FIKSUPOJKA: Jenže ono právě to riziko není zdaleka tak vysoké, jak lékaři udávají, hojení obvyklých běžných natržení je snadné a rychlé, obvykle se nemusí ani šít, to vážné natržení je "vážné" hlavně pro možnost natržení kruhového svalu konečníku, které je velmi obtížně spravitelné, ale riziko takové ruptury je někde kolem 0,5%.
Když jsem četla průvodce porodnicemi, uváděla tam porodnice ve Vrchlabí počet episiotomií 4%. Největší počet episiotomií uváděli už nevím kde nějakých 72%, ostatní porodnice se pohybovaly od 30 do 60%. I pokud bychom si řekli, že Vrchlabí je zvláštní případ, že tam jezdí jen matky určitého typu a povahy, tak i kdybychom nadsadili a řekli, že episiotomie bude opodstatněná u nějakých 10%, tak u všech ostatních porodnic sám vidíš, jak děsně vysoký počet episiotomií bude vysoce pravděpodobně zbytečný.
Podle mě je to masakr. Já nevím, jak to přiblížit, mně fakt přijde, že mají všichni to vnímání postavené na hlavu - argumentuje se tím, že "to přece ani není cítit", že "hlavně zdravé dítě" blabla, atd., ale probůh, vždyť jde o nejcitlivější část těla, vezmi si, že by k tobě někdo prostě přikráčel a rozfikl ti zadek. Fakt si myslíš, že bys to necítil a že by ti to přišlo OK? Jo, některý ženský tvrdí, že to necítily, já jsem to třeba cítila sakra hodně. Ale o to by zas tak nešlo, to se dá vydržet. Ale je to zbytečně rozkuchaná část těla, dost velké zbytečné zranění, pro mě to zkrátka není akceptovatelné - hlavně celý ten princip, pojetí stylem, že je to jedno, že se holt kácí les, tak lítají třísky. To nemůžu přijmout.
A hlavně, HLAVNĚ, postrádám respekt k názoru rodičky. Pokud jasně řeknu "nechci stříhat, raději se natrhnu", mají to sakra respektovat. Jestli chtějí, klidně jim podepíšu revers pětkrát pojištěný a s ověřeným podpisem. Reakci na mé vyslovené přání ve stylu "no jó, madam zas četla něco na internetu, asi chce mít zašívanou díru až do krku" a podobné vtipnosti, to je imho na kárné řízení, to si doktor přece nesmí dovolit. Já se jich neprosím, aby mně pomáhali tam, kde to nechci. Ať pomáhají tam, kde jsou o to žádáni nebo kde je pacient v bezvědomí.