• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CHORCHE: na hudební sluch existuje tréninkovej SW earmaster, a díky tomu jak se učím skládat hudbu, už líp poznám intervaly v slyšeným.
    NA ladění kytary bez ladičky stačí umět rozpoznat intervaly, nebo potřebuješ absolutní sluch?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOTD: každý máme svoje limity...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOTD: protože ti chybí základy aby si tomu porozuměl. Odkázala jsem ti tu dvě knyhy pro začátečníky a ty se neustále hádáš o něčem, čemu nerozumíš, protože si klikneš na to co je jen sumář něčeho, co ty knihy pro začátečníky vysvětlují srozumitelně.

    Pokdu se budeme držet té implicitní teorie Kotence o schopnosti chápat a řešit problémy, co to pak vypovídá o tom, jak si schopný vstřebat fakt, že koncept IQ a inteligence je daleko složitější, než si představuješ?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    HONZAL a SHEALA: vsechno se neda naucit - kdyz nemas hudebni sluch, tak tu kytaru bez ladicky nenaladis... a to tak nejak pokracuje, to dost selektuje to, co ses schopnej vypotit a nebo nejses
    (naucis se jak zmacknout 2 struny a hrat jako Kurt Cobain, jo, to zvladne kazdej sasek, kdyz zapnes overdrive, tak to vetsinou nezni tak spatne, i kdyz na spanelku by to zabijelo)

    honzal tu zas zminuje nejakou Improvizaci (free style battle?), to je taktez jako srovnavat Bilou a Cernou - napr. u orchestru, slozita a barvita hudba... souhra...
    proti tomu ta improvizace - jako vse dneska, ten clovek to taktez cvici, rytmiku, jak to zni foneticky, ma zajete postupy a ta improvizace je pak jen o to snazsi, protoze tam aplikuje to, co ma v maliku - jiste, stale musi mit neco, jako basnicke strevo

    takhle se ale daji definovat tihle umelci, proste musis mit neco od Boha, co ostatni nemaj - dyt o tom ten showbyznis je (ok, v mainstreamu sou ruzne paradoxy, rychlokvasky... ja nevim kolikata SuperStar...)

    videl sem ted par ukazek na Vyvolene - no tak to je presne k tomuhle - naberes par Podprumerne inteligentnich exhibu, co si o sobe neco myslej (to je napr. spojuje s hiphopem ala Leos Baranek ci jak se ten debil menuje) - a tadle banda niemandu ti pak predvadi show a mysli si, ze sou nekdo... samozrejme pro podobne omezene jedince nekym jsou
    paradox je v tom, ze dat tam Inteligentni jedince, tak se domluvej a nebude Show, nebudou excesy, nebude drama - volne prelozeno, reality show typu Vyvolenych - show o blbejch, pro blbe ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: a proto je zatím je lidstvo schopno vyprodukovat jen mnoho částečných definicí, ne jednu, co by to obsáhla všechno.

    Ostatně a komunikační past o hádání se je tam jako letmý test interpersonální inteligence podle Gardnera.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: to je normalni, a pleteni dojmu a pojmu je ve virtual diskuzich taktez normalni... (a vsichni si myslej, jak jsou inteligentni)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a taky u záměny pojmů za dojmy. Jsem to v tomto případě myslela zcela a naprosto doslova. Inteligence a IQ jsou odborné termíny, byť si je osvojil běžný jazyk a pak je s nimi zacházeno tak, že jaksi člověk má pocit že je to přece jasné a při zpochybnění tohoto postoje se začíná brátnit, případně hádat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Čímž se dostáváme k těm omezeným myslím a hádání se.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOTD: ne - jen nemáš ani páru, o čem mluvím a nenamáháš se rozšířit si své obzorsy samostnatně.

    A přitom stačí trošku googlit. Tady jich máš skoro stovku i s přesnými citacem

    http://www.vetta.org/documents/A-Collection-of-Definitions-of-Intelligence.pdf
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    HONZAL: jednak všechno se dá naučit, i autista se nauci socialni dovednosti, pokud se pouzije nejaka dobra metoda. Akorát do rapu se pouštějí lidi bez sebereflexe, protože jim to přijde jednoduchý.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KOTENCE: s tímhle nevim, jestli je to tak lineární. Tenhle postoj ti rozbourá např. zkušenost, kdy jako intoška půjdeš makat nějak na stavbu a zjistíš, že ten tesař s učńákem některý problémy řeší mnohem inteligentněji.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    87HIGHFLYER: tak to se mýlíš, že rapovat je jednodušší než hrát na saxofon v orchestru. Naopak bych řekl, že na ten saxofon se dá naučit, ale abys dokázal na z hlavy skládat věty, který maj hlavu a patu, pointu a náboj, tak s tim se musíš narodit. ;-)
    BLUNTED
    BLUNTED --- ---
    POZITRON: sem blbě četla i hlasovala:D český hip hop spíš ne, protože jednou za rok není málokdy ani občas
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: ano. To ovšem neznamená že v současné době IQ je neužitečný koncept a že je zbytečný.

    Nemyslím si, že se z něj v budoucnu stane něco, jako byla v 19. století frenologie (tedy vyvozování povahy člověka podle tvaru lebky), byť za to ruku do ohně nedám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOTD: to se tak v multiparadigmatických vědách stává. Se stim smiř a nebo si o tom něco přečti. Na vysvětlení na nyxu není prostor.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ZUZKAOU: ja to nemam nastudovane, jen proste IQ nezmeris jako svou vysku, v jednom testu ti vyjde 123 a v druhem 115 - lidi, co to ale nejak moc vytahujou a opiraj se o to, si jen lesti bambus, imho ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHORCHE: IQ není ani tak pofidérní záležitost, jako něco co se poměrně přímo dotýká problematiky objektivního poznání, vědeckého zkoumání něčeho jiného, než tvrdých dat a tak. Taková témata stála u změny vědeckých paradigmat k postmoderním v 60. letech a furt to není nějak smysluplně dořešené, přes obrovský rozmach neurověd.

    V tuhle chvíli je jako platné uznáváno přes 150 různých definicí, vztahujících se k inteligenci jako takové (s pojmem IQ pracuje jen část z nich).

    Jinak konrétně o měření inteligence je moc pěkná kniha http://www.databazeknih.cz/knihy/jak-nemerit-cloveka-30182 byť už tedy skoro 40 let stará.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    KOTENCE: tak za prve IQ neni zadna schopnost, to je jen nejaky rekneme index
    chapani problemu ano, ale jak se tu uz otrel Fionor... delej si IQ testy mesic v kuse a tim se naucis ty ruzne testiky a grafiky na logiku (kolik je tady trojuhelnicku...), takze papirove ti IQ poroste, ale realne je to asi jako by ses naucila jen lip delat steak, co si pred letem neumela (trenink)
    a proto je to takove dost vachrlate tema - dyt u Bushe jr. byl dost osoupanej for, ze ma IQ jak simpanz a co s tim? IQ je proste pofiderni zalezitost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam