• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BLONDYNKA: Jak už jsem tu psal dřív - když jsem se do téhle, posledních pár dní poměrně vzrušené debaty, vstupoval, bylo to vcelku na úrovni. Samozřejmě se na "obou stranách barikády" objevovaly demagogie, zcestné argumenty, ironie a sarkasmus, ale to už tak v internetových debatách bývá. Ty jsi úroveň té debaty zcela objektivně snížila (sprosté nadávky, zveřejňování zpráv z pošty atd.). Že argumentace "vona si začla" je trochu dětinská mi došlo už někdy ve třetí třídě.

Pokud za část k věci myslíš "Přesto si myslím, že i když byl člověk více spokojen nežli nespokojen, má právo protestovat proti zásahům, které si nepřál, které byly provedeny rutinně, bez ohledu na to, že nebyly nezbytně nutné.", tak s tebou souhlasím. Jen je otázka, kdo posoudí, zda ty zákroky byly nezbytně nutné.

Chápu, že epiziotomií se dělá poměrně dost. Přítelkyně je doktora (árařka), během těhotenství byla v porodnici. Riziko vážného natržení hráze je sice poměrně malé, ale případné následky mohou být velké. A teď je otázka, kdy se má nastřižení preventivně provádět. Když je riziko natržení pade na pade? To asi jo, že jo. Když je to dvacet procent? Když je to deset procent? Já nevim, nikdo to neví, žádná objektivní pravda neexistuje. Blbý je, že ta pravděpodobnost těžko vyčíslitelná a postoj doktorů bude spíš "riskovat raději méně". To docela chápu, protože pokud by rodičku nenastřihli a hráz jí nějak vážně praskla, bude z toho mít ten doktor problém - jsem přesvědčen, že většina ženskej to zhodnotí, že "ty kreténi doktoři mi posrali porod". A samozřejmě chápu i ženský, který se epiziotomie bojej jako čert kříže; je to sakra intimní místo, mně kdyby se k flofínovi někdo hnal se skalpelem, tak taky nebudu nadšenej. Takže racionálně vidim pravdu na straně doktorů, emotivně na straně matek.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LILY: Ad tvůj poslední odstavec - když už se tady operuje těmi "osobními názory a vírami", mohli bychom problematiku pojmout i filozoficky. A já se pak ptám - je opravdu nutné za cenu byť minimálního rizika se dítěti montovat do života už narozením? Není prostě možné ty děti normálně odrodit, a nechat je ať se s případnýma traumatama vypořádají samy, budou-li mít tu potřebu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: no minmálně na internetu reaguješ jako nevymazelná, narcistně strukturuvovaná osobnost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LILY
    LILY --- ---
    CORNELA: mám dojem, že pořád nejsi schopna příliš pojmout, co to můžou být ty následky po traumatizujícím porodu, jinak bys nikomu nepokládala dotaz typu: "a co ty to máš vlastně za následek?" Bohužel to není snadné konkretizovat tak jednoduše, jako kdybys třeba řekla "mám vypíchlý voko", obvykle se to odéhrává na vícero rovinách, není úplně snadné si to vůbec přiznat a aspoň částečně rozklíčovat a odfiltrovat od jiných " problémů", a pravděpodobně nebude mít nikdo chuť něco tak citlivého a intimního rozebírat v diskuzi na nyxu, navíc s někým zcela neempatickým.

Nicméně pokud by ses nedržela zuby nehty školních osnov a zajímala se i o další směry s běžnou medicínou úzce související, jistě bys našla mnoho důkazů, že to existuje a v mnoha oborech se s tím pracuje jako s běžnou věcí. Já teď například studuju jednu léčebou metodu, kterou vymysleli lékaři (!) a tam se sem tam stává, že si někteří spolužáci odžívají nějaká porodní traumata (mnohdy aniž by vůbec tušili, že nějaká mají).
    Tvrzení, že porodní traumata neexistují, je pro mě zhruba stejné, jako tvrdit, že lidí vidí černobíle.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    BADIANE: To je těžko říct, bavila jsem se o tom i s lékařkami. Taky byly kolikrát překvapené a zaskočené u svého vlastního porodu. Ale o to ani zas tak moc nejde, mně spíš zajímá, jak to vnímá muž, který nejdřív mluví jen tak o něčem, co nezná, a pak když to vidí na vlastní oči, o co vlastně jde, jak emocionální zážitek to je a tak.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ZUZKAOU: čus,) mohu-li prosit link na to odb. stanovisko k těm porodům?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BLONDYNKA: pokud jsem spravne pochytila, tak zena id Fiksuspojka je lekarka. Tudiz jeji porod asi nebude probihat uplne "beznym" zpusobem, tudiz zazitek jejiho muze asi taky nebude uplne vypovidajici o bezne nemocnicni realite.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: hele, kdyz jdu k doktorovi, rozhodne nejsem predem nasrana. Jsem nemocna (pokud nejdu rodit), rozhozena (totez), a jdu k nemu jako k osobe, od ktere ocekavam, ze mi pomuze (pri porodu ze pomuze, a ze zasahne jen kdyz to bude potreba). Kdyz misto toho aby mi vysvetlil co se deje a co a jak je potreba udelat a proc, mi zacne cokoliv delat a kdyz se zeptam co a proc zacne byt nepratelsky, zacnu mit nejdriv strach, pak se snazim zjistit co se deje, a jake jsou moznosti reseni a proc on zvolil zrovna to jedno, a nasrana teprve odchazim, pokud se mnou bylo jednano jako s veci, jako s onuci co nema otravovat a chtit vysvetleni o svem stavu a o tom, co a proc se mi ma dit. Vec nema strach, vec si nemuze vybrat zda radsi pretrpi tuhle bolest, aby se vyhla tamtomu nasledku, nebo radsi si necha ulevit od bolesti s tim, ze bude mit onaky nasledek, apod. Ty budes delat na traumacce, tudiz na miste, kde budou lidi ve stavu, kde stejne nejsou schopni delat rozhodnuti. Asi vis, proc sis to vybrala. Ale doktori, kteri delaji v porodnici proste nemuzou cekat, ze se sebou dnes zeny nechaji zachazet tak, jako kdyby byly v bezvedomi. A ano, na traumacce mnoho pacientu zachranis, ale zase - neni to srovnatelne s porody, kde apriorI nic spatne neni a tudiz neni co zachranovat bud dokud se nic nepodela samo, nebo dokud to nepodela zbytecnym zasahem doktor ci PA. Ale to uz tu opakuju to same porad dokola s tim, ze ty to proste pochopit nehodlas, protoze to neni to, co by te zajimalo - chapat druhou stranu. Ano, ty nemusis, protoze v porodnici delat nebudes. Ale ti, co tam delaji, by jaksi meli.

CORNELA: ja jsem zatim v ceskem zdravotnictvi v dospelem veku neabsolovovala situace, ve kterych by mi ujma hrozila.

CORNELA: ja jsem tady s argumentem o placeni nevyrukovala. V kazdem pripade, fakt, ze rodicky ci pacienti jsou klienti, myslim vetsine doktoru dost zasadne unika. Zatim stale prevlada prezitek z dob komunismu, kdy doktor je buh a pacient ma drzet hubu a krok.
    A opakuji co uz jsem jednou rekla, ja jsem si vedoma toho, ze to neni jednoduche povolani, a ty, kteri ho delaji dobre obdivuju a velmi si jich vazim. Bohuzel jich je ale hodne, o kterych se to rici neda, at uz jsou duvody jakekoli.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: to je tak komplexní téma, že by stálo za to jej načít jenom v případě, že by se jednalo o konstruktivní debatu..
    jako klidně do toho, když necháš mudr-lantku za dveřma a vevnitř svou netrolující část..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    FIKSUPOJKA: Inu, pokud budeš považovat výsměch rádobydoktora ostatním "laikům" (rozuměj nevzdělaným pacošům bez poradního hlasu) za nevinnou ironii, pak nemá smysl, abych tě jakkoli dál oslovovala k věci, že. Jsi vůbec schopen reagovat na tu část příspěvku k věci samé?

FIKSUPOJKA: Souvisí to tak, že mě to zajímá a že pokud u něho budeš, můžeme si potom povědět o tvých zkušenostech. A o tvém pohledu na celou věc po osobním setkání s diskutovaným tématem.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    YEETKA: Ano, samozřejmě, že člověk platí nějaké peníze na zdravotnictví, ale není to prostě klasická platba z ručky do ručky jako já nevím v kadeřnictví, kde když tě ostříhaj blbě, tak tam už nepůjdeš, řekneš to všem kamarádkám a když budou stříhat blbě, tak brzy zkrachujou. Ve zdravotnictví tyhle tržní regulační mechanismy nefungujou (samozřejmě chápu, že čistě tržní přístup ve zdravotnictví z mnoha důvodů není možnej, stejně tak mám pocit, že současnej českej systém je dlouhodobě neudržitelnej - jak říkám, to přesahuje rámec týhle debaty, moje věta, že si lékaře bohužel neplatíme, ale platí ho ZP, byl jen takový sarkastický povzdech, který neměl vyvolávat větší vášně).
    BLONDYNKA: Jak to proboha souvisí s tématem tohohle klubu? (A "nehodlám" nic, nechávám finální rozhodnutí na přítelkyni. Ta tak do šestého měsíce říkala, že nechce, abych tam byl, pak začala říkat, že spíš ano, takže jsme spolu chodili na nějaký předporodní kurz a počítám s oběma variantami - s tím, že bych tam asi radši byl.)
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BLONDYNKA: K tomu názoru jsem nedospěl zbytečně. Chováš se jako hysterka, jsi sprostá, porušuješ (nepsaná i psaná) pravidla diskuze na Nyxu, bereš se zbytečně vážně, nejsi schopná pochopit ironii.
    BADIANE: Ano. S tím souhlasím. Jenže já své dojmy uvádím jen jako svoje dojmy, nikoliv jako obecné pravdy.
    Ty pojišťovny berou peníze různě, že. Za někoho platí pojištění stát, někdo si ho platí sám. Ale čistě ekonomicky - to, že se to jmenuje zdravotní pojištění, ještě neznamená, že je to pojištění. Je to spíš zdravotní daň. Ale jak říkám, o tomhle se s tebou bavit nechci, nepředpokládám, že rozumíš ekonomii tolik jako já.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    FIKSUPOJKA: chápu, že systém je samozřejmě složitější..
    faktem je, že z mého platu, každý měsíc odchází ne nepodstatná částka zd. pojišťovně a platím i za další výkony u lékaře..
    takže mám dojem, že už jsem systému narvala do chřtánu tolik peněz, že z některých už si nějaký doktor chleba koupil..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    FIKSUPOJKA: Hodláš být u porodu?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    FIKSUPOJKA: nema to vypovidaci hodnotu o nic mensi, nez tvoje dojmologie

A ty pojistovny berou penize kde, prosim pekne?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: prima, takze zaver je jasny: vis moc dobre, ze je ve zdravotnictvi sejdrem kde co, ze se rodicky kuchaji zbytecne, ale hodlas to nadale popirat a dosavadni stav hajit, protoze se ti libi pozice doktoru a zdravotnickeho personalu jako bohu kterym rodicka ci pacienti nemaji co kecat do jejich "prace", byt jde o jejich vlastni zdravi a telo. Pricemz aktualni vyvoj by nedejboze mohl smerovat k tomu, ze by se doktori museli k rodickam a k pacientum zacit chovat jako k lidem, cimzto padem bys ty prisla o praci - chapu, po tolika letech biflovani by to byl opruz. Ale neklesej na mysli, v nejake farmaceuticke firme by ses snad chytit mohla.
    FIKSUPOJKA
    FIKSUPOJKA --- ---
    BADIANE: Když už mě zkoušíš chytat za slovo, aspoň to dělej pořádně. Nebudu ti dokládat, že máme nejšpičkovější zdravotnictví v Evropě, protože nic takového jsem neřekl. Pouze jsem řekl, že si myslím, že v poměru cena/výkon jsme na špičce Evropy - jsem přesvědčen, že cena, kterou u nás platíme za zdravotnictví, je ve srovnání s Evropou velmi nízká. Samozřejmě vím, že je to ryzí dojmologie, proto jsem to uvedl tím "myslím si" - já (jak už jsem psal níž) nemám potřebu tě o něčem přesvědčovat, protože argumetace (když to zjednoduším) "holky na nyxu a dokonce i na jinejch serverech psaly, že porodnice jsou špatný", kterou používáš jako důkaz toho, že péče v porodnicích je špatná, prostě není racionální argumentace. Kolik je porodů v ČR ročně? 120 tisíc? I kdyby jsi slyšela/četla o tisíci z nich, což si myslím jsi neslyšela/nečetla, není to ani jedno procento, takže to pro racionální argumentaci nemá žádnou vypovídací hodnotu. Stejně tak já nebudu argumentovat tím, že mám už poměrně dost kamarádů/kamarádek s dětma a když jsem s nima porod probíral (přítelkyně rodí za 14 dní), nikdo mi žádný traumatický zkušenosti nesděloval.
    YEETKA: To je ten problém. MY si doktory neplatíme. Platí je zdravotní pojišťovny. Ale to daleko přesahuje rámec týhle debaty.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    CORNELA: njn, to že tě grof nepřesvědčil neznamená, že tisíce lidí po celém světě jsou stejného názoru, po prožitcích, které díky jeho metodě dost usnadnili jejich životy..
    a k té druhé otázce si nejsem jistá, zda má smysl to rozvádět, ani nestojím o další debatu ad absurdum..
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: to si asi predstavit nedokazes. Chovam se slusne ke kazdemu, kdo se sam chova slusne. Pokud chces poukazovat na muj vypad vuci Tayles, precti si nejdriv, co si tu dovolovala ona, s jakou aroganci a vysmechem si tu dovolila komentovat zbytecne nastrihy apod. Stejne tak ty se projevujes s takovou aroganci, ze chovat se k tobe slusne da cloveku dost praci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam