• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    RACHEL: "Situace nás velmi trápí, protože jsme posunováni do pozice nelidů, kteří rádi operují a vymýšlejí intervence během porodů a dávají ženám léky, které nemusí. To není pravda," řekl Jaroslav Feyereisl, místopředseda gynekologické a porodnické společnosti a ředitel pražského Ústavu péče o matku a dítě.

Podle něj je každý zákrok proveden jen tehdy, kdy k němu dá rodička souhlas. Ten je podle Feyereisla svobodný a informovaný.

že ho huba nebolí!
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Domácí porody jsou nepřípustné, zatvrdila se lékařská komora - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/domaci-porody-jsou-nepripustne-zatvrdila-se-lekarska-komora-p5u-/domaci.aspx?c=A120308_172022_domaci_hv

jsem to chvíli sledovala na čt24
    XDEANNY
    XDEANNY --- ---
    omlouvam se za spam
    prislo mi mailem treba by mel nekdo zajem...
    ---------------------------------------------------
    Mile zeny,
    jsem v kontaktu s dokumentaristou Ivem Bystricanem. Pro pripravovany
    dokument o vyvoji porodnictvi shani rychle zeny, ktere se rozhodly po
    predchozi negativni zkusenosti z porodnice rodit doma (no, psala jsem mu,
    ze jsou nas mozna stovky, ale jen nektere rodiny jsou ochotny vyjit s tim
    pred kameru, coz chape).
    Preposilejte, prosim, co nejdrive vsude - at se zajemkyne hlasi primo
    jemu, je tam uveden telefon.
    dekuju
    Petra
    ----------------
    Dobrý den,

moc díky za Vaši ochotu a vstřícnost a vážím si toho.
    V dokumentu není vyloženě hlavním tématem porod doma, ale stav našeho
    porodnictví, a
    hledání důvodů, proč mnoha ženám (a jejich mužům) porod v porodnici
    nevyhovuje,
    odnáší si z něj negativní zkušenosti a traumata, a čím je celá ta situace
    dána.
    Porod doma a tvrdý odpor lékařů k němu, stejně jako neochota porodnictví
    proměňovat,
    jsou jakýmsi završením.

Rád bych se ale na Vás obrátil s prosbou, byť je to narychlo, neboť točíme
    od tohoto
    pondělí do čtvrtka. Neznáte prosím rodinu, která rodila v porodnici, a po
    zkušenostech s tím měla druhý porod doma či jej zvažuje? Jedna taková
    rodina mi
    kvůli nemoci vypadla.

Natáčení by bylo v úterý 6.3., nejlépe od 8:30 do 10:30, je to honorované.
    Případně,
    kdybych ještě zamíchal harmonogramem, by to šlo ještě týž den od 12-14:00
    nebo pak
    od 18:00. Pokud byste měla na někoho takového tip, a ti lidé by byli
    ochotní, ještě
    o víkendu bych je krátce navštívil a vše jim blíže vysvětlil.

Mockrát díky a mějte se dobře, Ivo Bystřičan, 777139042
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: jj, stabilizovaná poloha mi tam pak naskočila, když jsem pak naznala, že dýchá. :)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ALDEMIK: aha, tak to je hloupý :-/ .. tak mi padly jedny z posledních ideálů o (českým) tisku.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SEVERINE: Můžu. Ale článek/ky se netýkal porodů a upřímně nevím, nakolik je to záležitost jak velké části redakce a nakolik věc jednoho blbce.
    Znám dva ze tří lidí, o kterých byl článek z takové té série de facto o životním stylu, kde jsou vždycky tři příběhy a něco na nich ukazují. Šlo o mladé na venkově (na obálce stylizované trochu jako mladé intelektuály na venkově). Výsledek článku byl, že reálné příběhy použili jako kulisy něčeno úplně jiného.
    Z našeho kamaráda Honzíka udělali zmoudřelého bouřliváka, co si pořídil statek a získává respekt na vesnici, z jiného kamaráda, co buduje kozí farmu, udělali taktéž děsně úspěšně alternativního, ačkoliv v té době jednak ani nezačal a byl ve stadiu kolaudace, navíc farmář-zemědělec je jeho žena a ne on. Jeho ženu Jindru tam zmínili pouze v podnadpise "Mám kozla Jindru", což ho totálně nasralo. Plus další faktické chyby. Z Vlaďky od Honzíka se stala paní Vladěna, která vaří marmelády - v životě snad neudělala ani jednu - a drobný fakt, že "Honzův" statek je její, tam nezazněl, hlavně že je ten chlap takový borec, že to zvládl pořídit (on dobrý je, ale na tomhle to stavět..). Plus zrovna jsou to typy chlapů, které právě téhle stránky, tj. toho, že jejich styl života do obrovské míry stojí na jejich ženách, oceňují a vidí to. A mohl to být i daleko zajímavější článek, kdyby autor vnímal realitu a z ní poskládal příběh a ne naopak (tj. mám příběh a chci aby to vyznělo takhle a hledám oběti, jejichž příběh zmanipujuju, aby to vypadalo, že to tak funguje).
    Dalším příkladem pro mě byl článek o lesní školce Šárynce, o které si nemyslím vůbec nic špatného, ale uráží mě, když se udělá článek o tři třídy idyličtější než je skutečnost. Tož tak.
    LILY
    LILY --- ---
    GIDDY: uáá, tak to nám naštěstí nic takového nepouštěli..
    LILY
    LILY --- ---
    GIDDY: no já jsem jednou takhle myslela, že mi před očima umírá máma a přiznám se, že byť jsem byla překvapivě dost klidná, tak jsem v tu chvíli stejně nevěděla, jak honem poznat, jestli dýchá, jeslti jí tluče srdce apod., tak jsem právě v první řadě volala záchranku a nakonec z toho byl "jen" epileptický záchvat.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ale co me nejvic dostalo bylo, dyz nam pousteli zaznam hovoru z dispecinku PP, kdy volali rodice holcicky, ktere davali masaz srdce a umele dychani, pritomna byla matka a otec, otec ozivoval, matka drzela tel a tlumocila...bylo to tak hrozne, snad nejhorsi vec, co sem kdy slysela..protoze to bylo real, stacila mi hruza v hlase te matky:(( ta by nebyla schopna dat dychani ani omylem, skoro nebyla schopna tlumocit, co ji rikala ta lekarka na telefonu
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    LILY: my to zkouseli na tech jejich figurinach, na dospelacke a na miminu..ale realita musi byt stejne jina, zejo
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: pravda je, že jsem oficiálně absolvovala kurz první pomoci několikrát (na základce, pak jako předmět na VŠ, v rámci masérského kurzu..), ale byla to jen samá teorie. Vyzkoušela jsem si jen jednou umělé dýchání v rámci nějakého dne dětí, ale to mi bylo asi pět let, což už je dost dávno. A kdyby došlo na věc, tak nevím nevím.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    CORNELA: tak ja treba myslim, ze bych vedela, jak resuscitovat (byla sem 3x na kurzu prvni pomoci), ale stejne bych byla rada, dyby me nekdo radil aspon po telefonu, esli to delam dobre
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ALDEMIK: můžeš zmínit tu vlastní zkušenost?
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: kdyby tam byla PA, tak ví, jak se resuscituje. A omlouvám se za nepřesné vyjádření, já jsem se tak nějak zamyslela v širším měřítku. Pravda je, že v tomto konkrétním případě je to asi jedno, jeslti tam byla nebo ne. Myslela jsem to tak, že pokud PA nebudou smět chodit k domácím porodům, tak jestli se nějaká žena i přesto rozhodne rodit doma, tak bez odborné asistence bude vyšší riziko komplikací.
    LILY
    LILY --- ---
    GIDDY: tipla bych, že nebyla, když jim po telefonu radili, jak oživovat. Holt když se asistentkám hází klacky pod nohy a brání se jim chodit k domácím porodům... :(
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ale musim rict, ze na hegera sem zvedava..jinak ja teda zplodila par dopisu na popud slepicarny..na pojistovnu, magistrat, kraj a nemocnici v mem okrese, co napsat na ministerstvo sem jaksi nevymyslela, takze zatim takto, uvidime, esli nekdo odepise a pripadne co :D
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    KEBAB: presne, brala bych to s velikou rezervou, jako vsechny keca tisku, kdovbi jak to vlastne bylo..ani zminka, zda byla ci nebyla asistentka atd
    KEBAB
    KEBAB --- ---
    ERISHKA: ...ani na pohlaví se neshodnou
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    CORNELA: v Blesku? seriously? ;)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    CORNELA: To nemá smysl takhle analyzovat, pravděpodobně tato věta nikdy nezazněla a redaktor si ji vymyslel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam