• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    LURA
    LURA --- ---
    Vaše svědectví z porodnice pomůže rozhodnout ve Štrasburku | Aktuality
    http://ferovanemocnice.cz/aktuality/vase-svedectvi-z-porodnice-pomuze-rozhodnout-ve-strasburku-2594.html
    IORETH
    IORETH --- ---
    Otevřený dopis ministru Hegerovi, proč zúžil pracovní skupinu pro změny v porodnictví jen na lidi, kteří si žádnou změnu nepřejí.
    421. Z komise MZ pro porodnictví vyhozeni ti, kteří chtěli změny | Příběhy pro Ivanu
    http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2013/04/24/z-komise-mz-pro-porodnictvi-vyhozeni-ti-kteri-chteli-zmeny/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    program týdne respektu k porodu v brně
    Program STRP 2013 - Aktivní Rodičovství - Aktivní Rodičovství
    http://aktivnirodicovstvi.cz/program-strp-2013/
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LURA: díky, vyjádřila jsi to přesně, já nějak včera nemohla pořádně formulovat věty :)
    JANYNA: hehe, já třeba jsem právě ta žena, která šla do porodnice nic zlého netuše :) vybírala jsem pečlivě, vše jsem měla ujasněné, porodní plán sestavený a jelikož jsem vycházela z informace, které se mi dostalo na předporodním kurzu dané porodnice, opravdu jsem věřila, že se jím budou řídit (nebo na něj aspoň brát zřetel)...rodit jsem začala před termínem, venku se strhla sněhová vánice, cesta domů a následně do porodnice byla celkem dobrodružná...přesto jsem tam dojela skvěle naladěná, vysmátá, v očekávání životního zážitku, prostě jsem se na ten porod těšila...no a nepříjemná, zlá a velice špatně naladěná tamní PA mě dokázala dostat do stavu, kdy jsem se opravdu cítila v pasti...naopak doktor, který byl přítomen až na posledních cca 10min, byl neskutečně milý a příjemný chlap
    prostě všechno je to o lidech, zdravotnictví zvláště...a ač mám s odvětvím porodnictví špatnou zkušenost, tak třeba svého gynekologa bych nevyměnila ani za zlaté tele, protože se v těhotných zbytečně "nešťourá" ani je neposílá na hafo nepotřebných vyšetření a respektuje jejich rozhodnutí/postoj...stejně tak mám výbornou zkušenost s brněnskou dětskou nemocnicí...prostě soudit celé odvětví jen na základě jednoho jeho špatného článku nelze (imho)
    LILY
    LILY --- ---
    JANYNA: akorát ne každý má porodnici v Havlíčkově Brodu "za rohem". Já jsem za těhotna bydlela v Praze a bez auta byly ne zcela dostupné i nějaké ty Hořovice apod.
    A nakonec byl docela mazec přežít i cestu do nejbližší porodnice, když PA naznala, že tam zřejmě musím.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: No jo, mne nenapadlo, že existují ženy, které přijdou do porodnice "nic zlého netuše". Já mám ke zdravotnictví již tak hluboko zažitou nedůvěru po léta, že mi to vypadlo. :-) Navíc jsem asi měla v porodnicích vždy dost velké štěstí - vybírala jsem intuitivně a bylo mi asi přáno. Navíc pokaždé alternativně laděná zařízení (Hořovice, HavlBrod). Zapomněla jsem na ten negativní efekt porodníků, protože jsem měla vždy velmi dobrou zkušenost.
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Jenže ne každá ustojí ten obrovský společenský tlak na to, aby rodila v porodnici a přizpůsobila se tomu, jak "se to správně dělá". A navíc když žena, která chce normálně porodit, nic zlého netušíc přijde do porodnice a tam na ni začnou vyvíjet nátlak a cpát do ní chemii "pro její dobro", tak není moc divu, že je z toho vyděšená a třeba se jí porod i zkomplikuje. Někdy ke komplikacím stačí jen změna místa - prostě převoz do nemocnice a nebo nepříjemná sestra, která vyvolá pocit nejistoty. Jakmile se žena cítí jakkoliv ohrožená a v nebezpečí a zvýší se jí hladina adrenalinu, přestane rodit - stejně jako kterákoliv jiná savčí samice. Je to proto, že příroda zařídila, že když se samice ocitne v nebezpečí, aby mohla porod přerušit a utéct do bezpečí, kde pak porod dokončí. V porodnici ale když přestane rodit, nemá kam utéct, naopak se nebezpečí a hladina adrenalinu dál zvedá, protože doktoři začnou plašit a porod vyvolávat. A to mi asi dáš za pravdu, že to ke klidu rodičky a normálnímu rozběhnutí porodu nepřispěje. Takže to není až tak vina těch rodiček, jako spíš celého toho nesmyslného systému.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ORIKA: No, tak, že tichý porod je lepší než hlučný, jsem to nemyslela, jestli sis nevšimla. To je moje prožívání porodů. To zase generalizuješ ty mne. :-) Co kritizuji je, když si ženská jen samotným splašením se porod zkomplikuje. Ale to je celkový jev dnešní společnosti - iniciace mladých lidí se vytratila. Mužům už nezbyla ani ta vojna, natož něco zásadnějšího, ženám se ty porody neodpářou, ale máme dneska k dispozici všechny ty medikace, epidurály, císaře a podobně, takže pokud ženská chce a zadaří se jí, může si porod odkroutit "jen tak napůl".

Co jsem tím níže napsaným myslela je, že rozhodnutí rodit doma místo v porodnici už od ženy něco vyžaduje a to je právě ten dobrý vklad do toho, aby zvládala víc, než ty, které o osobní zodpovědnosti a zvládnutí porodu bez arzenálu mocenského systémového zdravotnictví, ani přemýšlet nezačaly. V lepším případě, v horším případě jim to připadá naopak nezodpovědné, protože je přece v pořádku, že mé problémy se zdravím a tělesný stav za mne řeší doktoři.

ORIKA
    ORIKA --- ---
    JANYNA: já tyhle generalizace a sebevědomé závěry nemám ráda...každý porod je neskutečně individuální a každá žena ho prožívá úplně jinak, jsou pro ni u porodu důležité jiné věci a má jiný práh bolesti...to, že jsi porodila, ještě neznamená, že víš, jak se u porodu cítí další ženy...stejně tak to, že ty jsi rodila "tiše a důstojně" neznamená, že jsi "lepší/schopnější" než žena, která si u porodu "zařvala"...opravdu bych se těchto prohlášení raději vyvarovala
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Jasně, chápu :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Ony jsou naše děti hrozně ukecané (jsou malé) a já u porodu potřebuju absolutní klid a sama jsem tichoučká a v klidu (doktorka si stěžovala, že nepozná, kdy mám kontrakci). (V duchu jsem na ní křikla, že to je snad jasné z toho, jak dýchám, ne?!? - Tou dobou už mě ty kontrakce trochu nudily - už jsem si přála, aby byla malá venku, šlo o asi sedmou hodinu porodu.) :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: Protože tady u nás v divočině kde bych sháněla porodní asistentku a navíc máme docela malinkatý byt a děti bych u toho mít nechtěla a nemá nám je kdo pohlídat.
    LURA
    LURA --- ---
    JANYNA: Proč ses vlastně rozhodla pro porodnici?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Jo, mimochodem, první prohlídku u gynekologa jsem měla v cca 34 týdnu těhotenství, bez jakýchkoliv předchozích kontrol kdekoliv. Hned po této jedné prohlídce jsem pak začala chodit do porodnice a ten nedostatek vyšetření nesli hrdě. Trošku jsem je sice pak musela seřvat, že opravdu nejsem vysokorizikové těhotenství, neboť si ten nedostatek historie vyšetření jeden z mladých dr. vyložil tímto způsobem, ale když jsme si srovnali pojmy, vše bylo v pohodě. Ke konci těhotenství jsem jim odmítla nastoupit do porodnice (nebyl jasný termín otěhotnění, tudíž ani ten jejich vymodlený 40. týden) s tím, že nevím, co bych tam dělala a jestli to na mně přijde, dorazím sama a že se zastavíme za týden, abychom se domluvili na případném vyvolání (ale předem jsem upozornila, že bych upřednostnila přirozený vývoj - že sice nejsem extremista, abych to hnala za hranici zdraví, ale priority mám jasné). Na to, že věděli, že jsem rodila předtím i doma, se k tomu na doktorské postavili opravdu čelem a se vzpřímenou hlavou. :-)))
    Jinak po porodu jsme si ještě dobře pokecali s naší porodní asistentkou (místní nemocniční, co na nás vyšla), starší paní, která nemocniční personál označila za degenerovaný těmi všemi problémy, které se tam stávají.

A upřímně, trochu se jim nedivím. Za těch několik kontrol a za porod jsem zažila asi dvě uječené matky, které se splašily natolik, že nakonec musely na císaře a to to pak lítá. Ono je to asi tak, že doma se rozhodují rodit matky, které jsou již trochu v sobě jistější a schopnější. Takové ty rozlítané nejisté kolísavé ženské, ty se samozřejmě obrací na autoritu porodnice a pak to taky může dopadat tak, že právě díky té labilní slabé psychice pak dochází častěji k problémům. Statistiky k dispozici nemám, ale selský rozum velí, že silná odpovědná informovaná ženská, která se nesloží po půlhodině silnějších kontrakcí, zvládne porod lépe.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ORIKA: Z tohoto hlediska těm, které by se přece jen rozhodly pro porodnici, doporučuji Havlíčkův Brod. Rodila jsem tam před měsícem a nechali mně rozhodnout naprosto vše. Jen ten pokoj na začátku mi přidělili (:), zbytek byl na mně, včetně toho, zda rodit v onom pokoji (zařízený po domácku) nebo na porodním sálu, polohy, zákroků, nakládání s malou po narození a podobně.
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    nojo:(
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    GIDDY: tohle mi přijde naprosto strašný -)
    "pouze 35 % žen uvedlo, že měly možnost odmítnout v průběhu porodu rutinní zákroky a vyšetření, a pouze 24 % žen sdělilo, že měly možnost volby porodní polohy; necelých 42 % žen se domnívalo, že zdravotníci respektovali přirozené tempo jejich porodu "
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    130107 - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
    http://www.ff.cuni.cz/FF-9295.html
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    presne tak, ma pediatricka je fajn, vzala dite do pece, protoze slouzila dlouho v porodnici, takze si je jista svou zkusenosti, ale rikala, ze chape pediatry, kteri se tohoto boji...jinak nas navstivila v den porodu a pak prijela i odebrat krev z paticky..
    je vcelku respektujici a nenatlakova ohledne ockovani, ale nahlasila me jako neockujiciho rodice, coz je pravne me pravo proti jejimu a nahovno se o tom soudit:(
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: přísahu už doktoři dávno neskládají.
    A s tou ranou péčí je to tak, jak píšeš. Na tu se specializují neonatologové a ti se vyskytují v nemocnicích. Vysvětlovala mi to naše tehdejší doktorka, že to je jeden z důvodů, proč se nikomu nechce první tři dny do převzetí doma rozených dětí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam