• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KOTENCE: to je mozne, ale to nic nemeni nic na faktu, ze i kdyz mas penize, moznost volby nemas.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LADY_MYSKA: jenže císař stojí víc než normální porod, takže je to vlastně nadstandard. Pokud neni důvod, tak by si ho měla žena platit. Je to stejný jako plastická operace - je něco jinýho, když se někdo narodí s rozštěpem a když chce někdo větší prsa.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LAURA: já je pak právě při porodu neměla... vše jsem si připravila, ustála ty ataky předtím - a najednou to pak šlo...
    ale fakt to bylo o tom výběru porodnice, stejně jako mému lékaři došlo, že se mnou nehne, že když má monitor v ordinaci, pak prostě odmítám jezdit 50 km daleko (kde jsem měla v plánu rodit) nebo sice do porodnice o pár stanic dál, ale kde se necítím dobře - nakonec z toho měli příjemný zážitek všichni, včetně ostatních rozněžnělých pacientek :)
    - předtím jsem si však ověřila, že je to z právního hlediska v pořádku, že mohu zůstat až do porodu v péči svého lékaře a ne že musím, jak se nám to snaží většina lékařů namluvit, přejít do "poradny" lékařského zařízení, kde jsem registrovaná k porodu

sestřička na to ráda vzpomíná... posledně mi říkala, že na to prostě ostatní rodičky "neměly koule", a od té doby tam ten monitor stojí nevyužitý (naprosto nový přístroj)
    LAURA
    LAURA --- ---
    ILLUZE: to je ale právě to, já při porodu nechci mít konflifkty, já chci rodit a mít na to klid.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LAURA: po druhé zkušenosti mám pocit, že to je ale nejen o těch lékařích, ale i o té ženě - bylo těžké si některé věci ustát, ale zpětně jsem ráda, že jsem si i přes některé konflikty stála za svým a bohatě se nám to vyplatilo
    především pak pečlivý výběr porodnice a znalost zákonů

a překvapilo mne, jak velkou roli hrál fakt, že jsem byla druhorodičkou - jakoby někteří lidé z lékařského personálu usoudili, že jsem najednou příčetná fungovat jako matka, která se dokáže o sebe a své dítě postarat
    LAURA
    LAURA --- ---
    BERENIKEE: mám kamaráda, který takhle operuje mimnkům ten plexus.. je to důsledek tahání dítěte ven, poškodí se tím nervy vedoucí do paže a dítě pak paží vůbec nemůže pohybovat. Je často nutné to řešit operativně a někdy se to ani nepovede opravit.. říkal mi o případu, kdy takhle lékaři při porodu dítě poškodili a matce tvrdili, že se to dá dohromady samo (může se to stát, ale už záhy je velmi jasné, jestli ano, nebo jestli třeba řezat).. no a oni tu matku neustále udržovali v tom, že se to spraví samo, až bylo na operaci pozdě a dítě bude doživotně postižené. Upozorňuju, že to je příbeh, který mi říkal DOKTOR, takže není nutné nijak pochybovat to autenticitě.. samozřejmě lékaři zapírají, vzájemně se ochraňují a tedy odpovědnost za poškození života a zdraví toho dítěte nikdy nikdo neponese.... :(

A proto já mám z porodnice takový strach. Doktoři nikdy žádnou chybu nepřiznají, naopak vždycky budou zatloukat a to je v důsledku daleko nebezpečnější, než když budu rodit bez operačního sálu za zadkem.
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    LAURA: vsak ja vim,mam to stejne.
    To bylo jen ironizujici shrnuti ,toho cim casto argumentuje strana lekaru,ti samozrejme nepripousti ze tam je vic rizik i fyzickeho poskozeni,to prekryvaji krikem o tom co vsechno ´hrozi ´ doma.
    ...jen povzdechnuti.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ZEGA: já si taky někdy říkám, že bych "klidně" jela do porodnice, ale pak si přečtu něco takového http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2013/09/26/bitva-proti-cisari/ a je mi jasné, že to, že vím co chci a mám právo si o tom rozhodnout, pro doktory naprosto nic neznamená. Když budou chtít, obejdou mě. Nějakénpřípadné náhrady škody jsou mi jedno, protože zkaženýpříchod na svět mému dítěti už nikdo nevrátí..
    LAURA
    LAURA --- ---
    BERENIKEE: ale tam přeci vůbec nejde jen o psychologický aspekt.. já mám strach i z fyzického poškození... (negativní důsledky zbytečně brzkého přerušení pupečníku, možné poškození dítěte při porodu - udává se až 7% šance zranění např. zlomení klíční kosti, paréza plexu atd., traumatizující zacházení - např. skákání na břicho, zbytečné cpaní medikací, které má na dítě samozřejmě vliv, zasahování do porodu, které může vést k porodním komplikacím, z čehož vyplývají další a další rizika (vakuumextrakce, císař)... o tom, co všechno hrozní mně, raději ani nemluvím, rodičky v nemocnici běžně mrzačí na pohlavních orgánech, zbytečně jim rozřezávají břicha, rodičky bohužel v nemocnicích i umírají.. a pak tu máme samozřejmě ohrožení nemocniční infekcí). Já tam těch rizik vidím tolik, že mi (jakožto nerizikové rodičce) opravdu vychází jako bezpečnější porod doma.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    GIDDY: no nejsem si úplně jista zda stihnu ivanu ale zatím je dost času a v podstatě klidně pojedu do porodnice protože už vím co jde a nejde a bude to podle mého at chteji nebo ne. A následně hned odjedu..
    ,)
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    SEVERINE: jenze presne tyto argumenty byvaji z jejich strany nazyvany jako "sobecke a neopravnene vuci diteti",jsou to prece "jen" chtění neopakovatelneho porodu,pohodli verzus taaak velke ohrozeni ditete.Vzdyt uz jsme to vsechny cetly a slysely tolikrat,ze psychologie porodu je dle nich nesmysl a nesrovnatelna s fyzickym " zdravym". ...
    LAURA
    LAURA --- ---
    SEVERINE: no ja to treba presne takhle mam. mam uplnou hruzu z toho, co by nam v porodnici mohli ve jmenu "ale takhle se to u nas dela" provest.. :(
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SEVERINE: tak ta debata s Jílkovou mě dost vytočila. nejvíc teda ten vousatej řezník alias doktor. a napadlo mě, co by na ně na prevíty možná fungovalo jako jedinej argument (kromě teda toho, že jim tam jaksi chyběl graf, jak často se rodí v porodních domech, třeba), když se pořád oháněj tím strachem o život dítěte - kdyby jim tam nějaká domarodná matka řekla, že se bála porodit to dítě v porodnici, že jí prostě podle jejího nejlepšího vědomí a svědomí přišlo, že tam by dítě mohlo dojít k úhoně (a popsala všechny stresující a narušující faktory vs. klid domáckýho prostředí). vždyť tak to je, ne?
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    ZEGA: cekate druhe? :) mas super, ze ti to zas klapne s Ivanou..to ja sem mit nemohla, spatne nacasovani veci :D ale je pravda, ze byt to Ivana, stejne by asi neprijela vcas, tak je to jedno :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ZEGA: Promin, nemam potrebu osobni veci resit na netu.

Osobne se obavam, ze bych ve sve situaci nenasla doktora, ktery by prevzal dite do pece po ambulatnim, pokud bych nezatajovala informace. Coz v planu nemam.
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    je to fakt skoda, ja bych treba i doma rodila, ale penize na PA proste nemam. Ani na to, aby me sledovala po cele tehotenstvi, ani na to, aby se mnou byla u porodu. Porod doma sice neni nelegalni, ale mnoho lidi si to vubec nemuze dovolit a plus teda to sankcionalizovani PA :(
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    LADY_MYSKA: proc nepripada v uvahu ambulatni porod?

Jinak ohledne tve otazky: ucel to asi melo, myslim ze CT. Po tom co jsem shledla porad http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo/208572230800027/video/ , ktery se natacel pred 5 lety, se nedivim nicemu. Tady proste neni spravna doba na to, aby se to nekam pohnulo. Jeste k tomu pred volbama...

Dnes jsem se po dvou letech vratila ke sve porodni asistentce do poradny. A z celeho srcde, bych prala vsem zenam, aby tuhle zkusenost mohly zazit.. tak to hlasam na vsechny strany a ona se mozna ta komunita rozroste natolik, ze to jednou pujde uplne samo...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    hm, osobně se znám s P. Pavlíkem i A. Budkou a teda škoda, že ty podmínky nebyly nastavený tak, aby spolu mohli diskutovat - myslím že by to celou věc mohlo značně posunout :-/

jinak tu je prosba od UNIPA z fb:

milé ženy,

mám na vás VELKOU PROSBU. Do filmů, které pro unipu (a vás všechny) natáčí lenka cingrošová potřebujeme urgentně 10 až 20 fotografií porodu (nezáleží na místě). Máme fotky předporodní a poporodní, ale potřebujeme přímo porod, ideálně se zachycenou porodní asistentkou, ale vůbec nemusí být.

Nepodařilo se nám získat záběry z porodnic a také jsme vlastně nechtěly být přímo u porodu, abychom nenarušovali porodní proces.

Nemáte prosím nějaké, které by bylo možno použít?

Jak filmy budou vypadat můžete vidět na filmech, které už existují (látkové pleny, nošení, kojení).

Krátké filmy UNIPA
    http://www.unipa.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=258%3Akratkefilmyunipa&catid=34

Další díly budou o těhotenství, porodu a práci porodní asistentky.

Pokud nějaké fotky máte a můžete je dát k dispozici, pošlete je prosím rovnou paní režisérce na lenkacing@volny.cz, ideálně do středy 9.10.

Děkuji moc za vaši pomoc katka unipa
    TABBY
    TABBY --- ---
    LILY: Tve nazory nevnimam jako extremni, ale jako uplne normalni :-)

Osobne si myslim, ze bez lekarske indikace muze rodit cisarem jenom nekdo, kdo ma v hlave uplne vymeteno. Nema informace a nesnazi se je ziskat (ze by se to dalo svalit na negramotnost, to se bohuzel neda ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    LADY_MYSKA: svoboda volby nemůže být chápana jako ad absurdum (třeba u nás, že svoboda volby je možnost kouřit si kdy chci atp.), nemůžu prostě poškozovat práva druhých. císař bez indikace je přílišným zásahem jak pro matku, tak pro dítě - narkóza/anestezie, antibiotika, pooperační komplikace a nevím co ještě... i jenom ta nemožnost se minimálně den po porodu o dítě postarat atp.

osobně ze zkušenosti svojí i svých kamarádek lékaři po císaři sahají poměrně rychle, právě pro to,a by v případě problémů chránili matku i dítě před horším průběhem přirozeného porodu, viz i indikované císaře u příliš velkých plodů. čili si myslím, že mít císaře fakt není zas až tak složité pokud je pro to adekvátní důvod. to pořád ale neobhajuje tu absolutní možnost volby. a to se nijak nepřikláním tomu, že dítě narozené císařem nutně musí být poznamenané a to narozené přirozeně snad ne nebo co. to prostě záleží na celé řadě okolností a koneckonců i na očekávání matky. trauma si člověk dokáže "vyrobit" opravdu z kdečeho.

a to že "modelky" preferují císaře na přání je podle mě kravina. za prvé tu pokud vím nemáme soukromé kliniky, kde by fakt byla možnost si toto zaplatit. za druhé přeřezané břišní svaly se teda podle mě regenerují podstatně hůř než po normálním porodu, takže holka, co potřebuje týden po porodu ukazovat ploché bříško, může na císaře zapomenout.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LAURA: Kazda zenska je jina, tak at voli podle sveho svedomi a presvedceni.
    Jak pisi, kazda by mela mit pravo na svoje rozhodnuti a bez odsuzovani.

YEETKA: Netusim, zatim jsem nemela potrebu tohle studovat.

LILY: dite muze byt i "postizeno" tim, ze bylo po porodu odneseno na "vysetreni" a neprobehl bonding ( bohuzel ne vzdy je potreba dite takhle "odtrhavat" od matky). Zase v tom hraje urcitou roli informovanost zeny, postoje atd. Prijde mi, ze takovych situaci je spousta, ne jen cisarsky rez.

Ted asi vypadam jako zastance cisarskeho rezu, ale neni tomu. Jen mi chybi ta moznost volby. Zatim jsem rodila 2x a prirozene, ted nevim jak to dopadne. Necitim se na to rodit doma ( i muz si nepreje, abych rodila doma), bohuzel ambulatni porod tez nepripada v uvahu. Takze nevim, jak to nakonec vse dopadne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam