• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA:
    ale to, že zvažuji bedlivě rizika a že to pro mě není lehké rozhodnutí nehraje žádnou roli, pokud se něco posere. výsledek je tentýž, jako kdybych o tom nepřemýšlela a rozhodla se hned - kdyby si člověk mohl být jistej, že když nějaká vyšetření dopadla tak a tak, bude to bezproblémovej porod, tak není naprosto, co řešit

a že se to může podělat i v nemocnici atd. atd. atd. to je jasné a už se to tady psalo mnohokrát - ale já v danou chvíli musím operovat s tím, co vím a co je dané a co je dané je to, že nikdy nevím, jak se to bude vyvíjet a že v porodnici je to ve většině případů menší riziko než doma
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Co ty víš o ženách, které přemýšlejí o porodu doma? Ty, co znám já, o něm uvažovaly velmi dlouho, zvažovaly bedlivě rizika. Rozhodly se podle svého přesvědčení, nicméně ty víš kulové o tom, zda to bylo rozhodování snadné nebo ne. A navác, tyto ženy si o porodu zjistí řádově více informací než ty, které jen tupě odkráčejí do porodnice. Jaký blud nedotknutelnosti? Větším bludem je myslet si, že odejít do porodnice = být v pohodě. To je daleko větší blbost.

"Pěkným" příkladem toho je, jak nedávno odsoudili exemplárně Königsmarkovou - tatáž porodnice, která ji udala, má na kontě ve stejnou dobu případ mrtvého dítěte, jehož matka ležela v té porodnici několik měsíců s rizikovým těhotenstvím, a přesto, že tam ležela a měli ji sledovat, nechali její dítě několik hodin se dusit, než ji laskavě odvezli na sál, kde vytáhli dítě již pozdě. Tedy jinými slovy - tato porodnice zavinila naprosto totéž, co kladou za vinu paní Königsmarkové, tato porodnice tvrdí, že dítě mohlo být v pořádku, že u nich by tomu zabránili - a ze lži ji přitom usvědčuje jejich vlastní zpackaný porod.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: No právěže můžu soudit, protože to byl NORMÁLNÍ nástřih. To je právě to, co ty nechápeš - že nástřih sám o sobě je zákrok spíše špatný nežli prospěšný, že je v drtivé většině případů zbytečný. Největší bolest, trápení a zranění s trvalým zmrzačením mně přinesl ten nástřih, nikoli porod. TO je špatné.

A opět jsi nepochopila, o co jde - nesmyslnost otázky, zda to chci spravovat, když mám místo přirození obrovskou díru, by napadla každého. Kromě tebe. Gratuluji, už je z tebe skoro perfektní nemocniční doktor.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAYLES: a jsi vůbec sto pochopit, že pro matku, s níž se nejednalo důstojně nebo si dokonce nese následky v důsledku jednání neodborného nebo neetického jednání lékařského personálu, je bezpečnějším způsobem po vyhodnocení lékaře (popř. zkušené PA) a jejich vyhodnocení jejího a dítěte zdravotního stavu porodit dítě v domácím prostředí?

P.S.
    krátkozraké je určovat lidem, co smějí či nesmějí oficiálně dělat, pokud zrovna ty s tím nesouhlasíš

pokud by se v ČR začaly akceptovat porody v domácím prostředí, ještě neznamená, že takto začnou rodit všechny ženy
    a pokud porodnice zapracují na prostředí, v němž se rodí děti, na zaškolení lékařského personálu a dohlédnou na jejich etiku, pak nelze pochybovat o tom, že se naopak množství žen, které budou chtít porodit doma, bude minimalizovat
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Morální nemorální subjektivní názory mají sice své místo při tvorbě práva, nemají už ale místo při jednání osoby, která je vázána platným právem. Což lékař jistě je.
    A propos, pokud chceš moralizovat u porodů s poukazem na jejich nepředvídatelnost, zaměř se především na porody, u kterých se už předem ví, že budou komplikované/patologické. Bojuj proti tomu, aby se rozmnožovaly ženy příliš malého vzrůstu, diabetičky, ženy s úzkou pánví, postižení, zaměř se proti vícečetným porodům - tam jsou rizika jasná a předem zjevná, přesto tyto ženy smějí mít děti. Jakto? Proč jim nezakazujeme rodit děti?
    Nu asi protože mají právo se rozhodnout, žeáno. takže i ženy, které chtějí rodit doma, mají toto právo.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Jo, chci tě vidět, až se s tím smíříš a budeš tady na nyxu se smajlíkama vyprávět o lege artis.

Komplikace jsem neměla při nástřihu, krom toho, že kurevsky bolel, víc než celý porod, tedy.

Naopak po něm jsem tři dny byla v pohodě a nijak jsem o něm nevěděla.
    Měla jsem komplikace až třetí den po něm, když jsem zjstila, že těch pět stehů kupodivu tu díru neudrželo pohromadě (jaký div, že). V porodnici na to koukli a prvně se zeptali, jestli to tak teda nechci nechat, že to budou muset celé párat, vyčistit a znova šít. Pominu debilitu takového dotazu, která ukazuje, jak málo jim záleží na dobře odvedené práci a na tom, jak potom rána vypadá. Doktorka následně musela ránu znova vyčistit, aby ji znovu otevřela, poté ji po vrstvách sešívala cca třiceti stehy. Následný hematom je na tom všem už jen třešinka na dortu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: chceš nám tady tvrdit, že všichni porodníci mají preventivně při prořezávání hlavičky v jedné ruce nůžky?

ale no tááák... ;-)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA:
    to je právní hledisko, co hledisko morální? například. tím neříkám, co je stoprocentně morální a co ne - jen, že podle mě je tohle jednání nemorální (a krátkozraké) a proto s domácími porody nesouhlasím a nesouhlasím s nimi natolik, že nechci, aby se tady staly oficiální možností jak porodit- hlavně proto, že si myslím, že většina matek, které se rozhodnou rodit doma, vůbec své jednání nedokáže domyslet do všech důsledků a připadá mi to hrozně smutné, zbytečně ohrozit dítě, které chci - minimálně ho vystavit většímu riziku (a že se to někdy povede a někdy ne, to už není tak podstatné - podstatné je, že všichni, naprosto všichni, do toho jdou, aniž by věděli, zda ten porod bude fyziologický nebo ne)
    a na takové stanovisko mám právo a mám právo ho tady prezentovat, dokud se to tady nepřejmenuje
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Tak ještě jedna novinka pro tebe: Z právního hlediska je plod součástí těla matky až do jeho vypuzení. Takže v době porodu až do konce druhé doby matka z čistě právního hlediska rozhoduje pouze a jen o sobě a svém těle a tudíž lékaři ani společnost ani vůbec nikdo nemají žádné právo do její integrity zasahovat s ohledem na "zájem dítěte". Jestli se ti to nelíbí, můžeš proti tomu začít lobbovat, nicméně takový je současný stav, který i lékaři musejí respektovat. Zájem plodu je irelevantní.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Dvěma? Jak víš, že dvěma, kde jsi k tomu číslu přišla?

Osm cm si naměřím dodnes na zahojené jizvě. ostatně, jednou jsem o tom četla nějaký odborný článek, docela mě to tehdy zarazilo. Najít ho už nedokážu, nicméně nemám potřebu ti to prokazovat a pro mě to má dost velkou vypovídací hodnotu.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Ale ano, vystihuje to naprosto přesně. Bez ohledu na to, že se ti to nelíbí.

Jo a mimochodem, asi to děláš automaticky, ale už třeba jen to, jak za své urážlivé a pohrdavé výroky vždycky dáváš smajlíky, o nečem svědčí. Například za výrok o tom, že "nesprávná diagnóza není postup non lege artis". Tobě to prostě přijde jako akademická diskuse, jen tak smích nad kafem. Myslím, že teprve až se nějakék doktorovi podaří zabít ti rodiče nesprávnou diagnózou, přestaneš se smát.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA: my (já a Cornela, tak né asi). a k tomu co jsi psala mám jednu podstatnou námitku - když člověk žere sladké a nesportuje, ohrožuje tím pouze sebe a mně nejde o rodičky, které se rozhodují samy za sebe, mně jde o novorozence, kteří se musí této jejich vůli podvolit chtě nechtě
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Kdo je "my"? My, Tayles? Mmch, ty dozajista nemáš žádné právo určovat, kdy a jak může člověk obracet.
    Ano, já jsem zastáncem odpovědnosti každého sama za sebe. Nicméně, pokud bys chtěla být takto striktní, tak bychom pak museli požadovat, aby každý, kdo kouří, jí sladké, třikrát týdně nesportuje, nosí vysoké podpatky, jezdí na snowboardu, atd. atd. nesměl jít za lékařem, pokud se mu v důsledku tohoto něco stane. Protože přece když se odkloní od požadavků medicíny (zdravě jíst, cvičit, neprovozovat rizikové sporty, nekouřit atd.), tak se pak nesmí vrátit a chtít pomoc.
    To bychom se daleko nedostali, že.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Důvod, který nejeden lékař přiznává: Je to pro ně jednodušší na šití. Rodičkám tvrdí, že i pro ně je to lepší na hojení...bůhvíproč to ale prokazatelně není pravda, ta příroda je prostě mrcha a nejde jim na ruku.
    Přirozená natržení mají obvykle maximálně cca 2 cm. Episiotomie má vždy nejméně sedm cm, co také zapomínají dodávat, je to, že ten nástřih se téměř vždy ještě natrhne. Někteří tím chtějí dokazovat, že nástřihu bylo potřeba - což už je ale úplná demagogie, protože každá švadlena ví, jak se chová při tahu látka s celistvým okrajem a jak se chová látka, která byla na kraji nastřižena...
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA: holt podle tebe je "dítě" a "nevyzrálý" každý, kdo má jiný názor než ty - to bych byla na věky v jesličkách v některých diskuzích
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA: ale my naprosto uznáváme odklon. jak je libo. ale odklon, který si stojí za svým..a ne odklon, kterej držkuje, jen když je všecko v pohodě a když se něco hroutí, tak obrací
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAYLES: Inu, bude o třista procent vyspělejší než ty. Ty jsi střevo obecně, čtu tě občas v diskusích a většinou diskutuješ na úrovni školního dítěte. tady to není výjimka.
    TAYLES: Najdi si význam slova "hysterie". A nikoli, není, prostě jen používám přiléhavý slovník.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    CORNELA: Ty jsi ale opravdu úplně pitomá nebo se jen snažíš vyžvanit za každou cenu?
    Bavily jsme se o nástřihu. Debata:

ILLUZE to CORNELA: aha, a to lékař při pohledu do přirození, když rodička v pohodě tlačí a porod probíhá přirozeně, je schopen od pohledu na vlásky diagnostikovat, viď? ;-)

CORNELA to ILLUZE: lekar ma predevsim CTG, STAN nebo fetalni oxymetr, coz zena nema...

BLONDYNKA to CORNELA: "lekar ma predevsim CTG, STAN nebo fetalni oxymetr"
    V době, kdy dítě leze ven, a rozhoduje se, zda se bude stříhat hráz, se ovšem nic z toho v 99% případů nepoužívá, že. Takže i pánbůhdoktor používá jen oči...

CORNELA to BLONDYNKA: zrovna fetalni oxymetr ma na sobe dite po celou dobu... a o nastrihu se rozhoduje podle "lokalni" situace v danou chvili, predem holt stale nikdo neni schopnej rict, jak to bude vypadat (ostatne jako v celym porodnictvi)

BLONDYNKA to CORNELA: (...) A sama touto odpovědí přiznáváš, že se při nástřihu rozhoduje okem. Tak co furt meleš o nějakých vědeckých metodách, když nakonec potvrdíš to, co zdejší matky říkají celou dobu?

CORNELA to BLONDYNKA: nepotvrzuju ani nahodou to, co tady zdejsi matky celou dobu rikaji ;) rikam, ze komplikace/hypoxii/whatever nepozna ani matka, ani porodnik tim, ze bude koukat mezi roztazeny nohy, ale je k tomu potreba nejake diagnosticke vybaveni=minimalne CTG...
    a ano, nutnost nastrihu se prekvapive hodnoti podle toho, jak to tam vypada, kdyz se prorezava hlavicka... ale tak treba nekdo umi porod zarazit, podiskutovat nad tematem, pak zase rozebehnout a ne/udelat nastrih...

A pes jitrničku sežral může jet zase dokola. Cornela bude tvrdit buďto, že a) je potřeba používat nové dagnostické metody nebo b) že to stejně předem nikdo nepozná. Podle ptřeby, jak se to bude zrovna hodit.

BTW fašismus v původním významu znamená šovinistické hnutí spojené s požadavkem totalitní formy vlády. V dnešní době se kromě svého sepětí s Mussolinim, Hitlerem a nacionalismem používá jako označení chování neuznávajícího odklon od jediné dané ideologie. Myslím, že tvůj postoj vystihuje zcela přesně.

TAYLES
    TAYLES --- ---
    CORNELA: mně se nejvíc z dnešní diskuze líbilo "bambilion" :) a "fašistické řeznice" :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    BLONDYNKA: ty brďo..a tohle není hysterické?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    teď mi někdo řekne, že každá, která už je matka, je pro porody doma a že matka nemůže být nevyzrála, dyť je to MATKA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam