• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NENUPHARŠtítná žláza, poruchy její funkce, klasické i alternativní způsoby léčby. Jiná onemocnění endokrinního systému
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MONROE: asi to souvisí, ale to tady snad vysvětlí někdo povolanější. Jinak mámě i kolegyni to odstranili preventivně, kvůli potencionálnímu riziku rakoviny, šlo to pak na histologii a obě to měly Ok.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MONROE: nevím jestli cystičky jsou to samé jako uzlíky, ale moje máma i moje kolegyně v práci je měly a nakonec šli obě na operativní odstranění. ale to by ti asi dr. řekla.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    TAYLES: taky beru HA a současně Euthyrox a nikdo z lékařů s tím neměl problém./HA MAITALON/
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BESTIEVSAMETE: já vím :) o těch náplastech jsem taky přemýšlela. no tak uvidíme. nevím...já vlastně už ani neodkážu posoudit, jestli jsou nějaké ty potíže objektivní nebo subjektivní. a celkem obdivuju, že si to někdo u sebe tak zhodnotí..já nevím, co je psychické, co je fyzické, jak to spolu souvisí, co je vrozené, co je z antikoncepce, a co ze štítné žlázy. v nemocnici jsem byla schopna odpřísáhnout, že mám strašlivou pooperační horečku a měla jsem 36, 4 :) tolik k "sám sobě lékařem" :))
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    TAYLES: Náplasti (Evra). Ale to je děsně individuální ;)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BESTIEVSAMETE: a jakou.. můžu se zeptat tak orientačně? já kdysi brala Logest (6 let), ale to jsem se ještě neléčila. Ráda bych teď nějakou jinou.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    TAYLES: no, přešla jsem na Valetol a mám klid :-) ale díky.
    Jinak HA beru s ethyroxem už 8 let a ví to gynekoložka, obvoďačka, endokrinoložka i doktor z gastra a nikdo neprotestuje :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BESTIEVSAMETE: já beru Letrox (štítnou žlázu nemám vůbec) a žádná podobná omezení mi nejsou známa, kromě před léčbou radiojódem (to mám absolutní zákaz na veškerý jód), ale jinak mi nikdo neříkal nic. A občas mě některé ty "nenadálé drby" děsí. Nebo třeba kombinace Letroxu a hormonální antikoncepce, to se tady taky řešilo, ptala jsem se dvou doktorů a ani jednomu nejsou známé nějaké špatné interakce (ještě zavolám ke třetímu, co má moji kartu a všechny výsledky, a čtvrtý bude moje gynekoložka). Ale podle mě musejí být takové věci v příbalových letácích u těch přípravků (buď Letroxu nebo Ibalginu nebo u čehokoli dalšího), je tam každej prd, a když to člověk potřebuje, tak se to dozví jen tak náhodou od lékarnice? nebo co, to mě taky může nasrat :)) ale přijde mi to spíš divný.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    Tak jsem včera byla v lékárně pro Euthyrox a při tý příležitosti doplňovala zásoby ibalginu a nově kupovala Valetol na bolesti hlavy a paní lékárnice říkala, že ibalgin se se štítnicí nesnáší a neměla bych ho užívat nejlépe vůbec, nebo jen zcela výjimečně. Je to pravda? a jak to, že mi to za 10 let neřekla moje endokrynoložka a moje obvoďačka, přes to že ví, že jsem se štítnicí léčená a pravidelně jí nosím z endo. zprávy, tak mi loni klidně napsala ibalgin 600 k dennímu užívání?
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    KALHOTKA: Ano, je to soukroma lekarska ordinace. Plati se rocni poplatek (ja jsem platila 300 Kc), ale jinak maji smlouvu s pojistovnami.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    KALHOTKA: Ja asi muzu doporucit MUDr. Elisku Potlukovou. Mam z ni dobry pocit a jina moje osetrujici lekarka, kdyz v laboratornich vysledcich videla, co vsechno mi nechala nabrat, aby zjistila, kde je problem, konstatovala, ze jsem v dobrych rukou :) Vedle praxe uci i na lekarske fakulte a dela vyzkum (jak jsem pochopila, tak se zameruje hlavne na stitnou zlazu v tehotenstvi) a je na ni videt, ze se zajima o novinky v oboru a snazi se je aplikovat, napr. byla na nejakem sympoziu, kde se prednaselo o ucincich vitaminu D na lecbu hypofunkce, takze mi ten vitamin D predepsala atd. Vadi mi jen to, ze prilis neumi odpovidat na dotazy tak, aby to pochopil i laik.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    TAYLES: no já se právě ptala.. brala jsem 100, měla jsem hodnoty jak kdybych nebrala nic. Zvýšila na 125 a to je zas moc. Tak jsme se po telefonu dohodli na 112,5, že se mám stavit za 6 týdnů a napíše mi to. Za 6 týdnů sem přišla, telefon si nepamatovala a když sem ji upozornila, že 100 je na mě fakt málo a zeptala se, jestli teda může mít vliv cvičení, tak mi řekla - cvičení ne, s dávkou uvidíme, nashledanou..:-/
    tak sem šla, no.. jinak mi vždycky dělala po půl roce sono a měřila tlak (sono proto, že se mi štítnice velmi pravidelně zmenšuje a ona říká, že se to musí sledovat a tlak proto, že mám krásných 90/50..). Teď neudělala ani jedno, jen mě vyhodila a že si mám zajít na krev za 2 měsíce a zavolat jí..:-/
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BESTIEVSAMETE: a zeptala ses? někdy je opravdu lepší se ptát. mně se často stává, že doktoři toho mají moc a spěchají, ale ještě se mi nestalo, že by mi neodpověděli na něco, na co se zeptám. a brala ti krev? odběr mohl ukázat, že takové dávky hormonů nepotřebuješ, tak ti je upravila dle aktuálního stavu a uvidíš, jak se to bude vyvíjet dál. možná hledá nějakou ideální dávku a vyšetření pokaždé ukáže něco odlišného. třeba to u tebe tak skáče vlivem dalších faktorů..psychika apod.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    KALHOTKA: moje paní dotorka byla ještě v lednu super a teď jsem tam byla, věnovala mi cca 2 minuty a snížila mi dávku na hodnoty, ze kterých mi ji před půl rokem zvýšila, že mi to nestačilo :-/ tak nevím, co si mám myslet :-(
    BAZUCZKA
    BAZUCZKA --- ---
    KALHOTKA: no to je otazka,jak se vlastne pozna?btw kvuli prestehovani budu mit novou endo tak jsem zvedava :-)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LALINA: a kdybys chodila na pořádná vyšetření a krevní kontroly, tak ti to nadávkovali jak potřebuješ, mně se taky už kolikrát stalo, že mi dávku snižovali, protože, když jsem ještě měla žlázu, tak bylo vidět, že to to tělo nebere a nepotřebuje. tak se to upravilo vhodněji a bylo. teďka už mi do toho vrtají jen minimálně. to se prostě musí vyzkoušet. pokud jsou ty testy ale opakovaně špatné (až tak špatné, že se zdá, že je "žláza mrtvá" , tak se mi nezdá jako dobrý nápad to ignorovat. mně vždycky říkali, že ji mám poměrně aktivní, před operací jsem brala malinké dávky. odstraňovali mi ji kvůli tomu nádoru a zánětu - což jsou věci, které u mě na činnost neměly vliv, ale těžko se tam mohla nechat, že ano. i když jsem teda taky narazila na jedince, co mi říkali, ať zhoubný nádor léčím "čtyřlístkama" a že "všichni doktoři jsou kreténi a operace nesmysl". kdybych takové řeči měla poslouchat, tak už to mám v celém krku, v plicích a mozku..takto mám docela vysokou šanci na vyléčení (lokalizovalo se to pouze ve žláze, která se vytáhla), kromě doživotní substituce bez následků. i operace probíhala velmi dobře - stále mám hlásek jako konipásek a jizva už skoro není ani vidět).
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAYLES: :-)))
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LALINA: na tvém místě bych spíš zkusila jiného endokrinologa. ale jak jinak, než dotazníkem, rozborem krve a ultrazvukem se stanoví diagnóza? trombóza s tím má souvislost? beru Letrox a v příbaláku nejsou uvedeny žádné nežádoucí účinky (kromě při předávkování a to se pak projevuje stejně jako při zvýšené funkci žlázy - třes, bušení srdce, neklid..).
    podle mě je půl úspěchu v komunikaci. nesedla sis s doktorkou a kvůli tomu riskuješ zdraví. minimálně přece musíš být pod dohledem - musejí ti pravidelně odebírat krev na testy. u mě je to jasné, protože já žlázu nemám vůbec, takže sama si ty hormony nevytvořím - pokud máš u sebe pochybnosti o diagnóze, tak to zkus konzultovat s více doktory, nebo si někde připlať nebo co já vím..ale přece se na to nemůžeš jen tak vyprdnout, když máš podezření na nefunkční žlázu. teda já být tebou - tak bych asi klidná nebyla. a žlázy se taky často operují kvůli nádorům a podezřelým uzlům a tam se taky nevyplatí to odkládat (zvlášť pokud je to v kombinaci se zánětem). nevím..můj pohled.
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAYLES:
    žádné jsem neměla. Nedávkovala mi to vůbec, ani mě nevyšetřila. Jen se ptala, jestli mi nepadají vlasy nemám nepravidelnou menstruaci a tak. Dotazník. Na všechno jsem jí řekla že ne a ona mi přikázala nějaký hormony. Ne, opravdu jsem je nesnášela dobře a ještě jsem z toho dostala celkem zásadní trombozu do žíly.
    Pochopila jsem, že tudy cesta nepovede.
    Neříkám, že horm.subtituce je špatná, naopak pořád tu píšu, že pro každýho je něco jinýho, jenom je třeba zjištovat co a nenechat se rovnou strčit do nějaký škatulky, jak se doktorům hodí. To je všechno, nikdo se tady nemusí obhajovat nebo cokoli. Jen jsem řekla svůj příběh a názor.
    Když jsem ho říkala sestřičce na gyndě, řekla, že to měla podobně a nakonec jí doktorka řekla, že udělal líp, že se nedala přesvědčit k hormonům. Moje masérka měla jít na operaci, odmítla a asi po dvou letech jí její doktorka řekla, že by to byla bývala chyba. Jenomže kdo se neohradí, toho prostě vykuchají a potom už se možná akorát tak omluví...možná
    Ale nechci tu vést žádný boj, prostě každej at si všechno přebere a zkusí po svém. Je to jeho život a jeho zdraví.
    díky za pozornost.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LALINA: no tak jsou to doktoři, kteří využívají klasickou medicínu. když ti podle výsledků krve nefunguje životně důležitý orgán, tak se jim nediv, když jsou podráždění, když to chceš řešit ..nevím čím? podle endokrinologie na tohle žádné alternativy nejsou. co teda přesně obsahují ty přípravky, cos na to užívala? a proč by měla být hormonální substituce tak špatná? vždyť je snášena velice dobře a nadávkují ti to na míru. co bys dělala, kdybys měla třeba schizofrenii, u které mají léky tuny přiznaných vedlejších efektů? tohle je ještě věc, která se dá zvládat za normálního provozu. jakého charakteru byly ty potíže, které jsi z toho měla?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam