• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    rozbalit záhlaví
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    KOLU: jenze tomu by lidi proste neverili :)

    dalsi problem - jak overis, ze ta obcanka/pas/whatever patri osobe, ktera s ni prisla? to by znamenalo centralni registr otisku prstu, skenu zornic nebo ja nevim ceho.. a z toho by se treba Pirati, kteri tuhle moznost voleb prosazovali, totalne posrali..

    (coz jen potvrzuje teda muj nazor na to, ze jejich program je silne nedomyslenej :))
    KOLU
    KOLU --- ---
    TOMMY69: To už je jen procesní/IT problém, jak co nejrychleji po věření toho, že hlasující u počítače ještě nehlasoval nikde jinde, smazat záznam o tom, čí je koho hlas.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PISKVOR: Já mluvil o ABL? Tak tam nechme komisi, nebo Policii (náhodně vybrané jedince, žádný městapo) či vojáky armády ČR.
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    KOLU: to by nezarucovalo anonymitu hlasovani (ja teda osobne nejsem nijak paranoidni typ, ale tohle by se mi asi nelibilo :))
    JACOB
    JACOB --- ---
    LOPIK:
    a) pocitac bude i ve volebni mistnosti, kam si eventualne muze kdokoliv co nema pristup k pocitaci zajit
    b) tim ze sousedovi vypnes elektriku mu volit pres initernet opravdu nezabranis. To je ta pointa internetu, ze nejsi vazany na konkretni misto ani konkretni pocitac, maximalne tak na konkretni ID/certifikat

    Nicmene ano, samozrejme bezpecnost by u voleb byla otazkou cislo #1 a verim, ze by se vynalozily nemale prostredky a knowhow, aby se tydle veci poresily. Ale jak uz rekl Chorche - pokud si s tim poradily banky a mas tak moznost nakladat se svymi penezi, neni vubec zadny problem udelat totez pro volby.

    TOMMY69: Tak samozrejme ze fallback je nutny, viz ted moje a)
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    nez jsem to na telefonu naklofal, tak me LOPIK predbehl..

    nehlede na to, ze internetovy bankovnictvi je pouze jeden z kanalu, jak uskutecnit platby/..., datova schranka je sice povinnost, ale tam se zase predpoklada, ze je to clovek "aktivni"..

    jedina varianta by byla kombinace vice volebnich kanalu, kde by bylo mozne odvolit papirove/elektronicky, ale to by podle me nedelalo dobrotu. nehlede na to, ze by to zase byl uzasnej tunel pro certifikacni autority, kde by to urcite nedostala Ceska posta, ale nejaka nova organizace.. A 8mega podpisu krat dejmetomu 500Kc.....:)
    vemte si i to blby hlasovani v PS, kde stejne k mackani tlacitek pro alespon castecnou letmou kontrolu zvedaj ruce..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KOLU: Komise je tam od toho, aby hlídala urnu a aby se hlídala _navzájem_; že si odškrtávaj voliče, to už je drobnost; naopak maník z ABL hlídající urnu, to zní jako recept na 140% úspěch Věcí veřejných.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LOPIK: Na uživatelské straně bych problémy neviděl (konečně, papírové hlasování by muyselo zůstat zachováno mj. kvůli těm případům, které uvádíš). Já vidím problém spíš v tý neverifikovatelnosti - "uvádění výsledků na správnou míru" je poměrně oblíbený sport...a jak dokázat, že opravdu každý záznam v DB odpovídá realitě? Papírový hlasy se verifikují o něco snáze, byť se hůř sčítají.

    Jak že to bylo - loni? - s těmi různými "strašně moc certifikovanými a verifikovanými losovacími zařízeními," co byly ve skutečnosti normální notebooky, a navíc s cinknutým losováním?
    KOLU
    KOLU --- ---
    A byl by takovej problém mít v těch volebních místnostech místo urny pár krabic, na kterejch by člověk nadatloval svoje ID, oskanovalo mu to občanku/pas/whatever aby se s hlasem spojila nějaká kontrola identity a pak si mohl kliknout na svojí oblíbenou stranu?
    Všehovšudy by k tomu místo celý komise stačil jeden trochu bdělejší týpek s tričkem "vostraha pyčo" a celá ta kratochvíle by mohla fungovat o mnoho hodin déle tak, aby se dostalo i na ty, co si chtěj zajet na prodloženej víkend...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Elektronický volby jsou automaticky hned ze začátku diskriminace těch co nemaj počítač. Druhá věc je, že to funguje jak černá krabička, kde nemá nikdo šanci kontroly a celý se to dá ovlivnit těma nejjednoduššíma způsobama - sousedovi vypneš tu elektriku nebo sebereš klávesnici, děcko si bude hrát na piráta s DDOS spammerem apod.. O sofistikovanějších útocích už nemá cenu vůbec radši ani přemýšlet a to ani nechci myslet na to, kdo může sedět na druhý straně u serverů, nebo na síti..

    Za současnýho stavu počítačový bezpečnosti by výsledek nebyl vůbec legitimní a to i kdyby to dokázali rozchodit..
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LOPIK: se divim, ze treba banky pouzivaj inet banking a certifikaty, ci ze jede datovka (kera je trosku na kokos a uz se do svy rok nedokazu prihlasit) - asi nejsou posrani zrovna z jisticu, cece ;)

    samozrejme by to nebylo o tabulce v excelu, ale treba pres tu datovku si to predstavit driv ci pozdejs dokazu a ono to tak i skonci
    JACOB
    JACOB --- ---
    TOXICMAN: Souhlas, ale.. vsichni tak nejak tusime, jak to v realizaci naseho statu dopadne.. ;) Prvni varianta totalne nepouzitelna, druha uplne derava, treti pouzitelna ale vytunelovana a teprve o 15 let a tak miliardu korun pozdeji bude varianta ctvrta, vicemene pouzitelna ;)
    LOPIK: Nemysl ;)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ty jsou tak bezpečný, že ti stačí na ovlivnění výsledku jen vyhodit jistič..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LOPIK: nesmysl, elektronické volby mohou být stejně bezpečné jako papírové... jenom podstatně levnější
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JACOB: Někdy se přihlas do volební komise, ať si uděláš obrázek jak se to počítá.. Jestli mají být někdy volby přes internet, tak to už je můžou rovnou zrušit..
    JACOB
    JACOB --- ---
    LOPIK: Volby pres internet se stanou driv nebo pozdeji realitou, to je zcela bezpochyby.
    Takze krok timto smerem by mohlo byt prave to, ze prijdes kamkoliv chces, oni si te overi vuci tvoji obcance, v nejake centralni databazi udelaji zarez, zes odvolil a tim padem nemuzes volit jinde a tim je cely problem vyresen. V podstate takove internetove volby, jenom pod kontrolou volebni komise..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ono to s tím voličský průkazem není jen nějaká buzerace - je to v zájmu "bezpečnosti" hlasování - jsou volební seznamy, co vede příslušnej místní úřad, tam si musíš dojít pro průkaz, pak tě vyškrtnou a ten tvůj hlas nebude přebývat.. Jednodušší a neprůstřelně to udělat nejde. Já pro povinnost absolutně nejsem, protože se nechci dočkat, že jako letos třeba volby vyjdou na prodloužený víkend, který je pro mě vzácná příležitost dostat se za příbuznýma, abych tam nemohl jet "jen" kvůli tomu, protože to mám hodil do urny, když ani třeba nebudu vědět komu..
    JACOB
    JACOB --- ---
    87HIGHFLYER: Nevim, zda to neni nepravda, ale kdysi jsem cetl prave o Australii, kde pry pokud nejdes volit, dalsi 4 roky nemas od statu narok ziskat zadne penize (kuprikladu podpora v nezamestnanosti a podobne). To mi prijde v podstate ferova myslenka :)

    Jinak ja bych treba i pro byl, ale vyzadovalo by to dost zmenit moznost volit. Specialne mi jde o moznost volit pres internet, pripadne kdekoliv se rozhodnu. Tj. ta povinnost jezdit si nekam pro volebni prukaz, abych mohl volit nekde jinde je tak debilni, ze bych kvuli ni rekl "Ne"
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    87HIGHFLYER: porad nevidim rozdil v tom jit vhodit prazdnej hlas a nejit tam vubec... pro stat to znamena to same
    s prodl. vikendem souhlas, otec poprve nevolil... (mati taky ne, ale ta uz posledni 2 volby... jinak by to byl tvuj Blank, resp. minule rikala, bych tam za sebe musela hodit komance a to proste neudela, nejde, nikdo ji nepresvedcil)

    jinak viz. LOPIK, akorat by tam lidi hazeli z donuceni vetsi blbosti - proste to MUSIS by tu zas vyvolalo nejakej odpor - ja treba nevnimam jako moudre vyrazet klin klinem (MZ, co zatoci s pravici, ale udela k tomu more dalsi paseky a vlastne zatoci s kdekym, kdo mu lezi v zaludku - rektori, sobotkove... moravcovi mel porad potrebu davat najevo nejake pohrdani, nez by odpovedel primo, 3x vypotil nejakej blabol)
    trosku nechapu, co by se me Vic libilo... ja koukal na 168 hod tedka... sem jak politolog, z tech co tam sou, se mi nelibi vesmes nic (muj hlas sel strane, co se nedostala do PS)

    87HIGHFLYER: dneska ti moc nerozumim, prvni veta Souhlas, druha veta Nesouhlas
    hlavne nezacinat, co je spravny, spravedlivy, x zakonu tady takovejch neni...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LOPIK: důvod toho není nahnat lidi k volbám a doufat že dopadnou jinak. Důvod je vzbudit v lidech povědomí, že z pohledu státu a zákona je správný jít volit. Toť vše.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Kromě toho, že je ta myšlenka celkově diskutabilní je tu ještě jedna věc. To že se nažene k volbám víc lidí neznamná, že budou výrazně jiný výsledky, už vůbec to neznamená, že se výsledky posunou tak, aby se to třeba tady Chorchemu nějak víc líbilo a celkově je na tom to nejhorší snažit se měnit podmínky soutěže jen proto, aby to vyšlo tuhle sezonu nějak "líp".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam