• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: jenomže já si na rozdíl od tebe nemyslím, že je tak strašně velké množství porodnic v tak katastrofálním stavu, já si naopak myslím že se situace zlepšuje neustále (a to, že měl "někdo pocit, že se třeba nenatrhne" bohužel nemůžu brát za bernou minci)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: v tom se velice zásadně pleteš - každý (!) porodník se nesnaží hráz zachovat - skutečnost je taková, někteří (!) se snaží a jiní jedou podle svých zajetých kolejí
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: kolem domácích porodů je humbuk zejména mediální. A to, že o tom udělají s prezidentem nějaké komory či asociace novináři sem tam článek a v rámci toho si přečtou nějakou odbornou literaturu či statistiku, přece nebrání ve zlepšení současného porodnictví. Naopak by je to k tomu spíš mělo nakopnout. Vidí nespokojené rodičky (nebo v něčích očích alternativní šílenkyně hazardující se zdravím svým i dítěte), tak snad první, co by je mohlo napadnout je, jak to zařídit, aby se dotyčně divoženky nechaly do porodnice nebo porodního domu nalákat. A poslední by naopak mělo být to, o čem se bohužel místo toho uvažuje - rušení malých přátelských porodnic.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: tak nevím, v Hořovicích se mnou lékařka velmi podrobně průběh a možné zásahy a má přání probrala
    když jsem viděla, jak ochotná je, bylo mi o hloupé vytahovat porodní plán - doslova ho musela ze mne vydolovat s tím, že kdyby se něco stalo a musel by ji někdo zastoupit, nebo by porod nepostupoval a došlo by na střídání lékařského personálu, seznámí je s tímto plánem

takže znovu - ano, jsou případy, kdy není čas a ani prostor na diskuze...
    ale u normálně probíhajícího porodu tento prostor je a záleží jen na přístupu lékařského personálu
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY: až na to, že na porod se v naprosté většině případů mohu předem připravit, žejo
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA:
    už jsme tu probíraly několikrát můj případ, kdy mi vyšly testy na cukrovku jednou jedinkrát o jednu desetinu mimo normu a byla jsem brána jako cukrovkářka a následně mi lékař v Podolí na prenatálu předepsal vyvolávačku s tím, že se o tom se mnou bavit nebude - přestože jsem neměla žádné komplikace a dítě také ne - naštěstí se narodilo den po "předepsaném" UTZ termínu

oxytocin mi byl PA podán bez mého souhlasu s komentářem PA - aby se to uspíšilo - kontrakce jsem dostala o půl druhé, do porodnice jsem dorazila v šest, o dvě hodiny později (navíc, když jsem se otevírala v pohodě) mi nepřijde, že by šlo o protahovaný porod a ani jsem nekrvácela

sterilní prostor - opravdu je nutný za každou cenu, když v některých porodnicích porod vkleče umožní?
    takže někde to bezpodmínečně nutné je a někde není...

mám několik kamarádek, jimž byl proveden nástřih bez jejich svolení, přestože měly pocit, že se porod vyvíjí přirozeně a některé děti neměly ani tři kila, dokonce pak v budoucnu v pohodě porodily i větší dět a bez nástřihu (nebo naopak poprvé bez nástřihu a pak narazily na lékařský personál, který se neptal a prostě fikl) - také má mamka mne odrodila bez nástřihu, prostředního bratra jistá aktivistka přivítala nůžkami, nejmladší bratr prošel bez nástřihu - všichni tři jsme měli 3,51-3,52 kg - s jizva po nástřihu ji bolí doteď, přestože jsme již dospělí
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    LILY:
    proč je to naprosto evidentní blbost? já si myslím, že kolem domácích porodů je humbuk až dost a to i mediální - takže iniciativa směrem k lepším porodnicím (hlavně teda tam, kde se týrají ty lidi, jak vy říkáte) místo výhradně k domovu by nějaký efekt mohla přinést (a rozhodně by to bylo podporováno více lidmi) - co přinese tohle - viz příspěvek níže

problém je v tom, že ty vidíš svou potřebu lékařské péče, až když je pozdě nebo téměř pozdě - a to je podle mě krátkozrakost
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: zajimave, ze v nekterych porodnicich jsou indikace k pouziti urcitych praktik mnohem castejsi, nez v jinych, ze?
    Jako extremni priklad si vezmeme treba porod KP. Ve vetsine porodnic indikace k CR. Coz je operace, dost zavazny chirurgicky zakrok. Pak je par porodnic, kde u KP nepovazuji CR za nutny, a rodi se tam KP zdrave deti zdravym matkam. Cekam vysvelteni, ze to doktory neuci, tudiz to nikdo neumi, a proto delaji CR. A tohle se povazuje za lekarskou peci v jejimz zajmu je co nejvyssi uroven zdravi? A takhle podobne si v lecktere porodnici zduvodni i jine zakroky, ktere nejsou z hlediska zdravotniho stavu rodicky i ditete nutne. Ale jsou nutne proto, ze - je to pro personal pohodlnejsi, rychlejsi, atd atp. Tj. rodicka je az na druhem miste. Samozrejme musi prezit, jinak by byl pruser, ale zbytek uz neni tak podstatny.
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: v takovém případě by měl stát za prdelí každému :)
    LILY
    LILY --- ---
    TAYLES: ??? Ty chceš zakázat, aby mi byla v případě potřeby poskytnuta lékařská péče jen proto, žes sem napsala naprosto evidentní blbost (viz TAYLES)? Tohle je už na mě moc. :))) Nicméně věřím, že se z toho vyspíš, přeci jen už je pozdě večer, uvažování už není tak jasné...
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: prosim te, omezene prostory se vysvetluji vetou "no zadny lezeni po lustru tu nebude"?
    Zasahovani: prasknuti vody bez upozorneni, bez vysvetleni ze a proc je to nutne, urychlovani oxytocinem (ano, nektere zeny si to pochvaluji, ze to urychlilo, pro jine byl pak nasledny prubeh velmi bolestivy), zminovany nastrih, taky bez upozorneni, casto i presto ze rodicka predem rekne, ze by se mu chtela vyhnout. Mas to vsechno pohormade, nepotrebne zasahy s peci o nemocnou - provadeji na rodicce zasahy, jako kdyby je nutne potrebovala jako nemocny clovek, aniz by ji umoznili si vybrat, zda to chce jinak, aniz by se snazili ji pomoct jinak, nez jen medikaci a rezanim - coz treba prave PA v domacim prostredi delaji. Kdyby to tak delaly i ty v (ve vsech) porodnicich, bylo by urcite vic spokojenych matek, zdravych deti a min volani po domacich porodech. Jenze misto toho na rodicky neurvale asistentky hulakaji, buzeruji je, shazuji je a ztrapnuji, ze se z toho slabsim povaham treba zastavi kontrakce. Takze pak hura oxytocin a uz to jede.
    Problem je v tom, ze co jedne muze vyhovovat, jine naprosto nevyhovuje. A v mnoha porodnicich na tohle odmitaji brat ohled a berou rodicky jako housky na krame, ty co nezapadaji do jejich rutiny maji smulu a musi se podridit.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: uměle vyvolávaný porod, přestože je rodička i dítě při vyšetření v pořádku...
    podávání oxytocinu...
    nastřihnutí bez souhlasu rodičky hráze...

to nejsou zásahy?
    v mnoha případech zbytečné?

ehm - omezené prostory?
    nezabírá žena "naležato" poněkud víc prostoru, než když rodí ve stoje? :-)))

hele, chápu, že máš nějakou nutkavou potřebu "mít pravdu"... ale pokus se alespoň zachovat určitou úroveň diskuze a nenutit nás pochybovat i o tvé inteligenci, když už většině z nás je jasné, že někomu s podobným přístupem k lidem jako ty, se rád v reálu v případě lékaře vyhne...
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BADIANE: já bych spíš řekla, že lékař je na místě všude tam, kde se během chvíle může něco posrat a během minut se to musí vyřešit (chceme- li to zvládnout bez následků a co nejlépe) spadá porod do této kategorie?
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    CORNELA: hmm sterilni prostor plny desinfekce bude urcite pro ditko to prave orechove a hned po porodu vymydlit a necim namazat vid.to je urcite idealni a detatko si rochna blahem,kdyz po vuni nemuze najit matcinu bradavku a poprve se prisat a v prubehu detstvi si celou dobu spokojene rochna se slabou imunitou a citlivejsi s ekzemky.mnam mnam.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    no takže už mám odpovědi dvě :) 1) doufej a měj naději 2) nebuď hysterická :)
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    TAYLES: hihihi, to je ale vazne moc vtipne, tu 3.B uz jsi dokoncila?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    ILLUZE: porod doma je rizikovější než porod v porodnici. proč já nemohu hysterčit a ostatní hysterčit mohou? protože ty jsi zrovna na straně "svobody volby"?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: v nejakym zarizeni neni technicky mozny, aby zena rodila ve stoje, v klece, v podrepu?

Demagogickyho - matka nechce aby se s ni zachazelo jako s nemocnou, pokud nemocna neni. Pokud ale nemocny stav nastane, pochopitelne se odebere k lekari. Az se ve vsech porodnicich budou schopni k rodicce chovat jako ke zdrave do te doby, nez se projevi, ze neco neni v poradku, jsem presvedcena, ze o domaci porody bude podstatne mensi zajem. Nesmysly o pokrytectvi a o nechani lekare na pokoji tu nemaji zadne opodstatneni. Lekar je na miste v momente, kdy je problem. Jelikoz ale zasahuji i tam, kde problem neni, tak se jim chteji rodicky vyhnout do te doby, dokud problem nemaji.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: víš, hlavní rozdíl mezi těmito ženami a tebou je v tom, že ty ženy neřeší nějakou naději a zbytečně nehysterčí (v čemž zde dnes opravdu perlíš), ale chtějí prostě porodit své dítě v klidu a soukromí, bez zbytečného zasahování do porodu

povětšinou po konzultaci s dohlížejícím lékařem, popř. zkušenou porodní asistentkou vyhodnotily možná rizika a rozhodly se pro výše uvedené

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam