• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELUdírna - jak na to, recepty a osobní zkušenosti s uzením
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: stah' sem jen epub a ctu to v nakym epub cteci na pc. Je to tam trochu zprdeleny, ale da se to cist. Az dojdu domu tak najdu odkud sem potah'...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: linkuj pls...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TACHIBANA_UKYO: diky. uz to taham
    TACHIBANA_UKYO
    TACHIBANA_UKYO --- ---
    DEVIL: Temna krusta je fajn, suchy vychytas. Zkus to cakat vodou, pripadne roztokem vody a octa, kdyby to bylo i potom porad suchy, vyndej z udirny driv, necim popatlej (omacka+voda), poradne zabal a dodelej bud v troube, nebo sous-vide a suchy to urcite nebude. Sice uz to neni cisty bbq, ale vysledek je super.
    Taky hodne zalezi na mase, jak je zatucneny, z jakyho zvirete, atd...

    Doporucuju tuhle bbq bibli, aspon ja se z toho naucil vsechno, co jsem potreboval vedet do zacatku, zbytek je o praktickych experimentech
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    byly malinko sussi a trochu slachovity este... a takova temna krusta. priste dam pomalejs a mensi teplotu. (dam 205F a 5,5 hodiny)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DEVIL: no hele jasne! na nadobu s vodou vevnitr sem uplne zapomnel. to sem mantak! diky moc!
    TACHIBANA_UKYO
    TACHIBANA_UKYO --- ---
    DEVIL: udim ve smoky fun s reverse flow, bukovy drevo
    zebra mam neco jako back ribs, sundat blanu, sucha marinada, sul+pepr, 120°C, vevnitr nadoba s vodou, v prubehu 2-3x postrikat zebra rozprasovacem s vodou, cca 2,5-3h, popatlat zredenou bbq omackou a dopect domekka, cca 1-3h podle masa.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    udite nekdo vepr zebra?? jak dlouho a jakou technikou? mam v praci nove komercni udirnu za 10 tisic dolaru a zejtra budu mit cest ji poprvy nazhavit. uz je od nekoho 'seasoned'

    na netu je klasicky mega mrte mrdek. vsude rikaj 225 cca 2-3 hodiny pro baby back ribs, 4 hodiny pro baby ribs a 5-6 hodin st luis style ribs. byl sem levnej a koupil jen back ribs ktery staly $10/kg oproti spare ribs za $6/kg. zas ale baby back ribs byly za $14/kg a na diskuzich pisou, ze ty baby back ribs muzu snaz posrat a vysusit.

    pak sou taky ruzny teorie, jak to v pulce motat do alobalu a jablecnej dzus a podobny mrdky.
    nechci to dokurvit, ale zas budu v praci sice jako kuchar, ale nebudu mit rozhodne kolem toho onanovat, a strikat a znova presypavat rubem.
    poradte mi tu teplotu v celsiech. nebo treba jen dejte osvedcenej recept...pls
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    udelal sem uplne prvni varku, 20kg klobas! sou moc dobry a uz je maj vsichni sousedi :)










    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    Byla jsem za vámi poslaná, že mi snad poradíte. Uvažuji, že koupím udírnu tátovi, ale vůbec netuším podle čeho vybírat. Osobní zkušenost se by se mi hodila. Zvažuji tuhle: elektrická udírna
    Díky :-)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZORB: já udím hlavně kapra, ale už jsem udil i amura, tolstolobika a lína, všechno je super, udím tak 4-6h v závislosti na tom, jak velká je uzená ryba a jak moc pod tím topím, v průběhu uzení to 2-3x potřu rostliným olejem s kořením (česnek, červená paprika, pepř), udím to naporcované na podkovy, lín je menší, takže celého (nabodnout za páteř, ne za hlavu - ta se po ohřátí ryby rozrthne/utrhne)
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    trochu. většinou udim makrely a zrusil jsem pár pstruhů. taky super.
    studenym kouřem udim asi 8 - 10h pak to ke konci více rozehřeju cca 100stp. na hodinu aby se to udělalo.
    nakládám na 12h do soli
    ZORB
    ZORB --- ---
    Ahoj vsem, ma tu nekdo zkusenosti s uzenim ryb?
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    Diky za reakce! Jen pro zajimavost a informaci: nakonec jsem koupila tuhle http://www.udirny.cz/...dirna-impuls_stolni_udirna_1041_nerez-793743775-695244831-elektricke-udirny/

    udili jsme v ni sunku a syr. Syr jsem nakrajela na kousky treba 4x2x1 cm a dala do udirny v misce, kdyby se nahodou roztekl. Cekala jsem katastrofu, ale meli jsme nadherne vyuzeno behem nekolika minut!!! Sunka i syr ziskaly uzasnou uzenou barvu i chut a syr byl sice teply, ale neroztekl se! Takze dokonalost:)
    KRSA
    KRSA --- ---
    U sýrů je důležitá teplota kouře. Udírny o kterých uvažuješ mají v drtivé většině uzenou teplým kouřem, což pro sýr moc vhodné není, protože se ti rozteče, takže musíš najít udírnu, která umí uzení i studeným kouřem. V rychlosti jsem ten web udirny.cz proletěl a až ta nejdražší má regulaci na teplotu kouře, takže tak.
    Já jsem zatím udil jen v klasické zděné udírně na teplém kouři a sýr, i když byl v zdvojené punčoše mi protekl a dost ho vykapalo na zem, takže je nutno mít studený kouř :) hodně stěstí! :)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: bohužel. Na to se necítím. Nikdy jsem nedělal sýr a s uzením mám zkušenosti začátečníka...nechávám si to na střední věk spolu s rybolovem, ještě před houpacím křeslem a dýmkou :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    SNUPAK: Ze jo?:) Poradis mi? Ktera je podle tebe nejlepsi na obcasny uzeni syru?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KATTENNE: Ty jo, to je za hubičku. A já tím strávil tolik času :)
    KATTENNE
    KATTENNE --- ---
    Rada bych koupila udirnu jako darek. Chci nejakou s moznosti studeneho uzeni, aby se v ni daly udit syry. Nejakou klidne mensi, bude to jen na nasi zahrade a pro uzeni dobrutek pro rodinu. Muzete mi poradit s vyberem? Chci neco, co nebude vyzadovat moc prace okolo:) Co treba tohle?

    Fumoir / four fumé - avec vitre - en fer zingué + fumage set: Amazon.fr: Jardin
    http://www.amazon.fr/.../B005BAD4B6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1428400652&sr=8-1&keywords=fumoir+poisson

    nebo neco odsud??
    Přenosné udírny | Udirny.cz
    http://www.udirny.cz/prenosne-udirny/


    Diky!!!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím, nakládáme s otcem maso na uzení a tatík to trochu přehnal se solí (nakládáme na 3 dny na sucho a pak na 3 týdny do láku), no a recepty říkají, že by na 100% masa mělo při nakládání na sucho přijít 3% soli, jenže tatík si nějak blbě přečet recept a v pátek naložil 10kg masa do 1 kg soli... takže tý soli je tam víc než trojnásobek...nějaký rady co s tím, aby to nebylo zbytečně přesolený?
    Mě napadlo tu přebytečnou sůl z těch kousků odrbat a dát to do láku už dnes, myslíte že to pak bude ok?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam