• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    1:13-1:20 :)
    Dokonalý muž - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=KjKIl4XpKwM

COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: Myslel jsem to spíš tak, že v té době byl oblek relativně běžný, mnozí ho nosili jako relativně běžné oblečení a drtivá většina měla jeden sváteční, jen n neděli a významné společenské události - například to kino.
    Čili z fotky nelze v tomto časovém období jednoznačně odvodit, o jakou vrstvu se jedná, jakkoliv dle šperků dam bych tipoval, že o měšťanstvo.

A jak jinak by jsi popsal situaci, kdy máš kino plné lidí ve sportovním nebo hoperském, sem tam casual/business casual.......a uprostřed tam sedí jediný člověk v obleku (do kterého se převlékl z něčeho obdobného, co teď mají někteří v kině), de facto á la Forrest Gump...?
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: Na mě tedy to co psal Fionor působí spíše tak, že je mu v obleku s kravatou dobře a že se v něm dobře cítí (a i jeho okolí to pozitivně vnímá). Psal také, že v něm chodí ve volném čase - tedy ne jen do kina (a proč by si speciálně do kina sundaval kravatu, že?). To tedy rozhodně do tvé definice pitomce nezapadá, ba naopak.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Průnik těch dvou množin očividně nulový není, protože Fionor sice sedí v kanclu ve svetru, ale když jde do kina, tak si bere kravatu.

A jeho argumentace na mě působí tak, že kravatu do kina považuje za "slušně se obléknout" a nikoliv za "vědomou extravaganci". A takovej člověk je pak prostě za pitomce.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: "ona i fotka ze stejné doby, ale z nějakého mini-biografu, by ukazovala spíše čisté montérky, než-li obleky.."
    -
    Osobně nemám jako pracovní uniformu montérky. Nechci tu oblékání, o kterém je tento klub nějak upírat komukoliv z jakékoliv sociální vrstvy, ale myslím, že čistě z hlediska statistiky se tu bavíme spíše o vrstvě těch na fotce (nebo vyšší).

Bobash psal, že člověk v kravatě si má připadat jako pitomec (nebo něco na ten způsob). A k tomu většina mých příspěvků směřovala (tedy v původní verzi - všichni - teprve později dostali výjimku "vědomě extravagantní" - což jsou, ale pravděpodobně ti kdo skutečně v té kravatě do kina chodí).

Ad počet lidí a overdressed - jenže v dnešní době jsi v obleku pomalu overdressed i v kině. Tedy ok. je to tak - ale to ještě není důvod, aby si člověk do kina sundaval kravatu ;-). Osobně třeba nikdy nebudu nosit to co většina jen z toho důvodu, že to nosí většina - to není relevantní důvod (pokud nebude skutečně stanovený dress code - ale to v kině není). A myslím, že v tomto klubu to tak bude mít velká část lidí.

BOBASH: OK. Za to, že každý, by měl mít 5 obleků nebojuji. Myslím, že řada lidí by vystačila s jedním až dvěma.

„Oblíknout se do kina jako kdybys šel na operu do Národního není známka toho, že jsi víc gentleman, ale spíš to bude na okolí dělat dojem, že je pro tebe kino vrcholná společenská událost a máš potřebu tam chodit v obleku a kravatě, protože se na žádnou "významnější" událost nedostaneš.“

Zatímco ti, kdo jdou do kina v džínách a tričku, nebo outdoorovém oblečení jsou významnějších událostech pořád a to je důvod proč oblek nenosí :-)

Vzít si oblek (případně kravatu) nerovná se obléknout se jako do národního. Oblek může mít mnoho neformálních podob (např. ve světlejší barvě atd.). Právě na to je těch 5+ obleků – že máš do národního slavnostnější, než na jiné volnočasové aktivity.

Já si prostě myslím, že oproti lidem v obleku v kině máš předsudky. Imho většina, kdo jde do toho kina v obleku s kravatou, bude spadat do kategorie – „v obleku pracovně a nebyl čas se převléknout“, případně oblek jako „vědomá extravagance“. A těch – „jinak oblek nenosím, ale do kina jsem se vyfiknul“ bude minimum (navíc průnik této množiny s množinou sledující tento klub bude nejspíše nulový).
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    nechcete nekdo boty z http://www.herringshoes.co.uk/ ? budu objednavat asi v utery, v patek by byly v praze, bychom se podelili o postovny, na dva pary by to vyslo 10 gbp na jednoho. ted maji akci, ze davaji k nekterym botam napinaky zadarmo, ja beru jedny Hull.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    MARI: davam plus... skoda toho vzoru ze to tak nevynikne, nicmene slusna trpelivost! :)
    MARI
    MARI --- ---
    FIONOR: pravda, použila jsem obyčejnej polyester, ale jinou kravatu nemám.

1. pokus se nevešel
    2. pokus volný uzel
    3. pokus dobrý, ale s hrůzou jsem na konci zjistila, že kravatu mám naruby (asi kravatový šotek, který se dobře baví tím, jak se u toho vztekám)
    4. pokus tady (pomuchlanou košili omluvte, jinou vhodnou nemám po ruce):

ještě se to naučit z hlavy a už vím, na co budu balit chlapy v kravatách. :D
    MARI
    MARI --- ---
    FIONOR: teď jsem to zkusila... no, chce to asi hodně dlouhou kravatu nebo fakt nevím co dělám blbě. u bodu č. 8 mi v ruce zůstal asi 2cm kousek. :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Debata začala tím, že by každý dospělý muž MĚL mít alespoň pět obleků a následným dotazem, k čemu by je jako MĚL mít, pokud tedy v tom obleku nepracuje nebo se nepohybuje ve společnosti, kde je zvykem chodit na společenské akce "vyšší úrovně".

Sám kupříkladu bundu nosím tak maximálně když jdu ven se psem nebo tak něco, jinak nosím vždycky sako nebo kabát, případně kombinaci obojího. Ale vyrazit do kina, případně do hospody na pivo, do baru nebo na jakýkoliv jiný místo, kam běžně chodím, v obleku, by mi přišlo divný.

Nosit běžně oblek s kravatou, pokud nejsem podomní prodejce, manažer na cestě z práce nebo někdo takovej, je prostě známka výstřednosti a člověku to může "projít" jen když bude vědomě extravagantní.

Oblíknout se do kina jako kdybys šel na operu do Národního není známka toho, že jsi víc gentleman, ale spíš to bude na okolí dělat dojem, že je pro tebe kino vrcholná společenská událost a máš potřebu tam chodit v obleku a kravatě, protože se na žádnou "významnější" událost nedostaneš.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    ABRAHAM: zastrceny dovnitr, at uz je to Vneck nebo kulatej.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Jak nosíte límeček košile v kombinaci se svetrem? Schovaný pod svetrem nebo vystrčený ven? Je to jedno a jde jen o pocit nebo to má nějaký řád (třeba i dle typu košile)?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: S trochou nadsázky by se dalo říci, že tak činím - občas nosím i dlouhý kabát (zakázka z Atelieru Ogg v Plzni), který v sobě pouze lehce modernizovaně kombinuje prvky napříč několika historickými obdobími i světadíly...

ale protože v něm byli zvyklí více chodit.
    Mno, sociální vrstva, která do kina takto oblečená dorazila, možná(!) ano - ona i fotka ze stejné doby, ale z nějakého mini-biografu, by ukazovala spíše čisté montérky, než-li obleky..

Bobash nikde nepsal, že by tak do kina měli chodit všichni, to je překrucování.
    Avšak to, že 1 člověk ve formálním obleku mezi 100 lidmi v "oblečení po starším bráchovi" (hip-hop) je prostě over-dressed a to tak že hodně, hodně moc, to je realita. On IMHO i třeba blejzr a košile s rozhalenkou už by byly trošku na hraně.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: No zkus vyrazit přes den oblečený jako na tom prvním obrázku a potom jako na tom druhém. A uvidíš rozdíl. Společenské okolnosti prvního obrázku rozhodně nejsou dnešku tak vzdálené, spíš bych řekl že je to modní rozdíl, protože ti lidé imho nejsou v obleku proto že by považovali kino za slavnostní událost, ale protože v něm byli zvyklí více chodit.

Ten obrázek co sem dal Bobash beru spíš jako vtip, než seriozní argumentaci (podobně jako to co jsem dal já). Ale ten základní rozpor argumentačně je v tom, že tu nikdo neříká že by v kravatě do kina měli chodit všichni. Takže Bobash se tu ohradil proti něčemu co tu nikdo neříkal. Pokud to není zřejmé doporučuji zamyslet se nad rozdílem mezi slovy mohli a měli.
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    dneska má oblek každej smiling guy v obchodě tak proč ne do kina?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Ten naznačený pangejtismus myslím není úplně trefný - ono od metalových triček k obleku je to asi stejně daleko, jako od metalu samotného k vážné hudbě...
    Ne náhodou se většina motivů tiskne na trička, mikiny a....košile... ;)

IMHO nosit to furt, bez ohledu na okolnosti, už trochu extrém je...
    Nicméně se mi to posuzuje dost špatně, nejsem ten typ co by to jednak nějak extra řešil celkově (ani na to nemám), druhak mu to umožňoval "běžný provoz" a většinou se proto pohybuji v kombinaci džíny+košile s jednoduchou manžetou.

T_Y_L: Pouze Ti vrátil stejný typ argumentace, který jsi sám vznesl...
    Obojí je argumentace situací za zcela jiných historických/společenských okolností než jaké panují v současnosti - počínaje tím, že kino již není "něco speciálního" ale něco, co má v menším kdekdo doma a do multiplexu jde jen kvůli prodlevě mezi kinem a DVD či DVDripem nebo velkému plátnu.
    Oproti tomu divadlo si svůj status "speciality" udrželo a výsledkem budiž, že se tam pořád chodí ve formálním, nebo alespoň formálnějším, oblečení...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    BOBASH: To co jsi odpověděl je ukázkově chybná argumentace, protože pokud si budeš chtít vzít paruku já ti bránit nebudu ;-). Nikde netvrdím (a ani Fionor to netvrdil), že by do kina měli s kravatou chodit všichni. To je rozdíl mezi slovem "měli" a "mohli". Neboj - tobě nikdo kravatu do kina nenutí, když ji nerad nosíš.

Kromě toho je to chybná argumentace i proto, že to co jsem poslal já a) není tak dávno, b) obsahuje to prvky oblečení (alespoň u pánů) které by se stále nosí.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: A co paruky, neměli bychom do společnosti nosit paruky? Když to šlo dříve?

T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    Ještě k tomu obleku v kině - když to šlo dříve :-)

PHULE
    PHULE --- ---
    KANAREK1: njn, obcas se proste odolat neda:) ale tu salu jsem si mohl odpustit, s cenou kabatu jsem smireny byl, sala se mi libila ale nejak jsem se nekoukl na cenu:D A sala v cene kabatu od Bosse.....fuj:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam