• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: ja netvrdim, ze se ma islam zakazat, ale myslim si, ze vystavba mešit s minarety by se neměla dovolit, zvlast pokud tvrdis, ze vyznam minaret neni tak dulezity, tak by to nemelo vadit ne ;)? KOTENCE: a modlit se muzou i doma a kdekoliv, ne? stejne tu ty modlitebny davno existujou
    nenechali jsme si na Letny postavit pomnik Michaela Jacksona, prestoze tu je velky fanklub, penize by meli svoje, tak nevidim dvuvod proc by meli zacit vsude stavet mesity, islam si muzou mit dal jak chteji
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GRANTORINO: Čemu se budeme divit? Já myslela, že mešita je místo pro modlení. Proč někomu vadí cizí modlení?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRANTORINO: splývá ti příčina a následek. Wahábité skutečně záměrně a cíleně staví mešity za saudské peníze a ledaskdy fungují jako centra okolo kterých se shromáždí případné teroristické buďnky, často financované ze stejných zdrojů. Ale minaret je tam dosti nedůležitá součást - je to daleko méně důležitý symbol, než třeba věž se zvonem pro katolické kostely. Klíčová je ta komunitní fuknce mešity.

V okamžiku kdy je zakážeš, tak začnou vznikat "ilegální" muslimská centra (protože to je prostě komunitní náboženství) a zejména za saudské prachy a tedy s wahábitskými duchovními.

Racionální politika by byla podporovat umírněné muslimy (kteří jsou navíc v ČR drtvié většině - jsou tu převážně obchodníci bývalí studenti ze středomořských států na českých školách, ty fakt nemívají potřeby někoho kamenovat) a umožnit jim dosáhnout na veřejné prachy, aby jaksi nemuseli brát ty wahábitské.

ALe zjevně to je moc složitá úvaha protože co muslim, to terorista.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SOTD: Já nechci žít ve společnosti, kdy mi bude někdo zakazovat třeba i to blbý pivo. Každá mešita mě to tomu přibližuje - islám se nerovná moderní katolická církev, islám nezná sekulární společnost..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SOTD: víš mě hrozně baví tohleto dokazování... krásně to ilustuje impotenci Evropy... ty se tu budeš mě dlouze vyptávat, jak si to představuju, kde mám důkazy a zatím nám tu postaví pár desítek mešit, kolem nich budeme poskakovat a tím, že nás rozhořčuje nákupák na národní .. a pak už se nestačíme divit... to je prostě na jednu stranu neodbytný důsledek našeho demokratického uvažování, ke kterému mám islám velmi daleko
    SOTD: ano, kostely někdy vnímám i z toho hlediska, byla jsem na exkurzi po kostelech po celém centru Prahy a je jich hrozně moc, na každém rohu, v každém městě, v každé vesnici, samozřejmě to má vliv, ale tlak tu ustoupil, dnes už křesťanem být nemusíš v čr, třeba v Polsku nemáš téměř jinou možnost, jednak se to učíš od první třídy ve škole a prostě v té společnosti žiješ, jinak se mýlíš jsem pokřťená křesťanka ze silně katolické rodiny
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    nepotřebuju to dokazovat, stačí si otevřít jakoukoliv knihu o islámské architektuře, kde tuhle symboliku najdeš, tenhle obsah, význam není nic tajného, zeptej se islámských duchovních,
    je to jeden z kulturních symbolů, kultura je mnohem obsahlejsi komplex kontextu, samozrejme ten symbol ne, ale ten symbol nese urcityvyznam a pro nekoho to rozhodne ma vliv, a proto je to tak mocny nastroj, nese to myslenku, neni mozne to ignorovat
    SOTD:
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    87HIGHFLYER: :DD je no jo, zase hlasuju jak debil co? nojo... zaskrtla jsem to blbe...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GRANTORINO: ...takže ti je esteticky příjemná?
    GREGI
    GREGI --- ---
    GRANTORINO: no nasi mi to rikali ze se to nemuze;)))
    GREGI
    GREGI --- ---
    GRANTORINO: jojo tak to uz je dneska vseobecne zname ze svatiku nackove akorat zneuzili
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GREGI: mimochodem jsem z toho mela udelany vzor na tricko na PEDF, takze nevim, ze by se to nesmelo kreslit
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GREGI: me se vylozene svastika líbí, dokonce je to jeden z tradičních krásných islámských, indických nebo čínských vzorů :)

GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI: a kdo nezna tak at to napravi:) na rozsireni vzdelani nejlepsi vec, melo by se to poustet ve skolach misto vykladu hloupych ucitelu

TED: Ideas worth spreading
    http://www.ted.com/
    GREGI
    GREGI --- ---

Divate se nekdy na prednasky TED?

92 hlasy od 92 respondentů

GREGI
      GREGI --- ---
      GREGI: chapu tu neustalou pokroucenost a znasilneni nackama ale kdyz sem byl malej libila se mi a nechapal sem moc proc se nemuze kreslit
      GREGI
      GREGI --- ---

Je vam svastika esteticky prijemna? (ne jen ta nazi)

91 hlasy od 91 respondentů

GRANTORINO
        GRANTORINO --- ---
        PATISLAV: s tím nesouhlasím, mešita/minaret je jeden ze stěžejních symbolů expanze islámu / jestli to tak neberete vy, tak to tak rozhodně berou muslimové, konkrétně ti, co mají zájem na šíření islámu (myšleno toky peněz, které do výstavby mešit putujou ze saudské arábie) a že ted momentálně probíhá jeden velká výstavba mešit po celém světě a za posledních 30 let islám prorazil v řadě úplně nových států, kde předtím islám nebyl, ta expanze je doložitelná v řadě statistik / například ve střední asii bylo do 1980 (Uzbekistán) cca 80 mešit, momentálně jich je tam kolem 4000
        nezapomínejte, že islám nerozlišuje, co je sakrální a co světské...
        GREGI
        GREGI --- ---
        GRANTORINO: v tom pripade zakazat i stavbu kostelu a dalsich nabozenskch staveb
        BOBBYLON
        BOBBYLON --- ---
        SOTD: vznik ghet = neuplna integrace = problem. Nikde na sevete neexistuje vyjimka.
        Taky mam s muslimama spis pozitivni zkusenosti, ale to je dany predevsim socialnim statutem tech par jedincu co sem potkal. Kdybys mel v baraku par rodin chudejch pribuznejch co prijeli vysat social welfare, tak se na to budes divat pravdepodobne jinak.
        PATISLAV
        PATISLAV --- ---
        SOTD: to si nemyslím, že je ten hlavní problém lidí s mešitami. Hlavní problém je v tom, že se lidé bojí, že nechají-li se muslimům volné ruce, zneužijí naší lhostejnosti a budou si lidově řečeno "čím dál více vyskakovat". Druhá rovina problému je oprávněnost takových obav - jednak se tyto scénáře opakují v západních zemích, kde je muslimská minorita početnější a hlasitější, a jednak je známo, že některé myšlenkové směry islámu k jisté expanzivnosti nabádají. Proto se lidé víc obávají mešit než synagog nebo buddhistických chrámů.

Jenže jak píše AdamFC, zákazem svatostánku se problémy pouze zakryjí, odsunou do přítmí, kde budou bobtnat a jednou stejně vyhřeznou. Nezavírat oči, ale konfrontovat se s realitou, pochopit, že tu ti lidé jsou a nastavit jasná pravidla soužití, je jediná dlouhodobě schůdná cesta.
        ADAMFC
        ADAMFC --- ---
        SOTD: tak nemusíš na to vědecky. To ví asi každej, že je člověk ovlivňovanej okolim a podle toho si nějak utváří názory. A já ze svojí zkušenosti vim, že mešita s mineratem jako taková ubližuje úplně stejně jako kostel. Když máš vevnitř bandu nácků, co se zakrejvaj biblí, tak je to stejnej problém, jako arabove s kalašnikovem, co se zakrejvaj koránem. A cesta z toho je podle mě pouze vzájemnej respekt a pochopení toho druhýho. Tim, že to zakážeš a skreješ se před tim, tak to rozhodně nepochopíš.

Plus je tady ta kulturní rovina - všichni jezdíme do Itálie, Egypta, Ománu... obdivovat pozůstatky po tom, co vytvořily církve. A teď budem řešit, že zakážem mešity? Fajn

LUKAS87: jo a - ne, slavoje žižeka sem nikdy nečetl
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam