Já taky chápu rozdíl v množství, ale možná trochu jinak, než ostatní. Ukrást (byť beztrestně) 10 milionů chápu čistě jako osobní obohacení na úkor někoho jiného. 10 milionů je částka, která stačí tak akorát na uspokojení nadstandardních potřeb měšťáckého Čecha (luxusní byt, auto, dovolená každý rok, žádná práce). Mít ale k dispozici 10 miliard, chápal bych to už jinak. Vnímal bych jako poslání investovat / rozdat ty peníze účelněji nežli to dělá stát, tj. zejména do kultury, podpory začínajících podnikatelů (na které sere stát i bankovní sféra), vědy atp. Rozjel bych nadaci, která by dávala granty lidem se zajímavými nápady.
Takže při 10 milionech bych jednoznačně řekl ne, za to mi pošpinění morálního kreditu a svědomí nestojí. U 10 miliard bych ale hodně váhal, protože by to byla možnost nikoliv k vedení pohodlného života, ale ke změně světa kolem mě k lepšímu. A k tomu bych své jméno klidně zaprodal.
Ale jsem si vědom, že peníze a moc korumpují, a že podobně naivní byl možná v minulosti kdejaký miliardář, který teď hledí jen na svou vlastní kapsu.