• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYGentlemans style aneb modern man and his world. Oblečení, boty, doplňky apod.
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    UMIAKI: no, zkusim to, ale třeba v bel&blanc na floře, kam chodím, kravaty myslím samostatně nemají uvedené a zároveň nevím, zda to pomůže nějak tomu primárnímu problému, což je "zmuchlanost"... možná dát apretaci? máš zkušenost?
    jako nejjednodušší, co je, by bylo donýst tam jednu a pak případně 20 dalších, ale kdyby někdo věděl, kde a jak to vyřeší opravdu dobře, zaručeně, byl bych (i z časových důvodů) radši
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    AHASVER: Dej to na normální dry cleaning, ne?
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    a když jste na to narazili - je někde specializovaná čistírna kravat? (některé nepotřebují jenom vyčistit, ale taky asi napařit - bůhví, co se s nima dělá, třeba hedvábný pletený kravaty maj místama zmačkaný uzlíky atp.) případně nějakej tip, jak se do toho pustit sám? (jakoukoliv kravatu jsem žehlil v uplynulejch pěti letech, tak tu jsem zničil)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Když jste na to narazili... kde mají v Praze čistírny klobouků? Ta na vizitce z TonaKu už zavřela byznys a i když si ho umím vykartáčovat sám, neškodilo by mu trochu vrátit tvat :o
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak klobouk je určitě exotičtější než sako. Kolegové se zeptají když ho oblékneš poprvé (protože je to pro ně změna), možná podruhé. Můžeš je při tom rovnou poučit, že nejde o nijak slavnostní oděv. Ale to je přesně ten zvyk - když tě budou v saku vidět běžně, nenapadne je se ptát.

Máš asi nějaké zvědavé klienty. Osobně si nepamatuji kdy se mě někdo na něco podobného ptal (snad ještě někdy na střední škole - tedy dost dávno) a to bez saka prakticky nevycházím z domu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    T_Y_L: Tak kolegyne jsou do urcite miry zvykle a byly v soku (pozitivnim), kdyz jsem minuly tyden nemel cas si vecer/rano vyzehlit (barevne sladitelnou) kosili a dorazil v tricku...
    Naopak uz je mirne prekvapuje, kdyz dorazim bez klobouku...

Predsudky (resp. fixace saka/obleku jako vyhradne slavnostniho obleceni) v tomto smyslu jsou asi takove, ze se 30 kolegyn (mimo jine) zepta, zda jdu odpoledne nekam na nejakou dulezitou akci ci na rande... Dalsich 20 klientu taktez...
    Coz je celkove otravne...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    COMODOR_FALKON: Ta přiměřenost oblečení hodně o zvyku a vlastním pocitu a sebejistotě. Pokud to sám nejsi zvyklý nosit, tak když s tím vyrazíš budeš mít pocit že jsi za exota a pokud je to pro okolí co tě zná nové, tak to může taky chvíli trvat, než si na to zvykne.

Můžeš mít pocit že to každý řeší, ale obecně ostatní lidé koukají na to co máš na sobě mnohem méně, než si člověk myslí - a ti co už to řeší tak sako spíš ocení, než zatratí. Pokud to ale nosíš běžně, tak si jako exot nepřipadáš.

Rozhodně lze se sakem vytvořit dost neformální kombinace, které se dají vzít takřka kamkoliv.

Ale když není dresscode, který by ti to přikazoval, je skutečně lepší držet se tam, kde se cítíš komfortně. Protože když někdo sako nosí jen z povinnosti tak je to imho často vidět.

NAVARA: Tohle moc nesouvisí s politickým názorem. Jak píše BOBASH, jde spíš o styl. Kde si dovedu představit problém je v rozdělení dle vzdělání (a následně práce). Třeba v prostředí kde převládají lidé s VŠ nebude mít vůči saku předsudky (i když ho sami nebudou nosit, nebo preferovat). Asi si ale dovedu představit, že skupina dělníků by v nositeli saka mohla něco negativního spatřovat. Ale jen hádám, s takovým prostředím nemám moc osobních zkušeností.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: O klientech hmotne nouze se pak lepe vubec nerozepisovat...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Toto je moje byvala vedouci...
    Sice ji vic zajimal chlast (coz ji de facto nakonec zabilo), nez obleceni, takze byla spolehlive nejhur oblikana na urade, ale pro predstavu IMHO pouzitelne...

BOBASH
    BOBASH --- ---
    NAVARA: Občas chodím na místa, který jsou batikovanejch, dredatejch lidí, který jsou strašně alternativní a nejspíš taky anarchisti, levičáci a obecně bojovníci proti hustýmu kapitalismu, docela plný. Přijít tam v obleku, ve kterým bych vypadal jako že jdu právě z kanclu v nějakým hnusným korporátu - nebo i v nějakým "business casual" typu "elegantní značkovej svetřík, chinos, značkový tenisky" etc. - bych tam nejspíš působil jako idiot, protože tohle je přesně ta kombinace "

Zrovna ve lněným/manšestrovým (možná i tvídovým) saku ale člověk dělá mnohem spíš dojem bohéma/intelektuála než nějakýho korporátního kolečka ve stroji - zvlášť pokud je zkombinovaný třeba s modrejma džínama a semišovejma botama.

Když vezmu ten příklad trochu do extrému, tak třeba takovej Miroslav Petříček taky chodí v saku a přesto si jsem jistej, že by ho u stolu v hospodě uvítala i ta nejzarputilejší banda levicovejch anarchistů :)

NAVARA
    NAVARA --- ---
    BOBASH: chodíš i mezi anarchisty, komunisty a jiné bojovníky proti zločineckému kapitalismu? někteří lidi jsou prostě "jiní" a jakékoli sako na ně funguje jako kukla KKK - a jestli mezi nimi chce fungovat... :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NAVARA: Chodím i do hospod, kde je standardem batikovaný tričko, a furt si nepřipadám divně. Možná už jsem otupělej, ale zrovna lněný, popřípadě manšestrový sako mi přijde jako věc, která funguje kdekoliv.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BOBASH: pokud děláš někde, kde je standardem batikovaný třičko... :)
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    BOBASH: jsou tady nekde fotky, co tim mysli
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ve lněným saku (+ džíny a košile) si nepřijdu jako overdressed exot ani když jdu na pivo nějakýho pajzlu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PATEJL_CZ: I se slevou jsme na urovni 2-3 TML kosil... Ktere navic muzou byt kazda jina...

Jako nebyt tech problemu s velikosti, tak si dovedu predstavit sledovani vyprodeju a nakup 1 bile kosile pro slavnostni prilezitosti, kde se bila vyzaduje...

Vesta leccos vysvetluje...
    Ja jsem mirne za overdressed exota uz s kombinaci cernych dzin a kosile. Lnene, sportovneji ladene, sako jsem mel parkrat a byl to ne uplne stastny overkill...
    ...takze si spis hraju na casual pomezi, kde se citim dobre ja i me okoli...
    Selfback vesty by mohly byt OK, ale jsou prakticky nesehnatelne...
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    COMODOR_FALKON: V BB také mívají výrazné slevy (viz poslední odkaz).

Samozřejmě by nedávalo smysl košile kupovat, pokud by z hlediska velikosti nepadly. Já jsem si z nabízených střihů vybral. V porovnání MTM košilemi mi rozdíl nepřišel výrazný. Na druhou stranu, v tomto ohledu nejsem tak přísný, neboť téměř vždy nosím sako s vestou.
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    FIONOR: Cena mi přijde adekvátní. Jen se v poslední době poněkud nepříznivě projevil nárůst kurzu USD (před pár lety byly stejné košile korunovém vyjádření o 30% levnější), ale to platí i u jiného zboží. Za podobnou cenu prodává košile třeba Blažek nebo dříve OP Prostějov, přičemž jejich kvalita výrazně zaostává. Tedy v takovém případě by mi nákup nedával smysl. Když si mohu vybrat, dávám přednost spíše vyšší kvalitě a nižší frekvenci obměňování, i kdyby to z hlediska průměrných nákladů vycházelo hůře.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Nehledě k tomu, že černou košili TML už mám asi 3 či 4 roky a přestože ji nosím dost často, pořád je temně černá, jako nová...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam