• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARBARDUCHABroušení kamenů
    SASOS
    SASOS --- ---
    JOSEF_K: zula se ta celkem dobre rezat diantovym kotoucem na fricce. Ale nevim, jak pochodit s tim lestenim a vrtanim. V praci mame na baraku zulove desky jako obklad misto fasady a kdyz jsem videl servisaky, jak jim to vrtani s vidiakem v Hilte moc neslo, tak uplne nevim. Je teda fakt, ze deska nebyla dobre podlozena, takze nemohli chlapi tlacit, aby desku nerupli. Ale stejne se mi ten vidiak moc nezda... spis bych sel cestou nejakeho nastroje na vrtani skla...
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    mechový opál turecko
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    porcelanit ze sokolova
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    skoril slovensko

    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---



    kalcity zo Žarnovice
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    kalcit bánská štavnice
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    chlor opál - Lehota p. Vtáčnikom
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---

    prehnit a epidot
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    acháty
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    Numulity, slovensko
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    acháty s krušných hor
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    černý jantar (nějaká ze severských zemí, už nevím jestli norsko nebo něco jiného)
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    jaspis Banskej Štiavnice

    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    trošku s platných zákonů, vlastně se nesmí zbírat vůbec nic, ale malé zběratele co nepoškozejí okolí se tolerují
    Současná platná právní legislativa pro vstup do SDD a sběr minerálů ve SDD

    A. Vstup do starých důlních děl

    A.1 Dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích ve znění pozdějších předpisů:
    "§ 39
    Přestupky na úseku ochrany a využití nerostného bohatství
    (1) Přestupku se dopustí ten, kdo
    a) neoprávněně vnikne do důlního díla nebo do území, ve kterém je vykonávána hornická činnost nebo činnost prováděná hornickým způsobem, nebo do poddolovaného území, kam je vstup zakázán,
    b) úmyslně poškodí zařízení sloužící k využívání nerostného bohatství nebo k provádění činnosti vykonávané hornickým způsobem, včetně důlně měřičských signálů, značek a ochrany znaků a jiných měřičských zařízení, jakož i značek upozorňujících na zákaz vstupu,
    c) neoprávněně odvede povrchovou, podzemní nebo jinou vodu do důlních vod nebo důlních děl anebo úmyslně poškodí zařízení pro odvádění důlních vod.

    (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 15 000 Kč."

    "§ 38
    Přestupky na úseku geologie

    (1) Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně
    a) ohrozí nebo neoprávněně ztíží provádění státem organizovaných geologických prací,
    b) zničí, poškodí nebo znehodnotí geologické výzkumné nebo průzkumné dílo, vzorek nebo jinou hmotnou geologickou dokumentaci.

    (2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 1000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) pokutu do 3000 Kč."


    A.2 Dle vyhlášky č. 26/1989 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a při činnosti prováděné hornickým způsobem na povrchu, ve znění pozdějších předpisů:
    "§ 29
    Vstup do starých nebo opuštěných podzemních důlních děl a jiných podzemních prostor

    (1) Vstup do starých nebo opuštěných podzemních důlních děl a jiných podzemních prostor je možný jen na písemný příkaz, ve kterém organizace určí potřebná bezpečnostní opatření podle zvláštního předpisu.1)

    (2) Práce v blízkosti známých nebo předpokládaných starých nebo opuštěných podzemních důlních děl a jiných podzemních prostor jsou dovoleny jen po určení potřebných bezpečnostních opatření.


    1) § 2 a 3 zákona České národní rady č. 61/1988 Sb. , o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě. Nedotčeny zůstávají obecně závazné právní předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, např. výnos ministerstva stavebnictví ze dne 31.8.1967, kterým se vydávají předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při zemních pracích - B 4 (reg. v částce 49/1968 Sb.), ve znění pozdějších předpisů. Na zřizování a provoz štol, šachtic, tunelů a jiných podzemních děl a prostorů v podzemí se vztahuje vyhláška Českého báňského úřadu č. 22/1989 Sb. , o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem v podzemí."


    B. "Sběr minerálů ve starém důlním díle nebo trvale opuštěném důlním díle"

    Je nutno vycházet z části první horního zákona (§ 2 až 7). Minerály jsou nerosty ve smyslu horního zákona.
    Pojem "sběr minerálů" horní právo nezná. "Sběr minerálů" nelze na základě jednoznačně stanoveného množství sbíraných minerálů oddělit od pojmu dobývání výhradních ložisek nebo ložisek nevyhrazených nerostů. Ložiskem podle § 4 dle horního zákona je přírodní nahromadění nerostů, jakož i základka v hlubinném dole, opuštěný odval, výsypka nebo odkaliště, které vznikly hornickou činností1) a obsahují nerosty. Nerostné bohatství podle horního zákona tvoří ložiska vyhrazených nerostů (výhradní ložiska). Nerostné bohatství na území České republiky je ve vlastnictví České republiky. Ložisko nevyhrazeného nerostu je součástí pozemku.

    1) § 2 zákona ČNR č. 61/1988 Sb. , o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění zákona ČNR č. 542/1991 Sb.

    Dobývání ložisek vyhrazených nerostů je hornickou činností ve smyslu § 2 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon č. 61/1988 Sb.").
    Dobývání ložisek nevyhrazených nerostů je činností prováděnou hornickým způsobem ve smyslu § 3 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb.
    Vstup do znepřístupněného starého důlního díla je rovněž možno považovat za činnost prováděnou hornickým způsobem podle § 3 písm. h) zákona č. 61/1988 Sb.

    Podle § 44 odst. 1 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb. se fyzická osoba dopustí přestupku tím, že provádí hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem bez oprávnění. Za přestupek lze uložit pokutu do 50 000 Kč.

    Podle § 44a odst. 1 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb. se právnická nebo podnikající fyzická osoba dopustí správního deliktu tím, že provádí hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem bez oprávnění. Za tento správní delikt se uloží pokuta do 5 mil. Kč. Podle § 44a odst. 2 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb. se dopustí správního deliktu organizace ve smyslu tohoto zákona tím, že provádí hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem bez povolení nebo ohlášení. Za tento správní delikt se uloží pokuta do 5 mil. Kč.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    kalcit
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    jaspis moravská třebová
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    keříčkový opál Bohuškovice
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ametyst s Pukanca (slovensko)

    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---




    malachity a pseudomalachity ze slovenska
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    euchroid, také ale jen vzácně povrazník
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam