CORNELA: hele, kdyz jdu k doktorovi, rozhodne nejsem predem nasrana. Jsem nemocna (pokud nejdu rodit), rozhozena (totez), a jdu k nemu jako k osobe, od ktere ocekavam, ze mi pomuze (pri porodu ze pomuze, a ze zasahne jen kdyz to bude potreba). Kdyz misto toho aby mi vysvetlil co se deje a co a jak je potreba udelat a proc, mi zacne cokoliv delat a kdyz se zeptam co a proc zacne byt nepratelsky, zacnu mit nejdriv strach, pak se snazim zjistit co se deje, a jake jsou moznosti reseni a proc on zvolil zrovna to jedno, a nasrana teprve odchazim, pokud se mnou bylo jednano jako s veci, jako s onuci co nema otravovat a chtit vysvetleni o svem stavu a o tom, co a proc se mi ma dit. Vec nema strach, vec si nemuze vybrat zda radsi pretrpi tuhle bolest, aby se vyhla tamtomu nasledku, nebo radsi si necha ulevit od bolesti s tim, ze bude mit onaky nasledek, apod. Ty budes delat na traumacce, tudiz na miste, kde budou lidi ve stavu, kde stejne nejsou schopni delat rozhodnuti. Asi vis, proc sis to vybrala. Ale doktori, kteri delaji v porodnici proste nemuzou cekat, ze se sebou dnes zeny nechaji zachazet tak, jako kdyby byly v bezvedomi. A ano, na traumacce mnoho pacientu zachranis, ale zase - neni to srovnatelne s porody, kde apriorI nic spatne neni a tudiz neni co zachranovat bud dokud se nic nepodela samo, nebo dokud to nepodela zbytecnym zasahem doktor ci PA. Ale to uz tu opakuju to same porad dokola s tim, ze ty to proste pochopit nehodlas, protoze to neni to, co by te zajimalo - chapat druhou stranu. Ano, ty nemusis, protoze v porodnici delat nebudes. Ale ti, co tam delaji, by jaksi meli.
CORNELA: ja jsem zatim v ceskem zdravotnictvi v dospelem veku neabsolovovala situace, ve kterych by mi ujma hrozila.
CORNELA: ja jsem tady s argumentem o placeni nevyrukovala. V kazdem pripade, fakt, ze rodicky ci pacienti jsou klienti, myslim vetsine doktoru dost zasadne unika. Zatim stale prevlada prezitek z dob komunismu, kdy doktor je buh a pacient ma drzet hubu a krok.
A opakuji co uz jsem jednou rekla, ja jsem si vedoma toho, ze to neni jednoduche povolani, a ty, kteri ho delaji dobre obdivuju a velmi si jich vazim. Bohuzel jich je ale hodne, o kterych se to rici neda, at uz jsou duvody jakekoli.