• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: já bych řekla, že hlavně je porodnice určena pro lidi, kteří tam chtějí rodit, protože jim to přijde jako nejlepší možná varianta, jak přivést dítě na svět. A pak taky pro lidi, kteří mají buď předpoklady k tomu, že jejich porod nebude úplně fyziologický nebo mají nějaká onemocnění apod.
    Zatímco porod doma je pro lidi, u nichž to vypadá na fyziologický porod a navíc to vyhodnotí (ideálně společně s kompetentním zdravotníkem - lékařem či PA) jako nejlepší možnou variantu, jak přivést dítě na svět.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LAURA: mně je akorát líto, že je dítěti odpírána běžná zdravotní péče u tak rizikového procesu, jakým je porod. a nechápu, proč ve všech jiných lékařských disciplínách to úplně normálně funguje a zrovna u porodu ne "jasně..není to "nemoc" - proto s angínou valim na pohotovost a s porodem (kdy jde dokonce ne o jednoho, ale o dva) zůstanu doma
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAYLES: ne, davala jsi to na roven - proc se nesmi palit cigaretou a muze se dusit na pupecniku. Umyslne tyrani a podstupovani urciteho rizika neni to same, to doufam jsi schopna pobrat?jestlize existuje riziko zavadneho zachazeni s ditetem, ktere z tveho pohledu predstavuje domaci porod, jak daleko tedy omezeni rodicovstvi ma zajit? Je preci daleko rizikovejsi privest dite do socialne slabeho prostredi, proc tedy, kdyz volas po zakazu domacich porodu, nevolas po regulaci rodicovskych prav urcitych skupin? Asi ti to rovnou vysvetlim: jsou prava lidi, do ktreych by se system nemel montovat, pokud to tedy neni totalita. Moje pravo je rozhodnout jak a s kym si dite udelam, jak ho porodim a jak ho vychovam. A po tom je ti hovno.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: a k čemu tedy je porodnice? já bych si tu definici ráda poslechla, hlavně tu část, jak se vyselektují rizikové a nerizikové rodičky
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TAYLES: Tady - pouze pro kontrast, ne že bych to nějak obhajoval - z pozice historika musím zmínit, že po téměř celou historii nebyly děti vnímány jako "majetek matky", ale jako majetek skupiny - kmene, země, říše. Áda Hitlerů si mezi plánováním světové války vždycky našel čas na vyznamenávání "zasloužilých matek", která daly Říši více než pět nebo kolik dětí.
    V moderních demokratických státech je to vyjádřeno tím, že novorozenec narozením získává OBČANSTVÍ daného státu, a stává se fyzickou osobou v právním smyslu, byť s omezenou "právní subjektivitou". To neznamená, že by si stát dělal na lidi nárok, neboť stát jsou lidé. Jen se snaží chránit svůj vlastní potenciál, kterým jsme my všichni.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: tak to je mi dítěte líto. :(

TAYLES: taky ukázková 3.B. :))
    Říkal tu někdo, že je porodnice k ničemu?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    hele a když je ta porodnice teda k ničemu, tak jim prostě nevolejte a když není k ničemu, tak mi vysvětlete, jak by se doma řešila komplikace, na jejíž úspěšné vyřešení mám několik minut
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LAURA: ne, já jsem se pouze ptala, kde je hranice toho, kdy mají cizí lidé zasahovat do toho, co někdo dělá se svým dítětem
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAYLES: no zacla jsi s nimi ty, snazim se s tebou mluvit tak, abys mi rozumela. Nebo jsi neprirovnavala porod doma k umyslnemu tyrani ditete?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LAURA: to jsou argumety jak ve 3.B
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: a znáš nějakou matku, která vědomě ohrozila život svého dítěte proto, aby si "něco dokázala"? To si nějak nedokážu představit, kromě žen s nějakou duševní poruchou apod. Jinak je podle mě každá matka tak nějak naprogramovaná na to, že se snaží dělat pro své dítě to nejlepší.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAYLES: a proc bychom nakonec nezavedli rozmnozovaci licence? Jako je u porodu doma urcite riziko komplikaci, tak je u jistych mensin a socialnich skupin riziko tyrani, zneuzivani, nevzdelani deti.. Ja bych byla pro treba i zavedeni inteligencnich kvot pro rodice.. Ale to bys pak asi neprosla ani ty :p
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LILY: No to se ti ale nikdo nesere, myslím že na proběhlé porody ani naše aktivita necílí, spíš na ty potenciální budoucí, u kterých ještě není jisté kde proběhnou. Ale nic, zde končím, neboť zrovna my dva bychom asi v této věci museli začít být osobní.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    já jsem jenom ráda, že su holka, kdyby moje žena měla nápad rodit doma, asi bych se musela rozvést :) a žádná porodní babice by mě opravdu neuklidnila :)
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: řekla bych, že pálení cigaretou je úmyslný čin páchaný nějakým člověkem, zatímco to, že je dítě zamotané do pupeční šňůry, je spíš dílo přírody.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: a kde je ta hranice, kdy ostatní lidé mohou zasahovat do toho, jak někdo nakládá se svým dítětem? proč se nesmí pálit cigaretou a může se dusit na pupečníku?
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: nebo je chyba v netoleranci. Vy netoletujete porody doma a já netoleruju, že se mi někdo sere do toho, jak jsem se rozhodla přivést dítě na svět.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LILY: S tím se nedá nesouhlasit. Na soukromo - prosím. My si stejně najdeme další klub o nějakém jiném fenoménu nového věku, do kterého disentně psát bude uspokojovat to co máme místo duší stejně.)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: asi nedávala ve škole pozor :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam