• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Tohle je evidentně věc rozdílného názoru a asi už se točíme dokola. Jak to tu popisuješ, tak to vypadá, že uvázáním kravaty se z toho cool neformálně oblečeného týpka s rozhalenkou stane hrozně upjatý Forrest Gump rozjímající nad vlastní důležitostí. A ano taková představa působí komicky.

Ale podle mě je to nesmysl. V tomhle se prostě neshodneme. Ten, kdo bude upjatý s kravatou, bude i bez ní a naopak.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    tohle je treba podle mne supr kombinace

KOUDY
    KOUDY --- ---
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak za mě - normální oblečení pro "běžný" situace:

Už i světlej oblek s kravatou je imho mimo společenský příležitosti nebo práci moc...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FIONOR: S tím egem to tak slavný nebude, když už tu ten nadprůměrnej příjem zmiňuješ počtvrtý ;)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FIONOR: Ale "vypadat jak nejlépe dovedete" neznamená, že budu chodit do sámošky ve fraku.

Obávám se, že pokud je člověk gentleman té úrovně, která vyžaduje, aby na jakoukoliv společenskou příležitost nosil oblek s kravatou, tak by především neměl lýzt do kina (alespoň ne do normálního multiplexu) a měl by trávit čas na akcích hodných gentlemana, jako jsou operní a divadelní představení, bankety, plesy a podobně.

Je pravda, že je to možná ovlivněný tím, že si už dneska pod pojmem "kino" automaticky předtstavím multiplex - a představa, jak v multiplexu mezi stádem, požírajícím pražené obilí, sedí týpek v obleku a s kravatou a tváří se, že je to oblečení vhodné pro tuto příležitost, mi přijde hluboce komická.

A ještě by mě zajímalo, jak dojde k tomu, že se z člověka, ochotného nosit tak příšernou věc jako je metalistické tričko, vyrostě někdo, kdo má nutkání nosit oblek s kravatou i na cestu do fitka?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Zásadní detail - já netvrdím o nikom, že vypadá jako pitomec, jen, že si tak někde bude připadat, nebo z něj budou mít ostatní takovej pocit.

Problém s kravatou je, že působí hrozně upjatě - kravata vs. bez kravaty je mnohem větší rozdíl než třeba džíny a sako vs. oblek s rozhalenkou. A následkem toho působí upjatě i ten člověk - myslím, že to přirovnání k Forrestu Gumpovi má něco do sebe, člověk, beroucí si na představení v kině kravatu, mi toho Forresta trochu evokuje.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L:
    1) Také čerpám spíše ze vzpomínek... V multikině jsem byl naposled někdy v roce 2007 a jinak chodím prakticky výhradně na "alternativní" promítačky (kino Utopie), nicméně vzhledem k začlenění multikin do velkých nákupních center nelze přehlédnout, kdo dovnitř proudí...

2) To patrně ano - otázkou je, zda alespoň trochu Fionorovým směrem?

3) Mno... Dotyčný tam nutně bude nenápadný jak sáňky v létě... I když to by spíš chtělo cílený experiment...

4) Jj... Dopnutou košilí, kravatou, upjatější střihem/materiálem obleku... Prostě bude vypadat mnohem, mnohem upjatěji než týpek v modrém, nebo jinak výrazném (co jsem kdysi dohledal, tak blejzry snad prý byly i vozorované v zářivých barvách a monobarevnost u jednotlivých sportů a "civilního použití" přišla až mnohem později - žel, teď se mi to dogooglit nepovedlo :( ) blejzru a bílých/béžových kalhotech a světlé košili s rozhalenkou - mno, možná klidně i motýlkem...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: No já si tedy takto scénu "návštěva kina" nevybavuji. Bezpečně vím, že jsem se tam nikdy jako Forrest Gump necítil. Je pravda, že jsem kino nenavštívil již asi rok a půl a tak teď nemám v hlavě, jaké převládalo oblečení. Ale

1) člověk většinou nejde do kina sám (a také tam nejde se všemi ostatními diváky – ti se prostě jen nacházejí na stejné akci nezávisle).

2) myslím, že skladba oblečení se také liší kino od kina. Něco jiného je multiplex a něco jiného je artové kino.

3) většina lidí sedí v sedačce a koukají na plátno, takže scéna s Forrsetem se může odehrávat tak maximálně v tvé hlavě

4) ten v obleku se od těch business casual (pokud budou mít jak Bobash zmiňoval sportovní sako, nebo blazer) bude lišit zřejmě jen tou kravatou, možná kalhotami (které ale nejsou vidět) - tedy detaily, kterých si všimne jen někdo (pokud vůbec v tom přítmí a při hledání sedačky), jak jsi psal sám na hraně overdressed (a tam právě nechápu to pohoršení nad kravatou). Pro většinu ostatních bude rozdíl mezi blazerem či sportovním sakem a oblekem těžko rozeznatelný.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    GHOSTSTALKER: Ano, to je přesně ten typ obleku, co si dovedu představit na premiéře nějakého významného dokumentu z produkce ČT.. ;)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR, MARI: Zkoušel jsem též a vtip jee v tom, že narozdíl třeba od Windsora se utahuje širším koncem, nikoliv tím užším - tedy je to MNOHEM náročnější na odhad výsledné délky... Ale vypadá to super...

Nedokáži posoudit vliv materiálu, testoval jsem pouze s hedvábím...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    1:13-1:20 :)
    Dokonalý muž - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=KjKIl4XpKwM

COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: Myslel jsem to spíš tak, že v té době byl oblek relativně běžný, mnozí ho nosili jako relativně běžné oblečení a drtivá většina měla jeden sváteční, jen n neděli a významné společenské události - například to kino.
    Čili z fotky nelze v tomto časovém období jednoznačně odvodit, o jakou vrstvu se jedná, jakkoliv dle šperků dam bych tipoval, že o měšťanstvo.

A jak jinak by jsi popsal situaci, kdy máš kino plné lidí ve sportovním nebo hoperském, sem tam casual/business casual.......a uprostřed tam sedí jediný člověk v obleku (do kterého se převlékl z něčeho obdobného, co teď mají někteří v kině), de facto á la Forrest Gump...?
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Na mě tedy to co psal Fionor působí spíše tak, že je mu v obleku s kravatou dobře a že se v něm dobře cítí (a i jeho okolí to pozitivně vnímá). Psal také, že v něm chodí ve volném čase - tedy ne jen do kina (a proč by si speciálně do kina sundaval kravatu, že?). To tedy rozhodně do tvé definice pitomce nezapadá, ba naopak.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Průnik těch dvou množin očividně nulový není, protože Fionor sice sedí v kanclu ve svetru, ale když jde do kina, tak si bere kravatu.

A jeho argumentace na mě působí tak, že kravatu do kina považuje za "slušně se obléknout" a nikoliv za "vědomou extravaganci". A takovej člověk je pak prostě za pitomce.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: "ona i fotka ze stejné doby, ale z nějakého mini-biografu, by ukazovala spíše čisté montérky, než-li obleky.."
    -
    Osobně nemám jako pracovní uniformu montérky. Nechci tu oblékání, o kterém je tento klub nějak upírat komukoliv z jakékoliv sociální vrstvy, ale myslím, že čistě z hlediska statistiky se tu bavíme spíše o vrstvě těch na fotce (nebo vyšší).

Bobash psal, že člověk v kravatě si má připadat jako pitomec (nebo něco na ten způsob). A k tomu většina mých příspěvků směřovala (tedy v původní verzi - všichni - teprve později dostali výjimku "vědomě extravagantní" - což jsou, ale pravděpodobně ti kdo skutečně v té kravatě do kina chodí).

Ad počet lidí a overdressed - jenže v dnešní době jsi v obleku pomalu overdressed i v kině. Tedy ok. je to tak - ale to ještě není důvod, aby si člověk do kina sundaval kravatu ;-). Osobně třeba nikdy nebudu nosit to co většina jen z toho důvodu, že to nosí většina - to není relevantní důvod (pokud nebude skutečně stanovený dress code - ale to v kině není). A myslím, že v tomto klubu to tak bude mít velká část lidí.

BOBASH: OK. Za to, že každý, by měl mít 5 obleků nebojuji. Myslím, že řada lidí by vystačila s jedním až dvěma.

„Oblíknout se do kina jako kdybys šel na operu do Národního není známka toho, že jsi víc gentleman, ale spíš to bude na okolí dělat dojem, že je pro tebe kino vrcholná společenská událost a máš potřebu tam chodit v obleku a kravatě, protože se na žádnou "významnější" událost nedostaneš.“

Zatímco ti, kdo jdou do kina v džínách a tričku, nebo outdoorovém oblečení jsou významnějších událostech pořád a to je důvod proč oblek nenosí :-)

Vzít si oblek (případně kravatu) nerovná se obléknout se jako do národního. Oblek může mít mnoho neformálních podob (např. ve světlejší barvě atd.). Právě na to je těch 5+ obleků – že máš do národního slavnostnější, než na jiné volnočasové aktivity.

Já si prostě myslím, že oproti lidem v obleku v kině máš předsudky. Imho většina, kdo jde do toho kina v obleku s kravatou, bude spadat do kategorie – „v obleku pracovně a nebyl čas se převléknout“, případně oblek jako „vědomá extravagance“. A těch – „jinak oblek nenosím, ale do kina jsem se vyfiknul“ bude minimum (navíc průnik této množiny s množinou sledující tento klub bude nejspíše nulový).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam