• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAWNE1Zlato (rýžování, výlety na ložiska, muzea atd.)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Staré hutnictví stříbra | Články | velebil.net
    http://www.velebil.net/clanky/hutnictvi-stribra/
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    TERVITCH: Taky Tě zdravím, no jezdím už cca 7 let, ale dřív intenzivněji, letos jsem byl bohužel jen jednou, ale příští týden vyrážím s plnou polní a hodlám pobýt pár dní na Bojovské antiklinále (Bojovský potok a Kocába) a snad se dostatečně vyřádim a budou i nějaké pěkné kousky 2 mm + Jinak Jílovsko není špatný, ale spíš to chce kontaktovat staré harcovníky, co tam jezdívají, protože fakt záleží na místě, kam člověk kopne no. Ale i tady dost platí jako např. u houbařů, že neradi uveřejňují svá zaručená místa :)

BIDAK: Dobrá až tu mojí ďábelskou výheň přístě uvedu do provozu, tak se zkusim řídit tvými postřehy, díky. Jo a jinak moc fajn fotky z té tavby stříbra a ta kokilka ze dřeva mě rozštípla :) :D

NTSHADOW: Jo použít se to dá, ale to přirovnání kanónem na komára je výstižný, když už jsme u toho, plánuju nějakou tavbu zkusit v laboratorních podmínkách ve zkumavce z křemičitého skla, nemá s tím někdo už nějaké zkušenosti? :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BIDAK: Alternativně mě napadá to po tom tavení podrtit na prášek, znovu vyrýžovat a znovu přetavit. To by mělo mít podobný účinek. A pak buď přidat legovací prvky abys získal klenotnické zlato, nebo si to necht ryzí.

Jo a budeš potřebovat prubířský kámen na zjištění ryzosti. :o)))
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAWNE1: Hezký.

Pokud tam máš tu ryzkost takhle nízkou a příměsi jsou jiné než stříbro, tak se ti to naoxidovalo a ta špína byly oxidy jiných kovů přítomných v tom zlatě. Abys to vyčistil musel bys udělat kupelaci. Pak dostaneš jenom zlato se stříbrem.

Jinak můj obdiv za topení tradičními prostředky, já tavil dycky jenom plynem. Tyglík musí bejt přikrytej, to je určitě pravda a teda eště se tam dá pro omezení oxidace přidat borax, kterej udělá ochrannou vrstvu nad tím kovem.
    TERVITCH
    TERVITCH --- ---
    RAWNE1: Zdravim. Kolik tak casu venujes ryzovani? Kdysi jsme zkouseli ryzovat s kamaradem na Jilovsku. Ale vysledek byl dost chaby, nestalo to za dalsi zpracovani.
    TERVITCH
    TERVITCH --- ---
    NTSHADOW: Kanon na komara to evidentne je a pouzit se to urcite da.
    NTSHADOW
    NTSHADOW --- ---
    Ahoj, pokud by se nehledelo na cenu: myslis ze je to pro "nase" ucely pouzitelne? nebo je to kanonem na komara?

Indukční tavící pec na zlato, stříbro a jiné barevné kovy | Kofix s.r.o.
    http://www.kofix.cz/indukcni-tavici-pec-na-zlato-stribro-jine-barevne-kovy
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    tady přikládám makrofotku mého rýžovaného zlata

Foto 040.jpg (2637319 B)
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    BIDAK: Zlato bylo mnou rýžované z různých míst, ale obecně zlato z rozsypů má ryzost 750/1000 a vyšší, topil jsem klasickým dřevěným uhlím z dubu a buku. Výheň jsem si připravil z železného pozinkovaného plechu tloušťky cca 2 mm, který jsem stočil do válce průměru 20 cm a výšky 40 cm, následně jsem do toho provrtal otvor a vložil kovovou dutou tyčku. Celá konstrukce stála v prostředku zahradního otevřeného grilu (spodem se dal regulovat další přísun kyslíku pro lepší hoření). Uhlí jsem tam dal do výšky 20 cm a nechal pořádně rozhořet za pomocí měchu nebo přímého foukání do té tyčky (zkoušel jsem oba způsoby). Když uhlí mělo barvu jasně žlutou (což odpovídá přibližně teplotě 1100°C) tak jsem tam umístil tyglík se vzorky, nejdřív jsem zkoušel všechno možné jiné (měď a pak cín, koupené zlaté šupinky k pozlacování) a když jsem zjistil, že tyglík je bezpečný zkusil jsem zlatinky. Jinak teda bylo nezbytné ten tyglíček naplnit i uhlíkem uvnitř a pak zakrýt, protože při otevřené tavbě tam nebyla nikdy dostačující teplota.
    Až to zkusím přiště, tak taky budu fotit a hodim to sem.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAWNE1: Čím jsi topil? A jakou ryzost mělo to zlato? A vůbec, zajímal by mě nějaký popis té výhně, možná někde vyhrábnu svoje fotky...
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    Tak jsem dneska experimentoval a udělal i improvizovanou výheň k tavení broznu a hlavně zlata, bronz byl OK, ale zlato se nějak podělalo a místo jednoho slitého kousku se udělalo X perliček různých velikostí a ještě ze ten kov znečistil, takže už nemá původní jasně žlutou barvu, ale takovou do šedo-stříbrna. Snad se mi podaří někde vyvinou větší teplotu než 1060°C, aby se slití dokončilo a odpařila se ta neznámá kovová nečistota...
    WTG
    WTG --- ---
    jo jo, potřeboval bych nekde narejzovat dost zlata :)
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    K zřízení vlastní kategorie mě vedl fakt, že jsem sám nenašel doskuzi s podobnou tématikou. Doufám, že se i tak najde na Nyxu dost lidí, kteří o dané téma mají zájem nebo se třeba chtějí na něco ze zvědavosti optat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam