• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    HOBORG: japa ve zlatnicky.
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    PHULE: he to znám. Taky jsem si jednou na dovolený ve španělsku u nich vyzkoušel bundu, řekl si parádní, ale nebudu utrácet a pak na ni myslel každej den až ji nakonec objednal :)
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    BEEBLEBROX: Svatá pravda.
    FIONOR: Nosím prakticky už jen košile s manžetovými knofličky (většinu z nich s monogramem) a nepřijde mi, že by na to kdokoliv reagoval jinak než na košili s normální manžetou. Snad kromě šéfa jedenkrát, který u první košile na míru prohlásil, že mě očividně přeplácí.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    nevite nekdo kde si nechat upravit sako? koupil jsem si pred 4 lety paradni kvadro ktery mi upravili presne na moji velikost, ale od ty doby jsem bohuzel trosku narost a sako uz je mi maly..
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Ano v tomhle bychom se shodli. Když si něco více overdressed bereš musíš vědět proč a do čeho jdeš a umět to nosit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Imho je potřeba rozlišovat to, jestli působíš "víc formálně", nebo "víc módně" (nebo jak to nazvat) než je třeba.

Působit víc formálně (=kravata tam, kde se kravata nenosí, smoking na odpoledním čaji...) než je obvyklé je spíš známka toho, že jsi neodhadl příležitost, než toho, že jsi "líp oblečenej".

Působit víc "módně", prostě promyšleně, kvalitní hadry, sladěný hadry, detaily typu těch barevnejch ponožek atd. není absolutně závislý na tom, jestli máš na sobě smoking nebo pohorky a svetr - v obou případech můžeš dělat stylovej, zajímavej dojem právě tím, že se o to, jak vypadáš, staráš.

Pokud oba přístupy zkombinuješ, tak ti může projít, že jsi "overdressed", protože to lidi budou vnímat jako "styl" a vědomou extravaganci. A musíš to umět nosit, bejt sžitej s tím, že vyčníváš a jsi extravagantní. Když na to máš koule a styl, můžeš si dovolit nosit třeba třídílnej oblek s motýlkem.

Pokud budeš jen "módní", tak budeš působit líp oblečenej než ostatní prostě tím, že na stejný nebo pdoobný "úrovni formálnosti" budeš mít kvalitnější, padnoucí a líp sladěný hadry, promyšlený doplňky atd.

Pokud ale vynecháš tu "módnost" a ponecháš jen "přehnanou formálnost, budeš vypadat jako pitomec. Když přijdeš na místo nebo akci, kde není zvykem oblek, v kompletním obleku s kravatou a nebudeš to patřičně "umět nosit", budeš působit, že ty hadry a následně i sebe bereš moc vážně a budeš vypadat jako nafrněnej bankovní úředník.
    PHULE
    PHULE --- ---
    PHULE: *mel na sobe...
    PHULE
    PHULE --- ---
    Btw: tak trochu na jinou notu.....proste jsem neodolal, rok jsem o nem premyslel, vyhybal se jit tomu si ho vyzkouset a dnes nahodou do Burberry zabloudil.....

Tz Burberry Heritage Trench Coat doma......proste jakmile jsem to nemel na sobe neslo odolat + historie a me oblibene obdobi obou valek kam neodmyslitelne patri....

Predpokladam ze vsichni vedi ale pro jistotu:)
    The Burberry Trench Coat | The Classics | The Journal | MR PORTER
    http://www.mrporter.com/journal/journal_issue35/3#1
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Rozlišoval bych – být overdressed a působit overdressed. To první se dá dejme tomu nějak odvodit od formálnosti oděvu a formálnosti akce. To druhé je subjektivní pocit.

A pro mě osobně to že většina chodí v mikině, nebo džínách a tričku není důvod posouvat svůj pohled na věc, abych se jim přiblížil. Až budou chodit jako bezdomovci, tak si vezmu místo saka tričko a džíny, abych nevyčníval? To ani omylem.

Když budeš mít sako plus nějaké zajímavé doplňky jako kapesníček, tak budeš také na určitou část lidí působit exoticky a overdressed i když nebudeš. Imho to většina lidí neodliší od obleku s kravatou. Imho dokonce budeš působit víc exoticky, než kravaťák co šel asi do kina rovnou z práce.

Stejně tak kravata prostě nedělá oblečení overdressed. Jak jsem psal – v kategorii formálního odívání nejnižší stupeň informal je oblek tmavé barvy s kravatou. Důležitý na tom je oblek tmavé barvy.

Tedy oblek světlé barvy, různá barva obleku, oblekových kalhot a případně vesty s kravatou imho není ani v kategorii informal – tedy není to overdressed. Imho kravata je v takovém oděvu doplněk jako kapesníček. Ostatně formálnost záleží i na samotné kravatě. Jsou konzervativní vzory a barvy a jsou také divočejší kravaty.

A pak je tu ještě jeden pohled a ten souvisí s tou osobností. Vzít si oblek do kina je taky akt určité rebelie. Běžně se za to trochu bere stav, kdy si někdo vyvede na hlavě nějakou kreaci na oblečení cvočky, má tetování nebo nějaké kovové doplňky.

V dnešní době je ale i jistá rebelie to že se člověk oblékne naopak lépe, nebo formálněji než ostatní. Samozřejmě je trochu chyba, když není poznat, jestli člověk rebeluje, nebo je to obchoďák na svačině. Ale u lidí co k nim oblek nepatří a nosí ho jen z nutnosti jejich práce je to imho celkem poznat – často i podle jasných znaků jako je počet zapnutých knoflíků atd.

Imho je proto lepší ten oblek ještě trochu odlišit od toho co obchoďáci běžně nosí (osobně to třeba řeším vestou, kloboukem apod.).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Ano, kdyby většina lidí chodila v blazeru nebo sportovním saku, tak bys s kravatou nepůsobil overdressed. Ale protože většina chodí v tom tričku a mikině, tak džíny + košile + sako už lehce vyčnívá a cokoliv s kravatou JE overdressed.

Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že je to i o osobnosti člověka - jsou lidi, který si můžou dovolit chodit do sámošky v žaketu a nebude to působit divně, protože jsou celý natolik výstřední, že se to k nim hodí. Stejně jako někdo může nosit stetson a vypadat normálně, kdežto jinej vypadá jako pitomec.

Moje pointa byla v tom, že oblek jako takovej není standardní oblečení pro běžnou příležitost a člověk, kterej se nepohybuje ve "vyšší společnosti", která má tendence pořádat akce, na který se v obleku chodí, ho nevyužije - resp. mohl by ho využít, ale bude u toho vypadat trochu divně.

Proto si radši koupím slušný tvídový sako, který můžu nosit průběžně kamkoliv, než abych si kupoval průměrnej oblek, přestože mám oblek jen jeden a ještě mizernej.

Jinak doplňky typu barevný ponožky, kapesníček atd. tě imho posouvají nikoliv směrem k "overdressed", ale prostě jen dávají najevo, že se staráš o to, co máš na sobě.

Barevný sladění, doplňky, kvalitní věci - to všechno je nezávislý na tom, jestli jsi oblečenej "na vycházku" nebo "na ples".

Když půjdeš na procházku v manšestrovým nebo tvídovým saku, svetru, košili, kvalitních kalhotách a polobotkách, tak nebudeš vypadat "overdressed", budeš vypadat jako někdo, kdo má styl a vkus. Když budeš pobíhat v obleku a kravatě v sámošce (FIONOR mlel i něco o kravatě a nákupech), tak budeš vypadat jako obchoďák, co má právě polední pauzu.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Já s tím tvým postojem hodně nesouhlasím. Myslím, že v české společnosti v kině budeš působit stejně overdressed ať budeš mít sportovní sako bez kravaty, nebo oblek s kravatou. Nevím kolik ostatních lidí to rozlišuje. Tím spíše, pokud ke sportovnímu saku budeš mít nějaký doplněk jako barevné ponožky, kapesníček nebo nějaké podobné věci.

To co psal Fionor o mikinách má smysl, protože kdyby do kina většina lidí chodila v blazeru, nebo sportovním saku bez kravaty, tak ti s kravatou by overdressed nepůsobili.
    A pak je tedy otázka, jestli má člověk brát ohled na ty kdo táhnou dress code kina (nebo jiných míst) u nás níže.

Než že bys byl pitomec, co se moc snaží, si většina lidí řekne, že jdeš asi z práce. A také bych řekl, že více overdressed je to, pokud se jedná o černý oblek, než ta kravata. Tedy třeba oblekové sako a kalhoty různých barev s kravatou již rozhodně nejsou na úrovni informal (jako tmavý oblek s kravatou), ale pod ní.

Imho ale dress code nevytváří jen situace, ale také lidi, se kterými do kina jdeš, případně tvoje vlastní osobnost. To v čem se cítíš psychicky dobře, co k tobě patří. Pokud kravatu bereš jako nepříjemnou povinnost tak je jasné, že si ji brát nebudeš. Pokud ji bereš jako ozdobu, tak je to ale něco jiného.

Tedy pokud bys běžně chodil bez obleku a bez saka a do kina se vyfikl a vzal si nejlepší oblek s kravatou v konzervativních barvách, tak je to něco jiného, než když v obleku chodíš pořád. V prvním případě to může hrozit faux pass, v druhém případě nikoliv.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FIONOR: To já bych si teda vzal spíš košili na manžetový knoflíčky než kravatu (kravatu si beru jen z donucení).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KANAREK1: V zásadě nic, stejně jako na tom, že někdo chodí na plesy rád ve fraku :)
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    BOBASH: co je k nepochopení na tom, že někdo rád nosí kompletní oblek, kam chce?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    BOBASH: tak co já můžu vědět :-D dejme tomu, ale to mi pořád nejpřijde jako důvod k tomu aby si připadal s kravatou v kině jako pitomec. Tobě jo, chápu, nerozmlouvám ;-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PASTEL: Samozřejmě, ale předpokládám, že pokud mluvil o obleku, a o tom, že k tomu nosí kravatu, tak mluvil o normálním dvoudílným (nepředpokládám, že by byl zas takovej šílenec, abyc chodil v třídílným do kina) jednobarevným obleku.

Sako + kalhoty a normální košile mi přijdou do kina jako naprosto odpovídající oblečení.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    BOBASH: Tak ono i těch obleků je víc druhů ted jde o to jaký ty sis představil, a jaký měl FIONOR na mysli.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PASTEL: Já na ně nemyslím, jen poukazuju na to, že stejně jako je u chlapa široká škála oblečení mezi džínama a metaláckým tričkem a kvádrem, je i u ženský spousta věcí, který může běžně nosit, aniž by musela chodit v ekvivalentu toho kvádra.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    BOBASH: Ted si mě fakt pobavil, že budeš myslet na večerní šaty to mě teda skutečně ani v nejdivočejším snu nenapadlo. :-D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FIONOR: Koukám, že jdeš z extrému do extrému. Od metalistickejch triček jsi přešel ke kompletnímu kvádru za všech okolností a když to někomu přijde divný, argumentuješ mikinou a o dvě čísla větší košilí.

A už vůbec nevím, co má to, jestli jsi over- nebo under-dressed společnýho s tvojí příjmovou kategorií.

Obléknout se vhodně k dané příležitosti nemá nic společného ani s cenou oblečení, ani s pečlivostí, věnovanou jeho výběru. Když přijdeš na odpolední party ve smokingu, budeš taky za lamu.

O mikině tady nikdo nemluvil, já osobně jsem si mikinu vzal mezi lidi napsledy tak v 15 letech. Ale vhodné oblečení třeba do toho kina je dejme tomu sportovní/vycházkové sako, kalhoty (podle nátury příp. džíny), košile. V obleku s kravatou budeš působit, že se moc snažíš.

(a to i na ty ženský :))

PASTEL: Tak si něco jinýho než džíny a tričko vezmi, co ti brání? Ale je kus cesty mezi džínama + tričkem a večerníma šatama, v těch taky nepůjdeš na procházku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam