby mu ukázal jeho místo. Nikoli rezignace vůči životu, nýbrž krok od "Já chci!" k postoji "Staň se vůle tvá".

    Zatímco u hyperfunkce klesl do stínu život, zde je to smrt. Je proto nutné nechat zemřít všechno staré, staré vzory a programy, všechno to, co je už dávno k smrti unaveno. Pacient s myxedémem vypadá jako mrtvola, je studený, odulý, nedokrevný. Vyrovnání se smrtí je jeho prvořadým úkolem. Jen když se naučí zemřít, může žít. V moderní průmyslové společnosti se to může zdát jako poměrně scestný úkol. Přesto však existovaly kultury, jejichž nejdůležitějším obsahem života byla příprava na smrt, jako např. u starých Egypťanů, u Mayů a v lamaistické kultuře Tibetu. O této cestě svědčí příslušné knihy mrtvých.
    U vrozené snížené funkce nebo dysfunkce štítné žlázy se rozvíjí obraz kretenismu s trpasličím vzrůstem a se slabomyslností různého stupně. V tomto případě je výše popsaný učební úkol ještě patrnější; přičemž se významně obrací i na rodiče. Aby mohl člověk alespoň v zárodku rozvinout postoj "Já chci", je nezbytná inteligence. Chybí-li, není podřízení světa vlastní vůli patřičným tématem. Kreténi vnímají svět instinktivně namísto inteligencí, jsou od začátku outsideři. Nepotřební pro účely společnosti a neustále odkázáni na její pomoc, jsou pro ni zátěží. Postižení musí snášet všechny tyto pokořující situace, ať chtějí nebo ne. Většinou je to pro ně obtížné méně než pro jejich rodiče.. Jediné řešení spočívá v tom, aby se z pokoření naučili pokoře. I výrazný malý vzrůst je nutno chápat v tomto směru. V tomto životě zjevně nejde o to hrát "velkého šéfa", nýbrž vžít se ve velkém světě do malého rámce a hrát svou malou, skromnou roli.

    Otázky

    1. Proč už nechci být živý? Co mě podněcuje k tomu, abych žil-na úsporný režim?
    2. K čemu Potřebuji takovou hroší kůži?
    3. Co mi chce říct moje nadváha? Co mi nahrazuje?
    4. Kde ukrývám svou životní energii ?
    5. Co ze mě dělá kus ledu?
    6. Jak mohu změnit svou rezignaci v oddanost, svůj fatalismus v odevzdanost?
    7. Co bych měl nechat zemřít, abych opět obživl?
    8. Jak mnoho jsem zůstal dlužen vyrovnání se smrtí?
    9. Kde je moje místo, na němž bych mohl žít a růst?
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Hyperfunkce štítné žlázy

    Hypertyreóza je častá choroba, nemusí však jít ruku v ruce se strumou. Vole může mít často formu uzlu, přičemž se rozlišují studené uzly, které ukládají jen malé nebo žádné množství jódu, od horkých, intenzivně hromadících uzlů. Studená varianta je, co se týče tkání, tak degenerovaná, že už nesplňuje svůj úkol vytváření hormonů a má sklony k nebezpečné degeneraci Přispívá však nejen k hyperfunkci.
    Horké uzliny, za nimiž se z lékařského hlediska skrývají takzvané autonomní adenomy, se v životě rychle stávají horkým želízkem, kterého se nedotýkáme příliš rádi Člověk konkrétně nestrpí na krku nic těsného. Rychle se zvětšuje objem límce, přesto přetrvává pocit stísněnosti Po duševní stránce tomu odpovídají klaustrofobní tendence, tj. člověk se úzkostlivě vyhýbá všem situacím, kdy se ocitá v úzkém prostoru. Krk otéká a naznačuje tlak růstu, který klesl do těla a který lze sotva zabrzdit. Srdce bije rychleji, krevní tlak a tělesná teplota stoupají, objevuje se pocení a nervozita. Motorický neklid si ulevuje v těkavosti, sklonu k třesu a v uspěchané aktivitě. Nespavost okrádá postižené o klid, který tělo, naléhavě potřebuje. Oči se chvějí rozrušením, jsou široce otevřené a dokonce zřetelně vystupují dopředu.
    Pacienti mají v bledé tváři vepsán strach jako lidé, které někdo škrtí a kterým lezou oči z důlků. Franz Alexander mluví o "Schock-Basedow". Takové oči jsou nejen rozšířené strachem, ale neustále také hlídají a kontrolují. V nejvyšší pohotovosti se dívají vstříc boji, na život a na smrt, na který se zjevně připravuje i zbytek těla. Asociace se strachem nevyplývá pouze z výrazu tváře, nýbrž se dokonce potvrdila v pokusu se zvířaty. Králíci, kteří byli konfrontováni s kunami a jimž byla odříznuta úniková cesta, projevovali všechny známky hypertyreózy včetně vylézání očních bulv nazývané exoftalmus. V lidských příbězích se častěji než akutní okamžik hrůzy vyskytují hrozná období života s odpovídající dlouhodobou duševní zátěží. Jsou to však také většinou předčasná setkání se smrtí a zkušenosti se ztrátou blízké osoby. Se strachem ze smrti a s úlekem se však postižený nekonfrontuje, nýbrž brání se jim popřením a vytěsněním, a tak se mu vepíšou do tváře. Často zachází popírání tak daleko, že pacienti vyhledávají právě ty situace, kterých se nejvíce bojí. Vedle výrazu tváře se strach manifestuje i v průjmu ze strachu, který je souží, mají plné kalhoty, jak ví lidová moudrost. Místo aby v přeneseném smyslu pochodovali proti strachu, prožívají "pochod" ve svém střevě. Mají-li sklon k pocení, je úzkostný pot podporován i přehnaným vypětím a námahou.
    Pacienti se skutečně nelekají námahy ani úsilí. V otékání krku a ve vylézání očí je vedle paniky i obraz naprostého přetěžovaní, srovnatelný s obrazem vzpěrače, který se přepíná. Tendence k přepínání se vyskytuje ve většině životních příbězích postižených. Mají sklon k předčasné zralosti a k příliš ranému přebírání zodpovědnosti například za mladší sourozence. Nadměrné množství růstových hormonů v jejich krvi signalizuje později příslušné nároky, které klesly do těla.. Často dokonce oddělení od matky, zklamáni. nebo odvrženi, pokoušejí se bojovat se strachem a. nejistotou, které z toho plynou, tím, že se sami ztotožní s mateřskou rolí. ("Když ji nemohu mít, musím být jako ona, takže ji budu moci postrádat.") U postižených žen to často vede k téměř incestní vazbě na otce, u mužů k fixaci na ženskou roli, která může sahat až k homosexualitě. Přetěžujícímu úkolu hrát mateřskou roli zůstávají pacienti věrni až po sebeobětování. Ztroskotání takového pokusu o kompenzaci může vyvolat tuto symptomatiku.
    V jejich široce otevřených očích se však může odrážet i bojechtivost a dokonce zvědavost. S tímto zdánlivým protikladem se setkáme ještě častěji. Zdá se, že pacienti, ohroženi a popuzeni,. se připravuji na velké činy, které vyžadují všechny jejich síly. Známky věští bouřku, jakoby byl bezprostředně před nimi lítý boj o přežití. Oni sami o tom ovšem nic neví, své symptomy naopak často pozorují s velkým vnitřním odstupem, a jak dokládají zkušenosti, k lékaři přicházejí pozdě. Nemají sklony k tomu, aby se nechávali uznat za nemocné, nýbrž snaží se vydržet tak dlouho, jak je to jen možné. Jejich bojovná statečnost klesla do stínu a je jim naprosto nevědomá. V těle, tedy v horkých uzlinách a v naběhlém krku, naopak velmi upřímně demonstrují, jak žhaví jsou do rozšiřování a vývoje a jakou námahu kvůli tomu podstupují. Nechtějí se pouze dál rozšiřovat, nýbrž především se dostat dál, jejich hlad je neukojitelný a prozrazuje právě takovou chuť na život. Nemají nikdy dost a často se užírají sžíravou ctižádostí. Tato forma chtivosti je nejvíce v popředí. Někdy je patrný neklid v pravidelně se dostavujícím chvění nebo pulsaci volete. Tento stav má v sobě něco stravujícího, bazální metabolismus je tak vysoký, že postižení hubnou, a to ještě podtrhuje dojem uštvanosti. Užírají se ctižádostí a touhou po výkonu.
    Místo prudkého boje v souvislosti se zvláštní formou žádostivosti, která prahne po poctě, nechává probleskovat vedle strachu a skutečné připravenosti k obraně i další téma: Krk jako přechod od těla k hlavě je přístupem k nejvyšší instanci.
    Na tomto místě je před jednou z nejcitlivějších zón těla postaven díky voleti nejen zvětšený ochranný štít, nýbrž je zde i zastrčena závora, která zužuje všechny životně důležité zásobovací cesty. Okolo této blokády se vede prudký spor,. který můžeme interpretovat jako boj o přístup k nejvyššímu místu. Často se za tím skrývá ztělesnění velkého konfliktu o autoritu, který znamená. pro život postižených něco rozhodujícího. Tělo předvádí, jak úmorný a vysilující je tento boj a jak se přístup nahoru stále více zužuje. V jeho chvění se projevuje strach a neklid. V ustavičné panice, že jim jde o krk ještě dříve, než něco udělají, způsobuje každé další zúžení, že jsou úplně bez sebe. Nezřídka nejsou kvůli třesu schopni si v přítomnosti nějaké autority úspěšně podat hrníček s kávou až k ústům. V krku mají objemný knedlík, který demonstruje, že už se nic nemůže dostat nahoru, ačkoli v přeneseném smyslu v nich všechno chce vzhůru. Žádostivost po životě spolu se (smrtelným) strachem, že to podstatné v životě zmeškají, zde navíc jen nahrává. .
    Pokud ze sebe v této situaci vůbec dostanou slovo, vděčí za to své velké schopnosti vzchopit se a postavit věcnost nade vše. Emocionální hnutí, zejména nepřátelská, a pocity všeho druhu drží zpátky za bariérou svého volete. Svým soupeřům dokonce rádi pomáhají na základě rozumových úvah stejně, jako když v oblíbené mateřské roli stojí jako podpora po boku svým sourozencům, s nimiž rivalizují. Jen když hráz na krku tu a tam povolí, pák se stavidla otevřou a potoky slz zdánlivě bez motivace si hledají cestu na svobodu. Někdy je prozradí i skuhravý, chraptivý, slyšitelně stísněný hlas a ukáže, jak moc jim situace dává zabrat. Mluví otevřeně o tlaku, pod jakým se nacházejí, a o stísněné náladě, která je naplňuje. Hlas okolnostmi donucený k tichému šeptání nechává ve své usilovnosti zaznívat jejich skutečné nároky. Někdo by se zde chtěl vyjadřovat více a hlasitěji, nedokáže to však.
    Růstové složky hormonů štítné žlázy dokreslují tyto výklady, nadbytek hormonu totiž ukazuje nároky na růst, které klesly do těla. Až do puberty sem patří, po ní však výhradně na duchovně-duševní úroveň. Není tedy udivující, že v dětském věku se hypertyreózy sotva vyskytují a že jejich četnost se zvětšuje až po pubertě. U dospělých prozrazuje nadbytečný hormon regresi, návrat zpět na nyní již nepřiměřenou rovinu. Pacienti si nepřiznávají ani své snahy o růst ani bojechtivost, jejich nárok zrát a růst zvlášť rychle a prožít toho co možná nejvíce je zatlačován do těla, kde se vyřádí ve zvýšených hladinách hormonu. Nadbytek hormonu látkové výměny a růstového hormonu způsobuje, že jsou přehnaně citliví, náladoví, těkaví a příliš vitální, a podporuje strach ze smrti. Jsou tak bdělí, že už. nezamhouří oka. Přes den se jim chvějí víčka, v noci se jim vyhýbá spánek Vynechávání spánku, malého bratra smrti, uzavírá začarovaný kruh strachu z tělesného zániku. Některé životní příběhy nemocných vzbuzují podezření, že jde o strach, že život skončí ještě dřív, než byl prožit.


    Nápadné je, že asi pětkrát častěji jsou postiženy ženy než muži. To bychom mohli odvodit z toho, že možnosti společenského růstu a prosazení jsou pro ně zjevně horší, a tak je větší pravděpodobnost, že je ženy vytěsní. Navíc je nápadné přání mnoha pacientek uspokojit své snahy o růst těhotenstvími a kromě toho touha rozšiřovat rodinu adopcemi a při jímáním dětí do pěstounské péče, což v okolí, které je vůči dětem relativně nepřátelské, naráží na problémy. Alexander hovoří o touze po početí přes strach z těhotenství. Tento rozpor odráží pokus postižených o odvrácení vlastního strachu ze smrti tím, že na jiné rovině darují život.
    Vztah mezi těhotenstvím a štítnou žlázou lze všelijak doložit. Během těhotenství je štítná žláza např. mírně zvětšená a pracuje intenzivněji, při nedostatečné činnosti žlázy dochází často, k neplodnosti nebo k potratům. I u mužů má hormon štítné žlázy pozitivní vliv na plodnost. Zvyšuje se tak produkce spermií a jejich rychlost přemísťování. Někdy se poukazuje na to, že štítná žláza pochází z hlediska evoluce z oblasti dělohy.
    Pokračování v dětech je častou variantou ctižádosti, na niž, obecně narazíme u hypertyreózy. Je to ctižádost dostat se dál za každou cenu. Jinak se toto úsilí vyžívá ve vyčerpávajícím množství práce a v kladení. přetěžujících nároků na sebe a na okolí. I při tom jsou ženám dány společností užší hranice, které se bolestivě ztělesňují v hypertyreóze. Je-li zpochybněna touha po těhotenství nebo výkonu, může to vést ke vzniku symptom atiky.
    Další důvod pro větší četnost nemoci u žen zřejmě spočívá v tom, že tématika výkonu, boje a sebeprosazení patří více k archetypicky mužskému pólu, a proto je pro ženy v podstatě více obtížná. Lze ji jen stěží přenést např. na prvotně ženskou oblast rození dětí. Nehledě k tomu, že této oblasti stěží odpovídá touha po výkonu, je společností velký počet dětí spíše trestán. Přídavky na děti tomuto tvrzení neodporují, nýbrž je naopak potvrzují. Jsou totiž projevem špatného svědomí vůči, těm, kteří jsou bohatstvím dětí materiálně poškozeni.

    Řešit tematiku autority mezi matkou a dítětem je nakonec mnohem obtížnější pro dceru než pro syna. Podle Alexande, ra trpí všichni postižení tím, že, mají problém zvládnout změnu role z dítěte, o něž se starají, v dospělého, který se sám stará o děti.
    Učební úkol spočívá v tom, že je třeba si přiznat strach a panickou hrůzu z vlastního života a s tím kontrastující vysoké nároky, na rozvoj, výkon, růst a prožívání. Nadměrné úsilí a námahu zajistit si uznání autoritou, kterou si člověk většinou sám vybírá, je třeba uvést do vztahu k vlastnímu životnímu příběhu. Aby byl vzor rozpuštěn, je nezbytné uznat vlastní podíl na rozporuplne situaci: úzkost a strach, které jsou vepsány ve tváři, lze většinou sledovat zpět až k raným ,(dětským) zklamáním, která postiženému připravila vlastní touha po závislosti. Přetěžování vysvětlují pokusy, které z toho plynou, pokusy nahradit ohrožené bezpečí tím, že je dáme jiným. Neboť jak může člověk něco dát, když to sám nemá, ale naléhavě by to potřeboval? Vysoké nároky a nadměrná ochota podávat výkony a trpět dělají tento protiklad, téměř nemožnost, přece jen někdy možným. Situace vyvolávající symptomatiku nemoci, pod níž se hroutí budova ze strachu, úsilí a sebezapření, vysílá odpovídající impulsy do těla, které se podvoluje nejvyšším nárokům a bičuje se v předem prohraném boji. Vyvolávající podněty, které sahají od krizí ve vztazích až po ztrátu blízkého člověka jeho smrtí, jsou živeny základním strachem a většinou již předjímány v myšlenkách, a obklopují se tedy ještě i hrůzou předpovědi, která se vyplní.
    Je-li zpracováno vlastní duševní pozadí, k čemuž je často nevyhnutelné podstoupit psychoterapii, je třeba opět vědomě prožívat impulsy, které byly zatlačeny do těla. V srdci, jehož tlukot cítí postižení až v krku, spočívá úsilí o postup vpřed a ctižádost, jíž dává křídla chuť bojovat. Po přiznání, jak "nažhavení" jsou na život a jakékoli prožívání, na vzestup a uznání lidí a jak rádi. by ve skutečnosti byli '"horkokrevnou" ženou nebo mužem, kteří žijí dosud jen v skrytu jejich duše, mají jejich odvážné sny opravdovou šanci měřit se s realitou.

    Když uznají blok v oblasti krku, který odděluje hlavu od skutečnosti těla a např. i vlastní hlas od rezonanční desky v těle, pak si teprve mohou uvědomit celý svůj strach, který vězí v úzkém průsmyku jejich krku a je znázorněn ve vystupujících očích. Postižení mají uzlinu v krku nejen konkrétně, jejich problémem je duševní uzel, bariéra mezi tím, co je nahoře, a tím, co je dole. Utkají-li se s tímto strachem, který dosud vždy polykali (do volete), má boj ve vnějším světě šanci. Možná se stane i zbytečným, když si budou síly růstu hledat jiné, uspokojivější směry.
    Princip života klesl do stínu a chce se vrátit na vědomé roviny. Hypertyreoza symbolizuje neuvěřitelnou plnost života a růstu, což je pro tělo příliš mnoho. Je třeba převést tento nadbytek života na duchovně-duševní rovinu a zde je otevřeno libovolně mnoho směrů, ba dokonce všechny směry.

    Otázky

    U studených uzlů
    1. Mám na krku uzliny (= nevyřešené problémy), které by mě mohly zabít ve svém studeném nepřátelství vůči životu?
    2. Co by u mě mohlo dalším ignorováním špatně dopadnout?'
    3. Kde je nějaká důležitá oblast života, které jsem odepřel veškerou energii a.kterou se pokouším dát k ledu?

    U hypertyreózy a horkých uzlů:
    1. Kterého žhavého železa se nechci chopit?
    2. Jaká palčivá ctižádost a jaké vysoké nároky mě pohání? K čemu míří můj neukojený hlad?
    3. Co mě tak přehnaně vytáčí, co mě rozčiluje?
    4. Jaký knedlík, jaký strach mi už dlouho vězí v krku?
    5. Kdo by mi mohl jít po krku? Komu chci jít po krku já? Okolo které autority se točí můj boj?
    6. Do jaké míry kolísám mezi strachem ze smrti a touhou po životě?
    7. Proč polykám nenávistné pohnutky?
    8. Jak dokážu nadřadit věcnost emocím? Proč zatlačuji žhavá střetnutí do těla?
    9. Co se skrývá za mou nadměrnou ochotou pomáhat? Co za mou (přehnanou) touhou po dětech?
    10. Co vězí za mou bezmocností, když jde o mě a o obranu mých vlastních zájmů?
    11. K čemu nabádá můj vysoký obrat látkové výměny? Kterou látku mého života je třeba vyměnit? Která výměna se měla uskutečnit už dávno?
    12. Kam chci s přemírou života v sobě?
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    2. Štítná žláza

    Jak prozrazuje název, štítná žláza tvoří štít. Podobná motýlu klade své útlé tělo těsně pod štítnou chrupavku a nad hrtan, zatímco křídla motýla, oba laloky štítné žlázy, leží po stranách průdušnice. Jejím úkolem je tvoření hormonu látkové výměny, který se vyskytuje ve dvou formách. L-tyroxin a ještě účinnější trijodtyronin se skládají hlavně z jódu a jejich funkcí je mobilizovat látkovou výměnu. Stupňují vitalitu dlouhodoběji a trvaleji než rychle působící hormony nadledvin, adrenalin a noradrenalin. Vedle krevního oběhu s krevním tlakem a srdeční frekvencí podněcují funkci dýchání a funkci střev, zvyšují teplotu stejně jako bazální metabolismus, stupňují výkonnost nervů a svalovou vzrušivost; zatímco doba reakce klesá, stoupá bdělost a rychlost myšlení. .
    Nadto hraje štítná žláza rozhodující roli při procesech růstu. Franz Alexander poukazuje na to; že v evoluci umožnila krok z vody na pevninu. Teprve od bojživelníků mají živé bytosti štítnou žlázu. U mexického druhu mloka axolottla podnítilo experimentální dodání tyroxinu přestavbu z žaberního na plicní dýchání, takže zvířata se změnila z vodních živočichů na živočichy suchozemské. W. L. Brown označil štítnou žlázu za "žlázu stvoření". Dodnes si štítná žláza zachovává vztah k moři přes jód, který se vyskytuje hlavně v mořské vodě. Pouze z něj může tvořit své hormony. Když se lidé vzdálí příliš daleko od moře a vystoupí třeba do výšin odlehlých pohoří, začnou mít snadno problémy se štítnou žlázou.
    Význam hormonů štítné žlázy pro lidské zrání ukazuje její nedostatek li kreténismu a myxedému, kde zaostává duševní i tělesný vývoj. Růstové štěrbiny dlouhých kostí končetin se např. uzavírají jen opožděně, postižen je rozvoj inteligence. Ve fázi vývoje má tyroxin podobné účinky jako růstový hormon hypofýzy.

    Struma, vole

    Zvětší-li se místo, vytvářející pohonné látky, které obsahují jód, musíme vyjít ze zvýšené ,;potřeby pohonných hmot". Organismus signalizuje postiženým s expanzí "výrobního zařízení" na krku, že si nepřiznávají svou zvýšenou potřebu popudů. Hlad po energii, aktivitě a změně klesl do stínu. Tento hlad po větší látkové výměně se vztahuje předně k energii změny, teprve pak k látce pro ni nezbytné. Nejčastější druh strumy se odvozuje z nedostatku jódu v potravě. Postižení, většinou vázáni pevně danou tradicí, žijící v prostředí, které jim poskytuje příliš málo energie a změn. Vole prozrazuje hlad po nich. Rozvíjí se na základě nedostatku hormonů stej ně jako při snížené funkci štítné žlázy. Díky vytvoření volete se však nakonec daří pokrývat potřebu látkové výměny vy
    užitím každého atomu jódu. .
    Při hypofunkci vykazuje vole rovněž zvýšenou potřebu pohonných látek.. Situace dále vrcholí tím, že tuto potřebu nelze pokrýt ani přes pokračující zvětšování místa jejich produkce. Pacienti jsou stále netečnější a tlustší, v jejich životě se už nic (energeticky) neděje. Dokonce i hlad ustává, protože chybí energie pustit se do jídla.
    U hyperfunkce štítné žlázy pociťují postižení hlad po látkové výměně v přesně se dostavujícím nenasytném hladu. Mohou bez přestávky jíst, aniž by ztloustli, protože jejich tělo hmotu ihned spaluje. Jejich podváha prozrazuje, že neplní energetické požadavky těla, i když mají štítnou žlázu rozšířenou ve vole. Dělají si zásoby jako křeček, a nestačí to.
    Podle druhu volete lze rozdělit problémy do tří velkých skupin, hyperfunkce a hypofunkce a vytvoření strumy bez odchylky v látkové výměně. Toto vole s normálními hodnotami funkce žlázy bylo před několika desetiletími velmi rozšířené v oblastech, kde se používala sůl chudá na jód. Jako nejneškodnější varianta nevytváří žádné symptomy ze strany látkové výměny, nýbrž jen svým rozměrem v estetickém nebo mechanickém ohledu. Nedostatek jódu v potravě podněcuje štítnou žlázu, aby narostla tak, že může využít každé množství cenné látky. Vzniklá struma způsobuje navenek kosmetické problémy, uvnitř pak někdy i potíže s polykáním, dušnost a hlasové problémy.
    Tlustý krk vytváří dojem hrubosti a přízemnosti, pravý opak elegance; kterou si spojujeme se štíhlým labutím hrdlem. Když se někomu nadouvá krk, zdůrazňuje tím oblast přivtělování a vlastnění. Lidová mluva hovoří o "nafoukanci" a myslí tím někoho, kdo se dělá důležitým. Kdo si však mnoho přivlastňuje, mnoho má, má tedy značnou vážnost, ale i váhu. Výraz jako "nenasyta" zdůrazňuje přivtělování, "krkoun" naopak klade důraz na majetek. Zjevně se jedná o lidi, kteří nemají nikdy dost a mají sklony ke "křečkování". Nejsou si toho vědomi, jejich okolí to však vidí o to jasněji. Může se ovšem stát, že chtivost je tak vytěsněná, že si jí nevšimne ani okolí. K tématu "přivtělování" patří nejen materiální rozměr, jak jej například naznačuje dvojitá brada. Pacienti se strumou mají i v přeneseném smyslu sklony, k tomu, aby všechno schovávali. Tlustý krk konečně signalizuje i nedostatečnou pohyblivost v této oblasti až po tvrdošíjnost, což se opět negativně odráží na přehledu a duševním obzoru.' '

    V mnohých oblastech bylo vole něčím normálním, takže téměř patřilo k obrazu venkovského obyvatelstva. Ke kroji nosila selka samozřejmě i ozdobnou stuhu pod bradou. Jako u pelikána symbolizovalo dobře naplněné vole plný měch a vysoký výnos. U postižených šlo většinou o venkovany žijící z vlastní půdy, k nimž patřil voletem dokreslený robustní vzhled. Byli to lidé, kteří nesli svou hlavu pevně na ramenou, jejich částečně až do středověku sahající, přísně zachovávané tradice nekladly žádný důraz na rozšiřování jejich duševního obzoru nebo dokonce na změnu jejich způsobu života. Míra jejich konzervativní nehybnosti a jejich úsilí po uchovávání majetku byla většinou nevědomá a skryta za zbožností. Jak velký však byl význam majetku a jakou závažnou roli hrály tradiční hodnoty, ukazují příslušné divadelní hry, které se zabývají téměř výhradně těmito tématy. Nejde jen o dceru, nýbrž vždy i o věno, v němž se nezřídka vedle jeho charakteru daru odhaluje i jeho zhoubnost. Nadto se většina děje točí kolem principu "Tak to bylo vždy". K tomu se družila odloučenost těchto krajů, která přispívala k nedostatku aktivity a změn.
    Se zavedením jodizované stolní soli a s přidáváním jódu do pitné vody byl tento druh strum dalekosáhle vymýcen, ačkoli téma se tím přirozeně nedalo odstranit. Musí si nyní hledat jiné cesty (projevu). Ovšem díky současně probíhajícímu otevírání venkova městské kultuře se do původní odloučenosti a neměnné monotónnosti venkovských oblastí dostával pohyb, a tak se v dalších generacích postupně ztrácela i dominantnost duševního postoje, na němž se zakládal tento ob raz nemoci.
    Vnější vole velmi otevřeně symbolizuje nepřiznané majetkové a mocenské nároky. Jak říká lidová moudrost, postiženým leze z krku to, co mají. Skrytější, a tím problematičtější, je vole směrem dovnitř. Tematika je ovšem v zásadě podobná, zde je pouze všechno skryto před okolím uvnitř. Navenek dělá člověk lepší dojem, tlak uvnitř je však o to nebezpečnější.
    Téma chtivosti je zde ještě hlouběji zatlačeno do nevědomí a ve shodě s tím vytváří větší problémy. Takové nepřiznané sklony hromadit a uchvacovat mohou postihnout dech, a tím výměnu a komunikaci. Vole vrostlé dovnitř často ztěžuje i polykání a ukazuje tím, jak bolestivé a stísňující je další tělesné přisvojování. Zasáhne-li tento útisk také hrtan, může utrpět i hlas a dostat chraptivě skřehotavý zvuk. Postižení mají jednak hlas jako supi, jednak jako by se dusili, a v jistém smyslu je to pravda. Hrozí, že se udusí nenasytností.
    Další souvislost přináší pohádkový obraz Popelky, příp. holubů, kteří jí spěchají na pomoc. Jsou opakem toho, co bylo dosud řečeno. Podle mota: ,,Ty dobré do hrníčku, ty špatné do zobáčku" pečlivě rozlišují, co je třeba dát světu a co si raději ponechat pro sebe. Natrvalo samozřejmě nemůže být zdravé odevzdávat všechno, co je dobré a prospěšné, a ponechávat si a polykat všechno, co je špatné a neprospěšné.
    V úvodu ke krku jsme poznali, že je to místo, kde sídlí strach. K tomuto tématu patří přirozeně i vole, protože člověku hrozí, že se mu stáhne hrdlo strachy. Jako jeden ze dvou nejdůležitějších bodů v těle, kde vznikají blokády, je krk místem, kde má člověk sklon zastrčit závoru. Nechat si narůst vole se tak stává i možností, jak odříznout hlavu od těla.

    Otázky

    1. Žiji v prostředí, které mé vitalitě poskytuje příliš málo podnětů?
    2. Přeháním téma "majetek"? Nechávám si ho přerůst přes hlavu? Leze mi už můj majetek krkem?
    3. Přisvojuji si věci, které mě nadouvají a brání mi účastnit se proměnlivé pestrosti života?
    4. Jak se to má s tématem vážnosti a váhy? Cítím se být důležitý, nebo se musím dělat důležitým?
    5. Odstrkuji toho příliš mnoho? To, co je cenné? Hodnoty? Nepříjemnosti?
    6. Křečkuji a dávám pozor, aby si toho (vnitřního volete) druzí nevšimli? Dělám to proto, abych nemusel nic ode
    vzdávat, nebo ze studu?
    7 Tísní mě v mém životě to, co jsem nakřečkoval?
    8. Zavírám se u krku na závoru a odděluji svou hlavu od těla, své myšlenky od svých pocitů?
    PETR100
    PETR100 --- ---
    VERONIKAEMA: Jeste muzes zkusit uzivat methionin. To je aminokyselina, ktera je mimo jine potrebna pro rust vlasu. 1-2 tablety denne aspon po dobu 1 mesice by mohly pomoci.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Jinak tedy mě ještě napadá že vypadávání vlasů je přítomno i u hypertyreozy, můžeš se tedy stejně tak domnívat že potřeba hormonů není v těchto teplotách tak vysoká a ty naopak bys mohla v létě brát pouze půlku :) Zajdi si na ten odběr co nejdřív ať máš jasno .)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    VERONIKAEMA: kdy naposledy jsi byla na kontrole - odběru krve?
    možná to nemusí mít nic se žlázou společného, nevšimla sis třeba něčeho podobného i loni touto dobou, třeba že ti padají vlasy víc v létě? Obvykle právě v létě není ta potřeba hormonů šž tolik potřeba - nemusíš vyrábět teplo abyses zahřála, tak se mi nezdá, že by se to projevilo zrovna teď...

    Zašla bych k lékaři a pokud budou výsledky normální tak bych hledala příčinu jinde, možná jen používáš nějaký nevhodný šampon, či se pokožka hlavy více potí, chodíš se koupat do bazénu, víc si vlasy myješ, někdy pomůže i úprava stravy dodáním nějakých vitamínů... nejsem moc zastáncem farmaceutických produktů, ale tohle mám ozkoušené, funguje to a připadá mi to neškodné.
    Biosil Plus tbl.60 : Lékárna.cz
    http://www.lekarna.cz/biosil-plus-tbl-60/
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Já jsem chodila co půl roku, než se to stabilizovalo a teď mám chodit jednou za rok a už ani ne na endokrinologii, ale jen k obvoďákovi, asi jsem jen lehký případ:) Byla jsem teď na kontrole kvůli tomu pocení a všechny výsledky ok, takže se s tím asi budu muset smířit.
    MANXX
    MANXX --- ---
    BAZUCZKA: Jo, toho se taky obávám. Ti dobří mají plno a nový pacienty neberou.
    BAZUCZKA
    BAZUCZKA --- ---
    MANXX: No ja bohuzel taky nevim jestli bylo normalni co 3 mes. stale zvysovat davku. Taky mi neprijde, ze by se doktorka nejak snazila, jenze je to tezke prej tech pacientu je strasne moc a pokud by se mela kazdym nejak vice zajimat tak jich asi moc nezvladne. A menit nebudu uz jen proto, ze sehnat tady v Brne nejakeho endok. je opravdu nad lidsky vykon.
    MANXX
    MANXX --- ---
    BAZUCZKA: Já jednou za rok, s tím, že mi vždycky na všechno řekne, že je to normální. Přibírání na váze, únava, vyšší tlak, pocení.... prostě všechno je v cajku, co bych chtěla, už nejsem žádná mladice a lepší to už nebude :-( /Její slova./
    Jdu tam příští týden a pokud to bude zas ve stejným duchu, vyměním doktorku. Protože mně to v cajku nepřijde.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    já mám 50 mg, prej to stačí a mám dorazit za půl roku.
    BAZUCZKA
    BAZUCZKA --- ---
    Jak casto chodite vubec na kontroly?Ja jsem chodila co 3 mes, ted po posledni co mi zase zvysila s tim, ze mam stridat Letrox 75 vs 100, az po pul roce.
    BAZUCZKA
    BAZUCZKA --- ---
    TAYLES: zajimavy.. ja mam opak, v podstate az na jednu kontrolu mi vzdy davku zvysuje. Jinak v posledni dobe mam malo horciku (krece v lytku a tik v oku) zminila jsem se o tom na kontrole kde mi rekla, ze je to normalni, tak si udelala poznamku a nazdar =)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    tak jsem byla na kontrole, kde jsem si postěžovala na kvalitu pleti a nehtů a na ten zrychlený tep a bylo to tam bráno za víceméně "normální" s tím, že mám možná vyšší dávku léků než potřebuju..a i z krve to tak vyšlo..takže beru zas o něco míň a to je celé :)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    nechtěl jsem dál rozvíjet OT, nicméně.... jmelí je zcela běžně používaná bylina, člověk si ho klidně může sám nasbírat a užívat. bobulky obsahujou velmi vysokou koncentraci účinných látek, a tak může dojít až k zástavě srdce nebo ztrátám vědomí. proto se považují za "jedovaté" a je samozřejmě potřeba je vyloučit a užívat nať. jakákoli forma, která se dá koupit v "oficiálním" obchodě je samozřejmě dávno bez bobulí...

    tady jsou jeho známý obsahový látky: viskotoxin (potirakovinné účinky), tyramin (v prvních dnech užívání paradoxně zvyšuje krevní tlak), cholin a acetylcholin (zásadní pro zdravou látkovou výměnu a tím i rychlost metabolismu), histamin (rozšiřuje cévy a tím snižuje tlak), různé pryskyřičné alkoholy, kardiostaticky účinná bílkovinová složka histonového charakteru, kyselina oleanolová a aminomáslová (uvolňující a protistresové účinky??), saponiny a flavonoidy (harmonizace činnosti štítné žlázy)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    PETR100: to je pravda :)
    PETR100
    PETR100 --- ---
    NENUPHAR: Kocky jsou v tomhle dost odlisne od lidi, spousta veci jim vadi. Osobne bych nejedl ani to jmeli ani toho kocoura :-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Nám se otrávil kocour když sežral ty kuličky, selhaly mu ledviny i játra...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam