SVATY:
LODBROG:
zažil jsem osobně dvě přepadení od cikánů (byť v jednom případě to byl rumun a neútočil na mě), ale taky jedno od skinheadů. Tašku s flexipassy za 8 tisíc mi ukradli bratři z ruskojazyčných zemí. Dvě auta naší rodině ukradl (zcela bílý) gang z Vinoře. 40 tisíc za dovolenou zpronevěřil zcela bílý pan Čuhaj, který za to nebyl nijak potrestán. Momentálně se soudíme o byt za 3 miliony kvůli zvůli zcela bílého insolvenčního správce. V Albertu mě pravidelně okrádají úplně bílé prodavačky, které se nějakým zázrakem vždycky spletou ve svůj prospěch. Na horách mi za mými zády ukradl fotoaparát český pár s roztomilým pudlíkem a po přímé konfrontaci tvrdili, že o ničem neví.
A teď mi řekněte, co mám z těchhle osobních zkušeností vyvozovat? Že jsou bílí a Češi zvlášť zlodějské kurvy? Když k tomu připočtu všechny zlodějny, o kterých dnes a denně informují noviny, nezdá se to jako úplně mimózní závěr, ne?
Problém je v tom, že vaše rasistické vnímání světa je už silně selektivní. Zlodějny a agresi bílých nevnímáte tak ostře, jako negativní chování Romů. Pokud byste navíc uvažovali jen chování sociálně vyloučených bílých, lišilo by se nějak výrazně oproti chování sociálně vyloučených Romů?
A ohledně bytu - bydlím v domě, kde žije cikánská rodina. Není s ní vůbec žádný problém, naopak. Paní mi dokonce schovala a přinesla ztracené doklady v době, kdy jsem se teprve nastěhovával a ještě mě skoro neznala. To by leckterý bílý neudělal.