• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LAURA: A tak já i v podstatě souhlasím,)
    Rodičovský řidičáky jsou sice nereálný na ntou /kdo ho nemá sterilizace, nebo jak?,)))/, že by doktoři fakta ignorovali si taky nemyslím /možná ignorujou vaše pocity, což dobře asi není, ale fakta jsou, resp. až skutečně ty studie budou, spíš na jejich straně, řek bych/.
    Ale jo, máte asi pravdu s tím, že jejich přístup může i ty komplikace vytvářet, ale zase proboha v kontextu - je lepší doktor s blbým chováním nebo nemožnost lékařské pomoci?
    "Proti" domácím porodům jsem nadále, kor pokud jsou součástí siršího životního stylu - proti tomu hodlám bojovat i osobně, ale za humanizaci porodnictví jsem všema deseti.
    LAURA
    LAURA --- ---
    GAISAKA: podívej, já bych v zájmu dětí nejraději zavedla "rodičovské řidičáky", aby se děti nerodily lidem k výchově jedince zcela nezpůsobilým, kteří je pak v horším případě (u)týrají, v lepším z nich vychovají deprivované jedince. Nicméně s ohledem na to, že jaksi respektuju ostatní lidi a jejich svobody, ačkoli s nimi nezřidka nesouhlasím, tak je mi jasné, že takovéhle moje přání je nerealizovatelné a ani bych se o jeho realizaci nijak nepokoušela. Jenže tohle omezení volby místa, kde se narodí moje dítě, je reálné. Zde reálně lidé, záměrně ignorující fakta, zasahují do mých práv a svobod (prý pro dobro mého dítěte). Mě to upřímně děsí, už proto, že ruku v ruce s tímto omezením nejde ani ta nejmenší snaha poskytnout mi alespoň trochu srovnatelnou alternativu.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LAURA: A já myslím, že to, kde lze a nelze zasahovat, chápeme každý podle svého politicko-ideologického přesvědčení,)
    LAURA
    LAURA --- ---
    GAISAKA: já si myslím, že to, kde se dá zasahovat, naopak nechápeš ty. Do rozmnožování mi nemá nikdo co kecat.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    LAURA: Jenže vy opravdu nechápete, kdy se zasahovat dá (z pohledu teorie a práva, tedy otázky svobody, spol. nebezpečnosti atd, i z pohledu praxe - reálná možnost to zorganizovat) a kdy ne.
    Krom toho, příslušnost k nižším soc. vrstvám neimplikuje nějaké výchovné atd problémy, jako je tomu u Romů - tam se ovšem nedá postupovat z důvodů zřejmých ve výše uvedené závorce. Trestané - přímo ukázkový protiústavní koncept.
    Na druhou stranu, chce-li někdo dítě osvojit, adoptovat atd., příslušná školení se dělají, a poměrně dlouhodobá a náročná. Takže to jde, a je to "o kontextu".
    LAURA
    LAURA --- ---
    BLONDYNKA: tak tady bude zřejmě zásadní zájem nebohých dětí, že. To už tu GAIASAKA říkal mnohokrát. Když jsem mu tu kontrovala, že teda bychom měli preventivně zabraňovat situacím, kdy se děti dostanou do závadného prostředí, kterým by mohly být ohroženy, tak na tu paralelu nereagoval. Navrhovala bych proto pořádat skolení pro všechny romské, sociálně slabé, rozvedené a trestané rodiče, protože prevence MUSI BYT! ,)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    BLONDYNKA: Ten fakt, že se na rozdíl od vyjmenovaných ativit u porodu nejedná jen o tvoje zdraví /viz moje rozsáhlé úvahy nad tématem "děti a stát"/ pomíjíš schválně, nebo s ttím tématem mám zase začít?,)
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: Ne, nechápu, vysvětli mi to. Pokud jsi za to, aby se ženy rodící doma školil,y o rizicích, fajn. Ovšem v tom případě je nezbytné, aby se například pijáci alkoholu rozsáhle školili o škodlivosti návyku na alkohol, o jeho rozkladných účincích na sociální vazby, zdravotních rizicích. Vyznavači sportů se musejí poučit o nebezpečnosti svých koníčků, o možných zdravotních následcích, to všechno musí být taky samozřejmě podloženo statistikou dokládající, kolik lidí umírá ročně na následky nadměrného pití alkoholu, kolik na následky domácích porodů a kolik na úrazy při adremnalinových sportech.
    Obezitu bych pojala ještě extra, protože když porovnáme, kolik lidí umře an to, že jsou tlustí a kolik na domácí porod, tak je celkem jasné, kdo by především potřeboval školit.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    BLONDYNKA: Sama asi chápeš absurditu svých požadavků. Nicméně, ne krabičkách varování máme, že požívání alkoholu ve větším množství může mít negativní účinky tak nějak patří ke common sensu, daň ze sladkého je v jednání..
    Trochu kontextu bych prosil.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KARETAKARETA: Myslím, že o tom nic nevíš. Takže tvá jistota, že tak nějak to bude, vyvěrá možná tak z vnitřní potřeby škatulkovat si cizorodé jevy do šuplíčku.
    Já nemám žádnou koncepci a necítím potřebu si ji vytvářet. Pochop konečně, že nemám sebemenší potřebu kohokoli přesvědčovat o své pravdě, jediné, o co mám zájem, je nastolení stavu, kdy budou lékaři, soudy a ostatní zúčastnění respektovat Ústavu. Pevně doufám, že k respektování základního právního předpisu této republiky nepotřebuji burcovat národ.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    BLONDYNKA: zkušenost:-) Podle mne se mýlíš. Ucelená homogenní skupina to jistě nebude, ale určitě tam bude převažovat min. to co jsem už napsala. A z toho se dá pak následnš postupovat dál. Nebo máš pro ně ty nějakou koncepci? Myslím tím UCELENOU!? Nějaký návrh, co by jim mohl pomoci??
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: No to ať se klidně třeba uzákoní, proč ne. Pokud současně uzákoníme pravidelná školení pro poživače alkoholu, kuřáky, vyznavače adrenalinových sportů, milovníky sladkého, ty, kdo nechodí pravidelně k zubaři, nezapínají si pásy, nenosí helmu na kole atd. atd. Aspoň přibude spousta pracovních míst, bude potřeba kvanta školitelů. Jo, to bude veselo.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KARETAKARETA: Mě by taky zajímalo, jaké závěry bys z toho vyvodila. Podle mě totiž "domorodičky" nejsou žádná ucelená a tím méně homogenní skupina. Ono by se to hodilo jejich kritikům, aby je mohli nějak onálepkovat třeba jako lesany odmítající civilizaci nebo zapšklé intelektuálky atd., ale řekla bych, že to nepůjde.
    Ehm, a následně by mě zajímalo, jak tě z jednoho nevinného dotazu napadlo, že by se dotyčné ženy za své aktivity nebo za sebe styděly....žeby nepodložená zaujatost?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    LAURA: tu by kolegové uklovali...je věcná, ví o čem hovoří, ale je to lékařka. A je to jen článek v časopise! Pokud bych chtěla něco změnit, tak se obrátím na MZZ- ti vydávají závazná stanoviska, lobovat přímo tam, na pojišťovnách...a ne nemocnice, lékaři- ti jsou pouhými poskytovateli a musí POSLOUCHAT nadřízené a držet se zavedených postupů...si myslím...mne se to netýká, jsem rizikovka a nikdy bych neporodila normálně bez doktorů, ale kruci když to chcete prosadit, tak je asi zbytečný obracet se na lidi, co to NEMŮŽOU změnit!
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Ještě se vám na chvilku vrátím,)
    Musím říct, že dost pozitivněji k problematice DP mě naladil dnešní článek na poslední straně Lidovek, od přednosty Ústavu lék. etiky 3. LFUK Marka Orko Váchy. To je ten pán, který učí Cornely o vztahu k pacientům. Ač ho považuju víceméně za arcikokota, má tam jasnou a dobrou argumentaci, založenou na zde již také proběhlé debatě o svobodě. Asi skutečně není možné někmu zakazovat jak má rodit, i když je to riskantní, museli bychom zakázat spoustu jiných věcí. Je pak ovšem nutné, aby každá žena která chce rodit doma, prošla určitým vskutku objektivním a fundovaným procesem informování. Neušklíbejte se, argumenty pro si vy, šikovná mladá děučata, najadete vždy samy, to už sem se přesvědčil. Já bych ale rád bod v tom procesu, kdy si budete MUSET vyslechnout i protiargumentaci.
    Potom, ideálně s podpisem pod něčím právně závazným, můžete nažhavit stromy a duly vlítnout na to.)
    LAURA
    LAURA --- ---
    KARETAKARETA: však se mrkni na článek co linkovala BERENIKEE:, nebo to ti nepřipadá jako věcné argumenty? Myslím, že to skutečně není o tom, že by argumenty chyběly, je to o systému, a nulové vůli či ochotě ho změnit.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    jen jsem hodila téma do placu, jestli by nestálo vzít při řešení toto v úvahu...i ekonom a nějaký rozbor, který by ovšem dokázal VĚCNĚ OBHÁJIT by byl celkem významný faktor plus.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ja proste verim, ze to je stejny jako s ockovanim.. taky nikdo z tech vejs nema potrebu delat zadny zasadni studie o tom jak sjou na tom deti neockovany.. narusil by se tim zajetej "system"-- ale treba jednou bude lip..
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    já totiž tipuju, že většina je humanitně zaměřena...VŠ...a jednáte s technicky-přírodovědně zaměřenými lékaři a tam jsou ty třecí plochy celkem významné...atd! Neumím to dobře vysvětlit, jsem technik
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KARETAKARETA: ale on nikdo z tech co by to mohli zmenit nema ani potrebu podobny studie delat.. kazda PA si je vede.. ale koho to zajima?? kde s tim chces vyrukovat?
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ZEGA: no...já to skutečně chtěla anonymně...i pro Vaši potřebu by bylo dobré vědět, proč po tolika letech se nemohou PA a domarodičky hnout z místa a nemůžou nic prosadit...skladba a sociální status má celkem vypovídací hodnotu a třeba by bylo na čase se kouknout na tuto otázku...a TŘEBA si najmout jiný typ prpopagátorů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam