• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    MARI
    MARI --- ---
    FIONOR: teď jsem to zkusila... no, chce to asi hodně dlouhou kravatu nebo fakt nevím co dělám blbě. u bodu č. 8 mi v ruce zůstal asi 2cm kousek. :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Debata začala tím, že by každý dospělý muž MĚL mít alespoň pět obleků a následným dotazem, k čemu by je jako MĚL mít, pokud tedy v tom obleku nepracuje nebo se nepohybuje ve společnosti, kde je zvykem chodit na společenské akce "vyšší úrovně".

Sám kupříkladu bundu nosím tak maximálně když jdu ven se psem nebo tak něco, jinak nosím vždycky sako nebo kabát, případně kombinaci obojího. Ale vyrazit do kina, případně do hospody na pivo, do baru nebo na jakýkoliv jiný místo, kam běžně chodím, v obleku, by mi přišlo divný.

Nosit běžně oblek s kravatou, pokud nejsem podomní prodejce, manažer na cestě z práce nebo někdo takovej, je prostě známka výstřednosti a člověku to může "projít" jen když bude vědomě extravagantní.

Oblíknout se do kina jako kdybys šel na operu do Národního není známka toho, že jsi víc gentleman, ale spíš to bude na okolí dělat dojem, že je pro tebe kino vrcholná společenská událost a máš potřebu tam chodit v obleku a kravatě, protože se na žádnou "významnější" událost nedostaneš.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    ABRAHAM: zastrceny dovnitr, at uz je to Vneck nebo kulatej.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Jak nosíte límeček košile v kombinaci se svetrem? Schovaný pod svetrem nebo vystrčený ven? Je to jedno a jde jen o pocit nebo to má nějaký řád (třeba i dle typu košile)?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: S trochou nadsázky by se dalo říci, že tak činím - občas nosím i dlouhý kabát (zakázka z Atelieru Ogg v Plzni), který v sobě pouze lehce modernizovaně kombinuje prvky napříč několika historickými obdobími i světadíly...

ale protože v něm byli zvyklí více chodit.
    Mno, sociální vrstva, která do kina takto oblečená dorazila, možná(!) ano - ona i fotka ze stejné doby, ale z nějakého mini-biografu, by ukazovala spíše čisté montérky, než-li obleky..

Bobash nikde nepsal, že by tak do kina měli chodit všichni, to je překrucování.
    Avšak to, že 1 člověk ve formálním obleku mezi 100 lidmi v "oblečení po starším bráchovi" (hip-hop) je prostě over-dressed a to tak že hodně, hodně moc, to je realita. On IMHO i třeba blejzr a košile s rozhalenkou už by byly trošku na hraně.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: No zkus vyrazit přes den oblečený jako na tom prvním obrázku a potom jako na tom druhém. A uvidíš rozdíl. Společenské okolnosti prvního obrázku rozhodně nejsou dnešku tak vzdálené, spíš bych řekl že je to modní rozdíl, protože ti lidé imho nejsou v obleku proto že by považovali kino za slavnostní událost, ale protože v něm byli zvyklí více chodit.

Ten obrázek co sem dal Bobash beru spíš jako vtip, než seriozní argumentaci (podobně jako to co jsem dal já). Ale ten základní rozpor argumentačně je v tom, že tu nikdo neříká že by v kravatě do kina měli chodit všichni. Takže Bobash se tu ohradil proti něčemu co tu nikdo neříkal. Pokud to není zřejmé doporučuji zamyslet se nad rozdílem mezi slovy mohli a měli.
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    dneska má oblek každej smiling guy v obchodě tak proč ne do kina?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Ten naznačený pangejtismus myslím není úplně trefný - ono od metalových triček k obleku je to asi stejně daleko, jako od metalu samotného k vážné hudbě...
    Ne náhodou se většina motivů tiskne na trička, mikiny a....košile... ;)

IMHO nosit to furt, bez ohledu na okolnosti, už trochu extrém je...
    Nicméně se mi to posuzuje dost špatně, nejsem ten typ co by to jednak nějak extra řešil celkově (ani na to nemám), druhak mu to umožňoval "běžný provoz" a většinou se proto pohybuji v kombinaci džíny+košile s jednoduchou manžetou.

T_Y_L: Pouze Ti vrátil stejný typ argumentace, který jsi sám vznesl...
    Obojí je argumentace situací za zcela jiných historických/společenských okolností než jaké panují v současnosti - počínaje tím, že kino již není "něco speciálního" ale něco, co má v menším kdekdo doma a do multiplexu jde jen kvůli prodlevě mezi kinem a DVD či DVDripem nebo velkému plátnu.
    Oproti tomu divadlo si svůj status "speciality" udrželo a výsledkem budiž, že se tam pořád chodí ve formálním, nebo alespoň formálnějším, oblečení...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: To co jsi odpověděl je ukázkově chybná argumentace, protože pokud si budeš chtít vzít paruku já ti bránit nebudu ;-). Nikde netvrdím (a ani Fionor to netvrdil), že by do kina měli s kravatou chodit všichni. To je rozdíl mezi slovem "měli" a "mohli". Neboj - tobě nikdo kravatu do kina nenutí, když ji nerad nosíš.

Kromě toho je to chybná argumentace i proto, že to co jsem poslal já a) není tak dávno, b) obsahuje to prvky oblečení (alespoň u pánů) které by se stále nosí.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: A co paruky, neměli bychom do společnosti nosit paruky? Když to šlo dříve?

T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    Ještě k tomu obleku v kině - když to šlo dříve :-)

PHULE
    PHULE --- ---
    KANAREK1: njn, obcas se proste odolat neda:) ale tu salu jsem si mohl odpustit, s cenou kabatu jsem smireny byl, sala se mi libila ale nejak jsem se nekoukl na cenu:D A sala v cene kabatu od Bosse.....fuj:D
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    FEMUR: zkusim, diky! :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    je teda otazka jestli koupil znamena konfekci, neb tam moc materialu na posun nenechavaj, jestli je sity na miru tak je to v cajku. a muzes s tim i do krejcovstvi, pomer naklady uzitek mi onehda vyhohoval v Japa.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    HOBORG: japa ve zlatnicky.
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    PHULE: he to znám. Taky jsem si jednou na dovolený ve španělsku u nich vyzkoušel bundu, řekl si parádní, ale nebudu utrácet a pak na ni myslel každej den až ji nakonec objednal :)
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    BEEBLEBROX: Svatá pravda.
    FIONOR: Nosím prakticky už jen košile s manžetovými knofličky (většinu z nich s monogramem) a nepřijde mi, že by na to kdokoliv reagoval jinak než na košili s normální manžetou. Snad kromě šéfa jedenkrát, který u první košile na míru prohlásil, že mě očividně přeplácí.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    nevite nekdo kde si nechat upravit sako? koupil jsem si pred 4 lety paradni kvadro ktery mi upravili presne na moji velikost, ale od ty doby jsem bohuzel trosku narost a sako uz je mi maly..
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Ano v tomhle bychom se shodli. Když si něco více overdressed bereš musíš vědět proč a do čeho jdeš a umět to nosit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Imho je potřeba rozlišovat to, jestli působíš "víc formálně", nebo "víc módně" (nebo jak to nazvat) než je třeba.

Působit víc formálně (=kravata tam, kde se kravata nenosí, smoking na odpoledním čaji...) než je obvyklé je spíš známka toho, že jsi neodhadl příležitost, než toho, že jsi "líp oblečenej".

Působit víc "módně", prostě promyšleně, kvalitní hadry, sladěný hadry, detaily typu těch barevnejch ponožek atd. není absolutně závislý na tom, jestli máš na sobě smoking nebo pohorky a svetr - v obou případech můžeš dělat stylovej, zajímavej dojem právě tím, že se o to, jak vypadáš, staráš.

Pokud oba přístupy zkombinuješ, tak ti může projít, že jsi "overdressed", protože to lidi budou vnímat jako "styl" a vědomou extravaganci. A musíš to umět nosit, bejt sžitej s tím, že vyčníváš a jsi extravagantní. Když na to máš koule a styl, můžeš si dovolit nosit třeba třídílnej oblek s motýlkem.

Pokud budeš jen "módní", tak budeš působit líp oblečenej než ostatní prostě tím, že na stejný nebo pdoobný "úrovni formálnosti" budeš mít kvalitnější, padnoucí a líp sladěný hadry, promyšlený doplňky atd.

Pokud ale vynecháš tu "módnost" a ponecháš jen "přehnanou formálnost, budeš vypadat jako pitomec. Když přijdeš na místo nebo akci, kde není zvykem oblek, v kompletním obleku s kravatou a nebudeš to patřičně "umět nosit", budeš působit, že ty hadry a následně i sebe bereš moc vážně a budeš vypadat jako nafrněnej bankovní úředník.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam