Sice starší věc, dával jsem to myslim někdy do "malujete, ktreslíte...", ale chci ji mít i tady na svym písečku. :)
Postavil jsem si kytaru. Tvarově je to kopie klasickýho Fender Stratocasteru, akorát s drobnýma úpravama. Rozměry těla jsou odvozený ze Stratu z roku 1962 a hardware jako ladící mechaniky, snímače, potenciometry, atd. jsem si poskládal podle svýho, žádnej konkrétní model Stratu jsem nereplikoval. Tělo je z jednoho kusu jasanu ztepilýho. Na Stratocastery se běžně používá olše nebo jasan bahenní, nepodařilo se tenkrát sehnat dobrej kus ani jednoho, tak jsem použil jasan ztepilej, kterej má oproti dvěma zmíněným jednu jedinou nevýhodu a to je větší hmotnost. Krk jsem si sám nevyráběl, protože se dřevem jsem nikdy předtim nijak zvlášť nepracoval a stačí, aby mi při stavbě krku jeden z 22 pražců ulítl třeba i o půl milimetru a už ta kytara nebude ladit a takovej krk je pak ničemu. A hlavně jsem na to neměl potřebný nástroje. :) Takže jsem si na něj při první stavbě netroufl a nechal si ho vyrobit v Hořovicích (Tam, kde se vyráběly a stále vyrábějí český kytary Jolana).
Víc k hardwaru psát nebudu, předpokládam totiž, že konfigurace potenciometrů, kapacity kondenzátorů, odpory rezistorů, zapojení snímačů, konkrétní model snímačů, materiál nultýho pražce, tremolo, materiíl sustain blocku, a všechny tyhlety další věci, který maj zásadní vliv na konečnej zvuk a funkčnost toho nástroje nezainteresovaný lidi moc nerajcuje :D Pokud to někoho fakt ale zajímá, tak se klidně rozepíšu, stačí se zeptat. :) Kdyžtak by to mělo bejt i detailně popsaný v těch článcích, na který odkazuju pod fotkama.
Tak jen tapetka z obrázků ze stavby:
Základní tvar nešel vyříznout, protože na mojí 350Wattovou přímočarou pilu je 5cm tlustý jasanový dřevo až moc velklej hardcore, je to jak řezat do kamene, ani si neškrtla. :) Takže jsem improvizovaně musel odfrézovat okolní dřevo, aby mi z prostředka vypadla vyřízlá kytara.:)
Kapsa na uložení krku. Ta musí být vyfrézovaná s přesností na desetiny milimetru, čim těsněji v ní krk sedí, tim líp pro přenos vibrací z javorovýho krku (javor u stratovskýho zvuku zodpovídá za zvonivý výšky) směrem do těla. Volná a špatně tvarovaná kapsa na krk je průser levnejch kytar.:
Uložení krku:
Frézování všech děr:
Frézování všech děr:
Charakteristickou stratovskou ergonomii jsem si seřízl řetězovou pilou, páč jasanový dřevo je fakt jak šutr a kdybych to měl celý brousit růčo, asi bych měl pak ruce jak Arnie. :)
Charakteristickou stratovskou ergonomii jsem si seřízl řetězovou pilou, páč jasanový dřevo je fakt jak šutr a kdybych to měl celý brousit růčo, asi bych měl pak ruce jak Arnie. :)
No a pak dobrousil:
No a pak dobrousil:
Kontrola přesnosti/šikmosti uložení krku pomocí dvou natažených vlasců – jakože krajních strun.
Celej fotoset hír:
http://www.flickr.com/photos/mejla/sets/72157624169718579/
Seriál článků o stavbě od začátku do konce hír:
http://plumm.cz/tag/stavba-kytary/