• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAWNE1Zlato (rýžování, výlety na ložiska, muzea atd.)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ahoj,
    pritel chce k vanocum (ja vim celkem pozde se ptam) nejakou cernou sadu ryzovacich panvi. Nasla jsem Garrett, ale ty jsou zelene a on chce cerne. Cerne jsem nasla Estwing, ale jednotlive. Nevite kde bych sehnala celou sadu Estwing cernych? Snad i s nejakou brasnou a dalsimi udelatky na to.
    Diky!
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Držím palec, jestli něco najdeš tak se pochlub!
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Jasně že dá! - klidně plastovej lavór, pracuje se s tím skoro jako s pánví ale chce to určitou zkušenost. V dobách kdy se u nás normální pánve sháněly blbě jsem s tím narýžoval něco zlata, spoustu granátů, kyanitů a podobnejch záležitostí...
    V podstatě se to neliší od rýžování na banici - což je taková velká mísa o průměru asi 60cm s vypouklým dnem, dočišťování je ale lepší dělat na klasické pánvi typu malej čínskej klobouk
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    prave se na kratkou dobu nachazim v Severni Karoline, US, a cirou nahodou jsem zjistil, ze jsem primo uprostred tradicni zlatokopecke oblasti http://www.geologyforinvestors.com/wp-content/uploads/SE-gold-Trend-Belt.jpg
    chci se zeptat, jestli se pro ryzovani zlata da pouzit i nejaka miska/tac.. neco co se da bezne sehnat v obchodaku? Premyslim, ze bych o vikendu zkusil nekam zabrousit..
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: diky! uz jsem si udelal seznam...
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Hledal jsem něco na geologickým ústavu u bratrů Slováků a narazil na tohle:

AtlasTM
    http://mapserver.geology.sk/atlastm/

U zlata se dá doklikat na souřadnice vzorku a počet zlatinek ve vzorku (!!!)

Jestli měli při šlichovce stejnou metodiku jako my, tak vzorek znamená čtyři kýble nakopanýho sedimentu překatrovaný na frakci 4mm a přerýžovaný...
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: jj, zkousel jsem to a fakt nic :)
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Jinak doporučuju si sehnat knížku Zlato v českém masívu ;)
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: V karpatským flyši není nic, šlichovku jsem tam dělal kdysi coby brigádu.
    Na Moravě se dá rýžovat mezi Předínem a Želetavou, něco málo se našlo i v pískovně v Ostrožské Nové Vsi (to je zajímavé, protože v povodí Moravy nějak chybí odpovídající primární ložisko). Dobrá lokalita jsou Podmoky u Golčova Jeníkova, kde je ve šlichu kromě zlata plno různejch granátů, rutil, kyanit, apatit, zirkon atp...
    CHINGACHGOOK
    CHINGACHGOOK --- ---
    PSYKO: Kamoš zlatník, který bydlí na Moravě mi říkal, že Morava je špatná... nej je Šumava kam za zlatem sám jezdí.
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    Caute, jak je to s nalezisti na Morave? Kdyz tedy pominu oblast Zlatych ho a Jeseniku.. Da se zlato najit v horninach karpatskeho flyse? Nebo je treba jezdit ryzovat do Cech?
    KWETAG
    KWETAG --- ---
    Zdravim, planuju vypravu do svycarska uz jste nekdy byly? v okoli Oltenu mistnich rek je pry slusna koncentrace mel by nekdo chut jet take?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MICHALANGELO: Máš plynovej hořák? Jsem amatér, ale tohle fungovalo:
    https://picasaweb.google.com/113630793257346197188/3172005TavbaStribra

Jenom podotýkám, že to stříbro musí být ryzí.
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    poradili by jste mi prosím jak doma roztavit stříbro? Pícky a pece nové jsou drahé... chce to nějakou improvizaci
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Staré hutnictví stříbra | Články | velebil.net
    http://www.velebil.net/clanky/hutnictvi-stribra/
    RAWNE1
    RAWNE1 --- ---
    TERVITCH: Taky Tě zdravím, no jezdím už cca 7 let, ale dřív intenzivněji, letos jsem byl bohužel jen jednou, ale příští týden vyrážím s plnou polní a hodlám pobýt pár dní na Bojovské antiklinále (Bojovský potok a Kocába) a snad se dostatečně vyřádim a budou i nějaké pěkné kousky 2 mm + Jinak Jílovsko není špatný, ale spíš to chce kontaktovat staré harcovníky, co tam jezdívají, protože fakt záleží na místě, kam člověk kopne no. Ale i tady dost platí jako např. u houbařů, že neradi uveřejňují svá zaručená místa :)

BIDAK: Dobrá až tu mojí ďábelskou výheň přístě uvedu do provozu, tak se zkusim řídit tvými postřehy, díky. Jo a jinak moc fajn fotky z té tavby stříbra a ta kokilka ze dřeva mě rozštípla :) :D

NTSHADOW: Jo použít se to dá, ale to přirovnání kanónem na komára je výstižný, když už jsme u toho, plánuju nějakou tavbu zkusit v laboratorních podmínkách ve zkumavce z křemičitého skla, nemá s tím někdo už nějaké zkušenosti? :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BIDAK: Alternativně mě napadá to po tom tavení podrtit na prášek, znovu vyrýžovat a znovu přetavit. To by mělo mít podobný účinek. A pak buď přidat legovací prvky abys získal klenotnické zlato, nebo si to necht ryzí.

Jo a budeš potřebovat prubířský kámen na zjištění ryzosti. :o)))
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAWNE1: Hezký.

Pokud tam máš tu ryzkost takhle nízkou a příměsi jsou jiné než stříbro, tak se ti to naoxidovalo a ta špína byly oxidy jiných kovů přítomných v tom zlatě. Abys to vyčistil musel bys udělat kupelaci. Pak dostaneš jenom zlato se stříbrem.

Jinak můj obdiv za topení tradičními prostředky, já tavil dycky jenom plynem. Tyglík musí bejt přikrytej, to je určitě pravda a teda eště se tam dá pro omezení oxidace přidat borax, kterej udělá ochrannou vrstvu nad tím kovem.
    TERVITCH
    TERVITCH --- ---
    RAWNE1: Zdravim. Kolik tak casu venujes ryzovani? Kdysi jsme zkouseli ryzovat s kamaradem na Jilovsku. Ale vysledek byl dost chaby, nestalo to za dalsi zpracovani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam