• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RED_KOMUSO: normalne to dej no naky bedny a rozdelej vedle toho ohynek. nebo zajed k nakymu skladu, tam ti radi daj palety a z nich ztluc nakou dyi kisnu. uprimne... bych nikdy nikomu moji udirnu nepujcil za zadnejch okolnosti.
    to co chces udit je klasicka 'japonska sokunin mrdarna' podle toho co ctu to nechavali u irori, kdyz topili. takze kolem toho dny a noci onanovala naka japonska subinka v kimonu a prikladala. ja bych se s tim nesral. das to do steameru, aby se to uvarilo a zmeklo a pak treba na par hodin bych to dal zaudit poradne.
    srat se s uzenim zeleniny 3 dny na 70 stupnu, je pomerne vomrd i s moji elektrickou, parametrickou udirnou. nebo to reknu jinak... 3 dny sem schopen se venovat nanejvys studenymu uzeni cabajek bez pragandy...
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    Ahoj, rád bych si u nějakého uzenáře vyzkoušel vyudit bílé ředkve vodnice. Jedná se o japonský recept, kdy se ředkve udí na 70-80 stupňů 3 dny v kuse. Najde se tu dobrá duše z Prahy a okolí, jež by dala k dispozici svojí udírnu k tomuto experimentu? Rád se odvděčím penězi nebo domácím kimči. Díky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    je to normalne zasoleny. bud to lezelo kratce a je tam nitrat, nebo to lezelo dlouho - 4 tydny a je to nalezite prosoleny. za tyden v lednici v sacku na rohliky/potrav folii se tomu nic nestane. v lednici ale taky obal, neb lednice dobre vysusuje. venku nezakryty se to imho vne vysusi a ztmavne. mimo lednici bych to urcite v jarnich teplotach neriskoval. za ten tejden dva to stejne budete mit sezrany...
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    Od babičky jsem dostal tenhle krásný, doma zauzený, kus vepřového (z původního stavu už je 1/2 pryč když to mojí paní dnes vyléčilo migrénu:-) ) . Jenom nevím jak to skladovat aby to aspoň týden vydrželo. Jako uzeninu jsem to zabalil do pečícího papíru, stáhnul potravinářskou folií a poslal do lednice. Ještě tu mám vakuovačku, ale suchý špajz kam bych to mohl pověsit a v noci chodil na ochutnávky v bytě holt nemám. Nějaký tip nebo na ten cca týden je to jedno ?

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOCOURR: moc tam cejtit jako neni. ja udim 3 dni, takze je to silne zauzeny. mozna sem byl moc velkej zid s tim cesnekem (3 palice) nebo to v nem bylo malo dni.
    az budu zas delat, tak zkusim pomazat cesnekem v prubehu soleni a pak po lakovani na posledni celej tyden.
    nekdo dava cesnek i do laku. takze se tam muze vylouhovat v ty vode a dostat se spolecne se soli do masa.
    jinak si pust vetsinu veci tady toho ceskyho typa. von i jeho fotr sou vyuceny reznici a uzenari s vlastni vyrobou https://www.youtube.com/channel/UCdNvfhb9GLD-gq9i0rqEXSw
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DEVIL: je z toho pak ten česnek dobře cejtit? přemýšlím jak to udělat co nejvíc česnekový...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOCOURR: ja delam prevazne klobasy, dvakrat sem delal vepr. peceni a jednou sem delal panenku.
    klobasy delam cabajky. tam v mixu soli cukru na velky kostky pokrajeny lezej 3 dny, pak semelka lesek, nasypu koreni, pomicham, ulezim dalsi 3 dny a pak plnim a udim.
    veprovou peceni nasolim a necham lezet 2 tejdny. na posledni tejden vyndam ze soli a na tri dny obalim cesnekem. pak splachnu cesnek a dam do vody na 3 dny uplne ponorim. pak utru a necham 1 den vyveseny. udinm studenym kourem.
    panenky sem delal podobne.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím, jak a na jak dlouho nakládáte vepřový na uzení? Já jsem to dosud dělal tak, že jsem kousky masa nasolil, nechal 2-3 dny v chladu a pak zalil slaným roztokem (přesný poměry soli a masa mám někde v kuchařce po babičce, z hlavy si to nepamatuju), v roztoku jsem to nechal cca 3 týdny a šup s tím do udírny.
    Tentokrát bych chtěl vyzkoušet nějakou obměnu, prokládáte maso např. česnekem?
    Btw. udil jste někdo už divočáka? Zatím se mi ho nedaří sehnat, tak asi stejně zůstanu u klasiky, ale prostě mám chuť vyzkoušet něco nového :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    du udit cabajky!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MEJLA82: pekne proschly. cabajky?
    ja mam nalozeny 17kg masa, tak za cca tejden a pul to pujde do udirny
    MEJLA82
    MEJLA82 --- ---
    Neco ze vcera











    UZEL
    UZEL --- ---
    Hoj..kde pokoupit v Praze střívka? Ideálně na salámy...diky
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TACHIBANA_UKYO: hmm...no uvidim. Jeste nejsem u konce...treba se nakonec vsechny krize obrati k lepsimu.
    Ja mam v praci sm-260 od cookshacku. Na to ze si dycky nekde neco prectu, tak to nejak hala bala nastavim a dycky z toho vyjde fakt epesne nakoureny maso... jednooky kral asi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DEVIL: ta knizka je pomerne takova nezajimava. spis se autor potrebuje vypovidat. je to takovej nenasilnej uvod k masturbaci kolem dlouho horiciho bbq co spaluje cely spalky. slovy modernejsiho zmrda, bych moh rict, ze je rozvazny navod k temer vyhubeny metode bbq.. v knizce je spousta historie, kde vsude zduraznuje, jak z dyi chudyho cheapaka se vsemoznou pomoci vysvihnul do podoby restaurace, kterou chtel v zacatku mit.
    je to amik a pise...pro amiky. nechci znit nijak nafrnene, ale proste knizka je o nem a o jeho ceste a metodach a me jako clovekovi jdouci uplne jinou cestou, nepredava temer zadne zasadnejsi informace. zjednodusene receno 'sul je slana, kour kouri'.... prominte mi

    ja na to uzeni jeho stylem nemam cas, naladu, vybaveni a nikdy sem po tom netouzil. proto vezmu kurata, nalozim je do brine na den a vyudim je po zcasti zmodififkovanym navodu teplot a casu zprumerovanejch asi ze 4 receptu co sem nasel na internetu. vysledek je ze sem sold out na uzeny kure. a ne zadny fronty do kterejch se leze v 5 rano....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: stah' sem jen epub a ctu to v nakym epub cteci na pc. Je to tam trochu zprdeleny, ale da se to cist. Az dojdu domu tak najdu odkud sem potah'...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: linkuj pls...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TACHIBANA_UKYO: diky. uz to taham
    TACHIBANA_UKYO
    TACHIBANA_UKYO --- ---
    DEVIL: Temna krusta je fajn, suchy vychytas. Zkus to cakat vodou, pripadne roztokem vody a octa, kdyby to bylo i potom porad suchy, vyndej z udirny driv, necim popatlej (omacka+voda), poradne zabal a dodelej bud v troube, nebo sous-vide a suchy to urcite nebude. Sice uz to neni cisty bbq, ale vysledek je super.
    Taky hodne zalezi na mase, jak je zatucneny, z jakyho zvirete, atd...

    Doporucuju tuhle bbq bibli, aspon ja se z toho naucil vsechno, co jsem potreboval vedet do zacatku, zbytek je o praktickych experimentech
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    byly malinko sussi a trochu slachovity este... a takova temna krusta. priste dam pomalejs a mensi teplotu. (dam 205F a 5,5 hodiny)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam