• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LAURA
    LAURA --- ---
    KUBALIBRE: ne, cornela není matka, není ani doktorka, je studentka medicíny. Nehodlá být porodníkem a dle toho co na nyxu tvrdí, nehodlá mít ani děti.
    LILY
    LILY --- ---
    KUBALIBRE: víc lidí se jí už ptalo, proč sleduje různé mateřské diskuze a vytrvale prudí a poučuje místní matky, když sama děti nemá, nestudujue ani na porodníka ani na pediatra, ale mám dojem, že kloudnou odpověď ještě nikdo z nich nedostal.
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    asi budu prudit, ale cornela je už matka, že má se vším takové hluboké zkušenosti, nebo je tu proto, že chce všem dokázat, že její postoj je nejlepší a jedinej správnej ???

každopádně je to sranda tu sledovat, jak si jedinec obhajuje svou verzi pravdy a je nepřístupný jinejm názorům...
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: naštěstí neplánuje.
    LAURA: když mně to jednou za čas nedá..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LAURA: no proto jsem se ptala, jestli plánuje být porodníkem... abych si udělala obrázek, zda opravdu stojí za to jít do debaty..

LILY: dobře, Ty..
    LAURA
    LAURA --- ---
    Mě fakt baví, jak se tahle osoba vydává za odborníka na všechno co se týká medicíny, přitom zhusta ani zkušený doktor neví nic o věcech mimo svůj obor.. natož nějaká studentka.. Být správcem tohohle klubu, tak zvážím ban.

Jinak LILY, obdivuju tvojí trpělivost.
    LILY
    LILY --- ---
    Kromě toho, zapůjčím-li si tvoji argumentaci, doktoři vlastně taky neví, co domácí porody obnáší, protože většina z nich žádný neviděla. A obrázek, co o nich mají, je značně zkreslený, protože znají pouze ty domácí porody, které z nějakého důvodu končí v porodnici, tudíž chápu, že pro lékaře domácí porod = průser.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: uááá, když to je furt dokola. Porodní asistentky, co taky viděly stovky porodů, mluví úplně jinak než lékaři. Naopak mají pocit, že spousta komplikací jen způsobeno tím, jak je k porodu v porodnici přistupováno.
    Pravda je, že já vím o porodu celkem houby, ty víš o porodu víceméně taky houby (i když jsi v rámci praxe něco viděla), ale názory lékařů-porodníků a porodních asistentek jsou pro mě nastejno, co se důvěryhodnosti týče. Obě skupiny to mají nastudované, mají dlouhou praxi a zažili leccos.
    Rozdíl je v tom, že já jsem se rozhodla důvěřovat oněm porodním asistentkám, co znají domácí porody a jejich zkušenostem, ty zase důvěřuješ lékařům.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: ale to je tak všude. Když budeš dejme tomu lézt po horách a přímo před očima se ti zabije kolega spolulezec, tak si asi taky příště rozmyslíš, jeslti tam polezeš. Pokud takový zážitek mít nebudeš, tak si sice budeš dávat bacha, aby se ti nic nestalo, ale polezeš dál.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: to je dostatečný důvod, ale v takovém případě, být já na tvém místě, bych se asi debaty aktivně neúčastnila, protože toho strašení komplikacemi atd. si ženy domorodičky vyslechnou dost i od spousty jiných lidí.
    A řekla bych, že tento klub má sloužit spíš jako útočiště ženám, které o porodu doma uvažují nebo ho prožily a sdílí zde své zkušenosti, protože ne všude jsou tyto ženy přijímány vstřícně. A samozřejmě je ten klub i pro všechny, které toto téma zajímá, ale zároveň nemají nutkání od toho ostatní odrazovat a všemožně je děsit a vyhrožovat jim.

Kromě toho zastávám názor, že jakoukoliv ženu je mnohem lepší před porodem spíš psychicky podpořit, než ji strašit. A naprosto nechápu, proč u žen, které rodí v porodnici, to jde, zatímco ženy, co do porodnice jet neplánují, má okolí tendenci strašit a dopředu jim prorokovat, kdo všechno u toho umře a vypočítávat, co všechno za hrůzy se stane. V porodnici může taky žena a dítě zemřít, ale je zvykem, že známí i rodina ji přejí, ať se nebojí, že to všechno dobře dopadne (místo toho, aby jí vypočítávali, které všechny komplikace můžou nastat).
    Tak by mi přišlo fajn, kdyby aspoň tento klub se bez onoho strašení obešel. Ženy rodící doma nejsou blbé a o porodu toho mají mnohdy nastudováno mnohem víc, než ostatní.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: ten pocit, že nestojíš o kloudnou debatu, má vícero lidí i v jiných "mateřských" diskuzích. I proto ti do jedné z nich zakázali vstup, aby aspoň tam mohly ženy psát, co chtějí, aniž bys jim hned začala vysvětlovat, že jejich přístup, pocity či názor jsou chybné.
    Upřímně řečeno mi taky vrtá hlavou, proč chodíš sem, když těhotenství neplánuješ, rodit doma už vůbec ne a jakožto doktorka se pravděpodobně ani u žádného domácího porodu nikdy nevyskytneš.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: no jasný, ale v zahraničí se doma rodí a přirozené porody jsou tam také podporovány, to jsem měla na mysli...
    takže jejich zkušenosti a přístup se od toho českého dost liší..
    nicméně mám z tebe takový pocit, že vlastně moc o nějakou kloudnou debatu nestojíš..

ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CORNELA: Jenom nejdřív ad 3: ten článek je to rozhovor s biostatističkou z Evropského centra pro medicínskou informatiku, statistiku a epidemiologii Markétou Pavlíkovou.

Cituju: Největší problém je ale v tom, že máme velmi odlišnou definici dítěte mrtvě narozeného. V České republice se za mrtvě narozené považuje dítě neprojevující známky života a vážící alespoň 1000 gramů, a ne 500 gramů, jak je již nyní obvyklé v Evropě. Ročně se tedy v Česku narodí téměř dvě stovky dětí, které podle běžněji užívané definice spadají mezi narozené, podle české definice však mezi potraty.
    (...)
    Novorozenecká úmrtnost je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2009 1,4 promile. Podle Českého statistického úřadu je to číslo ale vyšší - 1,6 promile. Čísla se liší, protože vykazování zdravotnických zařízení bývá bohužel často neúplné, zejména u mrtvěrozených dětí. Perinatální úmrtnost je za rok 2009 podle ÚZIS 2,9 promile, dle ČSÚ 3,6 promile.

Pokud tento údaj přepočteme podle definice WHO a budeme tedy pracovat s váhou plodu 500 gramů, dosahuje to číslo 5,2 promile. Pro srovnání perinatální úmrtnost za rok 2009 v Rakousku je 5,6, v Německu 5,3, ve Švédsku a Norsku 4,9, v Nizozemsku 5,7 promile. České výsledky jsou tak sice na evropské špici, ale jinak stejné s ostatními blízkými zeměmi.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/novorozenecka-umrtnost-u-nas-neni-tak-nizka-jak-se-cesko-chlubi-psf-/domaci.aspx?c=A111216_204559_domaci_taj
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: s takovým přístupem by všichni lidi měli mít přenosné přístroje, které by jim měřili úplně všechno, aby se náhodou něco nezanedbalo.
    Zjednodušeně - vše je o přístupu. Teď je třeba poměrně běžné mít doma pro malé dítě monitor dechu. Já osobně bych ho mít doma nemohla, protože bych se furt bála, že začně houkat. Bez něj jsem byla v pohodě. Patřím k lidem, kteří kdyby měli mít všechno pořád pod kontrolou, tak pro ně život nebude opravdovým životem.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: já jsem si vždycky myslela, že onen "monitor" měří akorát ozvy plodu a aktivitu dělohy. A co lidi říkají, tak dost nepřesně. Srdeční činnost dítěte umí PA u domácho porodu sledovat jakýmsi jednoduchým přístrojem, a to jestli mám nebo nemám kontrakce, je poznat. Nepotřebuju, aby mi oznamoval někdo z personálu.
    Nevím jak ty, ale já nejsem blázen, porod jsem naživo viděla poprvé a naposled u sebe, proto jsem chtěla mít u toho někoho kvalifikovaného, kdo mi s tím pomůže a rozpozná, pokud by bylo potřeba jet do porodnice. Naše prababičky taky rodily s porodní bábou a pořád se tomu dalo říkat, že rodí přirozeně.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CORNELA: Ano, tohle všechno mi je jasný. Nerozumíme si. Zkusím ještě poslední pokus.

1. Statistika komplikací, úmrtí a tak při porodech v nemocnici × doma: Objevuje se tady pravidelně argument, že v Čechách pořádná není, protože v dostupných datech nejsou odlišeny plánované porody doma od neplánovaných překotných nebo asociálních (narkomanky, nelegální přistěhovalci, ...). Viz http://www.zdn.cz/clanek/zdravotnicke-noviny/objektivni-data-o-mrtvych-detech-456330 Je to tak? Má to tedy smysl fundovaně porovnávat a hodnotit?
    2. Rizika porodnice × plánovaný porod doma u nízkorizikové (ano, nikdo není bezrizikový) rodičky: Podle v tomhle klubu citované zprávy http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720688 to vychází podobně a zpráva vypadá dost solidně. Je něco, vzhledem k absenci českých statistik asi zahraniční ale evropská, co by tuto zprávu fundovaně vyvracelo?
    3. Novorozenecká úmrtnost: Podle článku, co jsem pastovala o něco níže, to vypadá, že jsme sice na špici, protože se to u nás počítá jinak. Když se to počítá stejně jako v ostatních zemích, zas tak obrovský náskok nemáme. Je to tak, nebo paní ze zdravotnické statistiky kecá?
    4. Jaký je tvůj názor jako odborníka na doporučení WHO co se týče porodů?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CORNELA: K otazce intimity tak, jak o ni mluvis, doporučuju ke studiu toto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Falacie

Nevšimla jsem si, že by v tvém textu byla odpověď na moji otázku, resp. zadost. Psala jsem ti o nejaky koplexni pohled, protoze ocividne nejaky prehled mas a z neceho vychazis. Jestli tam ta odpoved byla, tak jsem ji prehledla a omlouvam se, ale tvuj text je pro me vycet komplikaci, co muzou nastat a nemusi byt predem rozpoznatelne, coz chapu a beru (a myslim, ze to ani nikdo nezpochybnuje), nicmene vec byla postavena trochu jinak (realna rizika, data).
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ALDEMIK: no vida, dík, to jsem si ani nevšimla...
    LILY: jj, taky jsem se vídala s asistentkou se kterou jsme rodili dlouho a často před porodem.. dost jsem ocenila, že na mé otázky odpovídala bez znechucení, když jsem se ptala svého gynekologa na některé věci, tak mi bylo řečeno, že nemám tolik přemýšlet, ehm no..
    a dva dny před termínem mi bylo řečeno v porodnici: "tak co mamino, tak to vyvoláme, ne?"
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: přiznám se, že netuším ani to, jak zjistím hypoxii plodu v porodnici.
    Asistentku jsem měla u porodu právě z toho důvodu, aby měl porod pokud možno bezpěčný a hladký průběh. A narozdíl od personálu nemocnice jsem s ní předtím strávila mnoho hodin, tak jsme se už vcelku znaly.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    YEETKA: Zajímavý článek, na který je z toho odkaz (dávám ho sem zvlášť, aby to nezapadlo):
    Novorozenecká úmrtnost u nás není tak nízká, jak se Česko chlubí - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/novorozenecka-umrtnost-u-nas-neni-tak-nizka-jak-se-cesko-chlubi-psf-/domaci.aspx?c=A111216_204559_domaci_taj
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: no a ty se budeš věnovat porodnictví? nebo jak to máš? neuvažovala jsi někdy o možnosti vyjet na nějakou tu zkušenou do zemí, kde mají jiný přístup k porodům a kde se tím pádem potkáš s odborníky?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    Saša Uhlová: Jsi-li konformní, jsi náš - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/12457-jsi-li-konformni-jsi-nas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam