• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo a nemá to nic společného s porodem a Grofem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: to je víceméně to samý. Česky to nebude, protože nejsou slušné zdroje
    Attachment theory - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Attachment_theory

přednáška ve slovenštině

Syndrom pomocníka |nakladatelství Portál - internetové knihkupectví
    http://obchod.portal.cz/produkt/syndrom-pomocnika/
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    FIKSUPOJKA: Jenže ono právě to riziko není zdaleka tak vysoké, jak lékaři udávají, hojení obvyklých běžných natržení je snadné a rychlé, obvykle se nemusí ani šít, to vážné natržení je "vážné" hlavně pro možnost natržení kruhového svalu konečníku, které je velmi obtížně spravitelné, ale riziko takové ruptury je někde kolem 0,5%.

Když jsem četla průvodce porodnicemi, uváděla tam porodnice ve Vrchlabí počet episiotomií 4%. Největší počet episiotomií uváděli už nevím kde nějakých 72%, ostatní porodnice se pohybovaly od 30 do 60%. I pokud bychom si řekli, že Vrchlabí je zvláštní případ, že tam jezdí jen matky určitého typu a povahy, tak i kdybychom nadsadili a řekli, že episiotomie bude opodstatněná u nějakých 10%, tak u všech ostatních porodnic sám vidíš, jak děsně vysoký počet episiotomií bude vysoce pravděpodobně zbytečný.
    Podle mě je to masakr. Já nevím, jak to přiblížit, mně fakt přijde, že mají všichni to vnímání postavené na hlavu - argumentuje se tím, že "to přece ani není cítit", že "hlavně zdravé dítě" blabla, atd., ale probůh, vždyť jde o nejcitlivější část těla, vezmi si, že by k tobě někdo prostě přikráčel a rozfikl ti zadek. Fakt si myslíš, že bys to necítil a že by ti to přišlo OK? Jo, některý ženský tvrdí, že to necítily, já jsem to třeba cítila sakra hodně. Ale o to by zas tak nešlo, to se dá vydržet. Ale je to zbytečně rozkuchaná část těla, dost velké zbytečné zranění, pro mě to zkrátka není akceptovatelné - hlavně celý ten princip, pojetí stylem, že je to jedno, že se holt kácí les, tak lítají třísky. To nemůžu přijmout.

A hlavně, HLAVNĚ, postrádám respekt k názoru rodičky. Pokud jasně řeknu "nechci stříhat, raději se natrhnu", mají to sakra respektovat. Jestli chtějí, klidně jim podepíšu revers pětkrát pojištěný a s ověřeným podpisem. Reakci na mé vyslovené přání ve stylu "no jó, madam zas četla něco na internetu, asi chce mít zašívanou díru až do krku" a podobné vtipnosti, to je imho na kárné řízení, to si doktor přece nesmí dovolit. Já se jich neprosím, aby mně pomáhali tam, kde to nechci. Ať pomáhají tam, kde jsou o to žádáni nebo kde je pacient v bezvědomí.
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: jistě to bude důsledek všeho možného, nejen porodu, ale člověk, co to má jakž takž srovnané, vypadá rozhodně krapet jinak, i na netu. :) Ale máš pravdu, že internet je značně zavádějící a neměly by se vynášet soudy.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: pri porodu se sebere a jde jo?

Myslim ze situace na urade ci na poste vs situace u rozebehleho porodu opravdu nejsou nejlepsi priklady na srovnani, nezlob se na me ale to je fakt uplne mimo. Tobe jde na poste ci na urade bezporstredne o zdravi tudiz o naslednou kvalitu zivota treba nadosmrti?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: nebudu si nastudovavat cokoli jen proto, ze mi to doporuci nejaky fiksuspojka na internetu. Stejne jako neklikam na kdejake odkazy, pokud primo nesouvisi s probiranym tematem/o kterych nevim, proc by me mely apriori zajimat.
    LILY
    LILY --- ---
    GAISAKA: no vidíš, začínáš na to mít taky rozumný názor! Pojďme děti normálně odrodit! :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GAISAKA: normálně odrodit? to je docela dobrej termín...
    a jsme zase na začátku, proč není možné, aby toho všeho nebylo potřeba? proč není možné zapracovat na obou stranách?
    btw traumata se netýkají jenom dětí, ale i žen, které se jaksi zaviněním přírody montují do života dětí a to nezanedbatelnou měrou.))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: vymazlenost je metafora k problematickému attachmentu. Ze kterého mimo jiné vychází ten Schmidbauer. A zrovna attachement paří mezi ty biologicky podložené koncepty.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: Dobrá demagogie. Nastuduj si rozdíl mezi obrácenou a obměněnou implikací. A když už v tom budeš, zkoukni i tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Falacie
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    CORNELA: Ty nevíš, co je vymazlenost? To je právě proto, že jsi nevymazlená, jinak bys to věděla, přece! :-)
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: nestaly se mi ujmy, ale jednano se mnou bylo neprijemne a nelidsky. AKorat se nejednalo o zakroky, u kterych by hrozila bezprostredni ujma. Protoze takove zakroky jsem absolvovala v zahranici. Desi me ale predstava, ze bych nekdy nemela na vyber, a musela je absolvovat v Cechach. Nepovdala jedna pani, povidali lidi, ktere osobne znam.

Aha. Takze proto, ze zdravotnictvi je placeno prostrednictvim povinneho pojisteni a nikoli primo z ruky do ruky, opravnuje to lekare se chovat k pacientum ci rodickam jako k vecem. Ted asi dodas ze mizerne placeno - tak ja odpovim - kdo koho nuti chodit studovat medicinu a pracovat jako lekar? Ty mi asi reknes ze proto, ze to nekdo povazuje za sve poslani a je si vedom toho, ze nebude dobre placen. A tenhle nekdo, pro koho je poslani pomahat lidem, se pak k tem lidem chova neurvale, jako k vecem, presto ze vedel, ze nebude dobre placen? A dela na nich zakroky, ktere si nepreji? Jako sorry, ale tak at to nedela, a az bude tak malo lekaru, ze to bude neunosne, tak spolecnost dospeje k tomu, ze je treba system zmenit. Ze neexistuji lekari, kteri by to delali kvuli poslani, ale ze pokud se maji chovat k pacientum slusne, musi byt sakra dobre placeni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A mimochodem - neodkazuju ke gorfovi, ale k tomu syndomu pomocníka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: popisuju tvoje virtuální projevy, ne diagnozu. Ale jeslti chceš dokazovat, jak si skvěle socializovaná a psychicky vyrovaná, tak to chce trošku jiný tón a styl argumentace.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BLONDYNKA: Jak už jsem tu psal dřív - když jsem se do téhle, posledních pár dní poměrně vzrušené debaty, vstupoval, bylo to vcelku na úrovni. Samozřejmě se na "obou stranách barikády" objevovaly demagogie, zcestné argumenty, ironie a sarkasmus, ale to už tak v internetových debatách bývá. Ty jsi úroveň té debaty zcela objektivně snížila (sprosté nadávky, zveřejňování zpráv z pošty atd.). Že argumentace "vona si začla" je trochu dětinská mi došlo už někdy ve třetí třídě.

Pokud za část k věci myslíš "Přesto si myslím, že i když byl člověk více spokojen nežli nespokojen, má právo protestovat proti zásahům, které si nepřál, které byly provedeny rutinně, bez ohledu na to, že nebyly nezbytně nutné.", tak s tebou souhlasím. Jen je otázka, kdo posoudí, zda ty zákroky byly nezbytně nutné.

Chápu, že epiziotomií se dělá poměrně dost. Přítelkyně je doktora (árařka), během těhotenství byla v porodnici. Riziko vážného natržení hráze je sice poměrně malé, ale případné následky mohou být velké. A teď je otázka, kdy se má nastřižení preventivně provádět. Když je riziko natržení pade na pade? To asi jo, že jo. Když je to dvacet procent? Když je to deset procent? Já nevim, nikdo to neví, žádná objektivní pravda neexistuje. Blbý je, že ta pravděpodobnost těžko vyčíslitelná a postoj doktorů bude spíš "riskovat raději méně". To docela chápu, protože pokud by rodičku nenastřihli a hráz jí nějak vážně praskla, bude z toho mít ten doktor problém - jsem přesvědčen, že většina ženskej to zhodnotí, že "ty kreténi doktoři mi posrali porod". A samozřejmě chápu i ženský, který se epiziotomie bojej jako čert kříže; je to sakra intimní místo, mně kdyby se k flofínovi někdo hnal se skalpelem, tak taky nebudu nadšenej. Takže racionálně vidim pravdu na straně doktorů, emotivně na straně matek.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LILY: Ad tvůj poslední odstavec - když už se tady operuje těmi "osobními názory a vírami", mohli bychom problematiku pojmout i filozoficky. A já se pak ptám - je opravdu nutné za cenu byť minimálního rizika se dítěti montovat do života už narozením? Není prostě možné ty děti normálně odrodit, a nechat je ať se s případnýma traumatama vypořádají samy, budou-li mít tu potřebu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: no minmálně na internetu reaguješ jako nevymazelná, narcistně strukturuvovaná osobnost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: mám dojem, že pořád nejsi schopna příliš pojmout, co to můžou být ty následky po traumatizujícím porodu, jinak bys nikomu nepokládala dotaz typu: "a co ty to máš vlastně za následek?" Bohužel to není snadné konkretizovat tak jednoduše, jako kdybys třeba řekla "mám vypíchlý voko", obvykle se to odéhrává na vícero rovinách, není úplně snadné si to vůbec přiznat a aspoň částečně rozklíčovat a odfiltrovat od jiných " problémů", a pravděpodobně nebude mít nikdo chuť něco tak citlivého a intimního rozebírat v diskuzi na nyxu, navíc s někým zcela neempatickým.

Nicméně pokud by ses nedržela zuby nehty školních osnov a zajímala se i o další směry s běžnou medicínou úzce související, jistě bys našla mnoho důkazů, že to existuje a v mnoha oborech se s tím pracuje jako s běžnou věcí. Já teď například studuju jednu léčebou metodu, kterou vymysleli lékaři (!) a tam se sem tam stává, že si někteří spolužáci odžívají nějaká porodní traumata (mnohdy aniž by vůbec tušili, že nějaká mají).
    Tvrzení, že porodní traumata neexistují, je pro mě zhruba stejné, jako tvrdit, že lidí vidí černobíle.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BADIANE: To je těžko říct, bavila jsem se o tom i s lékařkami. Taky byly kolikrát překvapené a zaskočené u svého vlastního porodu. Ale o to ani zas tak moc nejde, mně spíš zajímá, jak to vnímá muž, který nejdřív mluví jen tak o něčem, co nezná, a pak když to vidí na vlastní oči, o co vlastně jde, jak emocionální zážitek to je a tak.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ZUZKAOU: čus,) mohu-li prosit link na to odb. stanovisko k těm porodům?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam