• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHANKETY nyx :: pripominky uzivatelu
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CHORCHE: tak jestli je to správný nebo neni je právě tématem diskuze:) Já si myslim že to správný je, protože volby jsou nedílnou součástí demokratickýho státu a nezbytný pro jeho fungování. Proto by se voleb měli voliči účastnit. A protože nevim jak to zařídit, vymejšlim kraviny.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JACOB: protože to je levnější, rychlejší, líp se to kontroluje a líp to plní účel. Nedokážu si to představit u voleb, hlavně proto, že je to v zásadě nevratný, jak už tu někdo podotknul. Kolik že stojej jedny volby do PS? Půl miliardy...Dyť i ta zkurvená bémkarta stála přes miliardu a pochybuju, že tohle by nemělo nějaký mouchy. Vážně si neumim představit systém, kterej by se v rámci třeba 20 let začal vyplácet...Ale asi mám malou představivost:)
    JACOB
    JACOB --- ---
    87HIGHFLYER: Stejna otazka by pak mohla byt, proc zavadet napr. komunikaci s urady v elektronicke podobne, proc vlastne elektronizovat cokoliv, kdyz nam to papirove/fyzicky docela dobre jde :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Podle mě je důležitý se zamyslet nad tim, proč vůbec zavádět elektronický volby. Jedinej důvod jsou podle mě prachy a idea, že to bude levnější. Podle mě nebude
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    JACOB: no ja nerikam, ze to neni zadny problem, ale taktez nerikam, ze je to neresitelne... jestli to vyznelo jinak, tak sorry, ja mam dost opacnej nazor nez lopik

PISKVOR: hehehehe ja mam taky volebni okrsek v dolni horni, jezdim tam na vikend na par hod jednou za x mesicu, u volebni komise sem nikoho neznal, nikdo me... na obcance 10let stare foto - prubeh byl: Dobry den... obcanku... losuju, hazim obalku, beru obcanku, Nashledanou

tak jako nevyserem se na ty volby radsi rovnou? dyt se daj omrdat vsechny a kdykoli... (viz. napr. Obcan K - takze kdyby dneska nekdo chtel zneplatnit volby, tak to projde v klidu i papirovou formou jedna basen)

PISKVOR: imho je jasne, ze by to chtelo novej volebni zakon, nove postihy... a klidne at sou vysledky az druhej den, vo co de? (ne vsichni sou akcni jak hasek)
    taky se to da napr. kontrolovat tim, ze v tve datovce pristane Reply, dekujeme za Vas hlas pro XYZ atd.

ono vse ma nejake pro a proti

TOMMY69: opet viz. obcan K... schopnost rozeznat xicht ;)
    JACOB
    JACOB --- ---
    PISKVOR: Ja netvrdim, ze problemu, ktere tento zpusob voleb predklada neni mnoho. Ja jen tvrdim, ze volby pres internet se driv nebo pozdeji stanou realitou a ze vyresit lze vsechno. Neni treba byt zbrkly, ale zaroven je zcestne o tom uvazovat tak, ze to e-volby nutne povedou ke krachu. Postavit to dobre lze.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOMMY69: Účastnil jsem se mnoha voleb; nikdy nikoho ta fotka na občance nezajímala, jen jméno a adresa (ale oukej, nevypadám tam jako šedesátiletá Číňanka, dejme tomu).
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    PISKVOR: tak clovek z komise by mel mit alespon elementarni schopnost rozeznat xicht (rozumej porad vetsi, nez nejakej sw..pac to by nemohli cernosi hlasovat :D)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TOMMY69: S tou občankou je to týž problém, jako u normálního hlasování; nikoho z místní komise jsem neznal, oni neznali mě; jak ověří, že jsem týž, kdo je uveden na občance? (Adresa tam je, z adresy lze zjistit okrsek)

JACOB: Dobrou implementaci má ze zemí, které zavedly e-voting, jenom Estonsko; všichni ostatní mají průsery jak Brno. O tom pochopitelně zastánci e-votingu nemluví, neb se jim nehodí do krámu - 90% zařízení v Holandsku vyřazeno jako nevyhovující? Jejda! Upřímně řečeno, "ale tenhle jeden konkrétní případ funguje - co na tom, že všude jinde jsou s tím problémy" mi připadá jako extrémně manipulativní. Takže než tu zas začne někdo pobíhat volaje "Estonskoestonskoestonsko, la la la neslyším neslyším," mohl by si přečíst třeba tohle, pro začátek: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting#Documented_problems
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KOLU:
    jeden trochu bdělejší týpek s tričkem "vostraha pyčo"

Bdělý a stranicky uvědomělý ;) Právě proto je jich v komisi X, aby se nestalo, že vznikne byť i podezření z toho, že organizace, která volby zařizuje, je i "zařizuje." ABL byla pro to zkratka, ze které jsi evidentně toto pochopil - nikoli nutně _ta_ ABL, spojená s _těmi_ VV...

...což souvisí i s JACOB - problém el.hlasování je medle hlavně v jeho snazší zpochybnitelnosti: displej píše "hlasujete pro SPOZ," abrakadabra, ve skutečnosti do databáze zapíše "TOP09," a jak to ověříš?Počítačově zdatní se mohou podívat třeba sem, jak napsat program, který na první pohled sčítá hlasy správně, na druhý taky, ale až při velmi detailní a pozorné analýze vyjde najevo, že je vlastně cinklej: http://graphics.stanford.edu/~danielrh/vote/scores.html

(Mimochodem, analogie s bankami nesedí - jednak PODVOJNÉ účto znamená, že každá transakce je zalogovaná dvakrát, s velkou pravděpodobností u dvou různých entit, druhak banky pracují s penězi, čili každou chybu lze _později_ napravit, případně s odškodněním; u hlasů je po oficiálním ukončení sčítání na opravy pozdě - co by se stalo, kdyby dnes vyšlo najevo, že půl Ostravy je špatně sečteno?)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    vsem kteri si mysli ze elektronicke volby jdou udelat bezpecne silne doporucuju kurz https://www.coursera.org/course/digitaldemocracy dozvite se spoustu zajimavych veci, a hlavne uz si to nikdy nebudete myslet.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TOXICMAN: Komise společně sečte okrsek a výsledky se pošlou do statickýho úřadu. Seznamy a hlasy se zapečetí a uloží pro případ přepočítání. Kontrola možná samozřejmě je - jak říkám, jdi si tam jednou sednout, je to příjemná brigáda a uvidíš, že to tak lehce ožulit, narozdíl od BFU u počítače, prostě nejde.
    JACOB
    JACOB --- ---
    Electronic voting in Estonia - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_in_Estonia

Funkcni a pouzitelne je napriklad todle :)
    JACOB
    JACOB --- ---
    LOPIK: Ja chapu ze se toho bojis, ale to je vsechno jen o implementaci. Dobra implementace by opravdu mohla byt mnohem vice transparentnejsi, nez je tomu dnes u papirovych voleb. Spatna implementace muze byt samozrejme zase mnohem horsi...
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    KOLU: jenze tomu by lidi proste neverili :)

dalsi problem - jak overis, ze ta obcanka/pas/whatever patri osobe, ktera s ni prisla? to by znamenalo centralni registr otisku prstu, skenu zornic nebo ja nevim ceho.. a z toho by se treba Pirati, kteri tuhle moznost voleb prosazovali, totalne posrali..

(coz jen potvrzuje teda muj nazor na to, ze jejich program je silne nedomyslenej :))
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LOPIK: ještě jednou, nesmysl... nechápu tu potřebu zahazovat něco, do čeho evidentně nevidíš
    Ohledně černé skřínky... jestlipak víš, jak se sbírají hlasy z volebních okrsků dnes? :) A jestlipak si to můžeš zkontrolovat?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ta komise tam ale právě není jen jako "ostraha pičo" - volby jak jsou dneska jsou poměrně hodně posychrovaný právě aby se s tím nedalo manipulovat, v komisi by měli sedět zástupci stran co kandidujou (to že tohle drží jen komunisti, není problém systému) a to právě pro to, aby byl výsledek legitimní a zabránilo se manipulacím, ke který, světe div se, u voleb dochází při každý příležitosti.
    Není to hlasování na facebooku, jak si tu asi některý myslíte..
    KOLU
    KOLU --- ---
    TOMMY69: To už je jen procesní/IT problém, jak co nejrychleji po věření toho, že hlasující u počítače ještě nehlasoval nikde jinde, smazat záznam o tom, čí je koho hlas.
    KOLU
    KOLU --- ---
    PISKVOR: Já mluvil o ABL? Tak tam nechme komisi, nebo Policii (náhodně vybrané jedince, žádný městapo) či vojáky armády ČR.
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    KOLU: to by nezarucovalo anonymitu hlasovani (ja teda osobne nejsem nijak paranoidni typ, ale tohle by se mi asi nelibilo :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam